Του Γιάννη Φιλέρη
Ο Παναθηναϊκός πήρε ξανά περισσότερα ριμπάουντ από τον αντίπαλό του (37 έναντι 29), είχε για ακόμη μια φορά πολύ καλό συντελεστή στον συσχετισμό ασίστ (18) – λαθών (9) και βρήκε στο πρόσωπο του Σέλβιν Μακ έναν αξιόπιστο πόιντ-γκαρντ (καμιά σχέση με τους βραχύσωμος Πιέρ Τζάκσον και Κίφερ Σάικς), παρόλα αυτά δεν απέφυγε την ήττα από τη λαβωμένη Εφές. Μπορεί αν έπαιζε ο Νεμάνια Νέντοβιτς να ήταν διαφορετικό το αποτέλεσμα, ωστόσο η βασική αδυναμία των ‘πρασίνων’ παρέμεινε ίδια. Η άμυνά του αποδείχθηκε πολύ ευάλωτη. Ειδικά όταν είχε την μπάλα ο ανυπέρβλητος Βασίλιε Μίτσιτς.
Όπως γράφαμε τις προάλλες οι αρετές των “πρασίνων” είναι αρκετές, ωστόσο η άμυνά τους είναι η τρίτη χειρότερη αυτή τη στιγμή στην Euroleague (μόνο η Άλμπα Βερολίνου και η Χίμκι δέχονται περισσότερους) και το πιο σημαντικό κομμάτι που πρέπει αυτή τη στιγμή να βελτιώσουν. Η αλήθεια είναι ότι οι προσπαθούν, για ένα χρονικό διάστημα αντέχουν να κυνηγούν τον αντίπαλό τους, στο βάθος όμως των σαράντα λεπτών δεν έχουν αποτέλεσμα. Θα πρέπει να αυξήσουν την ένταση τους και να κάνουν την άμυνά τους περισσότερο επιθετική.
Εντάξει, το ταλέντο του Μίτσιτς στην επίθεση δεν το έχουν πολλοί στην Ευρώπη. Η Εφές, άλλωστε, υπό φυσιολογικές συνθήκες έχει άλλους… δυο παίκτες οι οποίοι μπορούν να κάνουν ό,τι ο τρομερός Σέρβος. Οι απόντες Σέιν Λάρκιν και Ροντρίκ Μπομπουά μπορούν στη δική τους βραδιά να σκοράρουν 33 και 40 πόντους, εξ ου και η ομάδα του Αταμάν όταν είναι πλήρης προκαλεί ημικρανίες.
Όμως όταν στην τρίτη περίοδο ο Σέρβος γκαρντ κονιορτοποίησε τα hedge out της πράσινης άμυνας, οι παίκτες του Γιώργου Βόβορα τον έβλεπαν απλά να βάζει καλάθι. Ούτε καν ένα φάουλ, ένα μικρό σπρώξιμο για να πιεστεί περισσότερο ο επιθετικά άψογος Μίτσιτς που ζεστάθηκε, σημείωσε 10 σερί πόντους, ολοκλήρωσε την περίοδο με 17 χάνοντας μόλις ένα σουτ (είχε 3/4 δίποντα, 3/3 τρ και 2/2β) παίζοντας… μόνος εναντίον όλων. Μόλις 6π. μπήκαν σε αυτό το δεκάλεπτο από χέρια άλλων παικτών της Εφές (Πλάις, Σιμόν και Μοερμάν). Όλη τη δουλειά την έκανε ο Μίτσιτς που αφήνει αφάνα για να μοιάσει περισσότερο στον Λάρκιν.
Οι 80 πόντοι που σημείωσε η Εφές τής έφταναν για να πάρει τη νίκη στο ΟΑΚΑ. Είναι και σχεδόν το όριο για χάνει ο Παναθηναϊκός. Δεν είναι τυχαίο ότι στα δυο ματς που πήρε τη νίκη, πήγε το παθητικό του πολύ πιο κάτω. Στην πρεμιέρα με την Χίμκι (78-76 και μάλιστα εκτός έδρας) και εναντίον της Φενέρμπαχτσε, στο οποίο έδωσε ρεσιτάλ (82-68).
