Επιλογή Σελίδας

Σ’ ένα ιστορικό ως προς την εξέλιξή του ματς που κατέληξε στα πέναλτι χάρη στο γκολ του Λημνιού στο 129′ (1-2), ο Παναθηναϊκός πήρε την πρόκριση στον τελικό με ήρωα τον κίπερ Ντραγκόφσκι που απέκρουσε τρία πέναλτι! Ο Σαμάτα έχασε το τελευταίο πέναλτι, με δέκα παίκτες ο ΠΑΟΚ στα τελευταία λεπτά λόγω σοβαρού τραυματισμού του Μπάμπα που αποχώρησε με ασθενοφόρο.

Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ: Έτσι έπαιξαν

Ο Φατίχ Τερίμ ξεκίνησε τον Παναθηναϊκό με τον Ντραγκόφσκι κάτω από τα δοκάρια. Στο αριστερό άκρο της άμυνας ο Μλαντένοβιτς, στο δεξί ο Κώτσιρας και ο Αράο με τον Γεντβάι στο κέντρο των μετόπισθεν. Ζέκα, Μπακασέτας, Τσέριν η τριπλέτα στη μεσαία γραμμή. Αριστερός εξτρέμ ο Μπερνάρντ, δεξιός ο Παλάσιος και στην κορυφή ο Ιωαννίδης.

Στην αντίπερα όχθη, ο Ράζβαν Λουτσέσκου παρέταξε τον ΠΑΟΚ με τον Κοτάρσκι στην υπεράσπιση της εστίας. Μιχαηλίδης και Κεντζιόρα οι δύο στόπερ, με τον Μπάμπα αριστερό μπακ και τον Ότο δεξιό. Μεϊτέ και Σβαμπ στον άξονα της μεσαίας γραμμής. Ζίβκοβιτς και Τάισον στα δύο ”φτερά” της επίθεσης, ο Κωνσταντέλιας σε επιτελικό ρόλο και… φουνταριστός ο Τόμας.

Ανούσια υπεροχή ο ΠΑΟΚ, στο… περίμενε ο Παναθηναϊκός

Το σκηνικό του πρώτου ημιχρόνου δημιουργήθηκε με τον ΠΑΟΚ να έχει την κατοχή της μπάλας, την υπομονή, την καλή κυκλοφορία αλλά όχι και τις ποιοτικές επιλογές στα τελευταία μέτρα του γηπέδου για να απειλήσει. Στο 13′ ο Σβαμπ νικήθηκε από τον Ντραγκόφσκι αν και πήρε την κεφαλιά αμαρκάριστος στο ύψος της μικρής περιοχής ενώ στο 38′ o Ζέκα πρόλαβε και έβαλε την κόντρα στο σουτ του Τόμας.

Ο Παναθηναϊκός από την άλλη προσπάθησε να παίξει πάρα πολύ άμεσα, να αφήσει την μπάλα στον αντίπαλο και να τον περιμένει καλά τακτοποιημένος, παίζοντας επιθετική άμυνα, ποντάροντας στις μεταβάσεις και στις μπαλιές της πλάτης της άμυνας του ”δικεφάλου του βορρά”.

Το Τριφύλλι στο 34′ απείλησε με τον Ιωαννίδη που άργησε στο πρώτο κοντρόλ και δέχθηκε το ”μπλοκ” από τον Κεντζόρα στο τετ-α-τετ ενώ στη συνέχεια της φάσης ο Μπακασέτας σούταρε εκτός περιοχής πάνω στον Κοτάρσκι.

Μυθικό παιχνίδι που κρίθηκε από μία μυθική εμφάνιση για τον Παναθηναϊκό\

Στο δεύτερο μέρος ο ΠΑΟΚ συνέχισε να είναι καλύτερος. Να πιέζει, να προσπαθεί και τελικά να δικαιώνεται στο 72′. Μετά από σέντρα του Γιόνι, ο Ζίβκοβιτς έπιασε σουτ πάνω στην κίνηση και άνοιξε το σκορ για τον ᾽᾽διικέφαλο του βορρά ισοφαρίζοντας το σκορ του πρώτου αγώνα και δίνοντάς του την ασφάλεια της παράτασης.

Ο Παναθηναϊκός, μετά την ψυχρολουσία του τέρματος που δέχθηκε, δεν μπόρεσε να βρει τις δυνάμεις να πάρει τον έλεγχο του αγώνα και να προσπαθήσει να βρει το τέρμα που θα του έδινε την πρόκριση.

Αποτέλεσμα αυτού ήταν ο ΠΑΟΚ να έχει τις καλύτερες στιγμές μέχρι το φινάλε της κανονικής διάρκειας πρώτα με τον Κωνσταντέλια στο 82ο λεπτό, όπου το σουτ που εξαπέλυσε πέρασε λίγο άουτ κι έπειτα τέσσερα λεπτά αργότερα με τον Οζντόεφ, που πήρε την πάσα του νεαρού Έλληνα άσου, αλλά αστόχησε εκτελώντας μέσα από την περιοχή και πλάγια.

Κάπως έτσι το 0-1 παρέμεινε κι έτσι το παιχνίδι πήγε στην παράταση. Εκεί οι «πράσινοι» παρουσίασαν καλύτερο πρόσωπο παίρνοντας ώθηση από την είσοδο των Μαντσίνι και Λημνιού στο φινάλε της κανονικής διάρκειας, όμως και πάλι ο ΠΑΟΚ ήταν εκείνος που βρήκε τον δρόμο προς τα δίχτυα.

