Επιλογή Σελίδας

Του Κωνσταντίνου Λαμπρόπουλου

Εμείς οι μπασκετικοί γνωρίζουμε απ’ έξω κι ανακατωτά το L.A. της Καλιφόρνια χάρη στους Λος Άντζελες Λέικερς. Υπάρχει, όμως, L.A. και στη χώρα μας; Η απάντηση είναι καταφατική, καθώς όποιος ψάξει μπορεί να εντοπίσει ομάδα στο ελληνικό μπάσκετ που χρησιμοποιεί κατά κόρον τον συγκεκριμένο όρο.

Και για όσους από εσάς μπερδεύτηκαν, να είστε σίγουροι ότι πρόκειται για απάντηση-παγίδα, καθώς στη δική μας περίπτωσή το ελλαδίτικο L.A. δεν μεταφράζεται σε Λος Άντζελες, αλλά σε Lower Achaia, δηλαδή σε Κάτω Αχαΐα.

Τον γεωγραφικό χώρο, δηλαδή, στον οποίον κατοικοεδρεύει η Αχαγιά ‘82, μια από τις παραδοσιακές δυνάμεις σε επίπεδο ΕΣΚΑ-Η, με συνεχή παρουσία τα τελευταία χρόνια στις εθνικές κατηγορίες του μπάσκετ.

Οι κυριότερες ημερομηνίες

Ποιο είναι, όμως, το χρονικό της Αχαγιάς ‘82 που φέτος συμπληρώνει 42 χρόνια ζωής; Ας δούμε τις κυριότερες ημερομηνίες από την ίδρυση του συλλόγου μέχρι σήμερα:

  • Η Αχαγιά ‘82 ιδρύθηκε στις 17/11/1982, με πρώτο πρόεδρο τον γιατρό Γιώργο Ρεμπούτσικα.
  • Ο πρώτος επίσημος αγώνας της Αχαγιάς ‘82 δόθηκε τον Απρίλιο του 1983 στο ανοικτό τότε γήπεδο της ΕΑΠ με αντίπαλο τον Ερμή Πατρών για την Α2 ΕΣΚΑ-Η.

  • Τα χρώματα της Αχαγιάς ‘82 μέχρι το 1984 ήταν το κόκκινο και το κίτρινο, το οποίο εκείνη τη χρονιά αντικαταστάθηκε από το λευκό.
  • Το 1990 έγινε η πρώτη τηλεοπτική κάλυψη αγώνα της Αχαγιάς ‘82 (αντίπαλος η Νίκη Προστείου).

  • Από το 1983 έως το 1987 η Αχαγιά ‘82 χρησιμοποιεί ως έδρα το ανοικτό γήπεδο κοντά στο γήπεδο ποδοσφαίρου της Κάτω Αχαΐας. Στη συνέχει, οι Αχαγιώτες -όπως αποκαλούνται οι κάτοικοι του Δήμου Δυτικής Αχαΐας– θα χρησιμοποιήσουν ως έδρα το ανοικτό γήπεδο του Γυμνασίου της περιοχής, ενώ μέχρι το 2005 θα προπονούνται και θα δίνουν τα παιχνίδια τους στο κλειστό γυμναστήριο ενόργανης γυμναστικής της Κάτω Αχαΐας.

  • Η περίοδος 2005-2013 καταγράφεται ως τα «πέτρινα χρόνια» της Αχαγιάς ‘82, καθώς η ομάδα δεν έχει χώρο στέγασης και αναγκάζεται να μετακομίζει είτε στο δημοτικό κλειστό γυμναστήριο των Ροϊτίκων της Πάτρας είτε στο γήπεδο της ΕΑΠ.
  • Το 2013 αποτελεί έτος ορόσημο για τη σύγχρονη ιστορία της Αχαγιάς ‘82, καθώς παραδόθηκε το νέο δημοτικό κλειστό γήπεδο της Δυτικής Αχαΐας, το οποίο αποτελεί μέχρι τις μέρες μας την έδρα του συλλόγου.

