Η επιστροφή από τη διακοπή του Νοεμβρίου λόγω Εθνικών, θα βρει το πρωτάθλημα της Super League Interwetten σε φουλ δράση, όταν μετά από 8 αγωνιστικές (έστω κι αν κάποιες από αυτές έμειναν… λειψές λόγω του κορωνοϊού) θα αρχίσουν σιγά σιγά και τα μεγάλα ντέρμπι που με τη σειρά τους θα αρχίσουν να ξεκαθαρίζουν το τοπίο ως προς τα φαβορί για κάθε στόχο. Ήδη πάντως, η βαθμολογία του πρωταθλήματος έχει ξεκινήσει να παίρνει… σχήμα, με τον Ολυμπιακό να πατά κορυφή, πιάνοντας τον Άρη, την ώρα που ΠΑΟΚ και ΑΕΚ ακολουθούν από κοντά. Με αφορμή λοιπόν την διακοπή αυτή, αλλά και το πρώτο σοβαρό δείγμα γραφής των πέντε «μεγάλων», το Sport DNA κάνει την απογραφή των πεπραγμένων Ολυμπιακού, Άρη, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Παναθηναϊκού, όσον αφορά σε πρόσωπα και καταστάσεις!
Ακολουθούν λοιπόν με βαθμολογική σειρά η πρώτη «εικόνα» των 5, με τον παίκτη που έχει ξεχωρίσει, αυτόν που έχει απογοητεύσει, αυτόν που αποτελεί την ελπίδα για το μέλλον αλλά και η πρώτη συνολική εκτίμηση.
Ολυμπιακός: Με φόρα από πέρσι
Στην τρίτη σεζόν του Μαρτίνς στο Λιμάνι, ο Ολυμπιακός συνεχίζει με φόρα, ακριβώς όπως ολοκλήρωσε την περασμένη χρονιά. Η διακοπή του Νοεμβρίου βρήκε τους «ερυθρόλευκους» να έχουν «πατήσει» κορυφή στο πρωτάθλημα, πιάνοντας τον Άρη στους 16 βαθμούς, ενώ παράλληλα βρίσκονται στο +1 από τον ΠΑΟΚ με ματς λιγότερο και το +3 από την ΑΕΚ, (σ.σ. εκκρεμεί το μεταξύ τους). Παρά τις προσθαφαιρέσεις του ρόστερ, τον νέο βασικό κορμό της ενδεκάδας και τα απαιτητικά ματς σε δύο μέτωπα, ο Ολυμπιακός παραμένει αήττητος φέτος στο πρωτάθλημα, με μόλις 1 ήττα σε 52 ματς σε αυτό, αήττητος στα τελευταία 25 εκτός έδρας, χωρίς να έχει δεχθεί γκολ σε δεύτερο ημίχρονο στη φετινή Super League, παρότι ο ίδιος δεν έχει σκοράρει σε πρώτο -ανεξαρτήτως διοργάνωσης, ενώ το 1 γκολ παθητικό σημαίνει ότι έχει την πιο αποτελεσματική άμυνα στην Ευρώπη φέτος! Η εντός συνόρων εξαιρετική του πορεία μάλιστα συμβαδίζει με την 20η παρουσία σε ομίλους Champions League, όπου μετά από 3 ματς παραμένει ακόμη μέσα στο κόλπο της πρόκρισης, είτε ως δεύτερος στους «16» είτε ως 3ος στα νοκ-άουτ του Europa League.
