Επιλογή Σελίδας

Του Γιάννη Σερέτη

Είναι μια καλή προετοιμασία αυτή που «τρέχει» ο Παναθηναϊκός. Μια καλύτερη, πιο «γεμάτη» προετοιμασία συγκριτικά με τα δύο προηγούμενα χρόνια, όταν ο Παναθηναϊκός έκανε πολλές αλλαγές, είχε πολλά ερωτηματικά και «πλαθόταν» σταδιακά μέχρι και την έναρξη της προετοιμασίας. Εφέτος δεν θα αλλάξει βασικό φορ, όπως στην περυσινή εκκίνηση. Δεν φαίνεται πως θα αλλάξει βασικό στόπερ στα ματς με την Ντνίπρο, όπως πέρυσι. Εχει τους ίδιους (όλους!) τους εξτρέμ, έχει όλους τους περυσινούς βασικούς αμυντικούς του, έχει όλους τους χαφ του πλην του Κουρμπέλη. Ο κορμός είναι εκεί, έχει ταυτότητα και χημεία που προσπαθεί να βελτιώσει, ο Παναθηναϊκός είναι «καλυμμένος», δεν έχει τεράστιες βασικές ανάγκες για να συμπληρώσει το ρόστερ του.

Πήρε έναν πάρα πολύ καλό αριστερό μπακ (Μλαντένοβιτς), πήρε έναν επιτελικό χαφ με καλό όνομα, ο οποίος όμως είχε «φτωχά» νούμερα σε κακές περιόδους της Σαμπντόρια (Τζούρισιτς), θα προχωρήσει μέχρι τα παιχνίδια εναντίον της Ντνίπρο με επιπλέον μια – δυο προσθήκες μέχρι τις αναμετρήσεις με τους Ουκρανούς. Αρκεί αυτό; Μάλλον ναι. Αν αποτύχει στα δυο κρίσιμα ευρωπαϊκά ματς, στα οποία προφανώς θα βασιστεί στη σημερινή του ταυτότητα, δεν θα φταίνε οι… μη μεταγραφές. Θα φταίει η κακή απόδοση παικτών οι οποίοι σίγουρα μπορούν να αποκλείσουν την Ντνίπρο.

Μετά όμως; Η ζωή τελειώνει στην Ντνίπρο; Οχι βέβαια! Είτε προκριθεί, είτε αποκλειστεί και του δοθεί δεύτερη ευκαιρία, εναντίον της Σλάβια Πράγας.

«Χλωμό» για οκτάρι, θα δούμε και για «εξάρι»…

Προφανώς προτεραιότητα αυτή τη στιγμή στα μεταγραφικά είναι η απόκτηση ενός στόπερ, δεδομένου ότι στην προετοιμασία αναπληρωματικοί είναι οι νεαροί Σιδεράς και Φίκαϊ. Ο δεύτερος, μάλιστα, που είναι και αριστεροπόδαρος, ήταν πάρα πολύ καλός σήμερα εναντίον της Ρογκάσκα και αφήνει υποσχέσεις, παρότι μετέχει για πρώτη φορά σε προετοιμασία με τους «μεγάλους». Ολα καλά, αρκεί να μην «μαραζώσει» στον Παναθηναϊκό Β’ στην περίπτωση που εξελιχθεί ραγδαία. Ομως οι Πράσινοι δεν μπορούν να πάνε με τον Φίκαϊ ως τρίτο στόπερ στα ματς με την Ντνίπρο. Θα πάρουν τουλάχιστον έναν κεντρικό αμυντικό (έχουν ήδη αργήσει γιατί «σβήνουν» ένα – ένα τα φιλικά της Αυστρίας…), ίσως και δύο πριν από τα παιχνίδια με την ουκρανική ομάδα. Αυτό είναι «κλειδωμένο».

Το «ανοιχτό» θέμα είναι της μεσαίας γραμμής, όπου έτσι όπως κυλά η σεζόν φαίνεται απίθανο να πάρει ο Παναθηναϊκός «οκτάρι». Γενικώς, όχι μόνο πριν από τα πρώτα ευρωπαϊκά παιχνίδια. Βάσει των σημερινών δεδομένων, ο Γιοβάνοβιτς στηρίζεται στη τριάδα Τσέριν – Κλεϊνχέισλερ – Ζέκα (έχει και τον Τρουϊγέ) και προχωρά βλέποντας και κάνοντας. Λογικό αριθμητικά. Ποιοτικά… ανάλογα με το πώς το βλέπει ο καθένας. Αν ο Παναθηναϊκός προκριθεί σε ομίλους του Europa League ίσως χρειάζεται ένα ανώτερου επιπέδου «οκτάρι», στη μοναδική θέση στην οποία πέρυσι υπολειπόταν ολοφάνερα συγκριτικά και με τους τρεις ανταγωνιστές του: με την ΑΕΚ (Πινέδα), τον Ολυμπιακό (Χουάνγκ) και τον ΠΑΟΚ (Αουγκούστο).

Κι αν το θέμα «οκτάρι» προς το παρόν δεν προκαλεί πρόβλημα (ειδικά αν συνεχίσει με καλό ρυθμό ο Ζέκα), το ζήτημα της απόκτησης αμυντικού μέσου θα έπρεπε να «καίει» τον Παναθηναϊκό. Δεν φαίνεται κάτι τέτοιο πάντως έως τώρα. Θα έπρεπε να τον καίει όχι μόνο διότι η ποιοτική απόσταση του Τσόκαϊ με τον Ρουμπέν Πέρεθ είναι χαώδης, αλλά και διότι αν υποθέσουμε πως στη στη συγκεκριμένη θέση μπορεί να αγωνιστεί και ο Ζέκα, δυστυχώς ο Πορτογάλος προέρχεται από δύο επεμβάσεις στους χιαστούς και δεν μπορείς να είσαι 1000% σίγουρος για την πορεία του.

Η απόφαση για να πορευτεί ο Παναθηναϊκός με βασικό τον Ρουμπέν Πέρεθ είναι πασιφανής και θα φανεί στο μέλλον αν είναι και η σωστή. Αν όμως ο Ρουμπέν φτάσει πάλι στο σημείο να μπαίνει στο γήπεδο ακόμα και με… ένα πόδι (όπως στο αλησμόνητο ματς της Λεωφόρου με τον ΠΑΟΚ) επειδή δεν θα έχει αποκτηθεί ισάξιο («κανονικό») εξάρι (τέτοιο ήταν ο Κουρμπέλης και όχι «οκτάρι»), αυτό δεν έχει να κάνει με σωστό ή λάθος. Είναι σφάλμα, τελεία και παύλα. Και θα πληρωθεί σε βάθος χρόνου, όπως πληρώθηκαν πέρυσι σε βάθος χρόνου τα λάθη της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου…

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This