Επιλογή Σελίδας

Του Βασίλη Σαμπράκου

Περίπου έναν μήνα πίσω, ο Γιάννης Κωνσταντέλιας έκλεισε τον λογαριασμό του στο Instagram. Με άλλα λόγια σήμερα είναι ένας από τους ελάχιστους 20χρονους Έλληνες που δεν είναι ενεργός σε αυτή την social media πλατφόρμα.

Από μακριά, μοιάζει μια εύκολη επιλογή που μπορεί να κάνει ένας νέος. Επιχειρηματικά και επαγγελματικά όμως δεν είναι μια συμφέρουσα επιλογή. Με όρους influencer marketing ο Κωνσταντέλιας χάνει, επειδή δεν “μεγαλώνει” τον λογαριασμό του – δηλαδή το κοινό που τον ακολουθεί. Και αυτή δεν είναι μια αδιάφορη, επιχειρηματικά, πτυχή των δραστηριοτήτων ενός ποδοσφαιριστή. Όχι μόνο επειδή εξαργυρώνει τη φήμη του με εμπορικές συμφωνίες, δηλαδή μέσα από συνεργασίες με εταιρείες που θέλουν να συνδεθούν μαζί του και να τον κάνουν “πρεσβευτή” τους, αλλά και επειδή η social media πτυχή της προσωπικότητας των ποδοσφαιριστών αποτελεί έναν από τους παράγοντες που εξετάζουν οι ομάδες του κορυφαίου επιπέδου. Με αυτό θέλω να εξηγήσω, σε όσους δεν χρωστούν να μελετούν την social media πτυχή και τον ρόλο της στην εξέλιξη ενός ποδοσφαιριστή, ότι η επιλογή που κάνει για “σιωπή” στο Instagram ο Κωνσταντέλιας δεν είναι μια συνηθισμένη και “εύκολη” επιλογή.

Γιατί την έκανε; Επειδή τόσο η δική του νοοτροπία, όσο και του ατζέντη του, του Λεωνίδα Αθανασούλα, είναι ότι ένα “διάλειμμα” τον βοηθά να ισορροπεί, ψυχικά και πνευματικά.

Μου τυχαίνει να γνωρίζω ποδοσφαιριστές που στην πραγματικότητα απέχουν μονίμως από τα social media, μολονότι εικονικά όχι μόνο δεν απέχουν αλλά δείχνουν πολύ ενεργοί. Την αφήνουν αυτή τη δουλειά σε συνεργάτες ή τρίτους, και οι ίδιοι δεν ανοίγουν τις πλατφόρμες. Το κάνουν επειδή επηρεάζονται από την ακραία κριτική. Ο Κωνσταντέλιας στην δεδομένη στιγμή δεν είναι σε αυτή την κατηγορία. Είναι αυτό που όλοι φανταζόμαστε: ένας άντρας 20 ετών που θέλει να κυνηγήσει τα όνειρά του και όχι να βιαστεί να πιάσει κουβέντα στα social με χορηγούς και κοριτσάκια που θέλουν να του χορηγήσουν τον εαυτό τους. Και επειδή συχνά το να είσαι στο επίκεντρο έχει και βλαπτικές πτυχές για την ψυχολογική και την πνευματική σου κατάσταση, πρέπει να βρεις τον τρόπο να το διαχειριστείς.

Το βράδυ της Κυριακής ο Ραζβάν Λουτσέσκου μίλησε αρκετά σχετικά με τον τρόπο που διαχειρίζονται, ο ΠΑΟΚ και ο ίδιος, τον Κωνσταντέλια. Αν αυτή η πρόκληση είναι μεγάλη για έναν οργανισμό σαν τον ΠΑΟΚ και έναν προπονητή με την εμπειρία του Ρουμάνου, ας σκεφτούμε πόσο μεγάλη είναι για έναν 20χρονο Έλληνα ποδοσφαιριστή.