- Ο καλός: Ελ Αραμπί / Χασάν
Ας… επιτραπεί μια μικρή παρασπονδία, αφού στην κατηγορία αυτή δεν ανήκει ένας, αλλά δύο «ερυθρόλευκοι» που μοιράζονται μία θέση. Οι δυο σέντερ φορ της ομάδας βρίσκονται -ή πιο σωστά- παραμένουν σε τρομερή κατάσταση και επί της ουσίας οδηγούν τους Πειραιώτες εκ του ασφαλούς. Η άμυνα φυσικά και είναι αυτή που «δένει» τα πάντα στον Ολυμπιακό του Μαρτίνς, ωστόσο, στο τέλος της ημέρας, το σημείο αναφοράς του είναι τα δύο «9». Ο ένας συμπληρώνει τον άλλο ως προς το στυλ παιχνιδιού, γι αυτό άλλωστε και μπορούν να συνυπάρχουν και στην ενδεκάδα. Όταν το σχήμα είναι… μοναχικό, τότε είτε ο Μαροκινός, είτε ο Αιγύπτιος είναι αυτοί που βγάζουν τα κάστανα από τη φωτιά σε Ελλάδα και Ευρώπη. Τα 6 γκολ σε 11 συμμετοχές από τον Ελ Αραμπί και τα 5 γκολ (συν 2 ασίστ) σε 10 συμμετοχές από τον Χασάν, σημαίνουν ότι οι δυο τους έχουν συμμετοχή στα 13 από τα 17 φετινά γκολ του Ολυμπιακού! Συνολικά την τελευταία διετία δε, έχουν ήδη φτάσει τα 61 γκολ και τις 11 ασίστ (Ελ Αραμπί: 33/8 σε 62 συμμ. / Χασάν: 28/3 σε 61 συμμ.) και είναι ηλίου φαεινότερο ότι ο Ολυμπιακός έχει… επιτέλους ηρεμήσει με τη θέση του σέντερ φορ, η οποία τον ταλαιπωρούσε σταθερά σχεδόν επί μια δεκαετία.
- Ο «κακός»: Λάζαρ Ραντζέλοβιτς
Το φινάλε του νεαρού Σέρβου την περασμένη σεζόν άφηνε υποσχέσεις για… πολλά και καλά. Έδειξε ότι επί τέλους έβρισκε τα πατήματά του και θα μπορούσε να εξελιχθεί σε έναν από τους εξτρέμ που θα έκαναν τη διαφορά. Μέχρι στιγμής όμως, κατά τη φετινή σεζόν, η πραγματικότητα παραμένει αρκετά μακριά από τις φιλοδοξίες. Το ταλέντο και τις ικανότητες τις έχει, ωστόσο, παραμένει εξαιρετικά ασταθής και πιθανότατα ακόμη περισσότερο αγχωμένος για να αποδείξει πράγματα. Ο ανταγωνισμός σίγουρα είναι μεγάλος, ωστόσο το πνευματικό κομμάτι είναι πάντα απαραίτητο για όποιους παίκτες θέλουν να κάνουν πρωταθλητισμό σε μια ομάδα όπως οι «ερυθρόλευκοι». Η ουσία παραμένει ότι ο Σέρβος φέτος, δεδομένου του αριθμού των συμμετοχών (10) και του χρόνου συμμετοχής, δεν έχει αρπάξει τις ευκαιρίες του και είναι σίγουρο ότι ο… χρόνος του στερεύει, αφού σιγά στο ροτέισον θα παίρνουν περισσότερο χρόνο συμμετοχής Μπρούμα και Σουντανί. Για το φινάλε, φυσικά να σημειωθεί ότι η συμμετοχή του στο πάρτι της Συγγρού, σαφέστατα και δεν βοηθά την κατάσταση…
- Η ελπίδα: Μπρούμα
Πολλοί θα μπορούσαν να μπουν κάτω από αυτή την κατηγορία. Όπως οι δύο νέοι μπακ, Βινάγκρε και Ντρέγκερ οι οποίοι έχουν να καλύψουν τα «μεγάλα» παπούτσια των Τσιμίκα και Ομάρ. Όπως ο Πέπε, ο οποίος ήρθε ως «παίκτης Μαρτίνς» σε μια ομάδα που στηρίζει πάρα πολλά στην τριάδα των χαφ της. Όπως ο Τιάγκο Σίλβα που ακόμη… αγνοείται. Ακόμη όπως και ο «πολύς» Κώστας Φορτούνης, τον οποίο άπαντες στο Λιμάνι ελπίζουν να δουν φέτος να είναι και πάλι ο προ-τραυματισμού παίκτης-κλειδί. Ωστόσο, στο φινάλε της ημέρας, ο παίκτης που φέρει πάνω του ίσως το μεγαλύτερο potential, είναι ο Μπρούμα. Ο Πορτογάλος εξτρέμ διαθέτει ένα απίστευτο πακέτο προσόντων και είναι τέτοια αυτά τα χαρακτηριστικά, η τρομακτική ικανότητα στο 1vs1 και στον κενό χώρο, η ταχύτητα και η τεχνική, που όταν ενσωματωθεί πλήρως στο παιχνίδι του Μαρτίνς, θα αποτελέσει έναν κομβικό παίκτη του ρόστερ. Και ίσως, με… μικρή καθυστέρηση, ίσως ο Ολυμπιακός να έχει βρει τον αντι-Ποντένσε, τουλάχιστον ως προς το στυλ παιχνιδιού. Ήδη έχει κάνει τις πρώτες του 4 συμμετοχές και σε αυτά τα 178′ έχει σίγουρα αφήσει υποσχέσεις για το άμεσο μέλλον.
