Του Κωνσταντίνου Πανά
Αν υπάρχουν δύο λέξεις που μπορούν να χαρακτηρίσουν τον Τζεχάιβ Φλόιντ, αυτές είναι «εξέλιξη» και «οικονομία». Στο πρώτο κομμάτι φαίνεται από τη μικρή του σταδιοδρομία στο μπάσκετ, ότι κάθε χρόνο εξελίσσει και από κάτι στο παιχνίδι του. Αν παρατηρήσουμε τα νούμερα του, θα δούμε ότι τα πρώτα χρόνια σε κάθε νέα του εμπειρία είναι πειραματικά. Στο κολέγιο άργησε δύο χρόνια για να δείξει ποιος πραγματικά είναι. Στη πρώτη του επαγγελματική χρονιά στη Λάρισα έδειξε ψήγματα του ταλέντου του, αλλά ο Προμηθέας τον άφησε ελεύθερο σε μόλις ένα παιχνίδι και έπρεπε να πάει στο Ισραήλ για να τραβήξει περαιτέρω τα βλέμματα της Μακάμπι και εν τέλει του Παναθηναϊκού.
Ωστόσο πέρα από τα νούμερα, υπάρχει κάτι που ΠΑΝΤΑ έκανε και κάνει καλά ο Φλοίντ. Ο λόγος για την άμυνα…
Κορυφαίος αμυντικός στη Patriot League(με πιο γνωστά κολέγια των Navy, Loyola, Lafayete, Colgate, Boston & Bucknell University) επί δύο συναπτά έτη – 2018, 2019 – παράλληλα μέλος της κορυφαίας αμυντικής πεντάδας της Patriot League τις ίδιες χρονιές και φυσικά, κορυφαίος μπλοκέρ στην Ελλάδα το 2020 και κορυφαίος μπλοκέρ στο Ισραήλ το 2021.
Εξάλλου ο Δημήτρης Πρίφτης ήταν κατατοπιστικός: «Θέλω να φτιάξουμε μια ομάδα που θα έχει σθένος, θα έχει υψηλό κίνητρο κάθε μέρα. Θέλω να παίξουμε καλό μπάσκετ, να είμαστε σκληροί πνευματικά. Μια ομάδα να έχει το στοιχείο της πάσας και να βγάζει μια σκληρότητα στην άμυνα».
Αυτά τα δύο κομμάτια κρατήστε τα καθώς μαζί με τα τελειώματα, αποτελούν ίσως τα πιο εξιδεικευμένα χαρακτηριστικά του απόφοιτου του Holy Cross. Ο Φλόιντ είναι δυσεύρετος και με τρομερά περιθώρια βελτίωσης, αλλά πρέπει να βρεθεί στο κατάλληλο περιβάλλον, με τους κατάλληλους ανθρώπους γύρω του που θα τον στηρίξουν στις άσχημες στιγμές του. Μιλάμε για έναν αθλητή 24 ετών που τώρα κάνει το ξεπέταγμα του στο υψηλότερο επίπεδο και είναι δεδομένο πως θα φάει «γερό ξύλο» μέχρι να παγιωθεί στη λίγκα – αν τελικά τα καταφέρει. Βέβαια βάσει ταλέντου βρίσκεται στο σωστό δρόμο. Είναι Euroleague material αθλητής και το απέδειξε περίτρανα απέναντι στη Μακάμπι, η οποία προσπάθησε να τον πάρει πακέτο από τη Gilboa Galil μαζί με τον «αγαπημένο του οργανωτή» Γιφτάτς Ζιβ. Σπουδαία χαρακτηριστικά ο Ισραηλινός!
Ωστόσο προτού πάμε στο τι κάνει καλά ο Αμερικανός, ας δούμε λίγο γενικά τι ΔΕΝ κάνει και που θα δυσκολευτεί στο κορυφαίο επίπεδο.
