Επιλογή Σελίδας

Του Νίκου Μπουρλάκη

Για την ιστορία θα πρέπει να αναφέρουμε ότι στο ελληνικό πρωτάθλημα επιτράπηκαν οι ξένοι παίκτες την περίοδο 1988-1989. Μέχρι τότε αγωνίζονταν μόνο στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, δηλαδή μερικούς αγώνες, καμιά φορά έναν ή δύο!

Για μισό λεπτό! Υπάρχει μια ένσταση…

Την περίοδο 1966-1967, ο Ολυμπιακός γίνεται η πρώτη ομάδα που χρησιμοποιεί ξένους παίκτες στο πρωτάθλημα! Όχι της Α’ Εθνικής αλλά της Β’, όπου είχε υποβιβαστεί η ομάδα του Πειραιά.

Ο Φαίδων Ματθαίου ανακαλύπτει το «κενό» στο νόμο (δεν υπήρχε πρόβλεψη ή απαγόρευση) και φέρνει τον Αμερικανό Αλ Σπίρμον και τον Ελληνοαμερικανό Πλερόπουλο! Και οι δύο έκαναν τη θητεία τους στην Αμερικάνικη Βάση και τους ανακάλυψε εκεί.

Επί της ουσίας ο πρώτος Αμερικανός που έπαιξε ποτέ σε ελληνική ομάδα στο πλαίσιο ευρωπαϊκής διοργάνωσης είναι ο Γκρεγκ Γκρίνγουντ. Στον Παναθηναϊκό συγκεκριμένα. Έδωσε δύο αγώνες με τους «πράσινους» κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα, αλλά παρά την προσπάθειά του δεν κατάφερε να τους οδηγήσει σε πρόκριση.

Ο Γκρίνγουντ είχε ύψος 1,98μ. και τον Οκτώβριο του 1969 είχε έρθει στη χώρα μας με επίλεκτη ομάδα και στο πλαίσιο ευρωπαϊκής περιοδείας. Σε φιλικό κόντρα στον Παναθηναϊκό ήταν εξαιρετικός και τον Νοέμβριο έπαιξε δύο αγώνες κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα στο πλαίσιο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών.

Στη φωτογραφία διακρίνεται πρώτος από αριστερά.

Την περίοδο 1971-1972 ο Παναθηναϊκός ενισχύθηκε με τον Αμερικανό Ουίλι Κέρκλαντ, έναν σπουδαίο παίκτη που βοήθησε τα μέγιστα στην πρόκριση των «πράσινων» ως την τετράδα του Κυπέλλου Πρωταθλητριών όπου αποκλείστηκε από την πολύ μεγάλη Βαρέζε. Ο Κέρκλαντ μετά τον Παναθηναϊκό έπαιξε στην Ιταλία και στην Ολίμπια Μιλάνο.

Ακολούθησαν ο Μπράουν (1972-1973) και Γιούγκερσον (1973-1974) κι αργότερα ο Τζέρι Τζένκινς (που επίσης φόρεσε την φανέλα του Ολυμπιακού). Ο Κιθ Γούλφοκ φόρεσε δύο χρονιές την φανέλα του Παναθηναϊκού σε ευρωπαϊκή διοργάνωση, την μία με τον Τόμπσον ενώ την περίοδο 1984-1985 βρέθηκε στην ομάδα ένα αχαρακτήριστο δίδυμο: Ο Μπίσλεϊ, πρώην Χάρλεμ και ο Τζάκσον που δεν ήταν και τίποτα σημαντικό. Τα δίδυμα Ουέιν-Ολιβιέ (86-87) και Πέιν-Κόουλς (87-88) ήταν καλούτσικα ενώ ακολούθως ο Έντγκαρ Τζόουνς (στην παρακάτω φωτογραφία), που έπαιξε και στο ελληνικό πρωτάθλημα, πλαισιώθηκε με τον ξανθομάλλη σέντερ Τζεφ Κουκ.

Πριν επιτραπούν οι δύο ξένοι στο πρωτάθλημα ο Αντόνιο Ντέιβις έπαιξε πρώτα παρέα με τον Καναδό Ουέιν Γιάργουντ και στη συνέχεια (91-92) με τον Σκοτ Ροθ.

Ο Ολυμπιακός εκτός της ιστορίας με τους Σπίρμον και Πλερόπουλο πιστώνεται την έλευση του Τσαρλς Γέλβερτον (φωτό) ενός από τους καλύτερους Αμερικανούς που έχουν παίξει ποτέ στην Ελλάδα.

Ένας πολύ μεγάλος παίκτης που αργότερα έκανε τεράστια καριέρα και κατέκτησε τίτλους με την Βαρέζε και θεωρείται ένας από τους καλύτερους αμερικανούς που έπαιξαν ποτέ στην Ευρώπη. Ηταν όντως παράξενο για εκείνη την εποχή να παίξει ένας τέτοιος αθλητής σε ελληνική ομάδα. Μάλιστα αργότερα θεωρήθηκε «μέντορας» του Κόμπι Μπράιαντ καθώς τον είχε μαζί του σε κάποιο καμπ όταν πιά είχε γίνει προπονητής.

