Του Νίκου Μποζιονέλου
Mουντιάλ 2018, ημέρα 13η. Τα αποτελέσματα:
- Αυστραλία — Περού 0-2
- Γαλλία — Δανία 0-0
- Ισλανδία — Κροατία 1-2
- Νιγηρία — Αργεντινή 1-2
Προκρίθηκαν: Ρωσία, Ουρουγουάη, Ισπανία, Πορτογαλία, Κροατία, Αργεντινή, Γαλλία, Δανία, Αγγλία, Βέλγιο.
Αποκλείστηκαν: Αίγυπτος, Σαουδική Αραβία, Μαρόκο, Ιράν, Αυστραλία, Περού, Ισλανδία, Νιγηρία, Κόστα Ρίκα, Παναμάς, Τυνησία, Πολωνία.
Οι πρώτοι σκόρερ
5 γκολ: Κέιν (Αγγλία)
4 γκολ: Λουκάκου (Βέλγιο) και Ρονάλντο (Πορτογαλία)
3 γκολ: Τσερίσεφ (Ρωσία) και Ντιέγο Κόστα (Ισπανία)
2 γκολ: Σουάρες (Ουρουγουάη), Τζέντινακ (Αυστραλία), Μόντριτς (Κροατία), Τζιούμπα (Ρωσία), Αζάρ (Βέλγιο), Στόουνς (Αγγλία), Κοουτίνιο (Βραζιλία), Μούσα (Νιγηρία), Σαλάχ (Αίγυπτος).
Tras la clasificación de #CRO y #ARG esta noche… Así queda el cuadro de #Rusia2018 pic.twitter.com/cpC66RQV3D
— MARCA (@marca) 26 Ιουνίου 2018
Μουντιαλικά ρεκόρ…

Έπρεπε να διεξαχθούν 37 αγώνες στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας, να ολοκληρωθεί 2η αγωνιστική της φάσης των ομίλων και να ξεκινήσει η 3η αγωνιστική ώστε να υπάρξει αγώνας χωρίς γκολ. Η Γαλλία με τη Δανία έμειναν στο, βολικό και για τις δύο, η αλήθεια είναι, 0-0 στη Μόσχα. Το… ρεκόρ κρατούσε το Μουντιάλ της Ελβετίας το 1954 όπου είχαν μπει γκολ σε όλα τα ματς, αλλά είχαν διεξαχθεί 26 (ενώ πλέον έχουμε 64).
36 – Die Partie zwischen Frankreich und Dänemark war das erste torlose Spiel bei der WM 2018. Noch nie dauerte es vom Turnierbeginn an bei einer WM so lange, bevor es ein 0-0 gab (36 Spiele zuvor). Null.#WorldCup #FRADAN pic.twitter.com/l0JN8eyk4t
— OptaFranz (@OptaFranz) 26 Ιουνίου 2018
Το πέναλτι της Ισλανδίας στο οποίο ευστόχησε ο Γκίφλι Σίγκουρντσον ήταν το 17ο εύστοχο στο Μουντιάλ: κανέλα άλλο Μουντιάλ δεν έχει περισσότερα, ήδη… ισοφαρίστηκε του 1998.
Έχουν καταλογιστεί 21 πέναλτι σε 40 παιχνίδια, ήτοι 52,5%, το προηγούμενο μεγαλύτερο ποσοστό ήταν το 1966 στην Αγγλία με 29%.
Αναμονή… 40 ετών
Το Περού είχε να σκοράρει σε Παγκόσμιο Κύπελλο από… τότε, το 1982, είχε δε να πανηγυρίσει νίκη από το 4-1 επί του Ιράν, από το Μουντιάλ της Αργεντινής το 1978! Ήτοι 40 χρόνια και 15 μέρες. Αυτό είναι το τέταρτο μεγαλύτερο διάστημα χωρίς νίκη, στη διοργάνωση.
Ο Πάολο Γκερέρο έγινε σε ηλικία 34 ετών και 176 ημερών ο τρίτος γηραιότερος σκόρερ από τη Λατινική Αμερική σε Παγκόσμιο Κύπελλο, μετά τον Ουρουγουανό Οβδούλιο Βαρέλα (36 ετών, 279 ημερών) και τον Αργεντινό Μάρτιν Παλέρμο (36 ετών και 227 ημερών).
35 – Paolo #Guerrero has scored his 35th goal for #PER (31st from inside the box); it’s his first goal in a #WorldCup game. Captain. pic.twitter.com/7kBEjVV1FD
— OptaJose (@OptaJose) 26 Ιουνίου 2018
Ο Τιμ Κέιχιλ πέρασε στη θέση του Τόμι Γιούριτς στο 52ο λεπτό και έγραψε… ιστορία αφού στα 38 του έγινε ο γηραιότερος σε ηλικία Αυστραλός που παίζει σε Μουντιάλ, ξεπερνώντας τον κίπερ Μαρκ Σβάρτσερ ο οποίος είχε αγωνιστεί στα 37 του.
Επιπροσθέτως, αυτό ήταν το 9ο παιχνίδι του Κέιχιλ στην κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση, πιάνοντας τον Μαρκ Μπρεσιάνο στην κορυφή της σχετικής λίστας.
