Επιλογή Σελίδας

Του Θάνου Σαρρή

Πληγώθηκαν πολύ Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ μέσα στο Σαββατοκύριακο. Πρώτα οι «πράσινοι», που μετά το τέλος της αγωνιστικής θα είχαν την ευκαιρία να βρεθούν στην πρώτη θέση της βαθμολογίας, αν έπαιρναν τους τρεις βαθμούς απέναντι στη Λαμία. Απέναντι σε μια ομάδα που είναι σαφώς ανεβασμένη, πήγε στη Λεωφόρο με το πνευματικό πλεονέκτημα μιας ομάδας που δεν έχει τίποτα να χάσει, αλλά αγωνιζόταν με 10 παίκτες από το 39′ και βρέθηκε πίσω στο σκορ με 2-1.

Η «γκέλα» ως πλατφόρμα για εξέλιξη

Ο Παναθηναϊκός δεν «τελείωσε» το ματς εκμεταλλευόμενος την έδρα και το αριθμητικό του πλεονέκτημα και μετά την ισοφάριση δεν έβγαλε τη μαχητικότητα που είχε πέρυσι σε αντίστοιχες συνθήκες. Δεν είχε καθαρό μυαλό, ορθολογική ανάπτυξη, συντονισμένη πίεση, καθαρό μυαλό στις αντεπιθέσεις του αντιπάλου. Προφανώς και η «γκέλα» είναι μέσα στο παιχνίδι, ακόμα και στην έδρα σου, ακόμα και με παίκτη παραπάνω. Όπως, άλλωστε, και το λάθος. Το ζήτημα είναι να λειτουργήσει ως πλατφόρμα για εξέλιξη, για διορθωτικές κινήσεις, για σωστότερη διαχείριση. Και φυσικά, να μη «χαλάσει» το μυαλό.

Ο Παναθηναϊκός έχει δείξει πως διαθέτει τον μηχανισμό για να μην επηρεαστεί, όμως όταν ακολουθεί ένα ντέρμπι με μια ομάδα που χτυπάει με ιδιαίτερη επάρκεια στο τρανζίσιον, χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή, κυρίως όταν το ματς είναι εντός έδρας. Μια πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου θα διορθώσει την ανορθογραφία, θα φέρει τους «πράσινους» ένα ματς μακριά από τον πρώτο τους τίτλο μετά το Κύπελλο του 2022 και θα δώσει το απαραίτητο ψυχολογικό boost για την τελευταία τριπλέτα αγώνων, στην οποία δεν υπάρχει χώρος για άλλες απώλειες. Και φυσικά, για τις τελευταίες παραστάσεις της σεζόν, αυτές που θα κρίνουν και τον «μεγάλο» τίτλο.

Η αντεπίθεση που ψάχνει ο ΠΑΟΚ

Από την άλλη, ο ΠΑΟΚ είχε μια πολύ μεγάλη ευκαιρία να μπει στα play off με διαφορετική δυναμική από ό,τι το έκανε πέρυσι. Κι αυτό γιατί, παράλληλα με την εξαιρετική εικόνα που δείχνει στο μεγαλύτερο διάστημα της σεζόν, είχε τρία σερί ντέρμπι για το πρωτάθλημα στην έδρα του. Nίκησε τον Παναθηναϊκό, ήρθε ισοπαλία με την ΑΕΚ και έχασε με το «βαρύ» 4-1 από τον Ολυμπιακό στο φινάλε της τριπλέτας, ενώ είχε ηττηθεί στο αμέσως προηγούμενο ματς και από τους «πράσινους» στην Τούμπα. Δεν είναι πως χάθηκε κάποιος από τους στόχους, παρότι η σημειολογία του γκρεμίσματος από την κορυφή σε αυτό το χρονικό σημείο έχει τη σημασία της.

Ωστόσο, δίνει για τον ίδιο τον οργανισμό του ΠΑΟΚ πολύ μεγάλη βαρύτητα στο παιχνίδι που ακολουθεί: Αυτό με τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο. Αφενός γιατί σε ενδεχόμενη αποτυχία βγαίνει εκτός Κυπέλλου, αφετέρου γιατί μια νίκη-πρόκριση σκορπίζει ξανά τα σύννεφα, όπως είχε συμβεί νωρίτερα στη σεζόν μετά την ήττα με κατεβασμένα χέρια από την ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια και το εμφατικό «διπλό» στο «Γ. Καραϊσκάκης». Δίνει, παράλληλα, την απάντηση για τη διαχείριση και την πνευματική προετοιμασία της ομάδας του Λουτσέσκου στα ντέρμπι, τα οποία αποτέλεσαν τον μεγάλο βραχνά στο περσινό φινάλε της σεζόν και φέτος, μολονότι η ομάδα αγωνιστικά και πνευματικά είναι καλύτερη από πέρυσι, δεν έχει βρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Η ήττα στην Τούμπα ήταν «βαριά», αλλά ο «δικέφαλος» έχει στοιχεία να κρατήσει. Αρκεί να μην αφήσει κι αυτός, με τη σειρά του, τη γκέλα να του χαλάσει το μυαλό. Η αυθόρμητη στήριξη από τον κόσμο που βρέθηκε στην Τούμπα ήταν μεγάλο συν και η ψυχολογία θα μετρήσει πολύ στο φινάλε.

Φτάνουμε, λοιπόν, σε έναν ημιτελικό Κυπέλλου στη Λεωφόρο που αποκτά λόγω των συνθηκών πολύ ιδιαίτερη δυναμική. Προφανώς, ένα Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ είναι από μόνο του ένα ματς με τεράστια βαρύτητα, αλλά η τελευταία στροφή των δύο ομάδων πριν διασταυρώσουν ξανά τα ξίφη τους, δίνει έξτρα διάσταση. Μια διάσταση, που είναι πιθανόν να τη βρουν μπροστά τους και στα πλέι οφ.

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This