Επιλογή Σελίδας

Η Εκτελεστική Επιτροπή της UEFA ενέκρινε ένα νέο φορμάτ διεξαγωγής για τις διοργανώσεις συλλόγων, το οποίο θα ισχύσει από τη σεζόν 2024-25.

Οι μεταρρυθμίσεις έγιναν ύστερα από εκτεταμένη διαβούλευση σε ολόκληρη την ποδοσφαιρική οικογένεια και έτυχαν υποστήριξης από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συλλόγων (European Clubs Assossiation-ECA) και την Επιτροπή Διοργανώσεων Συλλόγων της UEFA, η οποία αποτελείται από εκπροσώπους της πλειοψηφίας των ομάδων.

Αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό ομάδων από 32 σε 36 για το UEFA Champions League, η κυριότερη αλλαγή αφορά στη δημιουργία μιας ενιαίας φάσης αντί της παραδοσιακής φάσης των ομίλων. Το νέο σύστημα εγγυάται για κάθε ομάδα θα δίνει τουλάχιστον 10 αγώνες πρωταθλήματος εναντίον 10 διαφορετικών αντιπάλων (πέντε εντός έδρας, πέντε εκτός έδρας) αντί των έξι αγώνων εναντίον τριών ομάδων εντός και εκτός έδρας, που δίνει κάθε σύλλογος στη φάση των ομίλων.

Οι πρώτες οκτώ ομάδες του πρωταθλήματος θα προκρίνονται αυτόματα για τα νοκ-άουτ παιχνίδια, ενώ οι ομάδες που θα τερματίζουν από την ένατη έως την 24η θέση θα αγωνίζονται σε διπλά παιχνίδια πλέι-οφ για να εξασφαλίζουν την πρόκριση στους «16» της διοργάνωσης.

Παρόμοιες αλλαγές στον τρόπο διεξαγωγής θα εφαρμοστούν επίσης στο UEFA Europa League, με 8 εγγυημένους αγώνες για κάθε ομάδα στο ενιαίο πρωτάθλημα και στο UEFA Europa Conference League με 6 αντίστοιχους αγώνες. Με την επιφύλαξη περαιτέρω συζητήσεων και συμφωνιών, ο αριθμός των ομάδων στα ενιαία πρωταθλήματα αυτών των δύο διοργανώσεων, πιθανόν να αυξηθεί στις 36.

Οι αλλαγές έχουν σχεδιαστεί για να διασφαλίσουν το μέλλον του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου σε κάθε επίπεδο και να ανταποκρίνονται στις διαρκώς μεταβαλλόμενες ανάγκες όλων των ενδιαφερομένων. Επιβεβαιώνοντας κατηγορηματικά την κοινή δέσμευση για την αρχή του ανοιχτού ανταγωνισμού και των αξιών του αθλητισμού σε ολόκληρη την ήπειρο, ο κοινός σκοπός ήταν επίσης η διατήρηση των εγχώριων πρωταθλημάτων. Έτσι, τα προκριματικά για το UEFA Champions League θα συνεχίσουν να είναι ανοιχτά και τις θέσεις σε αυτά θα κερδίζουν οι ομάδες μέσω των εγχώριων πρωταθλημάτων.

Δηλώσεις για τον νέο τρόπο διεξαγωγής των διοργανώσεων συλλόγων, τον οποίο αποφάσισε η UEFA, έκανε ο πρόεδρός της Αλεξάντερ Τσέφεριν:

«Αυτή η νέα μορφή υποστηρίζει την παρούσα κατάσταση, καθώς επίσης διασφαλίζει το μέλλον του ποδοσφαίρου σε ολόκληρη την Ευρώπη. Διατηρεί την αρχή ότι η απόδοση των ομάδων στις εγχώριες διοργανώσεις πρέπει να αποτελεί το κλειδί για τη συμμετοχή τους στα προκριματικά και επιβεβαιώνει τις αρχές της αλληλεγγύης μέσω του παιχνιδιού και του ανοιχτού ανταγωνισμού.

Η εξελιγμένη αυτή μορφή θα συνεχίσει να ζωντανεύει το όνειρο της κάθε ευρωπαϊκής ομάδας να συμμετάσχει στο UEFA Champions League, χάρη σε αποτελέσματα που επιτυγχάνονται στα γήπεδα και θα επιτρέψει μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα, ευημερία και ανάπτυξη για όλους, και όχι μόνο για ένα μικρό, αυτοεπιλεγμένο καρτέλ.

Το ποδόσφαιρο είναι ένας κοινωνικός και πολιτιστικός θησαυρός, εμπλουτισμένος με αξίες, παραδόσεις και συναισθήματα που μοιράζονται σε ολόκληρη την ήπειρό μας. Ως όργανο διακυβέρνησης και έχοντας την ευθύνη διαχείρισης του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, η UEFA οφείλει να προστατέψει αυτήν την κληρονομιά και να οδηγήσει σε περαιτέρω ανάπτυξη τις ομοσπονδίες, τα πρωταθλήματα, τους συλλόγους, τους παίκτες και τους οπαδούς, σε κάθε επίπεδο. Γι’ αυτό τα δύο τελευταία χρόνια είχαμε εκτεταμένες διαβουλεύσεις που οδήγησαν στην ομόφωνη υποστήριξη της πρότασής μας για μεταρρυθμίσεις, οι οποίες είμαστε βέβαιοι ότι θα συντελέσουν στην επίτευξη των παραπάνω στόχων».

Pin It on Pinterest

Shares
Share This