Επιλογή Σελίδας

Του Δημοσθένη Γεωργακόπουλου

«Τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες και ξένοι διαιτητές όπως επίσης και μέλη της εκάστοτε ΚΕΔ έχουν γίνει μόνιμος στόχος, σάκος του μποξ και αποδιοπομπαίος τράγος μετάθεσης των ευθυνών». Με αυτή τη φράση ξεκίνησε η επιστολή των διαιτητών προς όλους τους αρμόδιους φορείς, μετά την απόφασή τους να απέχουν από τους αγώνες του ελληνικού πρωταθλήματος. Τι είπαν, δηλαδή, με λίγα λόγια; Ότι εδώ και χρόνια κάποιοι τους «σημαδεύουν» με κάθε ευκαιρία και με κάθε… τρόπο. Οι ίδιοι δε νιώθουν ασφαλείς για τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους, μέσα σε αυτό το τοξικό κλίμα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Τι παρέλειψαν να πουν ονομαστικά οι διαιτητές; Από ποιους τα δέχονται όλα αυτά. Ωστόσο, ακόμα κι αν κάποιος δεν μπορεί να καταλάβει ποιοι είναι οι «θύτες», τους το έκαναν ξεκάθαρο οι ίδιοι μέσα σε ένα 24ωρο. Πως; Έσπευσαν άμεσα να τους υπερασπιστούν.

Ποιοι, λοιπόν, είναι αυτοί; Πρώτα απ’ όλα οι ίδιες οι ΠΑΕ. «Να καταθέσουν στον Άρειο Πάγο» καλεί τους διαιτητές σε ανακοίνωση του ο Παναθηναϊκός και «το μαχαίρι να φτάσει στο κόκκαλο», αναφέρει εκείνη του ΠΑΟΚ. Προφανώς και δε θέλω να πω ότι επειδή έβγαλαν ανακοίνωση στήριξης ο Παναθηναϊκός και ο ΠΑΟΚ, ότι αυτοί είναι οι «θύτες». Ούτε επειδή δεν έκαναν κάτι αντίστοιχο ο Ολυμπιακός, η ΑΕΚ και ο Άρης, ότι αυτοί είναι «καθαροί». Ή το αντίστροφο. Τίποτα από όλα αυτά και… μακριά από μένα. Τα «βέλη» στρέφονται προς όλους τους μεγάλους του ελληνικού ποδοσφαίρου, ανεξαιρέτως. Αυτοί είναι που τα θέλουν όλα δικά τους, αυτοί βγάζουν ανακοινώσεις πριν ή μετά τους αγώνες, ανάλογα το συμφέρον τους. Μα κυρίως, αυτοί είναι που δε θέλουν τους Έλληνες διαιτητές και απαιτούν στα μεταξύ τους παιχνίδια να έρχονται ξένοι, elite κατηγορίας. Μήπως δεν είναι έτσι;

line

Ο πρώτος αρμόδιος φορέας που έσπευσε να στηρίξει τους Έλληνες διαιτητές είναι η ΕΠΟ. Αυτή στην οποία ανήκει, δηλαδή, η ελληνική διαιτησία και από την οποία οι ίδιοι οι διαιτητές έχουν παράπονα. Αφού πρώτα ο Παναγιώτης Μπαλτάκος επικοινώνησε με το Μέγαρο Μαξίμου, σήμερα υπήρξε συνάντηση με την ΚΕΔ. Οι ίδιοι οι διαιτητές συμμετείχαν διαδικτυακά και στη συνέχεια η ΕΠΟ έβγαλε μια ανακοίνωση στήριξης προς τους διαιτητές, καλώντας ταυτόχρονα την Πολιτεία και τη Superleague να τους προστατεύσουν. Όσο για τα του… οίκου της; Μας παρέπεμψε στην προσεχή Παρασκευή, όταν και θα ανακοινώσει η ίδια τα δικά της μέτρα. Ποια, όμως, μέτρα; Αυτά που έπρεπε να είχε πάρει η ίδια εδώ και χρόνια; Γιατί, ως γνωστόν, οι απειλές προς τον Τάσο Παπαπέτρου ήταν απλά η αφορμή και η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Τι έκανε η ΕΠΟ για τον Γκάμαρη, τον Τζήλο και όλους τους προηγούμενους; Αν θυμάμαι καλά, την τελευταία φορά απλά είχε πιέσει τους διαιτητές να πάρουν πίσω την απόφαση τους για αποχή.

Επειδή, όμως, δε θέλω να φανώ προκατειλημμένος προς τη συγκεκριμένη διοίκηση της ΕΠΟ, θα περιμένω να δω τι θα κάνει αυτή τη φορά. Όπως προκατειλημμένος δε θέλω να είμαι ούτε προς τη διοίκηση του ΠΣΑΠΠ, που ομολογουμένως έχει κάνει πολλά βήματα μπροστά τα τελευταία χρόνια και παρέχει τρομερή στήριξη στα μέλη του, ειδικά αυτά των μικρότερων κατηγοριών. Σε αυτή την περίπτωση, θα προτιμούσα στην ανακοίνωσή του να μην «ενώσει απλά τη φωνή του» με τους διαιτητές, αλλά να καλέσει τους ίδιους τους ποδοσφαιριστές να μην ασκούν λεκτική βία προς τους διαιτητές, όταν δε συμφωνούν με κάποια απόφασή τους. Γιατί, μην ξεχνάμε, ότι όλα όσα ακολουθούν από τους παράγοντες και τους οπαδούς, έχουν πρώτα ξεκινήσει από τις αντιδράσεις εντός αγωνιστικού χώρου. Είτε είναι παίκτες, είτε προπονητές.

Και φυσικά, αναπόσπαστος κρίκος σε αυτή την αλυσίδα είναι το δικό μου «σινάφι». Οι δημοσιογράφοι. Πολλοί από αυτούς που από χθες έχουν καταδικάσει τις επιθέσεις και τις απειλές προς τους διαιτητές, είναι εκείνοι που μέσα από κείμενά τους, εκπομπές ή δελτία ειδήσεων, έχουν υποκινήσει αυτά τα φαινόμενα. Με «εμπρηστικά» πρωτοσέλιδα, τίτλους που κατακεραυνώνουν και πολλά άλλα. Με στόχο τους «κακούς» διαιτητές. Που το μόνο που κάνουν είναι να ρίχνουν λάδι στη φωτιά. Για να είμαστε και ειλικρινείς μεταξύ μας, ε; Τουλάχιστον, κατά καιρούς, έχουν υπάρξει και εξαιρέσεις, με άρθρα στήριξης προς τους Έλληνες διαιτητές.

Πηγή: Gazzetta

 

Pin It on Pinterest

Shares
Share This