Περίπου στο 15’ο λεπτό του παιχνιδιού, και ενώ η ΑΕΚ είχε ήδη ανοίξει το σκορ, η ομάδα του Ματίας Αλμέιδα βρισκόταν στην επίθεση και ετοιμαζόταν για την εκτέλεση ενός κόρνερ. Ο Πανσερραϊκός αμυνόταν σε man to man στα κόρνερ. Πριν από την εκτέλεση ο Αλμέιδα παρατηρούσε τους ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ να έχουν τοποθετηθεί και να παραμένουν στατικοί, αναμένοντας την εκτέλεση. “Θυμηθείτε, παίζουν man to man” τους φώναξε στα ισπανικά. Και ήταν λες και πάτησε το κουμπί της ενεργοποίησης των ποδοσφαιριστών του, οι οποίοι άρχισαν να μετακινούνται προκειμένου να “τραβήξουν” τον προσωπικό αντίπαλο και να δημιουργήσουν έτσι κενό χώρο για να επιτεθεί κάποιος συμπαίκτης. Ήταν μια φάση highlight αυτού του αγώνα της ΑΕΚ με τον Πανσερραϊκό. Διότι ο Αλμέιδα αφενός είχε δώσει πολλή ενέργεια για να διαβάσει τον αντίπαλό του και να δημιουργήσει ένα αποτελεσματικό πλάνο και αφετέρου ήταν τόσο συνδεδεμένος με την ομάδα του κατά τη διάρκεια αυτού του παιχνιδιού.
Σε αυτό το ματς με τον Πανσερραϊκό, ο Αλμέιδα πάτησε το κουμπί της έντασης από το πρώτο σφύριγμα του διαιτητή – δηλαδή επιχείρησε από την αρχή να “τσιτώσει” με τις φωνές του την ομάδα του, καλύπτοντας ένα μέρος του ελλείμματος που δημιουργούσε η απουσία των οπαδών της ΑΕΚ από τις κερκίδες. Είχε ετοιμάσει πολλά διαφορετικά μοτίβα για τα κόρνερ απέναντι σε μια ομάδα που παίζει man to man. Εμφάνισε τρία διαφορετικά μοτίβα επιθετικής ανάπτυξης: με τις κινήσεις του Μαρσιάλ προς τον κεντρικό άξονα όταν η ΑΕΚ επέλεγε να επιτεθεί από αριστερά, με τις επιθέσεις του Ελίασον από την “γραμμή” όταν η ΑΕΚ επέλεγε να επιτεθεί από δεξιά, με τις πάσες στον χώρο για να τρέξει ο Ελίασον όταν η ΑΕΚ έβρισκε ψηλότερα τοποθετημένη την αμυντική γραμμή του Πανσερραϊκού, με τον Μαρσιάλ και τον Πινέδα να τοποθετούνται κοντά στον Πιερό όταν αυτός υποδεχόταν την μπάλα από ψηλά. Ήταν μια ΑΕΚ ενεργοποιημένη και πολύ καλά διαβασμένη. Κάπως έτσι “βγήκε” μια από τις καλύτερες εμφανίσεις της στο πρωτάθλημα.
Η απόδοση του Πανσερραϊκού ήταν πολύ αδύναμη, ειδικά κατά τη διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου, και αυτό είναι κάτι που πρέπει κανείς να λάβει σοβαρά υπόψη όταν ερμηνεύει την απόδοση της ΑΕΚ σε αυτό το ματς. Ήταν όμως το τρίτο σερί παιχνίδι που δείχνει ότι μετά από την ήττα από τον Παναθηναϊκό στις 19 Ιανουαρίου και τα όσα ακολούθησαν ο Αλμέιδα και οι συνεργάτες του έχουν “επιστρέψει” – δηλαδή λειτουργούν και πάλι με το πάθος και την θετική νοοτροπία που είχαν και έχουν στο μεγαλύτερο διάστημα της παρουσίας τους στην ΑΕΚ.
