Επιλογή Σελίδας

Του Βασίλη Σκουντή

Κάθε φορά που συμβαίνει μια τέτοια επιστροφή μου ‘ρχεται στο μυαλό ο ιστορικός πηχυαίος τίτλος με τον οποίο κυκλοφόρησε η έκτακτη έκδοση της «Βραδυνής» τη νύχτα της 23ης προς την 24η Ιουλίου του 1974.

ΕΡΧΕΤΑΙ!

Τότε ερχόταν από το Παρίσι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής για να συγκροτήσει την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας και να αποκατασταθεί η Δημοκρατία μετά την πτώση της χούντας και την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο.

Τώρα ΕΡΧΕΤΑΙ ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς, ως προπονητής της Παρτίζαν για να αντιμετωπίσει τον Παναθηναϊκό.

Βεβαίως ο Ζοτς έρχεται και ξανάρχεται, χωρίς να παρέρχεται.

Πετάει τη σκούφια του

Από τον Μάρτιο του 2014, και αφού είχαν περάσει κιόλας 21 μήνες αφότου χώρισε τα τσανάκια του με τον Παναθηναϊκό, έρχεται συχνά ως προπονητής πότε με τη Φενέρμπαχτσε και πότε με την Παρτίζαν.

Έρχεται όμως και ως επισκέπτης, αλλά όχι ως τουρίστας και κυρίως ως ένας άνθρωπος που δέθηκε πολύ με την Ελλάδα (στα 13 χρόνια της θητείας του στον πράσινο πάγκο) και πετάει τη σκούφια του όποτε βρίσκει την ευκαιρία να πεταχτεί μέχρι εδώ.

Στις επτά σεζόν της καριέρας του στη Φενέρμπαχτσε, ο εννεάκις πρωταθλητής Ευρώπης αντιμετώπισε τον Παναθηναϊκό 16 φορές, με απολογισμό δέκα νίκες και έξι ήττες, ένα το κρατούμενο.

Βρέθηκε για πρώτη φορά (μετά την αποχώρηση του) αντιμέτωπος με τους εξάκις πρωταθλητές Ευρώπης στις 23 Ιανουαρίου του 2014 στην Κωνσταντινούπολη, όπου η Φενέρμπαχτσε επιβλήθηκε με 77-72 (Μπογκντάνοβιτς 15-Κάρι 14), έχοντας απέναντι του τον Αργύρη Πεδουλάκη.

«Οέ, οέ, οέ, γύρισε στο σπίτι σου, Ζέλικο θέε»!

Έναν μήνα αργότερα (20 Μαρτίου 2014) έσκασε μύτη για πρώτη φορά στο ΟΑΚΑ, όπου αποθεώθηκε και έφυγε ηττημένος με 76-67 (Μπράμος 23, Διαμαντίδης 15-6-6-4) με αντίπαλο τον Φραγκίσκο Αλβέρτη και η ζωή συνεχίσθηκε.

Σε αυτή τη ζωή που συνεχίσθηκε συμπεριλαμβάνονται και οι δυο νίκες της Φενέρμπαχτσε στο ΟΑΚΑ, στη σειρά των Playoffs τον Απρίλιο του 2017, με αποτέλεσμα, μετά το επιγενόμενο sweep, οι Πράσινοι να γυρίσουν από την Πόλη με το πούλμαν!

Ακολούθησε το buzzer beater τρίποντο του Νίκου Παππά για το 70-68 και πλέον μετά τον κύκλο των επιστροφών του με τη Φενέρμπαχτσε, ο Ομπράντοβιτς ανοίγει την Πέμπτη αυτόν με την Παρτίζαν που πριν από 12 χρόνια έγινε κιόλας ο δαίμονας του.

Το χουνέρι του 2010

Αναφέρομαι στα διατρέξαντα της σεζόν 2009-10, όταν οι πρωταθλητές Ευρώπης της προηγούμενης χρονιάς (Βερολίνο) δεν προκρίθηκαν καν στα playoffs και γι’ αυτό φταίει η πρώην και πλέον τωρινή ομάδα του Ομπράντοβιτς!