Η κροατική πρώτη φορά
Η Κροατία έκανε τρεις νίκες σε ισάριθμα ματς ομίλου, και τρεις συνεχόμενες νίκες γενικά, για πρώτη φορά στην ιστορία της σε Παγκόσμιο Κύπελλο.
Τα 9 από τα τελευταία 10 γκολ της Κροατίας στο Μουντιάλ μπήκαν στο β’ ημίχρονο, εξαίρεση το ματς με τη Νιγηρία φέτος που ήταν… αυτογκόλ του Ογκανεκάρο Ετέμπο.
3 – Kroatien gewinnt erstmals in seiner Historie 3 WM-Spiele in Folge. Geheimfavorit. #ICECRO #CRO #WorldCup pic.twitter.com/UeIiFnNg1a
— OptaFranz (@OptaFranz) 26 Ιουνίου 2018
Η ιώβειος υπομονή του Στιβ Μανταντά!
Μόλις για τέταρτη φορά στην ιστορία της η Γαλλία τερματίζει πρώτη σε όμιλο Μουντιάλ: οι άλλες το 1958, το 1998 (το πήρε) και το 2014.
Σε ηλικία 33 ετών και 3 μηνών ο Στιβ Μανταντά έγινε ο γηραιότερος παίκτης της Γαλλίας που παίζει για πρώτη φορά σε Παγκόσμιο Κύπελλο!
Ως κίπερ γαρ, είχε κάτσει 19 φορές στον πάγκο σε αγώνες Euro ή Μουντιάλ (!) και περίμενε σαν τον Ιώβ τη σειρά του… Respect.
Steve Mandanda was benched for 19 matches of France during EUROs and World Cups (EURO 2008, 2012, 2016, World Cup 2010 and 2018) before he will make his first appearance at a major tournament today #DENFRA #FRA
— Gracenote Live (@GracenoteLive) 26 Ιουνίου 2018
Η «γηραιά» Αργεντινή, ο Μέσι και το σερί… 88 ετών
Στο παρελθόν άλλες τέσσερις φορές ομάδες που βγήκαν δεύτερες στον όμιλό τους, όπως η Αργεντινή, πήραν το τρόπαιο: το 1982 η Ιταλία, το 1954 και το 1974 Δυτική Γερμανία και το 1978 η Αργεντινή!
Ο μέσος όρος ηλικίας της ενδεκάδας της Αργεντινής ήταν τα 30 έτη και 189 ημέρες, ήτοι η γηραιότερη ενδεκάδα με την οποία έπαιξε ποτέ σε Μουντιάλ!
Από το Μουντιάλ του 2014 μέχρι απόψε, πέρασαν 662 για να σκοράρει ο Μέσι στο τουρνουά. Και τότε, ξανά ενάντια στη Νιγηρία ήταν.
Ο Λιονέλ Μέσι έγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία του Μουντιάλ που έχει σκοράρει και ως έφηβος, και μετά τα 20 του και μετά τα 30 του στο τουρνουά.
Ο Μέσι είναι ο τρίτος Αργεντινός, μετά τους Ντιέγο Μαραντόνα (1982, 1986 και 1994) και Γκαμπριέλ Μπατιστούτα (1994, 1998 και 2002) που σκοράρει σε τρία διαφορετικά Μουντιάλ (2006, 2014, 2018).
Στα τελευταία τρία Μουντιάλ, το 100ό γκολ κάθε τουρνουά έβαλε παίκτης της Μπαρτσελόνα: το 2010 ο Ανδρές Ινιέστα, το 2014 ο Νεϊμάρ και απόψε ο Λιονέλ Μέσι.
Players to score Goal 100 of a #WorldCup
2010: @andresiniesta8
2014: @neymarjr
2018: @TeamMessiNot a bad collection of players ? pic.twitter.com/4cqSvG6pui
— FIFA World Cup ? (@FIFAWorldCup) 26 Ιουνίου 2018
Ο Μάρκος Ρόχο έγινε μόλις ο δεύτερος Αργεντινός αμυντικός που σκοράρει σε τουλάχιστον δύο Παγκόσμια Κύπελλα, μετά τον Ντανιέλ Πασαρέλα.
Ο Φράνκο Αρμάνι έγινε ο 17ος τερματοφύλακας που ξεκινά για την Αργεντινή σε Μουντιάλ (!), καμία χώρα δεν έχει κίπερ με παραπάνω.
Η Αργεντινή για 26ο σερί ματς νικά όταν προηγείται στο σκορ στο ημίχρονο σε αγώνα Μουντιάλ. Η τελευταία φορά ήταν στον τελικό του… 1930, νικούσε 2-1 την Ουρουγουάη στο ημίχρονο και υποτάχθηκε με 4-2!
Argentina have won each of their last 26 #WorldCup matches in which they were leading at half-time, since a 4-2 defeat in the 1930 World Cup final against Uruguay (2-1 lead at half-time) #NGAARG #ARG
— Gracenote Live (@GracenoteLive) 26 Ιουνίου 2018
Πηγή: Sputnik News

















