Επιλογή Σελίδας

Του Μιχάλη Τσόχου

Ο Πογκμπά μετά την ήττα από την Λέστερ (την τέταρτη ήττα στα τελευταία επτά ματς σε όλες τις διοργανώσεις για την Γιουνάιτεντ), επί της ουσίας άφησε αιχμές για τον Σόλσκιερ. Μόνο που η γνώμη του Πογκμπά, ο οποίος δεν ανανεώνει και το ερχόμενο καλοκαίρι μένει ελεύθερος, άρα την 1η Ιανουαρίου μπορεί να υπογράψει όπου θέλει, δεν έχει και τόσο βαρύνουσα σημασία στο Μάντσεστερ.

Αντίθετα, ασφαλώς έχει του Σερ Αλεξ, ο οποίος έχει στηρίξει φανατικά τον Νορβηγό και επί της ουσίας ήταν αυτός που είχε… προσλάβει τον Σόλσκιερ στο «Ολντ Τράφορντ». Ο Σερ Αλεξ προσφάτως αναρωτήθηκε για την μη χρησιμοποίηση του Κριστιάνο στο ματς με την Αστον Βίλα στη βασική ενδεκάδα. Αυτός που φαίνεται να αμφισβητεί όμως ακόμη περισσότερο τον Σόλσκιερ είναι ο ίδιος ο Ρονάλντο. Όχι με το δημόσιο λόγο του, αλλά με την γλώσσα του σώματος του σε κάποιες στιγμές των παιχνιδιών και κυρίως με βάση τα ρεπορτάζ. Σε ένα τελευταίο μάλιστα, φέρεται να έχει προτείνει στη διοίκηση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, την αντικατάσταση του Σόσκιερ από τον Ζινεντίν Ζιντάν, τον οποίο γνωρίζει καλά, από την εξαιρετική και απολύτως επιτυχημένη συνύπαρξή τους στη Ρεάλ Μαδρίτης. Είναι σίγουρα έγκυρες και αληθινές οι πληροφορίες του σχετικού δημοσιεύματος όμως; Ουδείς γνωρίζει…

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Ολε Γκούναρ Σόλσκιερ βιώνει άλλη μία δύσκολη και καθοριστική για το μέλλον του στον πάγκο της Γιουνάιτεντ, εβδομάδα. Το εντός έδρας ματς με την Αταλάντα για το Τσάμπιονς Λιγκ και το επίσης εντός έδρας μεγάλο ντέρμπι της ερχόμενης Κυριακής με την Λίβερπουλ, είναι δύο ματς που μπορεί να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην καριέρα του. Ο Σόλσκιερ, έχει βρεθεί και στο παρελθόν σε ανάλογη θέση, είδε κι’ άλλες φορές την καρέκλα του να τρίζει, αλλά πάντα τα κατάφερνε, ως ένα βαθμό τουλάχιστον, να γυρίζει το κλίμα. Κάποιες φορές με ένα καλό σερί αποτελεσμάτων, κάποιες άλλες με μία μεγάλη πρόκριση, και στο τέλος της περσινής σεζόν με τον άνετο τερματισμό στην πρώτη τετράδα της βαθμολογίας.

Η διαφορά είναι ότι φέτος ο στόχος δεν είναι το καλό πλασάρισμα, οι προκρίσεις, οι καλές πορείες μέχρι τον τελικό, αλλά η κατάκτηση τροπαίων. Αλλωστε και ο ίδιος ο Σόλσκιερ έχει δηλώσει ότι φέτος είναι η ώρα για τίτλους. Από το Λιγκ Καπ όμως αποκλείστηκε ήδη, με εντός έδρας ήττα από την Γουέστ Χαμ και στο πρωτάθλημα η Μάντσεστερ είναι εκτός τετράδας για την ώρα και όλο και περισσότερο απομακρύνεται από την κορυφή. Οι τέσσερις ήττες στα τελευταία επτά ματς και κυρίως η εικόνα και η απόδοση της ομάδας τον τελευταίο ενάμιση μήνα, προβληματίζει και οι… μουρμούρες μετά την ήττα και από την Λέστερ έχουν γίνει πλέον φωνές απομάκρυνσης.

Ο ίδιος ποτέ δεν ανησυχεί για αυτό το ενδεχόμενο κι’ αν σίγουρα κάτι ξέρει να κάνει καλά, είναι να μένει ήρεμος και συγκεντρωμένος και να κλείνει τα αυτιά του σε όλο αυτό. Μας το έχει δείξει και στο παρελθόν ότι αυτού του είδους την πίεση ξέρει να την διαχειρίζεται πολύ καλά Σόλσκιερ. Αυτό που δυσκολεύεται να διαχειριστεί φέτος είναι το ρόστερ της ομάδας.

