Επιλογή Σελίδας


Του Δημήτρη Καρύδα

Τον Φεβρουάριο του 2000 ο Ολυμπιακός είχε και θα είχε για μερικούς μήνες ακόμη στον πάγκο του τον Γιάννη Ιωαννίδη. Στο ρόστερ του δύο πρώην NBAers, τον Μπλου Εντουαρντς και τον ‘’Χόλιγουντ’’ Ρόμπινσον. Τώρα πως έκαναν προκοπή με τον ‘’ξανθό’’ δύο Αμερικάνοι με παρατσούκλια ‘’μπλε’’ και ‘’διακοπές’’ παραμένει ένα μικρό άλυτο μυστήριο. Και στο καλεντάρι της ομάδας υπήρχε ο πρώτος αντίπαλος στο δρόμο για το φάιναλ φορ της Ευρωλίγκα που θα γινόταν τον Απρίλη της ίδιας χρονιάς στη Θεσσαλονίκη και το ‘’παλατάκι’’ της Πυλαίας. Για να κάνει αυτό το πρώτο αποφασιστικό βήμα έπρεπε να νικήσει δύο φορές όχι κάποιο μεγαθήριο της Ευρώπης αλλά την σχεδόν μόνιμη πρωταθλήτρια Σλοβενίας εκείνα τα χρόνια Ολίμπια Λιουμπλιάνας. Και μετά θα σκεφτόταν το τελευταίο εμπόδιο που θα ήταν είτε η Μπαρτσελόνα, είτε η Τουρκική Ουλκέρ.

Αυτό που αντιπροσώπευε την τελευταία ευκαιρία της καριέρας του Ιωαννίδη για να διεκδικήσει σε φάιναλ φορ τον τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης έμελλε να του το στερήσουν ένας ξανθομάλλης Λιθουανός και ένα χαμένο….στοίχημα!


Ο Ολυμπιακός δεν είχε πλεονέκτημα έδρας κάτι που σήμαινε ότι η σειρά θα ξεκινούσε και θα κατέληγε στη Σλοβενία. Στις 29 Φεβρουαρίου του 2000 ο Ολυμπιακός κατάλαβε ότι τα πράγματα δεν θα ήταν πολύ απλά! Η Ολίμπια τον παγίδεψε με ένα πολύ σκληρό αμυντικό παιχνίδι στη Χάλα Τίβολι, τον υποχρέωσε σε ένα μίζερο 42% (21/50 σουτ) και πήρε μια κλειστή νίκη (65-61). Ο Ιωαννίδης είχε σε τρομακτική εκτίμηση τον Γιούρε Ζντοβτς που τότε είχε επιστρέψει στη γενέτειρα του για να κλείσει με τη φανέλα της Ολίμπια τη μεγάλη καριέρα του αλλά τελικά τα βλέμματα του κέρδισε ένας άλλος ξανθομάλλης που έπαιζε δίπλα στον μεγάλο σλοβένο στην περιφέρεια. Το όνομα αυτού: Σαρούνας Γιασικεβίτσιους. Η αλήθεια είναι ότι λίγοι ήξεραν ακόμη και την….ύπαρξη του. Στο ξεκίνημα της καριέρας του είχε παίξει τέσσερα χρόνια στο πανεπιστήμιο του Μέριλαντ και επιστρέφοντας στη Λιθουανία για να παίξει μια σεζόν στη Λιέτουβος Ρίτας. Από εκεί τον….ψάρεψε η Ολίμπια. Στον πρώτο αγώνα της σειράς ο ‘’Σάρας’’ είχε 7 πόντους, 3 ριμπάουντ, 1 ασίστ, δεν σούταρε ιδιαίτερα καλά (2/9 προσπάθειες) αλλά ο ‘’ξανθός’’ έλεγε μετά ότι ‘’αυτός θα γίνει πολύ μεγάλος παίκτης, να το θυμηθείτε’’.