Οι «ασπρόμαυροι» κέρδισαν ένα κόρνερ στο 105′, ο Ντεσπόντοφ το εκτέλεσε στην καρδιά της άμυνας του Παναθηναϊκού, ο Κεντζιόρα πετάχτηκε ανάμεσα από τους αμυντικούς των «πρασίνων» κι έκανε το 0-2 δίνοντας σκορ πρόκρισης στον ΠΑΟΚ στην τελευταία φάση του πρώτου ημιχρόνου της παράτασης.

Στο δεύτερο μέρος της ο Φατίχ Τερίμ έκανε και την τελευταία αλλαγή και πέρασε στο παιχνίδι τον Γερεμέγεφ παίζοντας τα… ρέστα του. Το «τριφύλλι» ωστόσο δυσκολευόταν να διασπάσει την άμυνα του ΠΑΟΚ και να φτιάξει φάσεις περιοριζόμενο σε πολλά γεμίσματα.

Κάπου εκεί συνέβη κάτι που επηρέασε την εξέλιξη του αγώνα και παραλίγο να τον στιγματίσει μία για πάντα. Σε μία εναέρια μονομαχία, ο Βαγιαννίδης και ο Μπάμπα συγκρούστηκαν κεφάλι με κεφάλι. Ο παίκτης του ΠΑΟΚ έχασε τις αισθήσεις του και το γήπεδο όλο πάγωσε.

Ο Παναθηναϊκός συνέχισε να πιέζει και τελικά στο 129′ με τρομερό σουτ του Λημνιού έστειλε το ματς στην παράταση. Το παιχνίδι πήγε στα πέναλτι, ο ΠΑΟΚ έχασε τρεις φορές το δικαίωμα να περάσει, με τον Ντραγκόφσκι να πιάνει και τα τρία και τον Σαμάτα να σουτάρει άουτ και να δίνει την πρόκριση στον Παναθηναϊκό!

H διαδικασία των πέναλτι

Σπόραρ Απόκρουση Κοτάρσκι
Κουλιεράκης 0-1
Γερεμέγεφ 1-1
Μουργκ 1-2
Μπακασέτας 2-2
Κεντζιόρα 2-3
Κώτσιρας 3-3
Μεϊτέ 3-4
Μλαντένοβιτς 4-4
Ντεσπόντοφ Απέκρουσε ο Ντραγκόφσκι
Λημνιός άουτ
Οζντόεφ Απέκρουσε ο Ντραγκόφσκι
Μαντσίνι 5-4
Μάρκος Αντόνιο 5-5
Αράο Δοκάρι
Γιόνι Ότο Απέκρουσε ο Ντραγκόφσκι
Σένκεφελντ 6-5
Σαμάτα άουτ

MAN OF THE MATCH: Μπαρτλομιέι Ντραγκόφσκι. Δεν ξανάγινε! Ο Πολωνός κίπερ έπιασε τρία πέναλτι σε σημείο που αν η μπάλα πήγαινε μέσα ο ΠΑΟΚ έπαιρνε την πρόκριση. Μυθική παρουσία στα πέναλτι από τον έμπειρο άσο, ήταν ο κύριος λόγος που η ρώσικη ρουλέτα… έκατσε στο πράσινο.

ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ: Δημήτρης Λημνιός. Μπορεί να έχασε πέναλτι στη σχετική διαδικασία αλλά αν δεν ήταν το εξαιρετικό τελείωμα που έκανε στο 129′, ο Παναθηναϊκός δεν θα είχε παραμείνει ζωντανός.

Από κει και πέρα, σπουδαίο ματς από τον Αντρίγια Ζίβκοβιτς για τον ΠΑΟΚ, στο ύψος του και ο Κοτάρσκι.

ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ: Φίλιπ Μλαντένοβιτς. Ο Σέρβος μπακ του Παναθηναϊκού ήταν κάκιστος απόψε.

Στην ίδια κατηγορία οι τρεις παίκτες του ΠΑΟΚ που αστόχησαν στα κρίσιμα πέναλτι. Ντεσπότοφ, Οζντόεφ, Γιόνι και Σαμάτα.

Η ΓΚΑΦΑ: Ο ΠΑΟΚ κρατούσε μέχρι τέλους το 2-0 που του έδινε την πρόκριση αλλά λίγα δευτερόλεπτα πριν το φινάλε, επέτρεψε στον Λημνιό να εκτελέσει μόνος του ενώ πριν και πάλι μόνος του ο Αράο έστρωσε στον Έλληνα εξτρέμ.

ΤΟ ΣΤΡΑΓΑΛΙ: Ο Σίμπερτ ήταν κακός στον πειθαρχικό έλεγχο και μεταξύ άλλων χάρισε την δεύτερη κίτρινη στον Μεϊτέ. Κατά τα άλλα δεν έκανε κάποιο μεγάλο λάθος.

ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Ο Παναθηναϊκός πήρε την πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου έπειτα από έναν δεύτερο μυθικό ημιτελικό κόντρα στον ΠΑΟΚ, ένα παιχνίδι στο οποίο θα μνημονεύεται για πάντα η απίστευτη εμφάνιση του Ντραγκόφσκι, ο οποίος τρεις φορές είπε ”όχι” σε match ball της ομάδας του Λουτσέσκου.

Ο ”δικέφαλος του βορρά” μπορεί να ήταν ανώτερος στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα αλλά ο Παναθηναϊκός έδειξε πολύ σκληρός για να πεθάνει και πήρε εκείνος το εισιτήριο για να διεκδικήσει το τρόπαιο.

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This