Επιλογή Σελίδας

Του Γιάννη Σερέτη

Ηταν 25 Αυγούστου 2024, την ημέρα της απόκτησης του Νταβίντ Κάρμο και προτού ολοκληρωθεί η μεταγραφική περίοδος – με Τετέ, Μαρσιάλ, Πιερό επί παραδείγματι – είχαμε αναφέρει ότι ο Ολυμπιακός «εδραιώνει την εικόνα του φαβορί». Εξι μήνες αργότερα, μετά και από τα χθεσινά αποτελέσματα, νομίζω πως δεν υπάρχει οπαδός της ΑΕΚ, του Παναθηναϊκού ή του ΠΑΟΚ που να πιστεύει σε «θαύματα». Και για να είμαστε ειλικρινείς, δεν είναι τόσο πειστική αυτή τη στιγμή η εικόνα του ίδιου του Ολυμπιακού.

Είναι τόσο απογοητευτική – με αναγωγή στο επίπεδο του πρωταθλητισμού βέβαια – η εικόνα των υπόλοιπων. Αυτή είναι που διαγράφει κάθε… υποψία «αμφισβήτησης» για το ποιος πρόκειται να είναι ο πρωταθλητής, ακόμα κι αν βρε αδερφέ ηττηθεί στην πρώτη αγωνιστική των play offs ο Ολυμπιακός, νικήσει η Ενωση και η διαφορά μειωθεί με το «καλημέρα» στο -4 κι ενώ θα απομένουν πέντε ντέρμπι για τη λήξη του πρωταθλήματος.

Γιατί θα ήταν ποδοσφαιρικά παράλογο να το πάρει οποιοσδήποτε άλλος πλην του Ολυμπιακού

Εμεινε στο κόλπο μέχρι τον Ιανουάριο, πάτησε γκάζι στο β’ γύρο

Είχαμε αναφέρει τότε, αυγουστιάτικα, για τον Ολυμπιακό: «M’ αυτά και μ’ αυτά, ο Ολυμπιακός, με την απόκτηση του ηγετικού Κάρμο εδραιώνει την εικόνα φαβορί. Ο Πορτογάλος δεν θα λύσει με «μαγικά» όλα τα αμυντικά ζητήματα των Ερυθρόλευκων, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι στόπερ που κάνει τη διαφορά και γουστάρει την ομάδα: τέτοιους δεν βρίσκεις εύκολα. Γι’ αυτό περίμενε ο Μεντιλίμπαρ, γι’ αυτό δεν πήρε (προφανώς και μπορούσε) βασικό αντικαταστάτη του ο Ολυμπιακός. Θα είναι το απόλυτο φαβορί ακόμα κι αν δεν επιστρέψει ο Ποντένσε, αρκεί να αποκτήσει αριστερό μπακ (που δεν φαίνεται πιθανό…) και «δυνατό» εξτρέμ, ώστε να έχει ωραίο καρέ με Ζέλσον, Μασούρα και Βέλντε, εν δυνάμει όλοι βασικοί! Κράτησε τα περισσότερα στελέχη του, ουσιαστικά «έχασε» τον Φορτούνη και τον Ποντένσε. Κυρίως: κράτησε τους Ελ Καμπί, Εσε, Τσικίνιο, ενισχύθηκε στη μεσαία γραμμή κι ας έφυγε ο 36χρονος Ιμπόρα. (…) Είναι η ομάδα με τους ισχυρότερους “αερόσακους” στις στραβές, παρότι συνήθως συμβαίνει το αντίθετο: το Conference League, η εμπιστοσύνη στον Μεντιλίμπαρ και η θετική αύρα γύρω και εντός του οργανισμού θα απορροφήσουν αρκετούς κραδασμούς στις ήττες. Ισως να φαίνονται «επιφανειακές» ή ακόμα και «βιαστικές» αυτές οι εκτιμήσεις. Υπάρχει ακόμα χρόνος για μεταγραφές σε όλες τις ομάδες, σίγουρα θα παίξει ρόλο η πορεία τους στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ασφαλώς υπάρχει η δυνατότητα «διορθωτικών» κινήσεων τον Ιανουάριο και σαφώς όλα κρίνονται στα play offs. Ομως σ’ αυτό το σημείωμα αποτυπώνουμε την εικόνα της στιγμής. Κι αυτή φέρει πρώτο φαβορί για τον τίτλο τον Ολυμπιακό, ο οποίος καλείται τουλάχιστον να… μείνει στο κόλπο, δηλαδή να είναι επικεφαλής ή κοντά στην κορυφή μέχρι τον Ιανουάριο».

Κάπως έτσι πήγε το πράγμα. Ο Ολυμπιακός έμεινε στο κόλπο μέχρι τον Ιανουάριο και πάτησε γκάζι στο δεύτερο γύρο. Ενισχύθηκε στη χειμερινή μεταγραφική περίοδο, ήταν ο καλύτερος στα ντέρμπι, έκανε πολύ λιγότερα στραβοπατήματα στο δεύτερο μισό του πρωταθλήματος αφού ήδη τον Ιανουάριο ο «Μέντι» είχε ξεκαθαρίσει πια απόλυτα τους ρόλους στο ρόστερ και εκτός απροόπτου θα φτάσει στον τίτλο πιο εύκολα κι απ’ ότι περίμεναν οι ίδιοι οι Ερυθρόλευκοι!