Εντάξει το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό είναι πάντα ιδιαίτερο, αν και οι ‘ερυθρόλευκοι’ έφτασαν κι αυτοί εκεί κοντά στο όριο των 80π (78). Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας την περασμένη εβδομάδα σκόραρε 89π, ενώ στη Βαρκελώνη ο Παναθηναϊκός κατέρρευσε στην παράταση όταν η Μπαρτσελόνα του έβαλε 22π και πλησίασε την κατοστάρα (97-89). Όσο άντεχε, καθηλώνοντας τους Καταλανούς στους 75π, το ματς πήγε στην παράταση.
Από τον Μακ στους δυο ‘Παπ’
Ο Σέλβιν Μακ δεν κατάφερε πέρσι να πιάσει στην Ολίμπια Μιλάνο. Μετά τον Άαρον Γουάιτ, που ξαναβρήκε στον Παναθηναϊκό, ήταν μια από τις μεγαλύτερες απογοητεύσεις της ιταλικής ομάδας. Παρόλα αυτά η θητεία του στο ΝΒΑ για οκτώ χρόνια και 456 αγώνες (κανονικής περιόδου) αποτελούν ακόμη εγγύηση για να παίξει καλά στην Ευρωλίγκα. Οι ‘πράσινοι’ του δίνουν μια δεύτερη ευκαιρία, όπως ας πούμε κάνει η Μπάγερν Μονάχου στον Γουέιντ Μπόλντγουιν.
Η πρεμιέρα του ήταν ιδιαίτερα ελπιδοφόρα και αν συνεχίσει σε αυτούς τους ρυθμούς, προφανώς το δίμηνο συμβόλαιο που υπέγραψε θα επεκταθεί ως το τέλος της σεζόν. Το θέμα είναι τον δούμε και μαζί με τον Νέντοβιτς. Σίγουρα, πάντως, πρόκειται για… κανονικό πλέι-μέικερ, που μπορεί να δημιουργήσει, αλλά και να εκτελέσει. Το κυριότερο: δεν υποχρεώνει τον Χάουαρντ Σαντ-Ρος να κουβαλάει διαρκώς την μπάλα στα χέρια, να προκαλείται από την αντίπαλη άμυνα να σουτάρει και εν τέλει να περνάει απαρατήρητος.
Που ξέρετε; Η προσθήκη του Μακ ίσως επαναφέρει τον Κουβανό στην φυσιολογική του θέση (στο “3”). Μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα δημιουργικός και από ‘κει.
Ο Παναθηναϊκός στηρίχτηκε για άλλη μια φορά στη δημιουργία του Ιωάννη Παπαπέτρου. Η μπάλα ακουμπάει πολλές φορές στον Έλληνα διεθνή, που διαβάζει το παιχνίδι, εκτελώντας καλά από μέση απόσταση ή πασάροντας καλά την μπάλα στους ελεύθερους συμπαίκτες.
Είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος του Παπαπέτρου στον εφετινό Παναθηναϊκό και οι αριθμοί του το αποδεικνύουν: 12.6π, 4.8 ρ και κυρίως 2.2 ασίστ, ένα μέσο όρο που δεν είχε ποτέ στην καριέρα του. Ωστόσο το πολύ κακό ποσοστό του από μακριά (μόλις 4/26 τρίποντα, μόλις 15.4%) μουτζουρώνει αρκετά την κατά τ’ άλλα άψογη εικόνα του στο παρκέ.