Η προσθήκη του Κριστιάνο στο τέλος των μεταγραφών, η οποία ήταν εκτός σχεδιασμού, η μεγάλη ευκαιρία που βρέθηκε στο δρόμο της Γιουνάιτεντ, φαίνεται ότι τον Σόλσκιερ τον έχει μπερδέψει ακόμη περισσότερο. Η θέση στην κορυφή της επίθεσης έχει «καπαρωθεί» από τον Κριστιάνο και ο χρόνος που έπαιρναν στη θέση του φορ σε κάποια ματς, ο Γκρίνγουντ, ο Ράσφορντ και ο Καβάνι έχει πάει περίπατο. Ολοι αυτοί, με εξαίρεση τον Ουρουγουανό που έχει… εξαφανιστεί από τον Σόλσκιερ, πρέπει να παίξουν στις τρεις θέσεις πίσω από τον φορ. Εκεί όμως, η μία από τις τρεις θέσεις είναι επίσης καπαρωμένη με τα φανέλα στο σπίτι του Μπρούνο Φερνάντες. Τα καλύτερα της ματς η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τα έκανε όταν στη μία από αυτές τις δύο έπαιζε ο Πολ Πογκμπά, αλλά αν ο Σόλσκιερ άφηνε τον Πογκμπά εκεί, τότε θα είχε μία θέση στην ενδεκάδα για τους Σάντσο, Γκρίνγουντ, Ράσφορντ, Μαρσιάλ, Λινγκάρντ και δεν αναφέρω καν τον Μάτα ή τον ταλαντούχο Ελάνγκα. Αδύνατον. Κάπου εκεί λοιπόν άρχισε το μπλέξιμο για τον Σόλσκιερ.

Ο Σάντσο δεν παίζει καλά ακόμη. Καθόλου καλά για την ακρίβεια, αλλά ο Σολσκιερ ξέρει ότι πρέπει να τον στηρίξει μέχρι τέλους, γιατί ο ίδιος εδώ και δύο χρόνια επέμενε αφόρητα για την απόκτησή του και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πλήρωσε πάνω από 70 εκατ. ευρώ για να τον αποκτήσει. Μετά το… φιάσκο με τον Φαν ντε Μπέεκ, δεν χωράει κι’ ένα ακόμη για τον Σόλσκιερ με τον Σάντσο.

Ο Γκρίνγουντ είναι μάλλον ο πιο σταθερός και καλύτερος παίκτης της ομάδας φέτος και μοιάζει αδύνατο να βγει από την ενδεκάδα και με τον Ράσφορντ τα βόλεψε λόγω του τραυματισμού του, αλλά τώρα γύρισε και μάλιστα με γκολ. Ο Κριστιάνο όχι απλώς θέλει να παίζει σε κάθε ματς βασικός, αλλά δεν θέλει να βγαίνει ούτε ως αλλαγή και οι Μαρσιάλ και Λίνγκαρντ, τώρα που επέστρεψε και ο Ράσφορντ λογικά θα έχουν την τύχη του Καβάνι, θα… εξαφανιστούν δηλαδή.

Ο ίδιος ο Σόλσκιερ μιλά για την ανάγκη να μην παίζει σε όλα τα ματς ο Κριστιάνο, αλλά σε ένα δεν τον έβαλε βασικό, αυτό με την Αστον Βίλα και έπεσε ο ουρανός στο κεφάλι του, από όλους, ακόμη και από τον Σερ Αλεξ. Ο Σόλσκιερ μιλά για την ανάγκη να παίξει περισσότερο ο Λίνγκαρντ, τον οποίο αδικεί, αλλά τώρα που γύρισε και ο Ράσφορντ που να βρει το χρόνο και τον χώρο για να του τον δώσει και η διοίκηση της Γιουνάιτεντ αρχίζει να αναρωτιέται γιατί επέμενε να τον κρατήσει το καλοκαίρι, με το συμβόλαιό του να λήγει σε ένα χρόνο και την Γουέστ Χαμ να προσφέρει σχεδόν 40 εκατ ευρώ για να τον αγοράσει και να της απαντούν «όχι».

Το πραγματικά μεγάλο πρόβλημα όμως και στον άξονα της μεσαίας γραμμής. Ο Πογκμπά που αναγκαστικά έχει μετατοπιστεί εκεί, είναι φανερό ότι δεν περνάει καλά σε αυτή τη θέση, θέλει να ανέβει περισσότερα μέτρα στο γήπεδο στην αρχική διάταξη και ακόμη και όταν παίζει εκεί, η μοναδική αξιόπιστη επιλογή δίπλα του είναι ο Μακ Τόμινεϊ. Το Φρεντ – Πογκμπά είναι τρομερά σοφτ δίδυμο για τον άξονα, ο Φαν ντε Μπέεκ είναι εξαφανισμένος και ο Μάτιτς, μάλλον μέτριος για αυτό το επίπεδο.

Και ενώ ο Σόλσκιερ σπάει τα κεφάλι του να βρει λύσεις και να αντιμετωπίσει την εξίσωση που έχει στα χέρια του, τα αποτελέσματα δεν τον βοηθούν και τα κρίσιμα ματς έρχονται το ένα πίσω από το άλλο. Τα δύο επόμενα λοιπόν, αυτό με την Αταλάντα για το Τσάμπιονς Λιγκ και το μεγάλο ντέρμπι με την Λίβερπουλ για το πρωτάθλημα, είτε θα φουντώσουν τις αντιδράσεις και θα θέσουν σοβαρό θέμα προπονητή στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, είτε θα σβήσουν ξανά τη φωτιά, έστω και προσωρινά.

Αλλωστε όπως μπορεί να καταλάβει κανείς με μία πρόχειρη ματιά στο πρόγραμμα, δεν την λες και εύκολη τη συνέχεια για την Γιουνάιτεντ. Μετά το ντέρμπι με την Λίβερπουλ, η Γιουνάιτεντ θα πάει στο Λονδίνο να παίξει με την Τότεναμ για το πρωτάθλημα, ακολούθως στο Μπέργκαμο για νέο ματς με την Αταλάντα στο Τσάμπιονς Λιγκ και αμέσως μετά, πάλι για το πρωτάθλημα, θα υποδεχτεί την συμπολίτισσα Σίτι του Πεπ Γκουαρντιόλα.

Δύσκολοι καιροί για τον Ολε Γκούναρ Σόλσκιερ…

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This