- Στο ταμείο…
Το ταμείο του πρώτου κομματιού της σεζόν δεν θα μπορούσε να είναι άκρως θετικό για τον Ολυμπιακό. Ο στόχος της εισόδου στους ομίλους του Champions League επετεύχθη για ακόμη μια χρονιά, αυτός της… παραμονής στην Ευρώπη είναι επίσης ακόμη ζωντανός, ενώ και ο στόχος της διατήρησης των σκήπτρων του στην Ελλάδα ξεκίνησε επίσης καλά, όντας ήδη στην κορυφή μετά από 6 ματς. Ο Μαρτίνς έχει ένα υπερπλήρες ρόστερ στα χέρια του, το οποίο περιλαμβάνει παίκτες για όλα τα γούστα και με ξεκάθαρους ρόλους. Σιγά σιγά, η ομάδα του δείχνει να αφομοιώνει τη φιλοσοφία παιχνιδιού του Πορτογάλου και οι νέοι σταδιακά «μπαίνουν» και δένουν με το υπάρχουν υλικό -το οποίο ήταν και το πραγματικά μεγάλο στοίχημα μέχρι αυτό το σημείο. Τα ατού της συγκεκριμένης ομάδας είναι ξανά ξεκάθαρα, αφού μιλάμε ουσιαστικά για ομάδα τριετίας. Τα μειονεκτήματα φυσικά και δεν λείπουν, ωστόσο σε αντίθεση με τον υπόλοιπο ανταγωνισμό, ο Ολυμπιακός έχει τη δυνατότητα να έχει ήδη έναν εξαιρετικά στιβαρό κορμό παικτών, μια δομημένη φιλοσοφία και ο χρόνος σίγουρα είναι σύμμαχός του για τη συνέχεια.
Άρης: Πρώτος και έτοιμος για τα μεγάλα τεστ
Η σεζόν για τον Άρη ξεκίνησε με το στραπάτσο του ευρωπαϊκού αποκλεισμού από… κάποια Κολαβίβκα, έφερε αυτόματα σημαντικές ανακατατάξεις, απομάκρυνση Ένινγκ, παραίτηση Χαριστέα, ερχομό Μάντζιου αλλά η πορεία μέχρι σήμερα στο πρωτάθλημα αποτέλεσε το καλύτερο φάρμακο για την ομάδα της Θεσσαλονίκης που με δυο ματς λιγότερα εξακολουθεί να βρίσκεται στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα και ετοιμάζεται για ένα γεμάτο μήνα που θα δείξει τις αντοχές της και που μπορεί να φτάσει.
- Ο καλός: Γκάμα / Τζέγκο
Στην κατηγορία αυτή, το άτυπο τίτλο του «παίκτη κλειδί» τον μοιράζονται δυο ποδοσφαιριστές και όχι ένας αποκλειστικά αφού δεν υπάρχει κάποιος που να… έβγαλε μάτια. Ένας παλιός (Γκάμα) και ένας νέος (Τζέγκο). Ο Γκάμα έχει δώσει πολύτιμες λύσεις στο σκοράρισμα με τέσσερα γκολ, αναλαμβάνοντας τη δουλειά άλλων, επιβεβαιώνοντας το ρήση ότι το κρασί όσο πιο παλιό γίνεται και πιο καλό. Ο Τζέγκο από την άλλη, από τη νέα… σοδειά αποδεικνύεται μακράν ο πιο σταθερός και ο πιο αξιόπιστος από το πρώτο του κιόλας παιχνίδι. Σοβαρός, πειθαρχημένος, πιεστικός, με λίγα λόγια πολύτιμος.