Ο Φλόιντ είναι ένας αθλητής που ζει και αναπνέει από τη backcourt, καθώς σκοράρει μεγάλο ποσοστό των πόντων του μέσα από δημιουργίες συμπαικτών του. Οπότε μπορούμε να καταλάβουμε ότι δύσκολα δημιουργεί το δικό του σουτ, αν και είναι κάτι που δουλεύει και φάνηκε αρκετά στο Ισραήλ που είδαμε πολλά νέα στοιχεία (Επίθεση low post). Από εκεί και πέρα δεν έχει το καλύτερο έλεγχο του κορμιού του επιθετικά και αυτό πολλές φορές φαίνεται όταν προσπαθεί να επιτεθεί με πρόσωπο. Μοιάζει σαν να μην ξέρει πως να ξεπεράσει τον αντίπαλο του και εκεί αρκετές φορές θα υποπέσει, σε λάθος είτε κάνοντας επιθετικό φάουλ, είτε επειδή δεν έχει counter κινήσεις, σε λάθος πάσα ή βήματα. Το κομμάτι μέγεθος είναι κάτι που απασχολεί, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό, όσο με τον Οκάρο Γουάιτ ας πούμε. Ο Φλόιντ είναι πιο μακρύς και πιο δυνατός. Από εκεί και έπειτα στο κομμάτι που δυσκολεύτηκε αφόρητα ήταν η άμυνα με αλλαγές. Ο Αμερικανός χαμηλώνει εξαιρετικά, αλλά στερείται έκρηξης στο πρώτο βήμα και αυτό οδηγεί σε δύο καταστάσεις. Είτε να μην παίξει tight πάνω στο χειριστή, που σημαίνει ότι έχει χώρο για να εκτελέσει, είτε από τη μεγάλη του θέληση να παίξει άμυνα βγαίνει αρκετά επιθετικά στη μπάλα και γίνεται έρμαιο απέναντι σε εκρηκτικά γκαρντ, όπως ο Ουίλμπεκιν. Έχει όμως πάντα τη θέληση να βγει δυνατά και ξέρει ότι επιβιώνει από την άμυνα του, οπότε θα βάλει και τη τελευταία σπιθαμή του κορμιού του για να κερδίσει τον αντίπαλο του. Εδώ βέβαια να βάλουμε ένα αστερίσκο. Ο ζήλος που δείχνει στο αμυντικό κομμάτι και η θέληση να κόψει τον αντίπαλο του τον οδηγεί πολλές φορές στο να «τρώει» τις προσποιήσεις και είναι κάτι που πρέπει να δουλέψει. Από εκεί και έπειτα φέτος έβαλε αρκετά στο παιχνίδι του την επίθεση με πλάτη από το χαμηλό block. Γυρίζει οχτώ στις δέκα επιθέσεις προς το αριστερό του χέρι και θα δυσκολευτεί στο να τελειώσει τη φάση με επαφή και με τα δύο χέρια.
Ο Φλόιντ είναι ένας ιδιαίτερα χαρισματικός αθλητής, με σπουδαία ενέργεια και στις δύο άκρες του παρκέ, που διαρκώς βελτιώνεται και έχει χαρακτηριστικά που δεν τα συναντάμε συχνά από παίκτες των στοιχείων του. Γι’ αυτό και αποτελεί ένα «στοίχημα» που θα είναι ιδιαίτερα ευχάριστο να παρακολουθήσει κανείς.
Πάμε να δούμε αναλυτικά.
PASSING ABILLITY
https://youtu.be/J2Ai6QsrETc
Όπως διαβάσατε ο Δημήτρης Πρίφτης θέλει να δημιουργήσει μια ομάδα που να έχει το στοιχείο της πάσας και ο Τζεχάιβ Φλόιντ μπορεί να γίνει πραγματικά ο άνθρωπος του. Έχετε αναρωτηθεί πόσοι αθλητικοί ψηλοί με έφεση στην άμυνα μπορούν να δημιουργήσουν σταθερά; Ελάχιστοι. Ο Αμερικανός του Παναθηναϊκού είναι ένας από αυτούς. Πιο συγκεκριμένα δημιουργούσε το 11.84% των διαθέσιμων assists της Giloba Galil στο πρωτάθλημα του Ισραήλ. Ο Φλόιντ έχει εξαιρετικό αριστερό χέρι και από εκεί περνάνε οι περισσότερες δράσεις του(πάσες, τελειώματα κλπ). Μπορεί να δημιουργήσει από το χαμηλό block, αντιδράει πολύ γρήγορα απέναντι σε παγίδα, διαθέτει skip πάσα στην αδύνατη πλευρά, αλλά κυρίως του αρέσει να πασάρει στον ελεύθερο. Ακριβώς επειδή δεν σουτάρει τόσο πολύ στατικά, πάντα θα κάνει την extra πάσα. Έχει διορατικότητα και θα δημιουργήσει καταστάσεις, ακόμη και μέσα από split λειτουργώντας σαν forward από τη περιφέρεια. Θα τον δείτε να κάνει εισαγωγικές πάσες μετά από ριμπάουντ που θα οδηγήσουν σε καλάθι. Ο Τζεχάιβ Φλόιντ είναι πολύ ιδιαίτερη περίπτωση αθλητικού ψηλού!
