Επιλογή Σελίδας

Του Βασίλη Σκουντή

Και εγένετο ρούμπος, που λέμε!

Κανονικός ρούμπος βαμμένος στη μια πλευρά με τα ασπρόμαυρα χρώματα του ΠΑΟΚ και στην άλλη με τα κιτρινόμαυρα που, μάλιστα, εμφανίζονται ντουμπλ φας με τους αντίστοιχους συμβολισμούς…

Το εννοώ αυτό, διότι αυτή η πλευρά του ρούμπου εκφράζει αφενός την αγωνία και την απελπισμένη προσδοκία της ΑΕΚ και η άλλη το σαρδόνιο χαμόγελο και τον σαδισμό του Άρεως!

Ο ρούμπος, ο κύβος και ο Γόρδιος δεσμός!

Την Κυριακή, λοιπόν, στο γήπεδο “Κλεάνθης Βικελίδης” θα παιχτεί η τελευταία ζαριά και εκτός από τον κύβο θα ριφθεί και αυτός ο ρούμπος, ώστε να λυθεί ή να κοπεί (όπως το έπραξε ο Μέγας Αλέξανδρος) αυτός ο Γόρδιος δεσμός!

Για να πω την αμαρτία μου, δεν θα ήθελα να βρίσκομαι σε καμιά από αυτές τις τρεις πλευρές…

  • Οι ΠΑΟΚτσήδες ανυπομονούν να επιστρέψουν στο θρόνο μετά από πέντε χρόνια, αλλά ξέρουν ότι δεν κρατούν την τύχη τους στα χέρια τους κι αυτή η ρουφιάνα μπορεί να τους ξεγλιστρήσει από την οδό Αλεξάνδρου Παπαναστασίου 154 κατά Νέα Φιλαδέλφεια μεριά…
  • Οι ΑΕΚτσήδες πεθαίνουν από την αγωνία τους και την ίδια στιγμή εύχονται και προσεύχονται να λειτουργήσει η προαιώνια θεσσαλονικιώτικη βεντέτα και να μη φύγει ο ΠΑΟΚ νικητής από του Χαριλάου…

Η προβοσκίδα του Άρεως!

  • Δεν ξέρω εάν οι Αρειανοί βρίσκονται σε πιο… χαλλλλαρή (όπως λένε στην πόλη τραβώντας το λάμδα) κατάσταση: το δικό τους μυαλό βρίσκεται εδώ και καιρό στον τελικό Κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό, αλλά την Κυριακή καλούνται ν’ αποδείξουν πως δεν είναι ελέφαντες, έστω κι αν κάποιοι (όνομα και μη χωριό) μπορεί να τους κρεμάνε προβοσκίδες!

Καθένας με τον πόνο του και τον καημό του, λοιπόν, ούτε ψύλλος στον κόρφο τους!

Εδώ ήρθαμε λοιπόν, όπως λέγαμε παλιά στο σινεμά…

Για την ακρίβεια, εδώ ξανάρθαμε!

Ο σώζων εαυτον σωθήτω

Ξανάρθαμε εδώ μετά από 17 ολόκληρα χρόνια, διότι αυτό που συμβαίνει τώρα με τον ΠΑΟΚ και τον Άρη έχει ξαναματαγίνει στις 23 Απριλίου του 2008, όχι στην Τούμπα ή στου Χαριλάου, αλλά στην Πυλαία!

Ήταν κιόλας Μεγάλη Τετάρτη και το αποτέλεσμα του μπασκετικού ντέρμπι των αιωνίων αντιπάλων της Θεσσαλονίκης δεν έκρινε τον τίτλο, όπως τώρα, αλλά τον υποβιβασμό!

Μια αγωνιστική προτού πέσει η αυλαία της κανονικής περιόδου της σεζόν 2007-08, ο ΠΑΟΚ ισοβαθμούσε με τον Κολοσσό Ρόδου και το Ρέθυμνο με ρεκόρ 9-16 και ο “σώζων εαυτόν σωθήτω”, αλλιώς “αποθανέτω η ψυχή μου μετά των αλλοφύλων”!

Εκείνη την Τετάρτη της κρίσεως, ο ΑΓΟΡ αντιμετώπιζε τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ, ο Κολοσσός υποδεχόταν στο Βενετόκλειο την ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ κρεμόταν από τον Άρη και αποζητούσε απεγνωσμένα τη νίκη, εκτός κι αν συνδυάζονταν οι ήττες των Ροδιτών και των Ρεθυμνιωτών.

H γυναίκα του Καίσαρα και οι κορδέλες

Ο ΕΣΑΚΕ είχε ορίσει όλα τα ματς στις 17:00, καθόσον η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια, αλλά πρέπει να φαίνεται κιόλας τέτοια!

