Επιλογή Σελίδας

Του Βασίλη Σαμπράκου

Μετά από αυτό που έκανε το βράδυ της Τρίτης, στη ρεβάνς με την Ατλέτικο, η Ντόρτμουντ προκρίθηκε πανηγυρικά στην ημιτελική φάση του Champions League. Μια ομάδα που δεν έχει εξασφαλίσει ακόμη μέσα από την Bundesliga την παρουσία της στην 4αδα και την πρόκρισή της στο επόμενο Champions League, μια ομάδα που δεν πιστεύει, ως γκρουπ, τον σημερινό προπονητή της, τον Εντιν Τέρζιτς, βρίσκεται στους “4” της κορυφαίας διοργάνωσης.

Προσέξτε, ένας προπονητής που δεν εμπνέει τον αθλητικό διευθυντή (Σεμπάστιαν Κελ) του συλλόγου στον οποίο εργάζεται, προπονητής που έχει ακούσει ακόμη και δημόσια παράπονα από αρκετούς σημαντικούς ποδοσφαιριστές του (Γιούλιαν Μπραντ, Νίκλας Φίλγκρουγκ, Νίκο Σλότερμπεκ, Μάρκο Ρόις, Ματς Χούμελς) είναι ο προπονητής που έφτασε την Ντόρτμουντ στους “4”. Τα γερμανικά media έχουν καταγράψει ρεπορτάζ με εντάσεις ανάμεσα στον προπονητή και ποδοσφαιριστές που του χρεώνουν ότι δεν έχει ξεκάθαρο μοντέλο παιχνιδιού, ότι δεν έχει βοηθήσει στην εξέλιξη των νεαρών ποδοσφαιριστών, ότι καθυστερεί πολύ να βοηθήσει την ομάδα του τακτικά κατά την διάρκεια των αγώνων. Η διοίκηση της Ντόρντμουντ έφτασε πριν από περίπου 3,5 μήνες πολύ κοντά στην απόφαση να τον αντικαταστήσει, αλλά τελικώς επέλεξε να του προσθέσει συνεργάτες και να τον διατηρήσει στη θέση του μέχρι τη λήξη της σεζόν ώστε να αγοράσει χρόνο για την επιλογή του νέου προπονητή. Και σήμερα κοιτάζει κάποιον που επιτυγχάνει κάτι που δεν συμβαίνει κάθε μέρα στον σύλλογο – την πρόκριση στην τετράδα του Champions League.

Μια παρόμοια ιστορία είναι και η Μπάγερν, που φτάνει απόψε να έχει πιθανότητες να αποκλείσει την Άρσεναλ και να προκριθεί στην τετράδα. Η Μπάγερν που με τον Τόμας Τούχελ, που έχει ήδη απολυθεί και παρέμεινε μόνο επειδή η διοίκηση δεν ήθελε να βιαστεί ή να βάλει σε κίνδυνο να “κάψει” τον επόμενο προπονητή, μια ομάδα που διαγράφει την φτωχότερη πορεία της στη Γερμανία την τελευταία 10ετία, είναι απόψε το στοιχηματικά φαβορί για να προκριθεί στην ημιτελική φάση. Πώς το έκανε, μια ομάδα που έχασε από την Χάιντενχάιμ, επί της οποίας προηγούνταν με 2-0, να πάει μετά από τρεις μέρες στο Emirates και να μην ηττηθεί από μια εκ των πιο φορμαρισμένων ομάδων στην Ευρώπη;

Η εξήγηση είναι κοινή: είναι το Champions League. Αυτό που οι ποδοσφαιριστές βάζουν πάνω από όλα, με συνέπεια να αλλάζουν νοοτροπία όταν ακούν τον ύμνο του και βλέπουν το σεντόνι να πάλεται στη σέντρα. Αν κανείς συγκρίνει την αγωνιστική νοοτροπία που είχε η Μπάγερν στην Bundesliga με αυτή που είχε απέναντι στην Άρσεναλ διαπιστώνει πόσο μεγάλη διαφορά κάνει στην απόδοση μιας ομάδας η αγωνιστική νοοτροπία των ποδοσφαιριστών. Το Champions League κάνει τους ποδοσφαιριστές της Ντόρντμουντ να πειθαρχούν σε ένα σχέδιο που αμφισβητούν, τους παίκτες της Μπάγερν να ξεχνούν είτε ότι έχουν έναν προπονητή που δεν τους εμπνέει είτε ότι πρόκειται να αποχωρήσουν από το Μόναχο το καλοκαίρι, τον Εμπαπέ να πειθαρχεί στις εντολές ενός προπονητή που προσπαθεί να τον βγάλει από το παιχνίδι της Παρί ώστε να μάθει η Παρί να παίζει χωρίς εκείνον.

Οι ποδοσφαιριστές έχουν τόσο ψηλά στη συνείδησή τους την αξία της διάκρισης στο Champions League. Και αυτή είναι μια βασική εξήγηση για την πιο τρελή σειρά προημιτελικών που είδαμε ποτέ.

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This