FINISHING
https://youtu.be/9RTwGZA9nOI
Σίγουρα τη μερίδα του λέοντος στο σκοράρισμα την παίρνει μέσα από δημιουργία συμπαικτών του εκτελώντας από τα dunker spots(συνήθως ένα τετράγωνο έξω από τη γραμμή του χαμηλού block). Ο Φλόιντ διαθέτει σπουδαία έκρηξη – σε αντίθεση με τις πλευρικές κινήσεις – σε κάθε κίνηση που διαθέτει επιτόπιο άλμα. Το πιάσιμο της μπάλας χωρίς επαφή(χωρίς δηλαδή να ενοχλείται από αντίπαλο στο post) και το άμεση τελείωμα είναι πολύ υψηλού επιπέδου. Έχει σηκωθεί σε δέκατα του δευτερολέπτου, αφότου λάβει τη μπάλα στο σημείο που θέλει. Στις περισσότερες περιπτώσεις θα τελειώσει με κάρφωμα. Ειδάλλως επιχειρεί να εκτελέσει πάνω στον αντίπαλο. Τα τελειώματα του με το αριστερό είναι σε πολύ καλό επίπεδο όσο βλέπει το καλάθι και με τα δύο χέρια. Παράλληλα του αρέσει να χρησιμοποιεί το κορμί του για κλειδώματα και να κερδίζει καλές θέσεις σε σημεία κοντά στη ρακέτα. Εκμεταλλεύεται τα μεγάλα του άκρα, άλλες φορές έχει επιτυχία στο πιάσιμο της μπάλας, άλλες φορές όχι. Παράλληλα φέτος έβαλε το παιχνίδι στο χαμηλό post περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά. Άλλες φορές θα γυρίσει πρόσωπο στο καλάθι να σουτάρει και άλλες θα βάλει τον αντίπαλο μέχρι μέσα και θα επιχειρήσει dropstep και hook. Όχι τόσο μεγάλη επιτυχία στα τελειώματα με πλάτη. Αθλητικός ψηλός με 73% True Shooting είναι σούπερ ελκυστικός για κάθε ομάδα, ιδιαίτερα αν προσθέσουμε και τη μόλις 15.53% χρήση μπάλας! Καταλήγουμε σε αυτό που γράφτηκε στην αρχή… Οικονομία!
OFFENSIVE REBOUNDING
https://youtu.be/XoBCsIhZWhY
Είπαμε σε κάθε κίνηση που εμπεριέχει επιτόπιο άλμα διαθέτει τρομερή έκρηξη και συνήθως κερδίζει τον αντίπαλο του σε χρόνους, ακόμη και αν υστερεί σε μέγεθος. Πολύ καλή αντίληψη και θέσεις όσον αφορά το επιθετικό ριμπάουντ. Μάζευε το 11.4% των διαθέσιμων επιθετικών ριμπάουντ που ήταν κορυφαία επίδοση της ομάδας του (Δεν βάζουμε Σρουρ και Χαλφόν με λίγα παιχνίδια). Τις περισσότερες φορές τα ριμπάουντ που έπαιρνε ήταν καθοριστικά, όπως στη σπουδαία νίκη που πήρε η ομάδα του μέσα στη Χάποελ! Ο Φλόιντ θα ταλαιπωρήσει πολλούς αντιπάλους του με το motor που έχει στο επιθετικό ριμπάουντ, αυτό είναι δεδομένο.
PICK-N-ROLL
https://youtu.be/GKZ0j3ymu0s
Το αγαπημένο παιχνίδι του Δημήτρη Πρίφτη, ένας τομέας όπου και εδώ ο Φλόιντ είναι καλός, αλλά όχι τόσο επιδραστικός, όσο στους προηγούμενους. Δηλαδή αναλογικά σκοράρει περισσότερο μέσα από:
- Catch ‘n Finish
- Second Chances
- Pick-n-Roll
- Low Post
- Penetration
Tρίτος κατά σειρά πιο συχνός τομέας εκτέλεσης του Φλόιντ, χωρίς να έχω ακριβή στοιχεία από το synergy ή άλλη πλατφόρμα. Ο Αμερικανός έχει ανάγκη από pick-n-roll guard που να μπορέσουν να δημιουργήσουν για χάρη του. Δεν είναι τόσο πιστός στο screen. Του αρέσει να γλιστράει και να κόβει προς τη ρακέτα. Ο Avishai του έδινε αρκετά pick-n-roll ώστε να ρολάρει από την αγαπημένο του αριστερό διάδρομο.
