Επιλογή Σελίδας

Του Νίκου Παπαδογιάννη

Πέντε χρόνια απουσίας από τα πλέι-οφ ήταν πολλά, αλλά όχι αρκετά για να συγχωρήσουν το μέγα λάθος του αποψινού Παναθηναϊκού. Ποιος του είπε ότι τέτοια παιχνίδια κερδίζονται με μπάσκετ; Ανταρτοπόλεμο θέλουν, ιδρώτα, αίμα, αυτοθυσία, ξύλο, μάχη, ζεστή καρδιά. Όχι φρου φρου κι αρώματα ούτε ένδυμα περιπάτου.

Στο φύλλο της στατιστικής βγάζει μάτι το 73% των «πρασίνων» στα δίποντα, όπως και τα 8/12 τρίποντα του πρώτου δεκαπενταλέπτου, αλλά το έμπειρο μάτι κοιτάζει λίγο δεξιότερα και καταλαβαίνει μεμιάς πού ακριβώς χάθηκε το ματς και το πλεονέκτημα έδρας. Η Μακάμπι υποχρεώθηκε σε 6 μόνο λάθη, ενώ μάζεψε 15 επιθετικά ριμπάουντ και πέτυχε 28 ολόκληρους πόντους στην δ’ περίοδο, με αφετηρία το-7 και τις βροντερές τάπες των Καλαϊτζάκη, Κ. Αντετοκούνμπο.

Ο Παναθηναϊκός ήξερε τον δρόμο, αλλά απαξίωσε να τον ακολουθήσει. Μολονότι η Μακάμπι μπήκε στην τελική ευθεία χωρίς τον αναντικατάστατο Μπάλντγουιν, έφτασε στο διπλό χωρίς καλά καλά να ιδρώσει και πάντως χωρίς να νιώσει την ελληνική άμυνα.

Αλήθεια, τι ακριβώς περίμενε ο Εργκίν Αταμάν όταν ανέθεσε στον φορτωμένο με 4 φάουλ (και ούτως ή άλλως ευάλωτο αμυντικό) Κέντρικ Ναν το μαρκάρισμα του Λορέντζο Μπράουν στην κρίσιμη προτελευταία κατοχή των Ισραηλινών. Ο Τούρκος έστειλε τον Τζέριαν Γκραντ στον Κόλσον, λες και υπήρχε περίπτωση να δώσει τη μπάλα ο Μπράουν σε οποιονδήποτε.

Ο ήρωας του προπέρσινου Ευρωμπάσκετ σήκωσε τα μάτια, αντίκρυσε τον ορίζοντα ανοιχτό, έτριψε τα μάτια για να βεβαιωθεί ότι δεν ονειρευόταν και έβαλε σε ρυθμό προπόνησης το -ουσιαστικά- νικητήριο καλάθι 35’’ πριν το φινάλε, σουτάροντας πάνω από τα διστακτικά χέρια του Ναν. Μπλοκέρ ούτως ή άλλως ο Παναθηναϊκός δεν διαθέτει, ο κατάκοπος Λεσόρ ήταν αδύνατο να προστατεύσει τα νώτα του Ναν, οπότε η πόλη έπεσε αμαχητί.

Κάπως έτσι, ένας Ισπανός από το Ιλινόι έκρινε την πρώτη μονομαχία των ευρωπαϊκών playoffs για λογαριασμό μίας ασιατικής ομάδας, σε μία Αθήνα που σήμερα θύμιζε Αφρική. Η χαριστική βολή δόθηκε από το σχολικό λάθος του Κώστα Σλούκα στο 87-89 και από τη σαστιμάρα των πέντε «πρασίνων» αμέσως μετά, όταν έπρεπε να παραχωρηθεί ένα γρήγορο φάουλ.

Ο αρχηγός του Παναθηναϊκού μετρούσε 13 ασίστ και 0 λάθη στα 39,5 λεπτά του αγώνα, αλλά στο φινάλε έχασε τον προσανατολισμό του, σηκώθηκε στον αέρα χωρίς να έχει συγκεκριμένο σχέδιο κατά νου και τελικά σερβίρισε τη μπάλα στα χέρια του Κλίβελαντ. Τα διπλό κόλπο του εξαίρετου Τζέριαν Γκραντ (κλέψιμο και τρίποντο μετά το 82-87) έμεινε στα αζήτητα, ενώ τα 0/2 δίποντα του αποκαμωμένου Λεσόρ στην τελική ευθεία φωνάζουν πιο δυνατά από τα αρχικά 9/9.

Ο Παναθηναϊκός υστέρησε στην αμυντική του προσπάθεια (με αφετηρία το αρχικό σχήμα, όπου το δίδυμο Σλούκα-Ναν ήταν αδύνατο να ελέγξει τους Μπράουν, Μπάλντγουιν), δεν μπόρεσε να ελέγξει τον ρυθμό του αγώνα, έχασε περισσότερα αμυντικά ριμπάουντ απ’ όσα άντεχε, είχε και μία μαύρη τρύπα σε σχήμα Κέντρικ Ναν στην καρδιά του.

Η Μακάμπι έκανε το παιχνίδι της χωρίς να ενοχληθεί, ανέβασε τον πήχη στους 90+ πόντους και πήρε ένα ματς στο οποίο βρισκόταν στο -12 στις αρχές της γ’ περίοδο, ενώ έχασε το ένα από τα αστέρια της στο τελευταίο βιράζ. Μάλιστα ο Μπάλντγουιν τραυματίστηκε σε καλάθι ισοφάρισης (73-73) το οποίο ο ίδιος σημείωσε με σπριντ και εύκολο λέι-απ μετά από καλάθι του Λεσόρ. Ναι, ο Παναθηναϊκός δέχθηκε αιφνιδιασμό μετά από καλάθι στην δ’ περίοδο του σημαντικότερου αγώνα της χρονιάς. Δεν χρειάζεται άλλη ανάλυση.

«Ακόμα δεν έχω καταλάβει τι είδους ομάδα είμαστε, αφού έχουμε κερδίσει πολλά ματς με πολλούς διαφορετικούς τρόπους», είπε ο Μάριους Γκριγκόνις μετά τον αγώνα. Στο δεκαήμερο που ακολουθεί, ο Παναθηναϊκός καλείται να ξαναφορέσει τα καλά του ρούχα μετά το αποψινό ξεγύμνωμα και να δείξει χαρακτήρα και προσωπικότητα, απέναντι σε μία ομάδα που πιθανότατα θα εμφανιστεί ελλιπής (χωρίς τον Μπάλντγουιν) και θα χρησιμοποιήσει ως έδρα ένα παγερό άδειο γήπεδο τρίτης χώρας.

Το 0-1 αποτελεί νίλα και πισωγύρισμα ολκής, αλλά η ευκαιρία για ολική επαναφορά παραμένει μεγάλη, η μεγαλύτερη της τελευταίας δεκαετίας. «Δεν αξίζαμε να νικήσουμε απόψε, αλλά αυτή τη σειρά θα την κερδίσουμε εμείς, ειδάλλως θα φύγω από τον Παναθηναϊκό», υποσχέθηκε ο μετρ της μεγαλοστομίας Αταμάν. «Θα ήταν βλακώδες να πιστεύαμε ότι το αβαντάζ έδρας θα μας έστελνε στο Βερολίνο χωρίς να προσπαθήσουμε σκληρά», πρόσθεσε ο Γκριγκόνις. Η Μακάμπι άλωσε για δεύτερη φορά το ΟΑΚΑ, αλλά η άδεια Μπεογκράντσκα δεν είναι δα Γιαντ Ελιάου.

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This