Στο Top 16 εκείνης της περιόδου βρέθηκαν στον ίδιο όμιλο η Μπαρτσελόνα (5-1), η Παρτιζαν 93-3), ο Παναθηναϊκός (2-4) και το Μαρούσι (2-4), με τους Πράσινους να χαντακώνονται από την ήττα από τους Σέρβους στις 27 Ιανουαρίου 2010 στο ΟΑΚΑ με 64-59 (Σπανούλης 14-1-5, Διαμαντίδης 11-4-2-3/ Βέσελι 13-6-4-3, Ρόμπερτς 12-10-1-2-1).

Η συμφορά ολοκληρώθηκε μια εβδομάδα αργότερα με την ήττα από το Μαρούσι με 80-78 και με το 0-2 στην πλάτη οι Πράσινοι δεν σώθηκαν από τη μεταγενέστερη νίκης τους στο Βελιγράδι με 82-66 (Νίκολας 22, Περπέρογλου 16 – ΜακΚάλεμπ 22).

Το Τουρνουά για τον Παύλο και ο αυτουργός Παπαπέτρου

Ο Ομπράντοβιτς δεν θα κοουτσάρει για πρώτη φορά την Παρτίζαν στο ΟΑΚΑ, καθώς είχε προηγηθεί η παρουσία του(ς) στο περυσινό Τουρνουά στη μνήμη του Παύλου Γιαννακόπουλου.

Τότε στις 18 Σεπτεμβρίου του 2021 έφυγε φουρκισμένος διότι η ομάδα του προηγήθηκε με 40-21, αλλά εντέλει ηττήθηκε στην παράταση με 89-85, με φυσικό αυτουργό έναν παίκτη που τώρα βρίσκεται στη δούλεψη του.

Τον μέχρι πρότινος αρχηγό του Παναθηναϊκού Ιωάννη Παπαπέτρου, ο οποίος σκόραρε 20 πόντους και σάλπισε την αντεπίθεση.

«Ποτέ μη λες ποτέ»

Το επόμενο πρωινό ο Ζοτς μού έκανε την τιμή να μού δώσει μια τηλεοπτική συνέντευξη και άλλη μια ευκαιρία για το λεγόμενο ηθικό δίδαγμα της Ιστορίας.

Αυτά λοιπόν…

Αυτά συμβαίνουν τώρα σε ένα γαϊτανάκι που εγκαινιάσθηκε πριν από 29 χρόνια στη Γλυφάδα, όπου ο λεγάμενος πήρε εκείνο το μελιτζανί χρώμα που επί των ημερών του στον πράσινο πάγκο έμελλε να εξελιχθεί σε… signature move!

Την πρώτη ημέρα του Δεκεμβρίου του 1993 ο Παναθηναϊκός στο ντεμπούτο του συχωρεμένου του Κώστα Πολίτη (ο οποίος διαδέχθηκε τον Ζέλικο Παβλίσεβιτς) διέλυσε τη μετέπειτα πρωταθλήτρια Ευρώπης Τζουβεντούτ Μπανταλόνα με 85-61!

Ο Γκάλης, ο Πολίτης και το… μελιτζανί χρώμα

Την προηγούμενη ημέρα, ο Ευρωκόουτς δήλωνε ότι «δεν μπορώ να κάνω δραστικές παρεμβάσεις, παρά μόνο μερικά μερεμέτια», αλλά είκοσι τέσσερις ώρες αργότερα οι Πράσινοι εμφανίστηκαν τόσο μεταμορφωμένοι σε σχέση με την προηγούμενη εικόνα τους (όταν είχαν χάσει με τα χέρια κάτω από τις πέντε στημένες καρέκλες του Αιντίν Ερς και το μυδράλιο του Ουφούκ Σαρίτσα) ώστε να φαίνονται αγνώριστοι!

Εκείνο το βράδυ, προεξάρχοντος του 36χρονου Νίκου Γκάλη ο Παναθηναϊκός σούταρε 31/39 δίποντα (ποσοστό 79%), γεγονός που έκανε τον Ζοτς να φρυάζει επί σαράντα λεπτά και να γίνεται τόσο μελιτζανί, ώστε να τον λιγουρεύονται οι λάτρεις του… μουσακά!