Εδώ που τα λέμε, θα ήταν ποδοσφαιρικά παράλογο να το πάρει οποιοσδήποτε άλλος εκτός από τον Ολυμπιακό!

Η μεταβατική σεζόν του «συννεφιασμένου» Παναθηναϊκού

Το πιο παράλογο θα ήταν να το πάρει ο Παναθηναϊκός. Αν αφήσουμε στην άκρη τις υπερβολές και την οπαδική ματιά, ο Παναθηναϊκός τρέχει μια μεταβατική σεζόν. Ηταν ο μοναδικός από τους «μεγάλους» που άλλαξε προπονητή το καλοκαίρι, έκανε σούπερ προβληματική προετοιμασία με τους… μισούς παίκτες (πλην διεθνών, τραυματία Ιωαννίδη και των περισσότερων μεταγραφών), άλλαξε γρήγορα και δεύτερο προπονητή, είχε ένα σύννεφο γκρίνιας πάνω από τον οργανισμό με εξαίρεση μόλις ένα δίμηνο. Και το κυριότερο: μετά τις νίκες επί ΠΑΟΚ – ΑΕΚ στις αρχές του β’ γύρου, όταν διαγράφηκε η προοπτική σοβαρής διεκδίκησης του τίτλου, δεν φρόντισε να κοιταχθεί στον καθρέφτη. Πίστεψε ότι μπορούσε να κάνει την υπέρβαση με τη βελτιωμένη αμυντική συμπεριφορά του. Όμως πρωτάθλημα με 31 γκολ σε 26 ματς, λιγότερα από όσα είχε πετύχει πέρυσι επί Γιοβάνοβιτς μόνο στον α’ γύρο, δεν παίρνεις ούτε στη Μάλτα…

Ο κορεσμένος και αποδυναμωμένος ΠΑΟΚ «τελείωσε» τη βραδιά του πάρκινγκ

«Τρελό» θα ήταν να το πάρει ο εφετινός ΠΑΟΚ. Μια ομάδα με πολλούς κορεσμένους από το νταμπλ (καλούς) παίκτες, μια ομάδα με μεγάλο μέσο όρο ηλικίας, μια ομάδα που αποδυναμώθηκε αντί να ενισχυθεί το καλοκαίρι, ειδικά στη μεσαία γραμμή της! Ενα σύνολο με τρομερά αμυντικά προβλήματα από το καλοκαίρι, τα οποία φάνηκαν κυρίως στην Τούμπα. Με όλα αυτά ως δεδομένα από την αρχή της σεζόν, ο ΠΑΟΚ δεν θα μπορούσε να πάρει αυτόν τον τίτλο. Ηρθε και η ντροπιαστική για το κλαμπ βραδιά του πάρκινγκ στην OPAP Arena και τον αποτελείωσε ως οργανισμό…

Γιατί μπορούσε να «κυνηγήσει» τον Ολυμπιακό μόνο η ΑΕΚ

Στα δικά μου μάτια η μοναδική που θα μπορούσε να «κυνηγήσει» τον Ολυμπιακό ήταν η ΑΕΚ. Γιατί; Λόγω ισχυρής έδρας. Λόγω καταπληκτικής συσπείρωσης των φίλων της και ποιότητας από τη μέση και μπροστά. Λόγω της τρίτης σερί σεζόν με τον ίδιο κόουτς. Μάλιστα οι πιθανότητές της αυξήθηκαν μετά από το ξεκαθάρισμα ρόλων του Αλμέιδα λίγο πριν από τη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου! Όμως η ΑΕΚ μολονότι ήταν η ομάδα με την ισχυρότερη οπαδική ενότητα παρά τα διαδοχικά σοκ (αλλαγή ιδιοκτησίας, αποκλεισμός από Νόα, ρόστερ με «αστέρες», ρόστερ με εμφανείς δυσαναλογίες), δεν ήταν ήρεμη. Δεν ήταν εσωτερικά ήσυχη. Και δεν έπαιξε το ποδόσφαιρο του Αλμέιδα παρά μόνο σε ματς – εξαιρέσεις. Με όλα αυτά που της συνέβησαν, κυρίως με το υπερβολικά «βαρύ» μεσοεπιθετικά και χωρίς καμία βελτίωση/ενίσχυση αμυντικά ρόστερ της, για την Ενωση δεν θα ήταν «θαύμα», αλλά τεράστια υπέρβαση ο εφετινός τίτλος.

Θεωρητικά, μάλιστα, βάσει του προγράμματος που καταρτίστηκε σήμερα, έχει και τις απειροελάχιστες ελπίδες της, εφόσον η κληρωτίδα τη ζευγάρωσε με τον Ολυμπιακό στην 3η και στην 4η αγωνιστική. Ομως όλα είναι στο χέρι των Ερυθρόλευκων! Και ο ρεαλιστικός στόχος της ΑΕΚ είναι η δεύτερη θέση, η οποία θα δώσει στον κάτοχό της τρία «κανονάκια» για συμμετοχής στη League Phase μιας εκ των τριών ευρωπαϊκών διοργανώσεων.

Πηγή: Gazzetta