Επιλογή Σελίδας



Ποτέ ένα ποδοσφαιρικό παιχνίδι δεν έμεινε στην ιστορία για μια απόκρουση και, ειδικά, από τον τερματοφύλακα της ομάδας που εντέλει ηττήθηκε. Ποτέ, μέχρι την σπουδαία αναμέτρηση της Βραζιλίας με την Αγγλία, στις 7 Ιουνίου του 1970, στο πλαίσιο της φάσης ομίλων του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Μεξικό.

Από την μια, η κορυφαία Βραζιλία όλων των εποχών, η οποία έμελλε εντέλει να κατακτήσει το παγκόσμιο στέμμα. Και, από την άλλη, η εν ενεργεία παγκόσμια πρωταθλήτρια Αγγλία, με ραχοκοκαλιά την ομάδα που πήρε το τρόπαιο, τέσσερα χρόνια νωρίτερα.

Εξαιρετικός ρυθμός, εκατέρωθεν ευκαιρίες και πολύ ωραία μπάλα, παρά την αφόρητη ζέστη που επικρατούσε στο στάδιο «Χαλίσκο» της Γουαδαλαχάρα, το οποίο βεβαίως ήταν κατάμεστο για να δει την κόντρα του Πελέ με τον Μπόμπι Τσάρλτον.

Το μαύρο διαμάντι ήταν αυτό που χαμογέλασε στο φινάλε, παρ’ ότι ο Γκόρντον Μπανκς πραγματοποίησε την «απόκρουση του αιώνα», προκειμένου να του αρνηθεί ένα γκολ που έμοιαζε βέβαιο.

Η Σελεσάο δεν σκόραρε με την (άπιαστη;) κεφαλιά του Πελέ, αλλά τα κατάφερε εντέλει με τον Ζαϊρζίνιο (προπονητής της… Καλαμάτας την σεζόν 1997-98!), παίρνοντας τη νίκη (1-0), στον δρόμο για το τρίτο της στέμμα.

Βραζιλία – Αγγλία 1-0

(59′ Ζαΐρζίνιο)

Βραζιλία (Μάριο Ζαγκάλο): Φέλιξ, Κάρλος Αλμπέρτο, Πιάτσα, Μπρίτο, Εβεράλντο, Κλοντοάλντο, Πάουλο Σέζαρ, Ζαϊρζίνιο, Τοστάο (68′ Ρομπέρτο), Πελέ, Ριβελίνο.

Αγγλία (Αλφ Ράμσεϊ): Μπανκς, Ράιτ, Λαμπόν, Μουρ, Κούπερ, Μάλερι, Μπολ, Τσάρλτον (63′ Μπελ), Πίτερς, Χαρστ, Λι (63′ Αστλ).

Διαιτητής: Αβραάμ Κλάιν (Ισραήλ)

Πηγή: Gazzetta – Planet Football

Pin It on Pinterest

Shares
Share This