Οι αγώνες στο Νέο Φάληρο και στη Ρόδο άρχισαν κανονικά στην ώρα τους όχι όμως και εκείνος στην Πυλαία, όπου δεν έπεφτε καρφίτσα, καθώς ο ΠΑΟΚ κινδύνευε να υποβιβασθεί για πρώτη φορά στην ιστορία του, μετά την άνοδο του στην Α’ Εθνική το 1964, και ενώ είχε απουσιάσει μόνο από το παρθενικό πρωτάθλημα (1963-64).

Ο κόσμος έφτανε μέχρι την Τούμπα (που λέει ο λόγος) και εκείνο το απόγευμα οι ΠΑΟΚτσήδες μιμήθηκαν τους Αρειανούς (στο πατροπαράδοτο έθιμο με τα κίτρινα χαρτάκια) πετώντας ασπρόμαυρες κορδέλες με αποτέλεσμα να πλημμυρίζει διαρκώς ο αγωνιστικός χώρος!

Μας συγχωρείτε διακοπές!

Τούτου δοθέντος ο Νίκος Πιτσίλκας, ο Παναγιώτης Αναστόπουλος και ο Νίκος Σώμος δεν μπορούσαν να πραγματοποιήσουν το τζάμπολ στην προγραμματισμένη ώρα, αλλά ακόμη κι όταν άρχισε το ματς μετά από 15 λεπτά οι διακοπές (για τον ίδιο λόγο) υπήρξαν συνεχείς!

Έγινε το τζάμπολ, πέτυχε το πρώτο καλάθι του ντέρμπι ο Τζερεμάια Μάσεϊ και ξανά μανά τα ίδια!

Ο λόγος ήταν προφανής: με αυτό τον τρόπο οι οπαδοί του ΠΑΟΚ ήθελαν να προκαλέσουν καθυστέρηση, ώστε να υπάρχει ενημέρωση για το τι συμβαίνει στο Νέο Φάληρο και κυρίως στη Ρόδο!

Οι διαιτητές μη έχοντας άλλη επιλογή, αποχώρησαν από τον αγωνιστικό χώρο και πήγαν στα αποδυτήρια, όπως επίσης και οι φιλοξενούμενοι απαιτώντας από τη διοίκηση του ΠΑΟΚ να φροντίσει για την τάξη και την ομαλότητα, ώστε να μην αποφασίσουν την οριστική διακοπή που θα επέσυρε μηδενισμό και όλα τα παρελκόμενα αυτού.

Τα 25 λεπτά και η λύτρωση

Ακολούθησαν οι συνηθισμένες διαπραγματεύσεις και εντέλει ο αγώνας ξανάρχισε στις 17.25 και ολοκληρώθηκε όταν πλέον είχαν γίνει γνωστές οι ήττες του Κολοσσού από την ΑΕΚ με 79-74 και του ΑΓΟΡ από τον Ολυμπιακό με 80-48, με αποτέλεσμα να διατηρηθεί η τριπλή ισοβαθμία (9-17) και να υποβιβασθούν στην Α2 οι Ρεθυμνιώτες, ακολουθώντας την Ολυμπιάδα Πατρών (3-23).

Ξανάρχισε λοιπόν το ματς, συνεχίσθηκε και έληξε μέσα σε μια κολασμένη ατμόσφαιρα της οποίας επέζησε ο Άρης ο οποίος γράπωσε τη νίκη με σκορ 75-74, οπότε έμειναν και οι δυο ευχαριστημένοι: οι μεν φιλοξενούμενοι νίκησαν (άλλωστε ακόμη και εάν ηττούνταν πάλι τρίτοι θα έβγαιναν), οι δε οικοδεσπότες έσωσαν την παρτίδα της κατηγορίας και λυτρώθηκαν…

Η καθυστερημένη έναρξη του αγώνα και οι απανωτές διακοπές δεν επέτρεψαν στις δυο ομάδες να βρουν ρυθμό, εξ ου και το πενιχρό 12-12 στην πρώτη περίοδο, ενώ στη λήξη του πρώτου ημιχρόνου αποτυπώθηκε η ισοπαλία στους 36 πόντους.

Ούτε γάτα, ούτε ζημιά

Αργότερα ο Άρης ο οποίος είχε στον πάγκο του τον (νυν προπονητή της πρωταθλήτριας κόσμου Γερμανίας) Γκόρντον Χέρμπερτ, προηγήθηκε με διαφορά έξι πόντων (51-57), αλλά ήδη είχαν φτάσει στην Πυλαία τα χαμπέρια από Ρόδο και Νέο Φάληρο μεριά, οπότε ούτε γάτα, ούτε ζημιά!

Από τη στιγμή μάλιστα που απελευθερώθηκαν τα συναισθήματα τους οι γηπεδούχοι (με υπηρεσιακούς προπονητές τον Τζον Κόρφα και τον Νίκο Σταυρόπουλο) προηγήθηκαν με 68-66, αλλά ο Άρης επέμεινε ως το τέλος και έφυγε νικητής με διαφορά ενός πόντου (74-75).

