Επιλογή Σελίδας

Του Στέφανου Αβραμίδη

Ήταν πριν από πέντε χρόνια όταν είχαμε και τότε βρεθεί για λογαριασμό της Cosmote TV σε έναν εκτός έδρας ευρωπαϊκό τελικό για την ανδρική ομάδα βόλεϊ του Ολυμπιακού! Στην εξωτική Ραβένα οι «ερυθρόλευκοι» έδιναν τον πρώτο αγώνα για τον τίτλο στο CEV Challenge Cup, είχαν κάνει μια έως και αξιόλογη προσπάθεια αλλά δεν είχαν καταφέρει να αποφύγουν την ήττα με 3-1 σετ από μια πολύ ποιοτική ομάδα και, κυρίως, μια ομάδα που είχε συνηθίσει ως μέλος της «υψηλής κοινωνίας» του καλύτερου πρωταθλήματος στον κόσμο να δοκιμάζεται κάθε εβδομάδα στο πιο απαιτητικό επίπεδο!

Η διαφορά… αντικειμενικής αξίας μεταξύ των δύο αντιπάλων ήταν εμφανής αλλά όχι χαοτική, η διαφορά σε επίπεδο παραστάσεων ήταν έως και απαγορευτική για την ομάδα του….. τότε, κάτι που είχε πιστοποιηθεί και στη ρεβάνς στο κατάμεστο ΣΕΦ με τους Ιταλούς να παίρνουν μια ακόμη νίκη και να σφραγίζουν την κατάκτηση του τίτλου!

Πέντε χρόνια μετά, δεν είναι δα και η πρώτη φορά, η ιστορία επαναλαμβάνεται αλλά… από την ανάποδη κι εμείς πάλι εκεί! Σκηνικό της πρώτης πράξης για την περίσταση όχι μια οριακά απρόσωπη, έως και κωμόπολη του ιταλικού βορρά αλλά το ζεστό, υγρό και εξόχως ενδιαφέρον ιστορικά και πολιτισμικά Τελ Αβίβ!

Ενδιαφέρον όσο και απροσδόκητο! Συμφωνείτε φαντάζομαι ότι την εικόνα των «μασκαράδων», περίοδος καρναβαλιού στο Ισραήλ, που έβγαζαν τις στολές και έβαζαν τα μαγιό κατακλύζοντας παραλίες γεμάτες πινακίδες «Απαγορεύεται το κολύμπι» δεν τη λες και αναμενόμενη!

Όπως κάθε άλλο παρά αναμενόμενο ήταν και το οργανωμένο χάος στην άμμο, χωρισμένη σε κομμάτια ή ακτογραμμή, άλλο αποκλειστικά για τα μπάνια των τετράποδων, άλλο για ποδόσφαιρο by the sea, άλλο για ρακέτες, άλλο για beach volley, σας κράτησα το καλύτερο, και πιο ενδιαφέρον, για το τέλος!

Προφανώς για λόγους που άπτονται της θρησκευτικής πίστης στη μεγάλη μας βόλτα συναντήσαμε και μία, όπως οι Ισραηλινοί την έχουν ονομάσει, παραλία εναλλασσόμενου φύλου! Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή, Κυριακή αποκλειστικά για γυναίκες, Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο αποκλειστικά για άνδρες! Παραλία περίκλειστη με υψηλό φράχτη και μαύρες περσίδες στα ανοίγματα για να μπλοκάρουν τυχόν αδιάκριτα βλέμματα!

Μια πόλη, για να ασχοληθούμε και με το αθλητικό του πράγματος απολύτως άμαθη σε παιχνίδια που κρίνουν ευρωπαϊκούς τίτλους στο βόλεϊ με οικοδέσποινα των Ελλήνων μια ομάδα, τη Μακάμπι, που διαπρέπει εδώ και πάρα πολλά χρόνια ευρωπαϊκά όχι όμως στο τάραφλεξ αλλά στο παρκέ!

Και μάλιστα στην πρώτη της παρουσία σε έναν τελικό, πρώτη για οποιαδήποτε ομάδα της χώρας, κόντρα σε έναν Ολυμπιακό που αυτή τη φορά κράτησε δικό του, τον απέδωσε με απόλυτη επιτυχία, το ρόλο του φαβορί!