Ο ψηλός του Παναθηναϊκού έκανε ρεκόρ καριέρας (16π) σκοράροντας ακόμη και από τη γραμμή των 6.75 (για πρώτη φορά στη διοργάωση), αλλά πιο πολύ άρεσε όταν τελείωσε δυο-τρεις φάσεις στο λόου-ποστ. Ο 23χρονος σέντερ πρέπει να πάρει ακόμη περισσότερες τέτοιες φάσεις, ώστε να ακουμπάει η μπάλα μέσα στη ρακέτα και να μην απειλεί μόνο με πρόσωπο στο καλάθι. Η έφεσή του με το καλάθι είναι εξαιρετική και για το ύψος του έχει πολύ καλό σουτ. Αν μάθει να βάζει στην πλάτη τους αντιπάλους του, θα σαρώσει. Το τρίποντο, βέβαια, στο τέλος του ματς ήταν το … κερασάκι.
Το ερώτημα είναι αν έπρεπε να χάσει επίτηδες τη δεύτερη βολή κι ενώ απέμεναν πέντε δευτερόλεπτα για το τέλος, αρκετός δηλαδή χρόνος για να πάρει κανείς μια τέτοια απόφαση, που λαμβάνεται συνήθως όταν σχεδόν έχει εκπνεύσει ο χρόνος. Εκ του αποτελέσματος θα έλεγε κανείς ότι ήταν μια βιαστική απόφαση. Άλλωστε η Εφές στη συνέχεια έχασε μια βολή (1/2 ο Μοερμάν) άρα ο Παναθηναϊκός θα μπορούσε να πάει για δίποντο, αντί για τρίποντο από το κέντρο του γηπέδου.
Με ρεκόρ 2-4 και δυο χρωστούμενα ματς, ο Παναθηναϊκός μπορεί πράγματι να μάχεται σε όλους τους αγώνες του, έχει μπροστά του, ωστόσο, μια διπλή δοκιμασία στην Ισπανία. Με την Βαλένθια και την Μπασκόνια. Για να μην αρχίσουν οι ήττες να του γίνονται συνήθεια, θα χρειαστεί να γίνει πολύ πιο σκληρό απ’ όσο είναι, μέχρι τώρα.
Η επιστροφή των ‘μεγάλων’
Κατά τα λοιπά, η 8η αγωνιστική της Ευρωλίγκας (εκτός από την επικράτηση του Ολυμπιακού, που έφτασε στο 5-3) μπορεί να χαρακτηριστεί και ως η επιστροφή των μεγάλων. Η Μπαρτσελόνα που έχει πάρει κεφάλι στη βαθμολογία διέλυσε τη ‘δυναμική’ Ζαλγκίρις, που για πρώτη φορά φέτος δεν μπόρεσε καν να ακολουθήσει τον αντίπαλο της χάνοντας με διαφορά 42 πόντων, ενώ η Ρεάλ σουτάροντας διαρκώς τρίποντα (14/39, ενώ είχε μόλις 11/18 δίποντα) κατάφερε να δαμάσει τον ‘αμερικάνικο’ Ερυθρό Αστέρα του πρώτου σκόρερ της διοργάνωσης Τζόρνταν Λόιντ.
Η Μπάγερν, πάντως, συνέχισε το βιολί της πετυχαίνοντας την 6η νίκη της (δεύτερη πίσω από την Μπάρτσα), η Μακάμπι επέστρεψε δριμύτερη συντρίβοντας την Φενέρ και ο Νταρούν Χίλιαρντ έκλεψε την παράσταση σκοράροντας 31π στη νίκη της ΤΣΣΚΑ Μόσχας επί της Μπασκόνια. Ο Αμερικανός είχε 7/10 τρίποντα (!) και σμπαράλιασε την άμυνα του Ντούσκο Ιβάνοβιτς, σε μια βραδιά όπου ο Δημήτρης Ιτούδης είχε αφήσει εκτός 12άδας τον απείθαρχο, όπως λέχθηκε Μάικ Τζέιμς…
Όσο για τη Ζενίτ νίκησε μέσα στη Γαλλία τη Βιλερμπάν σημειώνοντας μόλις 66 πόντους. Ναι, αλλά δέχθηκε 53. Η ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ δέχεται κατά μέσο όρο 66.7 π ανά παιχνίδι. Η άμυνα, που λέγαμε…
Πηγή: Contra