Υπήρχε ακόμα ενας Τζόουνς (αγνώστων λοιπών στοιχείων) που έμεινε στην ιστορία για το περίεργο καρέ- καρέ κούρεμά του. Ακολούθησε ένας Κόνορς (1976-1977) χωρίς να είναι κάτι το σπουδαίο, ένας Μπράουν (ο αστικός μύθος λέει ότι ανακαλύφθηκε από τους παίκτες του Ολυμπιακού όπως περπατούσε ένα βράδυ στη Γλυφάδα) και ο δοκιμασμένος (από τον Παναθηναϊκό) Τζέρι Τζένκινς που έκανε υπέροχες εμφανίσεις στην πρόκριση του Ολυμπιακού στην εξάδα του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1979.

Αργότερα έγινε μπάρμαν στη Γλυφάδα και τελικά μετακόμισε στην Αγγλία όπου έπαιξε για πολλά χρόνια μπάσκετ.

Ακολούθησαν οι Μπάτον και Γούλφοκ (από τον Παναθηναϊκό) και ο Λάρι Μίντλετον, ένας εκπληκτικός παίκτης που πλαισίωσε τον Κάρι Σκάρι (φωτό) στις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις του Ολυμπιακού.

Ο Αρης παρουσίασε τους πρώτους ξένους της ιστορίας του το 1979. Πρόκειται για τους Φιλ Τέιλορ και Ντιν Τζόις που ενίσχυσαν την ομάδα στο Κύπελλο Πρωταθλητριών και μάλιστα ήταν εκείνοι που έδωσαν πληροφορίες στην ομάδα για τον… Νίκο Γκάλη. Ο Τζόις ήταν συμπαίκτης με τον Γκάλη σε μια μικτή ομάδα της Περιφέρειάς τους στο NCAA.

Την περίοδο 1983-1984 οι Γούντλαντ και ΜακΝιλ ενίσχυσαν τον Αρη, που την επόμενη χρονιά έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του Κυπέλλου Κόρατς έχοντας στις τάξεις του δύο φιλότιμους Αμερικανούς παίκτες, τον Τζορτζ Ουέντσελ και τον Ντέιβιντ Μπίνιον. Καλοί, φιλότιμοι αλλά όχι κάτι το… TOP όπως ήταν οι Τομ Σέφλερ και Μπρετ Βρόμαν (φωτό) που ήρθαν στον Αρη την επόμενη χρονιά.

Σπουδαίοι παίκτες, με μεγάλη ευρωπαϊκή καριέρα που δεν κατάφεραν όμως να περάσουν με τον Αρη στην εξάδα του Πρωταθλητριών καθώς η Λιμόζ αποδείχθηκε αξεπέραστο εμπόδιο. Οι δύο Αμερικανοί είχαν πάρει πολλά λεφτά, δυσανάλογα φυσικά με τους 6 αγώνες που έδωσαν συνολικά.

Την περίοδο 1986-1987 ο Αρης έχει τον «μαχητή» Τζάκσον (δεύτερος ξένος είναι ο Σούμποτιτς) με τον οποίο πετυχαίνει μια ιστορική νίκη (98-67) επί της Τρέισερ Μιλάνο αλλά η εφιαλτική ρεβάνς (49-83) τον αφήνει εκτός εξάδας!!!

Για πρώτη φορά στην ιστορία της η ΑΕΚ χρησιμοποίησε ξένο παίκτη την περίοδο 1977-1978 και κατά την παρουσία της στο Κυπελλο Κόρατς. Πρόκειται για τον Γκέρι Τζόουνς που βοήθησε την ΑΕΚ στη φάση των ομίλων.

Η ΑΕΚ ενισχύθηκε με Αμερικανό τη σεζόν 1983-1984 με την συμμετοχή της στο Κύπελλο Κόρατς. Πρόκειται για τον Ντιν Τόλσον (2.08 μέτρα – φωτό) απόμαχο του ΝΒΑ.

Την περίοδο 1988-1989 μαζί με τον Ντάνι Βρέινς η ΑΕΚ είχε τον Αμερικανό Κλιντ Ρίτσαρντσον, έναν σπουδαίο γκαρντ με καλή θητεία στο ΝΒΑ. Υπήρξε και ο Τόμας Ντόιλ, ένας λευκός σουτέρ και φυσικά η… ατραξιόν Τζον Φλάουερς.

Είχε έρθει στην ΑΕΚ την περίοδο 1991-1992, παρτενέρ του Ρίτσαρντ Ρέλφορντ και μόλις ολοκληρώθηκαν οι ευρωπαϊκές υποχρεώσεις (ο Ρέλφορντ έπαιζε και στο πρωτάθλημα) ζήτησε να αναλάβει το… κυλικείο του κλειστού «Γεώργιος Μόσχος»!!!