Οι συνθέσεις των δυο ομάδων σε αυτό το… αλλόκοτο ματς:

ΠΑΟΚ: Γκιλέσπι 3, Βεργίνης, Δεμερτζής 2, Ντιαρά 15, Χαριτόπουλος 18, Κουτλουάι 3, Σφέικος, Τζόρνταν 8, Κούβελας 2, Τσιάκος 23 (8ρ.)

ΑΡΗΣ: Παντελιάδης, Τέρι 2, Τσαλδάρης 6, Ουάσινγκτον 19, Ράιτ 7, Καλαϊτζής, Ηλιάδης 11, Μπόισα 5, Μότολα 3, Μάσεϊ 22 (15ρ.)

Ο Σάββας, ο Στέλιος και η μάνα τους

Πέρα από τις ασπρόμαυρες κορδέλες, την καθυστέρηση της έναρξης, τις διακοπές και τη ρίψη κάποιων αντικειμένων, αυτό το ντέρμπι μνημονεύεται και για έναν άλλο λόγο…

Αυτός ο λόγος έχει επώνυμο: λέγεται Ηλιάδης!

Εκείνη την εποχή (2006-2009) στην μεν ομάδα μπάσκετ του Άρεως αγωνιζόταν ο γκαρντ Σάββας Ηλιάδης, στη δε ποδοσφαιρική του ΠΑΟΚ ως αμυντικός χαφ, ο κατά επτά χρόνια νεαρότερος αδελφός του, Στέλιος.

Το οξύμωρο στοιχείο της ιστορίας είναι ότι αγνοώντας προφανώς την αδελφική σχέση των δυο αθλητών, οι οπαδοί του ΠΑΟΚ δεν σταμάτησαν να βρίζουν τη μητέρα τους με το γνωστό αποκρουστικό και χυδαίο σύνθημα!

Ο Σάββας τα πήρε στο κρανίο και αντέδρασε, με αποτέλεσμα να ανάψει άλλη μια εστία αντιπαράθεσης, σε ένα σκηνικό που όντως υπήρξε πολλώ λογιώ αλλόκοτο…

Η έχθρα και οι θεωρίες συνωμοσίας

Μ’ αυτά και μ’ εκείνα από το παρελθόν, την Κυριακή το ντέρμπι της ακροτελεύτιας αγωνιστικής των playoffs της Stoiximan Super League θα κρίνει αυτή τη φορά όχι το ποια ομάδα θα υποβιβασθεί, αλλά το ποια θα στεφθεί πρωταθλήτρια…

Το ντεκόρ είναι σχεδόν ίδιο: όπως τότε ο Άρης είναι αδιάφορος (από πλευράς διακυβεύματος), ο ΠΑΟΚ δεν έχει άλλη επιλογή από τη νίκη και 504 χιλιόμετρα πιο νότια η ΑΕΚ θα καρτεράει την ήττα του ή την ισοπαλία για να παραμείνει στο θρόνο της…

Το τι θα γίνει αυτές τις μέρες στη Θεσσαλονίκη ενόψει του πιο σπουδαίου ντέρμπι στην ιστορία των δυο… έχθιστων συλλόγων, συνιστά από μόνο του μια περιπτωσιολογία, χώρια που μπορεί κιόλας να εξελιχθεί και σε συνωμοσιολογία!

Ποιος θα καλοπιάσει ποιον, ποιος θα προβοκάρει ποιον και δεν συμμαζεύεται…

Τα γράφω αυτά έχοντας στο μυαλό μου άλλο ένα περιστατικό από τα ντέρμπι του μπάσκετ που σχετίζεται με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα και με αυτό θα ολοκληρώσω αυτό το πόνημα…

Τα τρίποντα του Γκάλη και το σπρέι του Ιωαννίδη

Στις 31 Ιανουαρίου του 1987 ο Άρης νίκησε τον ΠΑΟΚ με 86-77 χάρη στις… τεχνητές αναπνοές, που του έδωσε ο Νίκος Γκάλης, όχι με λέι απ ή τζαμπ σουτ από τα 4-5 μέτρα, αλλά με τρίποντα!

Εκείνο το βράδυ ο “Γκάνγκστερ” σημείωσε 35 πόντους σουτάροντας 5/6 τρίποντα, μάλιστα τρία από αυτά τα έβαλε στον αιφνιδιασμό!

Στο τέλος του αγώνα κι αφού, όπως συνήθιζε ο Γιάννης Ιωαννίδης τα ‘βαλε με τους διαιτητές, είπε το εξής: “Κανονικά έπρεπε να χάσουμε, αλλά οι ΠΑΟΚτσήδες κάνουν μισές δουλειές! Αντί να αφήσουν το θηρίο να κοιμάται, μας τσίγκλησαν τον εγωισμό, διότι πήγαν εκεί όπου είχαμε παρκάρει τα αυτοκίνητα μας και τα έβαψαν με σπρέι. Δεν ήμασταν σε καλή κατάσταση και θα χάναμε, αλλά τσατιστήκαμε και τους νικήσαμε“!

Πηγή: Sport24

Pin It on Pinterest

Shares
Share This