  • Η Αχαγιά ‘82 από το 1983 έως και το 2015 αγωνίζεται ανελλιπώς στα πρωταθλήματα της ΕΣΚΑ-Η, με την κατάκτηση της ανόδου στις εθνικές κατηγορίες τη σεζόν 2015-2016 (με buzzer beater τρίποντο του Θανάση Νικολόπουλου στον τελευταίο τελικό της Α1 ΕΣΚΑ-Η με την ΕΑΠ) να αποτελεί την αρχή της συνεχόμενης παρουσίας του Αχαγιώτικου συλλόγου σε Β΄ και Γ΄ Εθνική (φέτος η Αχαγιά ‘82 παίζει στη National League 2).

Η διοίκηση

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Αχαγιάς ‘82 αποτελείται από τους εξής:

  • Πρόεδρος: Τάσος Αναγνωστόπουλος
  • Α΄ Αντιπρόεδρος: Σπύρος Ταρνάρης
  • Γενικός γραμματέας: Ευάγγελος Καραμπελιάς
  • Ταμίας: Ηλίας Οικονομόπουλος
  • Μέλη: Γιώργος Κολλιόπουλος, Χρήστος Γεωργιόπουλος, Τάκης Τζιβγινίδης, Σπύρος Τραχάνης, Βλάστα Κότσαλη.

Υψηλοί στόχοι για το μέλλον

Για τη μέχρι σήμερα πορεία της Αχαγιάς ‘82 και για τους στόχους του συλλόγου στο μέλλον, μας μίλησε ο πρόεδρος Τάσος Αναγνωστόπουλος, ο οποίος ανέφερε τα εξής: «Η Αχαγιά ‘82 είναι ένα ιστορικό σωματείο στην περιοχή της Αχαΐας, με έδρα την πόλη της Κάτω Αχαΐας. Σκοπός της ίδρυσής του ήταν η επαφή των παιδιών της εποχής με τον αθλητισμό και κυρίως με τα αθλήματα του στίβου, του βόλεϊ και φυσικά του μπάσκετ, καθώς στις αρχές της 10ετίας του ‘80 στην περιοχή υπήρχε μόνο το άθλημα του ποδοσφαίρου.

Από το 1982, τη χρόνια ίδρυσης του συλλόγου κι έπειτα, από τις ακαδημίες του μπάσκετ βγήκαν αθλητές που έπαιξαν σε εθνικές κατηγορίες, όπως οι Άγγελος Τσάμης, Χρήστος Σαράντης και Ανδρέας Οικονομόπουλος και κάποιοι που πήραν μετάλλια στον στίβο σε πανελλαδικό επίπεδο, όπως οι Μπάστας, Παναγιωταρόπουλος, Κιάφα κ.ά.

Το τμήμα μπάσκετ τα τελευταία 8 χρόνια βρίσκεται στις εθνικές κατηγορίες, συγκεκριμένα στη Β΄ και τη Γ΄ Εθνική, έχοντας πετύχει αρκετές μεγάλες νίκες. Φέτος είμαστε στη 2η θέση στον Α΄ Όμιλο της National League 2 και θα διεκδικήσουμε με όσες πιθανότητές μας αναλογούν, την άνοδο στα πλέι-οφ, χωρίς αυτό βέβαια να είναι αυτοσκοπός.

Το μεγάλο στοίχημα του συλλόγου είναι, πλέον, η αναβάθμιση των ακαδημιών μας, καθώς γίνεται προσπάθεια να φέρουμε στο μπάσκετ τα παιδιά από τα γύρω χωριά και να αναζητήσουμε ταλέντα. Παράλληλα, κοιτάμε να φτιάξουμε ένα προπονητήριο. Ή θα νοικιάσουμε ένα κτίριο και θα το διαμορφώσουμε ή θα βρούμε έναν χώρο και θα φτιάξουμε ένα γήπεδο με μπαλόνι όπως αυτό στην Αμαλιάδα».

Όπως καταλαβαίνετε, η Αχαγιά ‘82, μια ομάδα από μια αμιγώς αγροτική περιοχή (γι’ αυτό λέγεται, άλλωστε, και σύλλογος του Αχαϊκού κάμπου), έχει θέσει ψηλά τον πήχη για το μέλλον.

Στο χέρι των ανθρώπων της είναι να πρωταγωνιστήσει ο σύλλογος και να γεννήσει τους νέους Τσάμηδες! Πάμε L.A. λοιπόν;

Πηγή: ΕΟΚ e-magazine

Pin It on Pinterest

Shares
Share This