Επιλογή Σελίδας

Του Γιάννη Σερέτη

Είναι προφανές ότι ο Γιάννης Αλαφούζος έχει αποφασίσει να ξοδέψει στην τρέχουσα μεταγραφική περίοδο περισσότερα από κάθε άλλη φορά, φτάνοντας ίσως και σε μπάτζετ επιπέδου… πολυμετοχικότητας. Είχε φανεί από τον Ιανουάριο, με τις κοστοβόρες κινήσεις για Τερίμ και Μπακασέτα, ότι πλέον, όντας και σε πολύ καλύτερη επαγγελματικά περίοδο, είναι αποφασισμένος να δαπανήσει μεγαλύτερα ποσά για τον Παναθηναϊκό.

Η πρόταση του Τριφυλλιού στον Mαουρίσιο Σάρι με ετήσια αμοιβή μεγαλύτερη των τεσσάρων εκατ. Ευρώ ετησίως (αμειβόταν με δύο εκατ. Ευρώ στη Λάτσιο), δηλαδή διπλάσια από την ανώτερη αμοιβή προπονητή στην εποχή του… Ευρώ (δύο εκατ. Ευρώ στον οξύθυμο και αψύ προπονηταρά, Χενκ τεν Κάτε) αποδεικνύει και τη βούλησή του για θεαματική αύξηση του μεταγραφικού μπάτζετ αυτό το καλοκαίρι.

Θα είναι σίγουρα το πιο δαπανηρό καλοκαίρι του Παναθηναϊκού από τη εποχή της πολυμετοχικότητας κι αν πωληθεί ο Φώτης Ιωαννίδης (όχι επειδή θα το θελήσει ο Παναθηναϊκός, αλλά επειδή σ’ αυτή την περίπτωση θα έχει δελεαστεί ο ίδιος) μην αποκλείετε το ενδεχόμενο να δούμε και την ακριβότερη μεταγραφή της ιστορίας του. Αν, άλλωστε, αποκτηθεί ο Σάρι, θα καταστεί ο πιο ακριβοπληρωμένος στη σύγχρονη ιστορία της ομάδας, ενώ το καινούριο συμβόλαιο του Ιωαννίδη με τους Πράσινους θα τον καταστήσει Νο 2 (προς το παρόν…) στο «μισθολόγιο».

Ποιος είναι ο Νο1; Λογικό, τον έχουμε ξεχάσει. Τον έχουμε λησμονήσει, επειδή δεν τον έχουμε δει να αγωνίζεται στην Ελλάδα. Θα αρχίσουμε να παίρνουμε μια «τζούρα» από Νεμάνια Μαξίμοβιτς από αύριο ενόψει Euro, αρχής γενομένης από το Σερβία – Αυστρία, το πρώτο φιλικό της ομάδας του Ντράγκαν Στόικοβιτς. Πόσα θα παίρνει ο επί εξαετία βασικός χαφ της Χετάφε; Τρία εκατ. Ευρώ ετησίως. Μια «πεντακοσαρού» λιγότερα από τον Μπερνάρ!

Είναι, όμως, το χρήμα η ασφαλής οδός προς τον τίτλο; Οχι βέβαια! Είναι το σημαντικότερο, αλλά δεν σου βάζει την κούπα στην τροπαιιθήκη. Σκεφτείτε μόνο αυτό, το απτό: τα τελευταία επτά χρόνια η ελληνική ομάδα με το σταθερά υψηλότερο μπάτζετ πήρε μόνο τρία πρωταθλήματα. Πότε τα πήρε ο Ολυμπιακός; Οταν ο Μαρτίνς είχε δημιουργήσει τον ομορφότερο στη μετά Βαλβέρδε εποχή. Τέσσερα από τα επτά τα έχασε. Δύο από την ΑΕΚ, δύο από τον ΠΑΟΚ. Γιατί; Διότι απλούστατα δεν ήταν καλύτερός τους στο πρωτάθλημα!

Για να μην μακρηγορούμε, λοιπόν: επειδή το μεταγραφικό μπάτζετ του Παναθηναϊκού θα αυξηθεί είτε συμφωνήσει ο Σάρι (θα είναι μεγάλη έκπληξη στο δικό μου μυαλό), είτε διαφωνήσει (είναι και μικρό το χρονικό περιθώριο), ο Παναθηναϊκός πρέπει να αυξήσει σε μεγάλο βαθμό το ποσοστό ευστοχίας του στις μεταγραφές. Δεδομένου, μάλιστα, ότι θέλει να αναβαθμιστεί σε πολλές θέσεις, το εγχείρημα καθίσταται πιο δύσκολο. Κι ας έχει περισσότερο χρήμα διαθέσιμο αυτή τη φορά…

Οχι ότι πήγε… χάλια τις προηγούμενες σεζόν. Το 47% δεν είναι κακό ποσοστό στις μεταγραφές τριετίας. Ομως για την υπέρβαση, για τη μεγάλη αναβάθμιση, για να ρίξει τρεις ομάδες νοκ άουτ και να στεφθεί εκείνος πρωταθλητής, αυτό το ποσοστό εφέτος δεν αρκεί. Ισως πριν από δύο χρόνια να ήταν… αποδεκτό, αλλά δεν μπορεί να μπαίνει ο Μαντσίνι στα παπούτσια του MVP του πρωταθλήματος (το 2022-2022). Δεν μπορεί να είναι ο Κλεϊνχέισλερ η «αναβάθμιση» του Ιανουαρίου στη μεσαία γραμμή, δεν γίνεται να χάνεις τον Γκατσίνοβιτς μέσα από τα χέρια σου όταν σου έχει ανεβάσει όλη την ομάδα, δεν, δεν, δεν…

Ο πήχης πλέον έχει ανέβει ψηλά για τον Παναθηναϊκό, όλα είναι πιο δύσκολα από πέρυσι, πιο δύσκολα από πρόπερσι. Συνεπώς, τα λάθη στις επιλογές πρέπει να μειωθούν σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό…

Οι επιτυχημένες μεταγραφές

2023: Αράο, Μπακασέτας, Μλαντένοβιτς, Ντραγκόφσκι, Γεντβάι

2022: Βαγιαννίδης, Μπερνάρ, Λοντίγκιν, Μάγκνουσον, Γερεμέγεφ, Τσέριν

2021: Μπρινιόλι, Γκατσίνοβιτς, Ρουμπέν Πέρεθ, Κώτσιρας, Παλάσιος

Οι αποτυχημένες μεταγραφές

2023: Βιλένα, Τζούρισιτς, Ακαϊντίν, Ούγκο

2022: Τρουϊγέ, Πούχατς, Βέρμπιτς, Κλεϊνχέισλερ, Τσόκαϊ

2021: Βιτάλ, Λούντκβιστ

Στη μεσαία κλίμακα

2023: Λημνιός, Ζέκα

2022: Γκάνεα, Σπόραρ, Μαντσίνι

2021: Σάρλια

* Ο άτυχος Πάλμερ – Μπράουν δεν μπορεί να αξιολογηθεί λόγω του τραυματισμού του, ο οποίος τον έθεσε νοκ άουτ σχεδόν από την αρχή της σεζόν.

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This