Επιλογή Σελίδας

Του Γιάννη Φιλέρη

Ο Παναθηναϊκός AKTOR έσωσε την παρτίδα του, ο Ολυμπιακός έχει ένα ακόμη ματς-μπολ στο ΣΕΦ και η ζωή του ντέρμπι συνεχίζεται με ένταση, υπερφίαλες δηλώσεις, ανακοινώσεις και … μουλωχτές κλωτσιές.

Οι “πράσινοι” δεν τα έχασαν όταν οι αντίπαλοί τους πέρασαν για πρώτη φορά στο σκορ, με το χρονόμετρο να μπαίνει στο τελευταίο πεντάλεπτο, έδειξαν τον χαρακτήρα που απαιτούσαν οι συνθήκες και στάθηκαν όρθιοι.

Για άλλη μια φορά είδαμε ένα ματς πολύ υψηλού επιπέδου, έστω κι αν οι δυο μονομάχοι αρχίζουν και νιώθουν την κούραση, πάνω στα κορμιά και τα πόδια τους. Θα παίξει ρόλο κι αυτή στο ένα ή δυο παιχνίδια τίτλου που απομένουν για να ολοκληρωθούν οι φετινοί τελικοί.

Ο Παναθηναϊκός AKTOR ήταν αποφασισμένος από την αρχή ήταν διαρκώς μπροστά στο σκορ, με εξαίρεση το 73-72 που έγραψε με κάρφωμα ο Μιλουτίνοβ, πήρε διαφορά μέχρι και 16 πόντους, μπορεί να είδε τον αντίπαλό του να επιστρέφει, στο τέλος όμως έκανε αυτό που ήθελε πάρα πολύ και καιγόταν να το πετύχει. Το 2-1…

Ο Γάλλος MVP, ο Αντετοκούνμπο και…

Ο ΠΑΟ άφησε κατά μέρος τα πολλά τρίποντα, πέρασε την μπάλα αρκετά μέσα στο καλάθι (42π εντός ρακέτας) στηρίχτηκε στη δεδομένη ποιότητα του Κέντρικ Ναν (15π στο πρώτο ημίχρονο), την εμπειρία του Σλούκα στο τέλος, αν και ο MVP των πρωταθλητών Ευρώπης ήταν ξανά ο Ματίας Λεσόρ. Ο Γάλλος έβαλε όλη τη δυναμή του στις μονομαχίες με τον Μιλουτίνοβ, είχε 17 πόντους χωρίς να χάσει σουτ (7/7) είχε 7 ριμπάουντ και ατέλειωτο πάθος πάνω στο παρκέ.

Αυτή τη φορά, όμως δεν ήταν μόνος του. Ο Κώστας Αντετοκούνμπο συμπλήρωσε κάτι παραπάνω από δέκα λεπτά μέσα στο γήπεδο, σχεδόν χρόνος ρεκόρ. Με 8π (χωρίς χαμένο σουτ αφού είχε 3/3δ και 2/2β) και 6 ριμπ, κατάφερε να δώσει ουσιαστικές βοήθειες και να αφήσει φρέσκο τον Λεσόρ στα δικά του 29:11 λεπτά να τα δίνει όλα.

…ο παίκτης κλειδί

Με τον Μήτογλου, πάλι σε ρηχά νερά, τον Χουάντσο Ερνανγκόμεθ να βάζει αυτοκαλάθι (!) και τον Γκριγκόνις στο μηδέν, ο Παναθηναϊκός χρειαζόταν και ένα παίκτη-κλειδί, κυρίως στις στιγμές που είχε επιστρέψει ο Ολυμπιακός στη διεκδίκηση της νίκης. Το τρίποντο του Ιωάννη Παπαπέτρου, από την έξοχη πάσα του Σλούκα κι ενώ το σκορ ήταν στο +2, έβαλε τις βάσεις για την τελική επικράτηση.

Αυτός ήταν που έβαλε την υπογραφή του στο φινάλε, αν και η απόδοση του σε ολόκληρο το δεύτερο ημίχρονο δικαιολογούσε την εμμονή του Αταμάν στη χρησιμοποίηση του.

Ο Παναθηναϊκός AKTOR είχε το νου του, όπως χρειαζόταν σε ένα τόσο παιχνίδι όπου εκτός των άλλων ένιωθε και την μεγάλη πίεση του αποτελέσματος.