- Ο «κακός»: Κρίστιαν Λόπεθ
Εδώ ο τίτλος απονέμεται εύκολα στον Κρίστιαν Λόπεθ. Όχι φυσικά γιατί είναι αδιάφορος ή δεν προσπαθεί. Το αντίθετο και του το αναγνωρίζουν όλοι. Δεν κάνει όμως τη δουλειά για την οποία πληρώνεται και αποκτήθηκε, να σκοράρει δηλαδή, έχοντας μόλις ένα γκολ και μια τελική. Ο προβληματισμός έχει να κάνει κυρίως με το γεγονός ότι συνήθως απουσιάζει από το… κουτί όταν έρχεται η ώρα να τροφοδοτηθεί από τους συμπαίκτες του. Ο Μάντζιος δουλεύει πολύ μαζί του, του μιλάει σχεδόν καθημερινά ελπίζοντας ότι μετά τη διακοπή θα αφυπνισθεί και θα δώσει τα γκολ που χρειάζεται ο Άρης.
- Η ελπίδα: Σιαμπάνης / Σάντε Σίλβα
Υποχρεωτικά και εδώ θα χρειαστεί να συμπεριληφθούν δυο ποδοσφαιριστές. Τον Μάριο Σιαμπάνη και τον Σάντε Σίλβα. Αμφότεροι ήρθαν στο φινάλε των μεταγραφών και με ένα μόλις παιχνίδι στα πόδια τους έχουν δώσει ήδη μια προοπτική. Ο Σιαμπάνης που κλήθηκε ξαφνικά να αγωνιστεί με τον Αστέρα Τρίπολης έμοιαζε έτοιμος από καιρό και αποφασισμένος επιτέλους να δικαιώσει τα σκάουτινγκ reports που μιλούσαν για τον επόμενο μεγάλο έλληνα τερματοφύλακα. Ο δανεικός από την Γουέστ Χαμ Πορτογάλος, χρειάστηκε μόλις 30΄ στο ίδιο παιχνίδι για να σκορπίσει χαμόγελα. Γρήγορος, εκρηκτικός, μπουκαδόρος, μανούλα στο ανοικτό γήπεδο. Θα απασχολήσει σίγουρα.
- Στο ταμείο
Για μια ομάδα με αυτά που έχει προλάβει να περάσει ο Άρης ήδη στη σεζόν, το ταμείο βγάζει θετικό πρόσημο. Αποκλεισμός με συνεπαγόμενη οικονομική ζημιά, γρήγορη αλλαγή στην τεχνική ηγεσία, αποχώρηση τεχνικού διευθυντή. Ο Άκης Μάντζιος ανέλαβε μια ομάδα με εμφανή προβλήματα στην ποιότητα των τρεξιμάτων της και δίχως τακτικό προσανατολισμό και προσπαθεί να τη φέρει στα μέτρα του, γνωρίζοντας παράλληλα τις απαιτήσεις που υπάρχουν. Κι όλα αυτά με μια ντουζίνα καινούργιους παίκτες, αρκετοί εκ των οποίων (Μπεναλουάν, Σίλβα, Κάτσε) με μεγάλη αγωνιστική απραξία. Συν το γεγονός ότι επλήγη σοβαρά από τα αλλεπάλληλα κρούσματα covid στην προηγούμενη διακοπή. Λαμβάνοντας όλα αυτά υπόψη, η πρώτη θέση στο βαθμολογικό πίνακα (με δυο ματς… κάβα) δημιουργεί την αίσθηση ότι σε 2-3 εβδομάδες που η ομάδα θα είναι στο επίπεδο που θέλει ο προπονητής της, θα είναι σε θέση να υλοποιήσει τους στόχους της.
