Επιλογή Σελίδας

Του Άλκη Τσαβδαρά

Η απόφαση των διοικούντων της Μπάγερν Μονάχου για την απόλυση του Γιούλιαν Νάγκελσμαν και την άμεση πρόσληψη του Τόμας Τούχελ, μήνα Μάρτιο, προκαλεί αρκετά ερωτήματα. Ο νεαρός προπονητής φέρει μερίδιο ευθύνης, αλλά όχι το αποκλειστικό. Άλλωστε δεν πήρε από μόνος του το τιμόνι των Βαυαρών. Στόχους έχει η Μπάγερν και μάλιστα αρκετούς, αλλά τείνουν να χαθούν μπροστά στους (λάθος;) χειρισμούς τους.

Η Ντόρτμουντ κάλυψε απόσταση 10 βαθμών έναντι της Μπάγερν και αυτό μόνο μέσα στο 2023. Η λέξη «νίκη» έβγαινε ολοένα και πιο δύσκολα από τα… πόδια των ποδοσφαιριστών. Η τακτική, οι επιλογές και οι αποφάσεις του Γιούλιαν Νάγκελσμαν, ετών 35, κατέληγαν στο κενό. Συνάμα άνοιξε μέτωπο στα ενδότερα του συλλόγου. Κατέρριψε τον μύθο του Τόνι Ταπάλοβιτς στα τέλη Ιανουαρίου. Ο επί χρόνια προπονητής τερματοφυλάκων των Βαυαρών, ο επιστήθιος φίλος του Μάνουελ Νόιερ, καθαιρέθηκε, έτσι απλά. Από τις λίγες φορές που η διοίκηση της Μπάγερν επιλέγει να ακολουθήσει την οδηγία του προπονητή και όχι να ταχθεί υπέρ του ποδοσφαιριστή. Προτίμησε τον Νάγκελσμαν έναντι του Νόιερ!

Ο πρόεδρος Χέρμπερτ Χάινερ δήλωσε στις 2 Μαρτίου: «Έχουμε μεγάλα σχέδια με τον Γιούλιαν, θα είναι προπονητής μας για τα επόμενα χρόνια». Ενίσχυσε τις δηλώσεις του την περασμένη Δευτέρα στο Kicker. Φάουλ μεγάλο. Ή σκόπιμο; Άνθρωπος που επί χρόνια διετέλεσε τον CEO της Adidas, να εκτεθεί τόσο εύκολα; Περίεργο… Το επίσης περίεργο θα ήταν, εν μέσω ποδοσφαιράνθρωπων, όπως οι Όλιβερ Καν και Χασάν Σαλιχάμιτζιτς, να παίρνει ο Χάινερ τις αποφάσεις για το αγωνιστικό τμήμα.

Όπου φτάνουμε στο μερίδιο ευθύνης του δίδυμου αυτού. Και περισσότερο του Βόσνιου τεχνικού διευθυντή, από φέτος με αναβαθμισμένο ρόλο και ένα ακόμα νέο συμβόλαιο. Δική του εισήγηση να αποχωρήσει ο Χάνσι Φλικ τη χρονιά του τρεμπλ. Δική του απόφαση να δελεάσει τον Γιούλιαν Νάγκελσμαν με ρήτρα-ρεκόρ ύψους 25 εκατ. ευρώ από τη Λειψία. Δικό του το ρίσκο να δεχτεί και να υπογράψει ο Γερμανός κόουτς 5ετές συμβόλαιο έως το 2026. Σ’ έναν προπονητή που, μπορεί προ ημερών να γράψαμε ότι ωρίμασε και ξέφυγε από το αρχικό στάδιο της «εκπαίδευσής» του με την αξιοποίηση του Τσούπο-Μοτίνγκ, αλλά τα αποδυτήρια της Μπάγερν, ποτέ δεν φρόντισε να τα φέρει με το μέρος του. Τις παλιές καραβάνες τις έχεις από κοντά. Οι Ρόμπεν και Ριμπερί έφεραν στα μέτρα τους ολόκληρους Πεπ και Αντσελότι. Οι Μίλερ, Νόιερ, Κίμιχ, Σανέ δεν θα κατάφερναν έναν Νάγκελσμαν; Ελάτε τώρα…

Μη στέκεστε μόνο στο Τσάμπιονς Λιγκ. Το 6/6 σε νίκες ήταν το φθινόπωρο. Οι νίκες επί της Παρί Σεν Ζερμέν έπρεπε να ήταν πιο πειστικές. Η εικόνα στην Bundesliga αποκαρδιωτική. Δέκα ματς, τα μισά τα κέρδισε, στα άλλα έχασε βαθμούς. Οι νίκες, όπως με την Άουγκσμπουργκ, μη πειστικές, ειδικά όταν δέχεσαι τρία γκολ (σκόραρε 5). Το αποκορύφωμα ήταν η αποτυχία, με ανατροπή, κόντρα στη Λεβερκούζεν (1-2).

