Επιλογή Σελίδας

Του Δημήτρη Καρύδα

Δεν είναι η πρώτη φορά αλλά η….πέμπτη που ο Παναθηναϊκός καλείται να τα βγάλει πέρα με την ίδια συνθήκη στη σύγχρονη ιστορία των πλέι οφ.Από τότε που καθιερώθηκαν οι best of five σειρές ο Παναθηναϊκός έχει ξαναβρεθεί άλλες τέσσερις φορές στην ίδια θέση. Και η φετινή του ομάδα καλείται να αποδείξει αν έχει το μέταλλο εκείνων του 2009 και του 2012 ή θα παραδοθεί στη…μοίρα του όπως έγινε το 2017 και το 2018!

Από την άνοιξη του 2009 που καθιερώθηκαν τα πλέι οφ με τη σημερινή τους μορφή οι πράσινοι έχουν παίξει άλλες τέσσερις φορές με πλεονέκτημα έδρας. Και τις τέσσερις σε μια ασύλληπτη επανάληψη της ιστορίας είδαν την έδρα τους να σπάει σε ένα από τους πρώτους δύο εντός έδρας αγώνες. Το 2009 κέρδισαν πολύ δύσκολα τον 1ο αγώνα με τη Σιένα αλλά οι Ιταλοί επέστρεψαν στο ΟΑΚΑ 48 ώρες αργότερα και πήραν αυτό που ήθελαν κερδίζοντας με 84-79 και με ένα μεγάλο παιχνίδι του Τερέλ ΜακΙντάιερ που είχε σημειώσει 24 πόντους. Μετακομίζοντας σε μια πολύ δύσκολη έδρα με αφιλόξενο κοινό όπου τη μεγαλύτερη φασαρία έκαναν εκείνοι που πλήρωναν τα ακριβά διαρκείας και φορούσαν κουστούμια Armani των 2000 ευρώ ο Παναθηναϊκός έκανε μια από τις καλύτερες εκτός έδρας εμφανίσεις του νικώντας με 72-53. Και φρόντισε να μην αφήσει τη σειρά….μισή, ούτε να περιμένει τον 5ο αγώνα αφού καθάρισε την πρόκριση για το Βερολίνο κερδίζοντας με 91-84 και τον 4ο αγώνα.

Το 2012 την τελευταία φορά που έπαιξε σε φάιναλ φορ η ιστορία επαναλήφθηκε και μάλιστα με αντίπαλο τη Μακάμπι! Η μοναδική διαφορά με τα φετινά δεδομένα είναι ότι οι Ισραηλινοί αφού έχασαν καθαρά τον πρώτο αγώνα με 93-73 κέρδισαν τον δεύτερο μετά από μια συγκλονιστική μάχη: 92-94 στην παράταση με ένα μεγάλο σουτ τριών πόντων στα 31’’ από τον Ντέιβιντ Μπλου που καθόρισε την έκβαση των πραγμάτων. Ο Παναθηναϊκός ήταν υποχρεωμένος να ψάξει την πρόκριση σε μια πολύ ζόρικη έδρα, το Γιαντ Ελιάου χωρίς περιθώρια λάθους. Πάλεψε στον τρίτο αγώνα αλλά έχασε με 65-62 και πλέον του έμενε μια ευκαιρία. Στον 4ο αγώνα κατάφερε να μείνει όρθιος και με τους τρεις γκαρντ του (Διαμαντίδης, Γιασικεβίτσους, Καλάθης) να σκοράρουν συνολικά 42 πόντους πήρε τη νίκη με 78-69 και ξανάφερε τη σειρά πίσω στο ΟΑΚΑ έχοντας κάνει μια από τις μεγαλύτερες εκτός έδρας νίκες του εκτός έδρας. Ο πέμπτος αγώνας μόνο εύκολος δεν ήταν αλλά οι πράσινοι πήραν τη νίκη με βραχεία κεφαλή (86-85) και πήγαν για τελευταία φορά σε φάιναλ φορ.

Τις δύο επόμενες φορές που ο Παναθηναϊκός βρέθηκε στα πλέι οφ με πλεονέκτημα έδρας είδε την άλλη όψη του νομίσματος. Το 2017 προηγήθηκε στο ημίχρονο 42-28 αλλά η Φενερμπαχτσε εκμεταλλεύτηκε το καθολικό πράσινο μπλακ άουτ, γύρισε το ματς και πήρε τη νίκη με 71-58. Στο δεύτερο μέρος εκείνου του ματς ο Παναθηναϊκός είχε σκοράρει μόλις 16 πόντους (από 8 σε κάθε περίοδο). Το σοκ ήταν ισχυρό και αξεπέραστο. Οι Τούρκοι σκούπισαν τη σειρά και ο Παναθηναϊκός έγινε η πρώτη ομάδα στην ιστορία της Ευρωλίγκας που αποκλείστηκε με 0-3 έχοντας πλεονέκτημα έδρας. Την επόμενη σεζόν βρέθηκε πάλι με πλεονέκτημα έδρας απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης. Το ξεκίνημα του πρώτου αγώνα ήταν για τα βιβλία των ρεκόρ. Ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε με 20-0, δεν κοίταξε ποτέ πίσω και νίκησε πολύ άνετα. Το ημερολόγιο έγραφε 17 Απριλίου 2018. Εμελλε να συμπληρωθούν έξι χρόνια και οι πράσινοι δεν έχουν κερδίσει ξανά αγώνα πλέι οφ στο ΟΑΚΑ! Η Ρεάλ επέστρεψε δυνατή στον 2ο αγώνα, έσπασε την έδρα και έκλεισε τη σειρά με δύο ακόμη νίκες στην έδρα της.

Πηγή: Nova Sports

Pin It on Pinterest

Shares
Share This