Επιλογή Σελίδας

Του Πολύδωρου Παπαδόπουλου

Η πιο βαριά φανέλα στον πλανήτη, ο σύλλογος που έχει κάνει συμφωνία με τον… θεό του Champions League. Πως να εξηγήσεις άλλωστε τα έξι τρόπαια στην τελευταία δεκαετία. Η Ρεάλ Μαδρίτης κατέκτησε το 15ο Πρωταθλητριών και το έκανε να φαίνεται τόσο εύκολο. Η ιδιαίτερη κυριαρχία της «Βασίλισσας» στο τουρνουά φαίνεται πως έχει μια δική της μαγεία που είναι δύσκολο να εξηγηθεί.

Ποιος αναλυτής μπορεί να εξηγήσει αυτό που συμβαίνει; Ναι, όλες οι προσπάθειές τους θα αποβούν μάταιες. Τι και αν η Λειψία ήταν καλύτερη στα δυο ματς, τι και αν η Σίτι κέρδισε τις εντυπώσεις, τι και αν η Μπάγερν βρέθηκε μια ανάσα από την πρόκριση στη Μαδρίτη. Σε όλες τις περιπτώσεις ενισχύεται η θεωρία πως κανείς αναλυτής δεν μπορεί να εξηγήσει το… ανεξήγητο.

Όλοι είχαμε ξαναδεί αυτή την ταινία: Η Ρεάλ Μαδρίτης παρουσιάζεται σε έναν τελικό Champions League, δεν είναι καλή στο ξεκίνημα, σκοντάφτει, δίνει την ευκαιρία στον αντίπαλο να ελπίζει, παίζει με την τύχη της, αλλά στο τέλος πανηγυρίζει την κούπα. Το 2014 ήταν η Ατλέτικο που έπεσε θύμα και η Λίβερπουλ το 2018 και το 2022. Φέτος, οι ευκαιρίες της Ντόρτμουντ διαδέχονταν η μία την άλλη, το ημίχρονο ήταν μονόλογος για τους Βεστφαλούς, αλλά στο τέλος λύγισαν. Δεν είναι όμως μόνο οι τελικοί, η Ρεάλ όταν είναι καθηλωμένη στα σχοινιά, ξυπνά, αντιδρά, δεν θα δεχθεί ποτέ χτύπημα για νοκ – άουτ και τότε, παίρνει δύναμη, στέκεται στο ύψος των περιστάσεων και νικά.

Τελικά είναι θέμα νοοτροπίας; Είναι θέμα κλάσης; Συνδυασμός… Αυτό που «εξοργίζει» τους… εχθρούς της είναι πως οι θρύλοι που καθόρισαν την ομάδα της Ρεάλ στην πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα έφυγαν, το καστ άλλαξε, αλλά όχι και η ιστορία. Οι Μαδριλένοι κέρδισαν τους εννέα τελευταίους τελικούς του Champions League. Aν αυτό δεν είναι μαγεία…

Πάμε και στον Κάρλο Αντσελότι! Οι δοκιμασίες γι αυτόν είναι παιχνίδι, τι και αν ο ίδιος τονίζει πως η ομάδα του βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο, βρίσκει πάντα τον τρόπο να δουλεύει σωστά, να δίνει κίνητρα στους παίκτες του και να τους κερδίζει. H σωστή διαχείριση των παικτών, αλλά και η τακτική του τον κατατάσσουν στους κορυφαίους του πλανήτη. Ξέρει όσο λίγοι να τοποθετεί τους παίκτες σε πλεονεκτικές καταστάσεις που ταιριάζουν απόλυτα στο προφίλ τους. Πέντε πρωταθλητριών ο Καρλέτο, τουλάχιστον δύο περισσότερα από οποιονδήποτε άλλον…

Οσο για την ηττημένη, η Ντόρτμουντ αξίζει το χειροκρότημα και είναι αλήθεια πως για ένα ημίχρονο μας άφησε έκπληκτους για το πόσο εύκολα κρατούσε το μηδέν στην άμυνα, αλλά και το πως «έχτιζε» το παιχνίδι της. Ναι, δώδεκα προσπάθειες είχαν οι Βεστφαλοί στο 45λεπτο, αριθμός που δεν είχαν δει σε όλη τη σεζόν στη διοργάνωση.

Αυτή δεν ήταν μια εμφάνιση ενός αουτσάιντερ, αλλά εμφάνιση διεκδικήτριας. Είπαμε όμως, η φανέλα της Ρεάλ είναι βαριά, ακόμα και… ματωμένη δεν πέφτει ποτέ στο πάτωμα.

«Λένε ότι στο Μπερναμπέου υπάρχει ένας Θεός και φοράει λευκά, ποιος ξέρει ίσως αυτό να είναι αλήθεια, αλλά νομίζω ότι αυτός ο Θεός τιμωρεί τα λάθη. Αν κάνεις ένα λάθος, ο Θεός με τη λευκή μπλούζα σε τιμωρεί» τόνιζε πριν μερικές ημέρες ο Αντσελότι. Ωστόσο, με τον Καρλέτο στη Μαδρίτη, η δική του Ρεάλ είναι ο τιμωρός!

Κόσμε, υποκλίσου στην… Αυτοκράτειρα του ποδοσφαίρου.

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This