Ακολουθούν προημιτελικά Τσάμπιονς Λιγκ με τη Μάντσεστερ Σίτι, προημιτελικά Κυπέλλου με τη Φράιμπουργκ και το «Κλάσικερ» κόντρα στην Ντόρτμουντ την Πρωταπριλιά. Η ώρα της κρίσης είναι μπροστά και η Μπάγερν γύρισε σελίδα. Κάτι που σπάνια πράττει, ειδικά τέτοια χρονική περίοδο. Δημιούργησε αναβρασμό, προκάλεσε αναταράξεις, αλλά το κάνει για το καλό της. Ταυτόχρονα η διοίκηση της Μπάγερν παραδέχεται τα λάθη της. Και ο Νάγκελσμαν, αντί να καθίσει να δουλέψει με τους μη διεθνείς αυτές τις ημέρες, πήγε για Σκι στην Αυστρία. Αυτός δικαιολογείται. Έκανε τη σταδιοδρομία Χόφενχαϊμ, Λειψία, Μπάγερν μέσα σε 7 χρόνια. Είναι 35 ετών, εισέπραξε σε 20 μήνες στο Μόναχο, 15 εκατομμύρια ευρώ και έχει λαμβάνειν περισσότερα…

Το ερώτημά μας για τον νεαρό κόουτς είναι γιατί βιάστηκε να επιλέξει την Μπάγερν, τη στιγμή που η πρόταση θα ερχόταν ούτως ή άλλως, αργά ή γρήγορα. Διάδοχός του ο Τόμας Τούχελ. Η απόλυτη λύση, τη δεδομένη χρονική στιγμή. Μήπως αυτό ήταν και το πρόβλημα; Η Μπάγερν επικοινώνησε μαζί του αρκετό καιρό. Ίσως να συζητούσαν για το καλοκαίρι. Ο Γερμανός κόουτς, όμως, δεν ήθελε να περιμένει. Η Τότεναμ του χτυπούσε την πόρτα έντονα, η Ρεάλ Μαδρίτης τον ήθελε για αντι-Αντσελότι τον Ιούνιο. Από πότε προπονητής καθορίζει τις τύχες στον πάγκο της Μπάγερν, είναι η δική μας απορία. Κάποτε, από έναν σωρό επιλογών, οι υπερ-πρωταθλητές απλά επέλεγαν τον καλύτερο. Τώρα ο Τούχελ πιέζει καταστάσεις και δικαιώνεται.

Εγώ είμαι χίλια τοις εκατό φαν του Τούχελ. Μου «κάνει», κι’ας είναι ιδιόρρυθμος, εγωιστής και όλα αυτά που γράψαμε πολλάκις κατά το παρελθόν. Ποτέ δεν έπρεπε να φύγει από την Παρί Σεν Ζερμέν, κακώς απολύθηκε από την Τσέλσι. Είναι δουλευταράς, είναι μανιακός, είναι σε άριστη ηλικία, διαχειρίζεται αστέρα, τον σέβονται, μιλάει γερμανικά. Ιδανική λύση για την Μπάγερν. Ακόμα και τη δεδομένη χρονική στιγμή. Μεγάλο το δέλεαρ. Πρεμιέρα με Ντόρτμουντ, την πρώην ομάδα του, κόντρα στην οποία κερδίζει και «τελειώνει» την υπόθεση τίτλου (θα έχει πάρει άλλον αέρα για τη συνέχεια). Αντίπαλος με τον Πεπ Γκουαρδιόλα στο Τσάμπιονς Λιγκ. Ήδη τρίβει τα χέρια του ο Τούχελ. Γι’ αυτά ζει και αναπνέει.

Το πόσο εύκολα ολοκληρώθηκε το deal και έγινε η αλλαγή σκυτάλης, μας κάνει να απορούμε εις διπλούν γιατί ο Σαλιχάμιτζιτς «χάρισε» 5ετές συμβόλαιο στον Νάγκελσμαν. Το αγωνιστικό είναι ένα κομμάτι. Μετά από 10 σερί τίτλους, θα φτάσει η στιγμή που θα απειληθείς, θα διανύσεις μία κάμψη. Οι λάθος χειρισμοί, το επικοινωνιακό κομμάτι, αποφάσεις αμφισβητούμενες. Μαζεύονται πολλά στο Μόναχο και στο τέλος θα γίνει ο λογαριασμός, για να δούμε αν θα αναλάβουν ευθύνη αυτοί που πρέπει ή αν θα βρουν ευκαιρία να τα «ρίξουν» όλα στον μικρό Νάγκελσμαν.

Πηγή: BN Sports

Pin It on Pinterest

Shares
Share This