Επιλογή Σελίδας

Του Βασίλη Σαμπράκου

Στην εποχή που ο επαγγελματίας ποδοσφαιριστής καταφέρνει όλο και μεγαλύτερες νίκες επί της φθοράς του χρόνου και μεγαλώνει το προσδόκιμο της επαγγελματικής ζωής, με συνέπεια να κυκλοφορούν πλέον στο κορυφαίο επίπεδο παίκτες των 37 και των 38 ετών, ένας 34χρονος αποφασίζει να σταματήσει. Ποιος 34χρονος; Ένας που έχει μόλις κατακτήσει το Champions League, όπως και την LaLiga, ως πρωταγωνιστής. Ένας που έδειξε στον τελικό του Champions League ότι παραμένει ακμαίος. Ένας που δεν δημιούργησε ποτέ την εντύπωση ότι βιάζεται να απολαύσει τα εξωαγωνιστικά προνόμια της ποδοσφαιρικής ζωής – δηλαδή τα ποτά και τα ξενύχτια.

Αυτή η μεγάλη τυπάρα, ο Τόνι Κρος

Γιατί σταματάει το ποδόσφαιρο στα 34 ο Τόνι Κρος; Τον ακούς να λέει κάτι που μοιάζει με κλισέ, το “ήθελα το τέλος να έρθει με τους όρους μου, να σταματήσω ακμαίος, όσο ακόμη είμαι στο πικ της απόδοσής μου και όχι να έρθει η στιγμή που κάποιος θα μου δείξει με τις πράξεις του ότι έχει φτάσει το τέλος της καριέρας μου”, και πας να σκεφτείς ότι μοιράζεται μαζί μας κοινοτυπίες. Ακριβώς εκείνη τη στιγμή κοιτάζεις το συμβόλαιό του, των 24,3 εκατ. € ακαθάριστων κερδών ετησίως, και ξέρεις ότι με άνεση θα μπορούσε να εξασφαλίσει την επέκταση του συμβολαίου του με την Ρεάλ για ακόμη έναν χρόνο με τα ίδια λεφτά. Για την ακρίβεια η Ρεάλ ακόμη προσπαθεί να τον μεταπείσει. Εκείνη τη στιγμή συνειδητοποιείς ότι αυτός ο τύπος πληρώνει πολύ ακριβά την απόφασή του, την μαγκιά του. Ξεγραφεί, με μια απόφαση, περίπου 25 εκατομμύρια €. Κοιτάζοντας γύρω μπορείς να διαπιστώσεις ότι είναι πάρα πολλοί αυτοί που επέλεξαν, όταν η φθορά του χρόνου τους επέβαλε το τέλος από το κορυφαίο επίπεδο, να παίξουν όπου γης για 4-5 ακόμη χρόνια προκειμένου να ευχαριστηθούν παραπάνω το ποδόσφαιρο ή να μεγαλώσουν τον τραπεζικό λογαριασμό.

Ο Κρος όμως είναι μια εξαίρεση. Είπε στον εαυτό του ότι το να αλλάξει το κέντρο της ζωής του μετά από 28 χρόνια, δεδομένου ότι ήταν κολλημένος στο ποδόσφαιρο από τα 6 του, τον έβαλε στην θέση για να πάρει την δυσκολότερη απόφαση της ζωής του. Το είδε όμως και ανάποδα: μετά από 28 χρόνια ζωής στο ποδόσφαιρο και μετά από τόσες τόσο μεγάλες επιτυχίες, είχε αγοράσει το δικαίωμα να πει στον εαυτό του ότι είναι πλήρης και γι’ αυτό έτοιμος να βγάλει τα παπούτσια που έπλενε μόνος του μετά από κάθε προπόνηση και κάθε παιχνίδι.

Είμαι στην πλευρά αυτών που ο Κρος τους κέρδισε με αυτή την απόφαση. Με άλλα λόγια μεγάλωσε ο σεβασμός μου προς την προσωπικότητα ενός εκ των κορυφαίων ποδοσφαιριστών της γενιάς του. Ναι, τα έσοδά του μόνο από τα συμβόλαια με τις ομάδες ξεπερνούν τα 200 εκατ. € και άρα του κάνουν “πολύ εύκολη” τη ζωή μετά την ενεργό δράση, αλλά δεδομένου ότι θα μπορούσε άνετα να παίζει ποδόσφαιρο για μια επιπλέον 3ετία, και άρα να μαζέψει εύκολα άλλα 50 εκατ. €, με αυτή την απόφαση φωνάζει ότι δεν γίνονται όλοι οι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές άπληστοι και ότι στη ζωή δεν είναι το χρήμα η απόλυτη αξία.

Το Toni Kroos Foundation, που έχει συγκεντρώσει, από δωρεές, πόρους ύψους 16 εκατ. € και στηρίζει οικογένειες που έχουν παιδί που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας, λέει πολλά για αυτά που κουβαλά μέσα του ο Γερμανός διεθνής ποδοσφαιριστής. Η Toni Kroos Academy, που βρίσκεται σε λειτουργία εδώ και χρόνια και διαρκώς μεγαλώνει, δείχνει ότι ο Γερμανός σούπερ σταρ έχει ήδη ετοιμάσει τουλάχιστον ένα από τα επόμενα βήματα στη ζωή του. Όπως και το σπίτι που έφτιαξε στη Μαγιόρκα, το οποίο πλέον θα έχει πολύ χρόνο για να χαρεί.

Στα πρώτα του χρόνια στο ποδόσφαιρο, έμενα με την εντύπωση ότι πρόκειται για μια τυπική γερμανική φιγούρα της προηγούμενης εποχής. Τον είχα για “φλατ” τύπο. Σήμερα λέω ότι αν επιμείνει σε αυτή την απόφαση και βγάλει οριστικά τα άσπρα παπούτσια μετά από το last dance στο Euro 2024, το στιλ του Τόνι Κρος θα μου μείνει αξέχαστο, όπως και η προσωπικότητά του. Ο προηγούμενος που μου είχε κάνει εντύπωση ήταν ο Φίλιπ Λαμ, που είχε σταματήσει στην ίδια ηλικία. Όμως εκείνος δεν είχε μόλις κρεμάσει στο στήθος ένα μετάλλιο νικητή του Champions League.

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This