Σε μια σχεδόν σουρεαλιστική, μη σας πω για τα ελληνικά δεδομένα ανήκουστη, έδρα, στο “άντρο” της μισητής για τους Μακκαβαίους Χάποελ Τελ Αβίβ, με το κόκκινο και μπλε χρώμα των καθισμάτων να “κοντράρει” παρέα με τον Ολυμπιακό το κίτρινο των όψιμων γηπεδούχων!

Βλέπετε το χωρητικότητας μόλις 1100 θεατών κλειστό «Γιατάν», σταθερή και φυσική έδρα της ομάδας βόλεϊ της Μακάμπι, κρίθηκε, ορθώς, ανεπαρκές για μια τόσο μεγάλης σημασίας και, όπως περίτρανα αποδείχθηκε, προσέλευσης αναμέτρηση!

Η μετακόμιση στη «Σλόμο Γκρουπ Αρένα» έγινε αναίμακτα, ως μέλη της ελληνικής αθλητικής κοινωνίας και γνώστες της ελληνικής οπαδικής αλλά και ομαδικής νοοτροπίας δυσκολευόμαστε αρκετά να το χωνέψουμε αν και δε θα έπρεπε, με εξαίρεση μια μίνι επιτροπή υποδοχής!

Επιτροπή οπαδών της Χάποελ Τελ Αβίβ που καλωσόρισε την αποστολή του Ολυμπιακού για το πρωινό ξεμούδιασμα στο κλειστό γυμναστήριο, ίσως τα συνθήματα ενθάρρυνσης και εμψύχωσης για ελληνική νίκη κόντρα στον άσπονδο εχθρό να ήταν ένα μικρό λιθαράκι στο χτίσιμο του θριάμβου!

Γιατί θρίαμβος ήταν το 3-0 σετ της ομάδας του Αλμπέρτο Τζουλιάνι, με ντεμαράζ στο πρώτο σετ, ανατροπή στην ανατροπή στο δεύτερο και χαρακτηριστική, εντυπωσιακή άνεση στο τρίτο δεν έγινε όλη η δουλειά αλλά σίγουρα δεν έγινε και απλά η μισή! Σε μια μέρα – αχτίδα φωτός για τη χώρα μας μέσα στο σκοτάδι της τραγωδίας στα Τέμπη, την αρχή είχε κάνει στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου ο χρυσός Τεντόγλου, ακολούθησε ο ασημένιος Καραλής, έκλεισε την τριάδα ο Ολυμπιακός!

Με τη βραδιά του τελικού να ανοίγει μέσα σε κλίμα πολύ έντονα φορτισμένο συγκινησιακά, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στη χώρα μας, πετάχτηκαν από την εξέδρα δεκάδες λούτρινα κουκλάκια ως ένδειξη συμπαράστασης και στήριξης στα παιδιά Ισραηλινών στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους σε ένοπλες συγκρούσεις στη Χαράρα!

Γράφω αυτές τις γραμμές στον αέρα της πτήσης της επιστροφής στην Αθήνα, ο Ολυμπιακός ναι μεν θα πετούσε μισή ώρα αργότερα από εμάς αλλά έχει απογειωθεί από το βράδυ της Κυριακής! Προορισμός ο τρίτος ευρωπαϊκός τίτλος της ιστορίας του, με όσα έδειξε και στο πρώτο παιχνίδι, μια στροφή πριν από την ολοκλήρωση μιας συναρπαστικής ευρωπαϊκής σεζόν, αυτή η κούπα δεν του ξεφεύγει! Θα την πανηγυρίσει το βράδυ της 15ης Μαρτίου στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας! Επ’ αυτού διαβεβαιώσαμε και την μπασκετική ομάδα της Χάποελ Τελ Αβίβ που είναι μαζί μας στο αεροπλάνο, από την Αθήνα θα φύγει για Ποντγκόριτσα όπου φιλοξενείται από την Μπουντούτσνοστ για το Eurocup, όταν επιστρέψει σπίτι θα ενημερώσει σχετικά και την επιτροπή υποδοχής για να ηρεμήσει!

Πηγή: Sportal

Pin It on Pinterest

Shares
Share This