ΠΑΟΚ: Το γυρνάει με Πάμπλο
Εποχή… Πάμπλο Γκαρσία στον ΠΑΟΚ, με τον Ουρουγουανό να δίνει ένα πρώτο δείγμα γραφής της δουλειάς του σε τρία παιχνίδια. Μια ομάδα που -αναμφίβολα- δεν είναι δική του αλλά καλείται να «κουμπώσει» στα… θέλω του. Να αφομοιώσει ένα διαφορετικό πλάνο τακτικής που θα δίνει ευκαιρίες σε όλους. «Όποιος αξίζει, θα παίζει» ήταν το μήνυμα του 43χρονου τεχνικού που χρησιμοποίησε κάτι παραπάνω από 20 παίκτες, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση.
- Ο καλός: Αντρίγια Ζίβκοβιτς
Μπορεί να είναι νωρίς, ωστόσο, ο Σέρβος διεκδικεί τον τίτλο της καλύτερης μεταγραφής του πρωταθλήματος. Τουλάχιστον για τον ΠΑΟΚ δεν χωρά αμφιβολία. Σε 13 εμφανίσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη, ο Αντρίγια Ζίβκοβιτς έχει καταγράψει ήδη τέσσερα γκολ και δύο ασίστ με… highlight την εμφάνισή του κόντρα στη Μπενφίκα. Και για την ιστορία, κατέρριψε ήδη το ρεκόρ των τερμάτων που είχε με τους Πορτογάλους σε 88 (!) εμφανίσεις. Τα νούμερα, ωστόσο, είναι η μισή αλήθεια για τον 24χρονο που έχει εξελιχθεί σε σημείο αναφοράς για τον ΠΑΟΚ επιθετικά, όντας βασικός και αναντικατάστατος. Ένας παίκτης που διαθέτει κίνηση, ενέργεια και φαντασία στο παιχνίδι του, γεμίζοντας αυτοπεποίθηση τους Θεσσαλονικείς πως πέτυχαν… φλέβα χρυσού!
- Ο «κακός»: Ντιέγκο Μπίσεσβαρ
Προερχόμενος από μια σεζόν που δεν εξελίχθηκε καλά για τον ίδιο, όλα έδειχναν πως ΠΑΟΚ και Ντιέγκο Μπίσεσβαρ θα ακολουθήσουν φέτος διαφορετικούς δρόμους. Κι η αλήθεια είναι πως ο έμπειρος μεσοεπιθετικός βρέθηκε μια «ανάσα» από τη μεταγραφή του σε ομάδα της Σαουδικής Αραβίας. Η έκβαση των εξελίξεων, ωστόσο, ήταν διαφορετική και ο Ολλανδός παρέμεινε στο δυναμικό του Δικεφάλου, ψάχνοντας -ακόμη- τα πατήματά του. Ο Πάμπλο Γκαρσία του έδωσε την ευκαιρία, όντας βασικός απέναντι στην PSV, με τον «Μπίσε» όμως να δείχνει, για την ώρα τουλάχιστον, μακριά από τον καλό του εαυτό.
- Η ελπίδα: Χρήστος Τζόλης
Με φόρα από το φινάλε της περσινής σεζόν, ο Χρήστος Τζόλης έχει πατήσει… γκάζι και αρνείται να κοιτάξει πίσω του! Τα ευρωπαϊκά παιχνίδια αποτελούν το φόρτε του, με τον Έλληνα ποδοσφαιριστή να έχει καταγράψει ήδη σπουδαίες βραδιές στο βιογραφικό του σε ηλικία… 18 ετών! Για τους ανθρώπους του ΠΑΟΚ αποτελεί ένα ‘μεγάλο στοίχημα’ όχι τόσο ως προς τη στόφα και το ταλέντο του, όσο ως προς τη διαχείρισή της υπόθεσής του, τώρα που όλα τα φώτα είναι στραμμένα πάνω του, κάνοντας ντεμπούτο και με τη «γαλανόλευκη», με τη φανέλα της οποίας πρόλαβε ήδη να δείξει την «εκτελεστική» του ικανότητα.