Η αλήθεια των 12 επίσημων αγώνων της σεζόν 2023-’24 λέει ότι ο Κωνσταντέλιας “μεγαλώνει” – δηλαδή ότι αναλαμβάνει περισσότερες ευθύνες μέσα στο παιχνίδι του ΠΑΟΚ και μάλιστα στις κρίσιμες στιγμές των αγώνων, υπό πίεση. Μια τέτοια ευθύνη είναι αυτή που πήρε στο 2ο γκολ που πέτυχε στα Γιάννινα. Σε μια επίθεση 3 εναντίον 3, με τον Μπράντον να γίνεται διαθέσιμος για να δώσει επιλογή στον Κωνσταντέλια να πασάρει στον σέντερ φορ που βρίσκεται στον κεντρικό άξονα, με το ματς στο 1-1, ο Έλληνας επιθετικός παίρνει την επιλογή και την ευθύνη να εκτελέσει. Το κάνει από θέση και κατάσταση κατά την οποία ο εκτελεστής βάζει γκολ 4 φορές στις 100 (xG:0.04). Πήρε μια ευθύνη επειδή έχει την εσωτερική πίστη, την αυτοπεποίθηση ότι μπορεί να τα καταφέρει. Και κάπως έτσι μας χάρισε μια πολύ καλή ποδοσφαιρική στιγμή.

Το ίδιο ποιοτική είναι η στιγμή του στην εκτέλεση στο 1ο γκολ. Το ματς ήταν στο 4’ο λεπτό. Ο Κωνσταντέλιας επέστρεφε από μια επιθετική προσπάθεια, αλλά κρατούσε το βλέμμα του στην μπάλα. Και η απρόσμενη εξέλιξη τον βρήκε προετοιμασμένο, ενεργοποιημένο και όχι ξαφνιασμένο. Στα μάτια μας μοιάζει απλό αυτό που έκανε. Από την θέση που το έκανε όμως και με τον τρόπο που του ήρθε η μπάλα, με μια επαφή, ο εκτελεστής ευστοχεί 13 φορές στις 100. Ακόμη και αν δεν γνωρίζεις την xGoal τιμή, μπορείς να αναρωτηθείς πόσες φορές ένας επιθετικός έχει ξαφνιαστεί από μια απρόσμενη εξέλιξη και έχει γι’ αυτό χάσει μια μεγάλη ευκαιρία.

Στην διάρκεια του τελευταίου μήνα ο Κωνσταντέλιας έχει δει τον εαυτό του να γίνεται “εθνικό θέμα” επειδή δεν κλήθηκε στην Εθνική, έχει γίνει πρωταγωνιστής σε μεταγραφικά σενάρια, έχει γίνει θέμα συζήτησης σε ένα σωρό δημόσιες τοποθετήσεις του προπονητή του. Μέσα σε έναν μήνα έχουν γραφτεί και ειπωθεί για εκείνον πάρα πολλά. Τόσα, που αν τα έβαζε στο κεφάλι του θα είχε χάσει το μυαλό του. Κι αν το είχε χάσει, δεν θα έπαιζε με την συγκέντρωση και την ηρεμία που είχε το βράδυ της Κυριακής στα Γιάννινα – εκεί όπου πήρε από το χέρι την ομάδα του για να την οδηγήσει σε μια νίκη (63% επιτυχημένες ενέργειες, 67% ευστοχία στις εκτελέσεις, 86% ακρίβεια στις μεταβιβάσεις, 100% αποτελεσματικότητα στις ντρίμπλες, 58% αποτελεσματικότητα στις μονομαχίες).

Είναι πολύ δύσκολο να βρει τον τρόπο να ισορροπεί, ψυχικά και πνευματικά, ένα παιδί στον οποίο το περιβάλλον του συμπεριφέρεται σαν να αποτελεί το κέντρο του κόσμου. Γι’ αυτό και είναι νωρίς για να εκτιμήσει κανείς αν ο Κωνσταντέλιας θα τα καταφέρει. Αυτό που δείχνει στην διάρκεια των τελευταίων μηνών πάντως είναι ένα πολύ καλό σημάδι.

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This