Επιλογή Σελίδας

Του Πολύδωρου Παπαδόπουλου

Κάθε φορά που οι δύο ομάδες συναντιούνται στο γήπεδο, η πόλη μοιάζει να χωρίζεται στα δύο. Από τη μία πλευρά βρίσκονται οι οπαδοί της Αμέρικα, μιας ομάδας που έχει συνδέσει το όνομά της με τίτλους, δύναμη και μεγάλη επιρροή στο μεξικανικό ποδόσφαιρο. Από την άλλη βρίσκονται οι φίλοι της Πούμας, που βλέπουν την ομάδα τους ως σύμβολο της νεολαίας, του πανεπιστημίου και της πίστης στην ανάπτυξη νέων ταλέντων.

Η αντιπαλότητα αυτή γεννήθηκε τη δεκαετία του 1960, όταν η Πούμας ανέβηκε στην πρώτη κατηγορία. Από εκείνη τη στιγμή, κάθε αναμέτρηση ανάμεσα στις δύο ομάδες άρχισε να αποκτά ξεχωριστό βάρος. Δεν ήταν απλώς ένα παιχνίδι για βαθμούς, αλλά μια μάχη για το ποιος θα κυριαρχήσει στην πρωτεύουσα. Με τα χρόνια, το ντέρμπι αυτό απέκτησε όνομα, ιστορία και μια σχεδόν μυθική διάσταση στο μεξικανικό ποδόσφαιρο.

Η Αμέρικα, με τους πολλούς τίτλους και την ισχυρή παρουσία της στο πρωτάθλημα, έχει χτίσει τη φήμη μιας ομάδας που πάντα διεκδικεί την κορυφή. Για πολλούς φιλάθλους συμβολίζει την ισχύ και την επιτυχία. Η Πούμας, αντίθετα, έχει μια διαφορετική ταυτότητα. Η ομάδα προέρχεται από το πανεπιστήμιο και παραμένει συνδεδεμένη με την ιδέα ότι το ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο αποτέλεσμα χρημάτων και μεγάλων μεταγραφών, αλλά και σκληρής δουλειάς, εξέλιξης και πίστης στους νέους παίκτες.

Αυτή η διαφορά φιλοσοφίας είναι που κάνει το ντέρμπι τόσο ιδιαίτερο. Δεν είναι μόνο δύο ομάδες που παίζουν μεταξύ τους, είναι δύο τρόποι να βλέπει κανείς το ποδόσφαιρο. Όταν η Αμέρικα και η Πούμας βγαίνουν στον αγωνιστικό χώρο, κουβαλούν μαζί τους δεκαετίες ιστορίας και προσδοκιών.

Στην πορεία των χρόνων υπήρξαν αγώνες που έμειναν χαραγμένοι στη μνήμη των φιλάθλων. Στα μέσα της δεκαετίας του 1980 οι δύο ομάδες συναντήθηκαν σε μεγάλους τελικούς πρωταθλήματος, δημιουργώντας στιγμές που ακόμη και σήμερα συζητούνται. Ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς τελικούς έγινε τη σεζόν 1984-85. Οι δύο ομάδες πάλεψαν σκληρά, με τους πρώτους αγώνες να τελειώνουν χωρίς νικητή. Τελικά χρειάστηκε ένας τρίτος αγώνας για να κριθεί το πρωτάθλημα. Εκείνη τη φορά η Αμέρικα κατάφερε να επικρατήσει, προσθέτοντας ακόμη ένα σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία της.

Όμως η ιστορία του ντέρμπι δεν γράφεται μόνο από αποτελέσματα. Γράφεται και από πρόσωπα. Ποδοσφαιριστές που έγιναν σύμβολα και άφησαν το σημάδι τους σε αυτές τις αναμετρήσεις. Ο Ενρίκε Μπόρχα, για παράδειγμα, ξεκίνησε την καριέρα του στην Πούμας και έγινε αγαπητός στους φιλάθλους. Όταν όμως μεταγράφηκε στην Αμέρικα, η κίνηση αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και συζητήσεις. Ήταν μια στιγμή που έδειξε πόσο βαθιά ριζωμένη είναι η αντιπαλότητα ανάμεσα στις δύο ομάδες.

Ένα άλλο όνομα που συνδέεται με το ντέρμπι είναι ο Ρικάρντο «Τούκα» Φερέτι. Αγωνίστηκε για χρόνια στην Πούμας και έζησε μεγάλες στιγμές απέναντι στην Αμέρικα.

Η ατμόσφαιρα σε αυτά τα παιχνίδια είναι εκρηκτική και συχνά ξεφεύγει από τα όρια του ποδοσφαίρου. Τα στάδια γεμίζουν με χιλιάδες φιλάθλους, όμως η ένταση δεν περιορίζεται μόνο στον αγωνιστικό χώρο. Κατά τη διάρκεια ιστορικών ντέρμπι ανάμεσα στην Αμέρικα και την Πούμας, έχουν σημειωθεί συγκρούσεις ανάμεσα στις δύο ομάδες φιλάθλων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι συγκρούσεις αυτές οδήγησαν σε τραυματισμούς θεατών και αναγκαστικές επεμβάσεις της αστυνομίας.

Σήμερα, το ντέρμπι ανάμεσα στην Αμέρικα και την Πούμας παραμένει ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στο μεξικανικό ποδόσφαιρο. Κάθε νέα αναμέτρηση προσθέτει ένα ακόμη κεφάλαιο σε μια ιστορία που συνεχίζει να μεγαλώνει.

Πηγή: Gazzetta