Όταν έληξε το ματς οι αγριοφωνάρες του ακούγονταν στην κυριολεξία μέχρι τη γενέτειρα του κι αυτό δεν το γράφω για πλάκα ή καθ’ υπερβολήν, αλλά επειδή μου το είπε ο ίδιος έξω από τα αποδυτήρια.

«Τι να γίνει; Δεν είδες τι έγινε;» απάντησε με ερώτηση στην ερώτηση μου.

«Να καρυδώσω τους παίκτες μου»

«Λοιπόν, είκοσι χρόνια που βρίσκομαι στα γήπεδα από πιτσιρικάς στο Τσάτσακ μέχρι τώρα, ποτέ δεν είδα μια ομάδα να σουτάρει με τέτοια ποσοστά. Με έπιασε τρέλα και ήμουν έτοιμος να καρυδώσω τους παίκτες μου που άφηναν τους αντιπάλους τους να βάζουν την μπάλα στο καλάθι όπως και όποτε ήθελαν»!

Σε αυτή την πρώτη εμφάνιση του επί ελληνικού εδάφους ο Ομπράντοβιτς προσπάθησε να βγάλει διάφορους λαγούς από το καπέλο του, αλλά τζίφος: στο man to man ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε με 15-6, στη ζώνη 1-3-1 το σκορ έγινε 29-15 και η σεμνή τελετή έλαβε πολύ νωρίς τέλος, με κερασάκι στην τούρτα ένα τρίποντο που έβαλε ο Νίκος Γκάλης στη λήξη των τριάντα δευτερολέπτων υπακούοντας στις φωνές του κόσμου (σούταρε, σούταρε») για ν’ αναρωτηθεί γελώντας αργότερα «ωραίο δεν ήταν;»

Και ενώ στη λήξη του αγώνα ο Πολίτης απέδιδε ένα μέρος των ευσήμων της νίκης και στον (εκπλαγέντα γι’ αυτή τη γενναιόδωρη δήλωση) Παβλίσεβιτς, ταυτόχρονα τα έχωνε στον Ομπράντοβιτς!

«Έγινε τόσο μεγάλος προπονητής;»

Ο λόγος;

Ο Ζέλικο αρνήθηκε να καθίσει μαζί του στο πάνελ της συνέντευξης Τύπου και μάλιστα ο προπονητής του Παναθηναϊκού αναρωτήθηκε δημοσίως «Ποιος είναι αυτός που έγινε τόσο μεγάλος προπονητής μέσα σε έναν χρόνο;»

Αργότερα πάντως τον έπιασε κατ’ ιδίαν και του είπε: «Σε θαύμαζα ως παίκτη (ΣΣ: είχαν βρεθεί κιόλας αντιμέτωποι με τις Εθνικές ομάδες) και θέλω να σε θαυμάζω και ως προπονητή. Να ξέρεις ότι πρέπει να συμπεριφερόμαστε το ίδιο στη νίκη και στην ήττα».

Για την ιστορική τεκμηρίωση του πράγματος, ιδού οι συνθέσεις των δυο ομάδων σε αυτόν τον επετειακό, ου μην και μουσειακό αγώνα…

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (31/39δ., 5/12τρ., 8/14β.): Αλβέρτης 12, Γκάλης 30 (11/15δ., 1/1τρ., 5/7β., 4ρ., 9 ασ.), Παταβούκας 10, Οικονόμου, Γκέκος, Βολκόφ 13, Βράνκοβιτς 14 (6/7δ., 2/4β., 12ρ., 2ασ., 3τ.) , Παπαγιάννης, Γεωργικόπουλος 2, Μυριούνης 4

ΜΠΑΝΤΑΛΟΝΑ: Πέρεθ 2, Ρ. Τζοφρέσα 10, Βιγιακάμπα 11, Τόμπσον 19, Γκαρθία, Μοράλες, Μαρτίνεθ 11, Σμιθ 8

Πηγή: Sport 24

Pin It on Pinterest

Shares
Share This