- Στο ταμείο…
Η διακοπή του πρωταθλήματος ήρθε στο ιδανικό μομέντουμ για τον Πάμπλο Γκαρσία. Ενός ανθρώπου που βρέθηκε υπό την πίεση του χρόνου στο τιμόνι του ΠΑΟΚ, φέρνοντας -όμως- εις πέρας και με απόλυτη επιτυχία την πρώτη αποστολή των τριών παιχνιδιών σε διάστημα εννέα ημερών. Στόχος του Ουρουγουανού είναι να δημιουργήσει μια ομάδα που θα παίζει επιθετικά, με ένταση στο παιχνίδι της, αρνούμενη να παραδοθεί μέχρι τέλους. Από το πρώτο δείγμα της δουλειάς του είναι ξεκάθαρο πως ο Γκαρσία μπορεί και «διαβάζει» σωστά ένα παιχνίδι, επεμβαίνει στην εξέλιξή του και δείχνει πως μπορεί να κάνει κινήσεις που φαντάζουν κομβικές για τη νίκη. Από την άλλη, όμως, έχει πάρει και αρκετή δουλειά για το σπίτι δεδομένου πως ακόμη μαθαίνει τα χαρακτηριστικά των παικτών του, ψάχνει εικόνες και παραστάσεις από όλους και αναζητά λύσεις σε σημαντικά κομμάτια που αποτελούν «χτυπητές» αδυναμίες του φετινού ΠΑΟΚ.
ΑΕΚ: «Όρθια» και με μεγάλες προσδοκίες
Το διάστημα ανάμεσα στις δύο διακοπές σημαδεύτηκε από χοντρή γκίνια για την ΑΕΚ σε ζητήματα τραυματισμών. Για να ολοκληρωθεί η ιστορία …με εισβολή και Covid 19 στα Σπάτα, που έφτασε στα 20 κρούσματα συνολικά. Παρόλα αυτά η Ένωση έχει μείνει όρθια. Ελπίζει να περάσει γρήγορα τις επιπτώσεις και της τελευταίας κακοτυχίας και με την επανέναρξη του πρωταθλήματος που συνοδεύεται κι από τις επιστροφές, όσων έλειψαν το προηγούμενο διάστημα, δικαιούται να έχει μεγάλες προσδοκίες.
- Ο καλός: Εβγέν Σάκχοφ
Όσο και να ψάξεις δεν θα βρεις εδώ και κάμποσα χρόνια, τόσο χαρακτηριστικό παράδειγμα ποδοσφαιριστή που να έρχεται στην ΑΕΚ, προς το τέλος των μεταγραφών μάλιστα και μέσα σε χρόνο – ρεκόρ, να κάνει τόσο αισθητή την παρουσία τους. Όλοι, ακόμη και όσοι στην πορεία ξεχώρισαν, χρειάστηκαν ένα διάστημα προσαρμογής. Ο Ουκρανός τίποτα. Από την πρώτη στιγμή μπήκε και παίζει σα να είναι στην ΑΕΚ χρόνια και στην θέση του κάνει και την διαφορά. Θα τόλμαγε μάλιστα να πει κανείς πως εμφανίζει και περισσότερο πλουραλιστική παρουσία σε σχέση με αυτό που ξέραμε. Καθώς στην ΑΕΚ, σε κάποιο βαθμό κι αναγκαστικά λόγω των απουσιών, έχει χρειαστεί να βγάλει πολλές φορές χαρακτηριστικά μέσου «box to box», αν και δεν ταιριάζει αυτό τόσο με τα σωματικά του χαρακτηριστικά. Αλλά το κάνει. Και μη ξεχνάμε πως στο διάστημα της διακοπής χρειάστηκε να αγωνιστεί σε όλα τα παιχνίδια σε Ελλάδα κι Ευρώπη, όπως και ο Κρίστιτσιτς. Ηγέτης με το καλημέρα, στην ραχοκοκαλιά της Ένωσης.
