Επιλογή Σελίδας

Του Αλέξανδρου Σόμογλου

Λίγες ώρες πριν το κρίσιμο παιχνίδι της εθνικής μας ομάδας με τη Σουηδία ξεκινώ το κείμενό μου με το αυτονόητο, που όμως αντιλαμβάνομαι ότι δεν είναι… τόσο αυτονόητο: Το μόνο που πρέπει να μας ενδιαφέρει για το βράδυ της Τρίτης είναι να πάρει το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα το αποτέλεσμα που θα του επιτρέψει να διατηρήσει ολοζώντανες τις ελπίδες πρόκρισης στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Θεωρώ αδιανόητο να… ελπίζουμε σε ήττα του Φαν τ’ Σχιπ, για να «δικαιωθούμε» όσοι ανήκουμε στην κατηγορία των αμφισβητιών του Ολλανδού τεχνικού. Προσωπικά το έχω γράψει επανειλημμένα και το επαναλαμβάνω και σήμερα: Μπορεί ο ομοσπονδιακός μας τεχνικός να με… ξεφτιλίσει και να με βάλει να φάω τα επικριτικά μου άρθρα όπως έτρωγε ο Ρόμπαξ τα καπέλα του στα τεύχη του Μίκυ Μάους που συνόδευαν τα παιδικά μου χρόνια; Μακάρι να το πράξει!

Το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν διαθέτει την πολυτέλεια να βλέπει την εθνική του ομάδα κομπάρσο των μεγάλων διοργανώσεων. Όποιος δεν καταλαβαίνει ότι κάθε «γαλανόλευκη» αποτυχία συνοδεύεται από δυσβάσταχτο κόστος σε όλα τα επίπεδα της εγχώριας αθλητικής μας «βιομηχανίας», πιθανότατα… δεν θα το καταλάβει ποτέ. Οπότε δεν έχει αξία να ασχολούμαστε περαιτέρω με το αυτονόητο! Πάμε λοιπόν στην ουσία:

Μπορεί η εθνική μας ομάδα να πάρει αποτέλεσμα στο μεγαλοπρεπές “Friends Arena” απέναντι στη γηπεδούχο, Σουηδία; Με το χέρι στην καρδιά, για να έχουμε ελπίδες, θα πρέπει ο Τζον να νικήσει τον μόνιμο αντίπαλό του που δεν είναι άλλος από τον… Φαν τ’ Σχιπ! Σας μπέρδεψα;

Τα πράγματα είναι απλά: Από τη μια πλευρά έχουμε τον Τζον, μια πολύ ισχυρή προσωπικότητα που έχει μετατρέψει ξανά την εθνική μας ομάδα σε μια γροθιά. Το βλέπεις στα βλέμματα των παικτών του. Εκεί που κάποια στιγμή διέκρινες ξενέρωμα και αδιαφορία, τώρα αντικρίζεις πάθος και φλόγα! Δεν γίνεται αυτή η μετάλλαξη να μην πιστωθεί στον Ολλανδό ομοσπονδιακό τεχνικό…

Δεδομένα, λοιπόν, στη Στοκχόλμη θα δούμε μια ομάδα αποφασισμένη να δώσει και την ψυχή της στο χορτάρι για να φτάσει στο πολυπόθητο αποτέλεσμα. Ο… Τζον είναι μανούλα στην ψυχολογική προετοιμασία των διεθνών μας. Το πρόβλημα είναι τι θα συμβεί όταν οι παίκτες της εθνικής αφήσουν πίσω τους ξενοδοχείο και αποδυτήρια και πατήσουν το πόδι τους στο χορτάρι. Γιατί εκεί ο μετρ της ψυχολογίας Τζον παραδίδει τη σκυτάλη στον… προβληματικό κόουτς Φαν τ’ Σχιπ.

Σε έναν «τελικό», όπως αυτός με τους Σουηδούς, η ψυχολογική και πνευματική προετοιμασία των αθλητών παίζει μεγάλο ρόλο, ωστόσο η στρατηγική του πάγκου και η τακτική βοήθεια που δίνεται στους ποδοσφαιριστές κατά τη διάρκεια των αγώνων είναι τα δύο στοιχεία που διαχωρίζουν τους νικητές από τους ηττημένους

Όσο καλά προετοιμάζει ο Ολλανδός την ομάδα μέχρι τη σέντρα των αγώνων, άλλο τόσο προβληματικά τη διαχειρίζεται κατά τη διάρκειά τους. Το βράδυ του Σαββάτου στο Μπατούμι είδαμε για πολλοστή φορά μια… αυτοκτονική διαχείριση παιχνιδιού από τον Τζον Φαν τ’ Σχιπ, σε αναμέτρηση που η εθνική μας έπρεπε να υπερασπιστεί το ρόλο του φαβορί και «καιγόταν» για νικηφόρο αποτέλεσμα. Με μια κίνηση στην ανάπαυλα (την είσοδο ενός κεντρικού χαφ στη θέση ενός επιθετικού) κατάφερε να απενεργοποιήσει την επιθετικότητα της εθνικής μας ομάδας, κι αν δεν υπήρχε το πεντακάθαρο χέρι και οι… φωνές του Τζαβέλλα να ξυπνήσουν διαιτητή και VAR στο τελευταίο λεπτό, τώρα θα κάναμε άλλου είδους συζήτηση.

Σε έναν «τελικό», λοιπόν, όπως αυτός με τους Σουηδούς, δεδομένα η ψυχολογική και πνευματική προετοιμασία των αθλητών παίζει μεγάλο ρόλο, ωστόσο η στρατηγική του πάγκου και η τακτική βοήθεια που δίνεται στους ποδοσφαιριστές κατά τη διάρκεια των αγώνων είναι τα δύο στοιχεία που διαχωρίζουν τους νικητές από τους ηττημένους. Για να έχει ελπίδες, η εθνική μας θα πρέπει ο κόουτς Φαν τ’ Σχιπ να αποδειχτεί για μια φορά αντάξιος της προετοιμασίας του… ψυχολόγου Τζον. Αν δεν τα καταφέρει, άλλο ένα ταξίδι της εθνικής προς τα τελικά μεγάλης διοργάνωσης θα φτάσει πρόωρα στον τερματισμό του!

ΥΓ: Αν ρίξει κανείς μια ματιά στις εκτός έδρας επιδόσεις της εθνικής ομάδας με τον Φαν τ’ Σχιπ στον πάγκο της (αναφέρομαι μόνο σε επίσημα παιχνίδια), θα διαπιστώσει ότι υπό τις οδηγίες του Ολλανδού μετράει μόλις 2 ήττες σε 9 ταξίδια της. Αν μη τι άλλο ελπιδοφόρο στατιστικό ενόψει της μάχης με τους Σκανδιναβούς. Φοβάμαι, όμως, ότι στη Στοκχόλμη οι αριθμοί δεν θα παίξουν κανέναν απολύτως ρόλο…

Πηγή: Sport Day

Pin It on Pinterest

Shares
Share This