Ηταν το κλειστό που έπαιζε η ΑΕΚ κάτω από τις εξέδρες του «Νίκος Γκούμας». Φυσικά δεν υπάρχει πλέον τίποτα από τα δύο.

Επίσης στην ΑΕΚ το 1992 βρέθηκε και ο γκαρντ Κάρλτον ΜακΚίνεϊ (φωτό) με θητεία στο ΝΒΑ, το CBA και την Ιταλία.

Οι πρώτοι ξένοι παίκτες στην ιστορία του ΠΑΟΚ εμφανίστηκαν την περίοδο 1984-1985.

Ο ένας ήταν ο σέντερ Ντικ Μόμα, ένας «χαμάλης» πολυτελείας. Ο έτερος ήταν ένας εκπληκτικός παίκτης με το όνομα Μπίλι Βάρνερ.

Ενας σόουμαν, σπουδαίος σκόρερ που άρεσε πολύ στον κόσμο χάρη στον θεαματικό τρόπο με τον οποίο αγωνιζόταν.

Πρώτος σκόρερ του ΠΑΟΚ σε κάθε αγώνα στην Ευρώπη, έμεινε και την επόμενη χρονιά παρέα με τον Μαρκ Σίμπσον, έναν πολύ καλό φόργουορντ που έξι χρόνια μετά κατέκτησε το Κύπελλο Κυπελλούχων με τη Ρεάλ στον τελικό εναντίον ποιας ομάδας λέτε; Ναι, του ΠΑΟΚ!!!

Την περίοδο 1986-1987 ο ΠΑΟΚ φέρνει έναν ακόμα τρομερό παίκτη, τον γκαρντ Ντιλέινι Ραντ (φωτό), έναν χαρισματικό σκόρερ με ηγετικά προσόντα. Δίπλα του στο δίδυμο των ξένων, ο Αλβιν Ρότζερς ένας σέντερ με ύψος 2.06 μέτρα και βάρος 115 κιλά.

Ο Ραντ έμεινε μια ακόμα χρονιά στον ΠΑΟΚ. Δεύτερος ξένος την περίοδο 1987-1988 ήταν ο Μαρκ Πέτγουεϊ, ένας παίκτης με σπουδαία αθλητικά προσόντα που την επόμενη σεζόν πήγε στον Απόλλωνα Πάτρας κι έπαιξε στο ελληνικό πρωτάθλημα αλλά το καλοκαίρι του 1989 βρέθηκε δολοφονημένος στο αυτοκίνητό του στις ΗΠΑ.

Την περίοδο 1987-1988 ο Πανιώνιος παρουσίασε τους πρώτους ξένους στην ιστορία του, δύο πολύ καλές περιπτώσεις, τους Κλιφ Ποντέξτερ και Κουίνι Ουίλιαμς.

Τις επόμενες σεζόν ο Πρέντραγκ Μπένατσεκ (φωτό) λάμβανε θέση δεύτερου ξένου είτε δίπλα στον Μαρκ Λάντσμπεργκερ είτε στον Τζον Χάτσον (που έπαιζαν στο πρωτάθλημα).

Ο Ντέιβιντ Ινγκραμ είναι μια ξεχωριστή φιγούρα για την ιστορία του Ηρακλή, ήταν ο παίκτης που έπαιζε στο ελληνικό πρωτάθλημα και πρώτος ξένος στην ιστορία της ομάδας, ανακάλυψη του Μάκη Καλανταρίδη.

Έπαιξαν μόνο στην Ευρώπη με τον Μπεν Τζόνσον (1987-1988) ενώ όταν μπήκε στο ελληνικό πρωτάθλημα παρτενέρ του στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις ήταν οι Ουάτκινς «Μπου» Σίνγκλετερι (1988-1989) και Λαφέστερ Ρόουντς (1989-1990).

Την περίοδο 1991-1992 στον Ηρακλή ο Χιούμπερτ Χέντερσον ήταν επίσης ο παρτενέρ του Ντέιβιντ Ινγκραμ κι έλαβε μέρος μόνο στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Τέλος την περίοδο 1989-1990 η ομάδα της Πάτρας ενισχύθηκε με τον Καναδό Ουέιν Γιάργουντ για τις ευρωπαϊκές της διοργανώσεις. Σπουδαίος παίκτης που την επόμενη σεζόν ενίσχυσε τον Παναθηναϊκό στα παιχνίδια του στην Ευρώπη.

Αντί επιλόγου: Ζητούμε προκαταβολικά συγνώμη αν ξεχάσαμε κάποιον. Οι επισημάνσεις σας είναι πάντα χρήσιμες.

Πηγή: ΕΟΚ e-magazine

Pin It on Pinterest

Shares
Share This