- Ο «κακός»: Νέλσον Ολιβέιρα
Ένα γκολ, από …ριμπάουντ σε εκτέλεση πέναλτι, σε 9 ματς σε πρωτάθλημα και Ευρώπη, είναι ο απολογισμός του Πορτογάλου φορ, μαζί με ένα κάρο χαμένες ευκαιρίες, κάποιες από τις οποίες στοίχισαν ακριβά. Όπως για παράδειγμα στο ματς με την Μπράγκα στην Πορτογαλία. Όταν σε χωρίζουν περίπου 450 χιλιάδες από το επόμενο πιο υψηλό συμβόλαιο στην ομάδα σου, δεν είναι αυτός ακριβώς ο απολογισμός που περιμένει ο σύλλογος από σένα και η ως τώρα παρουσία του Ολιβέιρα, είναι από τις μεγάλες «τρύπες» στην Ένωση. Πάλι καλά που αποκτήθηκε ο Ανσαριφάρντ, που μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, μοιάζει να έχει καθιερωθεί και ως ο βασικός στην συνείδηση των περισσότερων. Δεν είναι πως δεν προσπαθεί ο Νέλσον. Αντίθετα, τα δίνει όλα. Αλλά μάλλον λόγω ψυχολογικής πίεσης για το θέμα του συμβολαίου του, αλλά και λόγω της θετικής παρουσίας του Ανσαριφάρντ που αφαιρεί από τον Καρέρα λόγους για να του δώσει πίστωση χρόνου εντός γηπέδου, ο Ολιβέιρα ανταποκρίνεται νευρικά ως τώρα.
- Η ελπίδα: Λιβάι Γκαρσία
Ο Λιβάι Γκαρσία μας άφησε ακριβώς πριν την προηγούμενη διακοπή, με την γεύση …Πολύ καλή βέβαια, με Σεντ Γκάλεν, Λαμία, κυρίως Βόλφσμπουργκ και στο ελάχιστο διάστημα που πρόλαβε στο Περιστέρι. Ένα ήταν και είναι βέβαιο. Θέλουμε περισσότερο. Και με την επανέναρξη θα έχουμε. Αν και στο διάστημα που έλειψε είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε την ποιότητα, αλλά και την ουσία του Τάνκοβιτς, να εμπνευστούμε από το ταλέντο και την έλλειψη αίσθησης κινδύνου του Μαχαίρα, ο Γκαρσία είναι αυτό που περιμένουν με ανυπομονησία οι πάντες εντός στην ΑΕΚ και γύρω της. Η πιο ακριβή μεταγραφή, ο παίκτης με τα στοιχεία που κάνουν την διαφορά, έλειπαν από την Ένωση και πάνε το επιθετικό της παιχνίδι ένα επίπεδο πιο πάνω. Έλειψαν κι άλλοι σημαντικοί παίκτες σε αυτό το διάστημα και κανείς δεν μπορεί να πει πως δεν περιμένεις πολλά από τον Σιμάνσκι, τον Σιμόες, τον Γαλανόπουλο. Αλλά ο εξτρέμ από το Τρινιντάντ, είναι η μεγάλη ελπίδα.
- Στο ταμείο
Η δεύτερη διακοπή του πρωταθλήματος, βρίσκει την ΑΕΚ να είναι μέσα σε όλους τους στόχους που έχει παραδοσιακά κάθε χρόνο. Για την ακρίβεια, στην Ευρώπη έχει ήδη πετύχει τον στόχο, αφού ήταν αδιαπραγμάτευτη η ανάγκη για να μη μείνει δεύτερη συνεχόμενη σεζόν εκτός φάσης ομίλων. Διατηρεί και κάποιες περιορισμένες ελπίδες για πρόκριση από τον όμιλο όμως. Στο πρωτάθλημα είναι μέσα στην μάχη της κορυφής, παρά το γεγονός πως δεν έχει αποφύγει τις γκέλες. Όλα αυτά μαζί, συνιστούν το καλύτερο ξεκίνημα της Ένωσης μετά από την σεζόν που κατέκτησε το πρωτάθλημα. Περίπου παρόμοιο για την ακρίβεια. Οπότε μπορείς να μιλήσεις για θετικό ξεκίνημα μετά από δύο σεζόν, που η δεύτερη διακοπή έβρισκε την ΑΕΚ να έχει πάρει ήδη διαζύγιο με τις ελπίδες για τίτλο.