Η αντίδραση του Ολυμπιακού

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε σε ένα ματς με περίεργη εξέλιξη. Αναγκάστηκε από νωρίς να αλλάξει το ροτέισον, λόγω των φάουλ, έμοιαζε να χάνει κάπως την καθαρή του σκέψη όταν ο Παναθηναϊκός AKTOR κυρίως με τον Ναν άρχισε να σφυροκοπεί. Το -16 είχε σηκώσει το ΟΑΚΑ στο πόδι, αλλά οι “ερυθρόλευκοι” δεν παραδόθηκαν. Πρώτα φρόντισαν να τελειώσουν το πρώτο ημίχρονο έχοντας καλύψει ένα μέρος του χάντικαπ και αφού προσαρμόστηκαν στις απαιτήσεις του ματς, το έφεραν -στην τρίτη περίοδο- στα ίσια.

Η τακτική του με τους γκαρντ (κυρίως τον Γουόκαπ) να ποστάρουν είτε τον Σλούκα, είτε τον Ναν και ενίοτε τον Γκραντ, έφερε αποτέλεσμα. Με αυτό τον τρόπο και τις βοήθειες στην άμυνα, αλλά και τα επιθετικά ριμπάουντ ήρθε η αντίδραση των Πειραιωτών. Το σχήμα με τον Παπανικολάου στο “4” και τον Πετρούσεβ στο “5”, επίσης βοήθησε στην αλλαγή της εικόνας του αγώνα, που (και) με τα μακρινά σουτ του Κάναν άρχισε να γέρνει προς την πλευρά του Ολυμπιακού.

Οι πρωταθλητές Ελλάδας φωνάζουν για τη διαιτησία. Κάνουν λάθος αν επικεντρωθούν σε κάποια σφάλματα όπως τα 3” που χρεώθηκε ο Μιλουτίνοβ στο 78-73, ή το φάουλ που έκανε ο ΜακΚίσικ χαμηλά και όχι πάνω στο σουτ, όπως υποδείχθηκε. Ακόμα κι έτσι, όμως, είχαν την ευκαιρία και την έχασαν. Όπως είπε και ο Μπαρτζώκας οι λάθος άμυνες έδωσαν την ευκαιρία στον Παναθηναϊκό να επιστρέψει, ενώ νωρίτερα ο Γουόκαπ είχε ένα άστοχο σουτ από μέση απόσταση και μια λάθος πάσα, ενώ ο ΜακΚίσικ έχασε την μπάλα μέσα από τα χέρια του.

Ο Ολυμπιακός ήταν αρκετά άστοχος έκανε ένα λάθος λιγότερο από τις ασίστ που έδωσε ενώ είδε τον καλύτερο του παίκτη Νάιτζελ Γουίλιαμς Γκος να μένει στο μηδέν και μάλιστα να “τσαμπουκαλεύεται” με τον Μπαρτζώκα (!) την ώρα που ο προπονητής του έκανε παρατηρήσεις για ένα χαμένο λέι-απ (και μια τρομερή τάπα του Ναν).

Ο Μιλουτίνοβ και ο Πετρούσεβ προσπάθησαν όσο μπορούσαν, ο Γουόκαπ στο δεύτερο μέρος έδωσε τα πάντα (10π, 7ρ, 2ασ), ο Κάναν σκόραρε ξανά, ο Πίτερς ήταν άστοχος, με όλους πάντως να επιφυλάσσονται για το ματς της Τετάρτης, όπου ο Ολυμπιακός θα παίξει μια ζαριά για τον τρίτο σερί του τίτλο. Προφανώς δεν θέλει να δει τα πράγματα να αλλάζουν ολότελα (να ισοφαρίσει, δηλαδή ο ΠΑΟ) και ετοιμάζεται για το… τελικό χτύπημα.

Ελπίζουμε τα όποια νεύρα των παικτών να καλμάρουν, αν και η αδρεναλίνη βρίσκεται στο έπακρο. Τους καταλαβαίνουμε, αλλά δεν θα τους δικαιολογήσουμε κιόλας…

Πηγή: Sport24

Pin It on Pinterest

Shares
Share This