PENETRATION
https://youtu.be/ckhZA5GLeFY
Η διείσδυση αποτελεί ένα κομμάτι αρκετά ιδιαίτερο για τον Τζεχάιβ Φλόιντ. Δεν είναι ο αθλητής που θα παίξει με τη μπάλα στα χέρια έχοντας διάφορες κινήσεις όπως γράφτηκε παραπάνω. Δεν μπορεί να το πρεσβεύσει αυτό – ακόμη. Ωστόσο θα τον δούμε πάρα πολλές φορές, τόσο σε short roll, όσο και σε pop out καταστάσεις να επιτίθεται με μανία από τον αριστερό διάδρομο. Θα επιτεθεί πάνω στη κίνηση στον αιφνιδιασμό. Θα κάνει μια επίθεση μέσα από hand-off, όταν δει ότι δεν έχει επιλογή. Αν δεν οδηγηθεί κάπου; Πάσα έξω!
LOW POST DEFENSE
https://youtu.be/Bgx5Cf5UcmI
Η άμυνα στο χαμηλό post είναι ένα ιδιαίτερο κομμάτι για τον Αμερικανό. Σε αντίθετη με το Γουάιτ που δυσκολεύεται περισσότερο σε αυτό το τομέα, αλλά είναι αρκετά πιο έμπειρος, ο Φλόιντ είναι πολύ πιο δυνατός και πιο μακρύς. Παίζει πάρα πολύ δυνατά, όταν ο αντίπαλος τον βάζει πλάτη. Χρησιμοποιεί τα χέρια του, τα πόδια του, το κορμί του για να προστατέψει το καλάθι του. Τη ζωή του. Ζει από την άμυνα, δεν ανέχεται να χάνει εκεί. Αλλά η μεγάλη του θέληση οδηγεί σε φάουλ, είτε στο να δέχεται προσποιήσεις. Απέναντι σε ψηλούς τους δικού του στυλ, δεν θα συναντήσει πρόβλημα. Το είδαμε απέναντι στον Οθέλο Χάντερ. Απέναντι σε παίκτες, όπως ο Ζίζιτς χρησιμοποιεί την έκρηξη του για να τους νικήσει σε θέματα ριμπάουντ ή ατομικής άμυνας.
HELP DEFENSE
https://youtu.be/3u7T07kQr4Y
Το καλύτερο το αφήσαμε για το τέλος. Ο Τζεχάιβ Φλόιντ είναι με διαφορά ο καλύτερος προστάτης της ρακέτας που έχει δει ο Παναθηναϊκός από την εποχή του Στεφάν Λάσμε. Εκρηκτικός στο επιτόπιο άλμα, σπουδαίος χρόνους, μεγάλη αθλητικότητα και φυσικά προσωπικότητα. Γιατί χρειάζεται μια συγκεκριμένη φιλοσοφία για να ηγηθείς μιας αμυντικής προσπάθειας, πόσο μάλλον να διαφυλάξεις τη ρακέτα σου, ίσως το πιο τρωτό σημείο προ διετίας του Παναθηναϊκού. Ο Φλόιντ έχει αστραπιαίες κινήσεις(defensive motor), όσον αφορά την αντίδραση στην άμυνα. Όταν δηλαδή θα πρέπει να αφήσει το παίκτη του και να πάει για βοήθεια. Και ακόμη πιο σωστό συγχρονισμό όσον αφορά το άλμα για το stop. Τα άκρα του είναι τεράστια, αλλά η θέληση του να κόψει τον αντίπαλο ακόμη μεγαλύτερη. Με Γουάιτ και Φλόιντ το θέμα μεγέθους θα είναι υπαρκτό, αλλά το γεγονός ότι πρόκειται για δύο πολύ προικισμένος βοηθούς στην άμυνα, μπορεί να φέρει μνήμες παρελθόντος στο ΟΑΚΑ.
Πηγή: Sport DNA