Παναθηναϊκός: Πλήρωσε τον κακό σχεδιασμό
Ο Παναθηναϊκός πλήρωσε πολύ ακριβά το τίμημα της ποδοσφαιρικής ασέβειας που έδειξε με τις καλοκαιρινές του αποφάσεις και είχε ως συνέπεια τον κάκιστο σχεδιασμό της ομάδας και την απογοητευτική της παρουσία στο ξεκίνημα της φετινής αγωνιστικής περιόδου. Οι πράσινοι έφτασαν στα τέλη του Οκτωβρίου για να πανηγυρίσουν την πρώτη τους νίκη στο πρωτάθλημα και αφού προηγουμένως απέλυσαν τον προπονητή Ντάνι Πογιάτος και τον τεχνικό διευθυντή Τσάβι Ρόκα, οι οποίοι απέτυχαν παταγωδώς. Η έλευση του Λάζλο Μπόλονι αποτελεί τη μοναδική χαραμάδα ελπίδας για να μπει φρένο στον αγωνιστικό κατήφορο.
- Ο καλός: Ζοσέ Μαουρίσιο
Μπορεί ο Βραζιλιάνος κεντρικός μέσος να ήταν η τελευταία μεταγραφική προσθήκη του Παναθηναϊκού και να μην είχε πραγματοποιήσει καν προετοιμασία, εντούτοις κατάφερε σε χρόνο «dt» να προσαρμοστεί στον Παναθηναϊκό και να πιστοποιήσει άμεσα τα ηγετικά του χαρακτηριστικά.
Με την έως τώρα παρουσία του έδινε την εντύπωση ότι βρίσκεται χρόνια στην ομάδα, όντας εκ των κορυφαίων του τριφυλλιού στα ματς που αγωνίστηκε και σε μία θέση που άπαντες γνωρίζουν πόσο κομβική είναι στο ποδόσφαιρο.
- Ο «κακός»: Αϊτόρ Κανταλαπιέδρα
Αποτέλεσε μία από τις πιο «φανταχτερές» καλοκαιρινές μεταγραφές του Παναθηναϊκού, προερχόμενος από δύο εξαιρετικές σεζόν στην Ολλανδία με τη φανέλα της Τβέντε, ενόσω αρκετοί «μνηστήρες» από το εξωτερικό έριζαν για την απόκτησή του. Οι «πράσινοι» επένδυσαν στον 24χρονο εξτρέμ προσδοκώντας ότι θα καλύψουν με τον καλύτερο τρόπο το εντοπισμένο κενό στα «φτερά» της μεσαίας γραμμής, αλλά η μέχρι στιγμής παρουσία του Ισπανού είναι άκρως απογοητευτική.
- Η ελπίδα: Σωτήρης Αλεξανδρόπουλος
Από τη νέα γενιά των πιτσιρικάδων που προέρχονται από την ακαδημία, ο Σωτήρης Αλεξανδρόπουλος είναι αυτός που έχει δημιουργήσει τις περισσότερες ελπίδες για το μέλλον, κυρίως εξαιτίας των εμφανίσεών του στα περυσινά πλέι οφ του πρωταθλήματος και των χαρακτηριστικών του. Φέτος πάντως θα δυσκολευτεί να βρει μεγάλο χρόνο συμμετοχής. Η πιο… άμεση ελπίδα αφορά τον Λούκα Βιγιαφάνιες που παρέμεινε για μεγάλο διάστημα στα «πιτς» αλλά πλέον μετράει αντίστροφα για να πάρει φανέλα βασικού.
- Στο ταμείο
Ο Παναθηναϊκός… πνίγηκε σε μία κουταλιά νερό το καλοκαίρι που μας πέρασε και πλέον τρέχει και δεν φτάνει. Παρότι διπλασίασε το μπάτζετ του, όχι μόνο απέτυχε να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά του σε σχέση με την περσινή σεζόν, αλλά παρουσιάζει χειρότερη εικόνα σε όλους τους τομείς. Το δίδυμο Τσάβι Ρόκα-Ντάνι Πογιάτος που εμπιστεύτηκε η διοίκηση τα έκανε μαντάρα και η ομάδα πραγματοποίησε το χειρότερο ξεκίνημα της ιστορίας της στο πρωτάθλημα. Το τριφύλλι πλέον ευελπιστεί ότι ο Λάζλο Μπόλονι θα καταφέρει να μην χάσει το τρένο της επιστροφής του στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις μετά από από τέσσερα χρόνια.
Πηγή: Sport DNA