Ο Ολυμπιακός ανασυντάχθηκε γρήγορα και δύο μέρες αργότερα έφερε τη σειρά στα ίσα κερδίζοντας καθαρά στο ΣΕΦ με 68-52 με τον Γιασικεβίτσους να είναι ο μοναδικός ‘’διπλός΄’’ σε πόντους παίκτης της Ολίμπια με 10 (παρότι πάλι σούταρε άσχημα με 4/14 προσπάθειες), ενώ είχε ακόμη 5 ριμπάουντς και 5 ασίστ.

Το δράμα έμελλε να κορυφωθεί στη χάλα Τίβολι ή καλύτερα στον πηγαιμό για τη σλοβένικη πρωτεύουσα. Την ώρα της επιβίβασης της αποστολής στην πτήση τσάρτερ μπροστά στα άναυδα πρόσωπα όλων των ταξιδιωτών ξετυλίχθηκε μια παράξενη σκηνή. Ο Δημήτρης Ππανικολάου και ο Χόλιγουντ Ρόμπινσον είχαν μια άγρια λογομαχία και παραλίγο να πιαστούν στα χέρια. Αφορμή ήταν ένα….ρολόι. την προηγούμενη μέρα στην προπόνηση του Ολυμπιακού οι δύο παίκτες είχαν στοιχηματίσει σε ένα μονό τα….ρολόγια τους. Ο Χόλιγουντ είχε κερδίσει και απαιτούσε το τίμημα του στοιχήματος αλλά ο Παπανικολάου αμφισβητούσε την εγκυρότητα του αποτελέσματος. Και πες πες το πράγμα κατέληξε σε κοκορομαχία. Στο τσάρτερ εκτός από την ομάδα επέβαιναν δημοσιογράφοι ρεπόρτερ του Ολυμπιακού αλλά και αρκετοί οπαδοί μέλη της Θύρας 7. Ο Ιωαννίδης με τη γνωστή….λογική του εξήγησε σε όχι πολύ καλό ύφος στους δημοσιογράφους ότι έπρεπε να….ξεχάσουν ότι είδαν! Το θέμα όμως διέρρευσε με ένα διαφορετικό τρόπο. Όπως έγινε γνωστό αργότερα μια αεροσυνοδός του πληρώματος είχε ‘’σφυρίξει’’ το περιστατικό σε φίλο της, παράγοντα άλλης ομάδας και αυτός με τη σειρά του το είχε….αποκαλύψει σε δημοσιογράφο της Αθλητικής Ηχούς. Μέσα σε τεταμένη ατμόσφαιρα με τη διοίκηση του Ολυμπιακού και τον Ιωαννίδη να κάνουν….έρευνα την επόμενη για τον υπεύθυνο της διαρροής και να τα βάζουν με όσους βρίσκονταν στη Σλοβενία η τέλεια παγίδα είχε στηθεί. Τη θηλιά του αποκλεισμού έσφιξε ακόμη περισσότερο ο…Γιασικεβίτσιους. Στο καλύτερο μέχρι τότε παιχνίδι της καριέρας του εξόντωσε μόνος του όλα τα αμυντικά συστήματα του Ιωαννίδη και σκόραρε 30 πόντους με 7/7 τρίποντα, ενώ μοίρασε 3 ασίστ και έκανε άλλα τόσα κλεψίματα. Ο ‘’Χόλιγουντ’’ προσπάθησε να εξιλεωθεί για το κομφούζιο που είχε ουσιαστικά δημιουργήσει πέτυχε 25 πόντους αλλά ο Ολυμπιακός γύρισε στην Αθήνα έχοντας χάσει σχεδόν αμαχητί τη μάχη του τρίτου αγώνα. Ηττήθηκε με 85-67 σε αυτό που έμελλε να είναι το τελευταίο διεθνές παιχνίδι του Ιωαννίδη όχι μόνο στον πάγκο του Ολυμπιακού αλλά και σε ολόκληρη τη λαμπρή καριέρα του.

Πηγή: Nova Sports