Πάνω στην ώρα που έχασε τον Λιβάι Γκαρσία από το παιχνίδι της ΑΕΚ, ο Ματίας Αλμέιδα έχει “την τύχη” να ξαναβλέπει τον Νίκλας Ελίασον με ψυχή και σώμα δοσμένο στην ΑΕΚ για το υπόλοιπο της σεζόν. Δεν είναι ακριβώς τύχη, διότι αυτό συμβαίνει επειδή η ΑΕΚ αποφάσισε να μην τον πουλήσει αλλά και επειδή τον έπεισε να παραμείνει κινητοποιημένος και με θετική νοοτροπία. Οι τελευταίες 19 λέξεις που έγραψα μοιάζουν απλές, τυπικές, αλλά συζητάμε για έναν ποδοσφαιριστή που μια εβδομάδα νωρίτερα, δηλαδή την παραμονή του αγώνα με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα ήθελε να ακολουθήσει τον δρόμο του Λιβάι Γκαρσία και να μη ταξιδέψει στη Θεσσαλονίκη για να εκδηλώσει με αυτό τον τρόπο την επιθυμία του για μεταγραφή. Με άλλα λόγια η ΑΕΚ δούλεψε πολύ για να έχει “την τύχη” ο Αλμέιδα να έχει ξανά πραγματικά διαθέσιμο τον 29χρονο Σουηδό επιθετικό.
Τα “όργια” του Ελίασον (2 ασίστ, 72% θετικές ενέργειες, 5 στις 8 ακριβείς σέντρες, 5 στις 6 επιτυχημένες ντρίμπλες, 60% επιτυχία στις μονομαχίες, 80% ακρίβεια στις μεταβιβάσεις εντός μεγάλης περιοχής) ήρθαν επειδή ο Αλμέιδα βάσισε επάνω του ένα μοτίβο επιθετικής ανάπτυξης που είχε στόχο να τον φέρει σε κατάσταση “ένας εναντίον ενός” για να του δώσει την ευκαιρία να επιτεθεί στον αντίπαλο με την μπάλα αλλά και να τον φέρει σε θέση να πάρει την μπάλα με χώρο για να σημαδέψει και να σεντράρει. Ο Ελίασον “συνδέθηκε” με τον Πιερό και τον Μαρσιάλ. Και αυτό το δείγμα παιχνιδιού ήταν πολύ ενθαρρυντικό για τον Αλμέιδα σε σχέση με την προοπτική της ΑΕΚ κατά τον τερματισμό στη σεζόν.
Η “επιστροφή” του Ελίασον, τα γκολ και οι προωθητικές ενέργειες του Μαρσιάλ, η κατάσταση του Πινέδα (72% θετικές ενέργειες, 1 γκολ) και η ψυχολογία του Λαμέλα μετά το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ είναι λόγοι για να βασίσει πάνω τους ο Αλμέιδα την πίστη ότι θα συμβαίνει πιο συχνά να φτάνει η ΑΕΚ τα γκολ της ανά παιχνίδι κοντά ή πάνω από τα xGoals της – δηλαδή κοντά στα γκολ που αναλογούν στην ποιότητα των ευκαιριών της. Για να συμβεί όμως αυτό η ΑΕΚ χρειάζεται συνεισφορά στο γκολ από τον κεντρικό επιθετικό της. Ο Φρανζί Πιερό, που έχει συμπληρώσει έναν μήνα και έξι παιχνίδια χωρίς γκολ, δούλεψε πολύ και έκανε πολλά πράγματα καλά απέναντι στον Πανσερραϊκό (57% επιτυχημένες ενέργειες) αλλά δεν έστειλε την μπάλα στα δίχτυα σε ένα ματς με ευκαιρίες για να πετύχει τουλάχιστον ένα γκολ (xG: 0.83).
Ο Αλμέιδα τον άφησε να ολοκληρώσει το παιχνίδι αφενός για να εξαντλήσει τις πιθανότητες να βρει ο Πιερό ένα γκολ και αφετέρου επειδή δεν θα παίξει το ερχόμενο Σάββατο απέναντι στον Ατρόμητο. Όταν του τέθηκε η σχετική ερώτηση, το τι έχει στο μυαλό του για τη θέση του σέντερ φορ πίσω από τον Πιερό, ο Αλμέιδα αναφέρθηκε στον Μαρσιάλ και “σε κάποιους ακόμη που προπονούνται σε αυτή τη θέση για να μπορούν να λειτουργήσουν”. Λογικά αναφερόταν στον Ερικ Λαμέλα, και τον Σωτήρη Τσιλούλη που έχει εμπειρία αγωνιζόμενος σε αυτή τη θέση. Η ΑΕΚ σήμερα βρίσκεται στο καλύτερο σημείο της στη σεζόν, αν κανείς συνδυάσει απόδοση, βαθμολογική θέση και ψυχολογική κατάσταση. Της μένει να βρίσκει λύση στο γκολ στα τέσσερα τελευταία παιχνίδια της “κανονικής περιόδου” της Superleague για να “αγοράσει” το προνόμιο να μπει με την σημερινή της ψυχολογία στα Play Off.
Πηγή: Gazzetta