Επιλογή Σελίδας

Του Γιάννη Φιλέρη

Ο Ολυμπιακός είχε χάσει όλα τα επιθετικά ριμπάουντ, η Παρτίζαν εκμεταλλευόταν κάθε μις-ματς με Κομπόκλο, Καμίνσκι να κάνουν το ματς της χρονιάς, η διαφορά (+13π) έκανε την ατμόσφαιρα στην Σταρκ Αρένα ακόμα πιο κολασμένη.

Ο Μπαρτζώκας επέμενε να στέλνει τον Φαλ στην κορυφή της ρακέτας για να μαρκάρει τον Πάντερ, αλλά πρώτα κράτησε τον Κώστα Παπανικολάου στο “4” (ο Πίτερς είχε βρει κακό μπελά από την αρχή) κι ύστερα έριξε τον Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος στο πλευρό του Γουόκαπ, με τρίτο γκαρντ τον Λαρεντζάκη. Αυτό ήταν, εν τέλει, το ιδανικό σχήμα.

Οι “ερυθρόλευκοι” έκαναν ένα από τα γνωστά σερί τους, που τους καθιέρωσαν τα τελευταία χρόνια ως μια από τις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης. Το 12-0, που πήγε τη διαφορά στον πόντο, έγινε 16-2 που τους ξανάβαλε μπροστά και εν τέλει διαμορφώθηκε σε ένα εντυπωσιακό 10-28, ως σκορ τέταρτης περιόδου, που έφτανε για να τους δώσει ένα τεράστιο διπλό.

Ο Ολυμπιακός μετράει 8 νίκες μακριά από το ΣΕΦ. Τις περισσότερες στη λίγκα, μετά τη Ρεάλ (12) και τη Μονακό (9). Επίσης έχει ένα 8-2 στα τελευταία δέκα παιχνίδια του, το καλύτερο μαζί με το 9-1 της Μονακό, σε αυτό το συναρπαστικό τελείωμα της φετινής EuroLeague.

Ο χαρακτήρας που έδειξαν είναι ίδιος και απαράλλαχτος με εκείνον που τους οδήγησε στις επιτυχίες της τελευταίας τριετίας. Με τον ίδιο τρόπο που η ομάδα του Πειραιά κέρδισε τους δυο τίτλους της σεζόν, αλλά και έκανε τις μεγάλες νίκες του στην Ευρωλίγκα, έκανε και την ανατροπή μέσα σε μια από τις πιο καυτές έδρες της διοργάνωσης. Πιστός στο πλάνο του, με όπλο την απροσπέλαστη άμυνα του, όταν βρήκε σχήμα και ρυθμό δεν άφησε περιθώρια.

Όπως είπε και ο Τόνι Κούκοτς, που είδε το ματς μαζί με τον Ντίνο Ράτζα, “η καλύτερη ομάδα κέρδισε το ματς”. Ο Κροάτης δήλωνε εντυπωσιασμένος στην κάμερα της Nova από την σπουδαία αμυντική συμπεριφορά των “ερυθρολεύκων” αλλά και τις επιλογές τους στο τέλος, που έφεραν την ανατροπή και τη νίκη

Η άνοιξη του αρχηγού…

Δικαιολογημένα τα φώτα έπεσαν στον Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος. Αυτός ήταν που και στο πρώτο μέρος άλλαξε τα δεδομένα κι αν δεν μεσολαβούσαν οι τέσσερις συν δυο βολές της Παρτίζαν στην ίδια φάση, ενδεχομένως να είχε με τις δικές του καλές προσπάθειες τον Ολυμπιακό πολύ πιο κοντά στο σκορ από το -8, με το οποίο πήγε στα αποδυτήρια.

Όμως εδώ και μέρες, ο αρχηγός της ομάδας δίνει πραγματικό ρεσιτάλ. Η άνοιξη του αρχηγού Παπανικολάου είναι παρατεταμένη και στα τελευταία πέντε ματς ο 34χρονος άσος είναι βασικό σημείο αναφοράς του Ολυμπιακού. Ο “Παπ” σκοράρει 11.2 πόντους με τρομερά ποσοστά (81.2%δ, 50%τρ), μαζεύει 5.2 ριμπάουντ και δίνει 2.4 ασίστ.

Και χθες έκανε όλη την καλή δουλειά, ειδικά στο τέλος. Παίζοντας σαν τεσσάρι, μπορεί να είχε μειονέκτημα απέναντι στα ψηλά κορμιά των Σέρβων, αποδείχθηκε όμως καταλύτης στο καμ-μπακ της ομάδας του. Κινούμενος με μαεστρία χωρίς την μπάλα, βρίσκοντας όλους τους διαδρόμους για τα ντράιβ, ο Παπανικολάου δεν έχασε σουτ (5/5 δίποντα) σκόραρε από μακριά (1/2 τρίποντα) και έγινε βασικός παράγοντας αυτής της σπουδαίας επιτυχίας.

Το μπακ σκριν του Γουίλιαμς-Γκος

Ο Γουίλιαμς-Γκος, βέβαια, έκλεψε την παράσταση. Η αλήθεια είναι ότι ο Αμερικανός έχει ξεχωριστή ποιότητα, αρκεί να είναι καλά. Να μην έχει, δηλαδή, τους τραυματισμούς που τον κρατάνε πίσω, την ώρα που είναι έτοιμος να καλπάσει. Αυτός όμως είναι ο NWG. Γυάλινος μεν, σπουδαίος παίκτης δε.

Απέναντι στους Σέρβους έκανε τα πάντα. Μάρκαρε, πίεσε την μπάλα, οργάνωσε σωστά (3 ασίστ), έδωσε ρυθμό, έκλεψε μπάλες (5 κλεψίματα), σκόραρε αρκετά (17π με 6/10 σουτ) και απελευθέρωσε τον Τόμας Γουόκαπ που μπόρεσε, παρόντος του συμπατριώτη του, να βρει κι αυτός ανοιχτό γήπεδο και σκορ.

Ένα σχεδόν τέλειο παιχνίδι για τον Γκος, που ήταν η αιχμή του δόρατος για να κάνει η Παρτίζαν όχι τρία και τέσσερα, αλλά 17 λάθη (ο Ολυμπιακός σκόραρε 23 πόντους από τις χαμένες μπάλες των γηπεδούχων). Αυτός έτρεξε και την ομάδα, χάρη στην ικανότητα του να κινείται πολύ γρήγορα με την μπάλα και την ομάδα του να σημειώνει 14 πόντους στον αιφνιδιασμό. Σε ένα ματς όπου ο νικητής σημείωσε 74 πόντους, αυτά τα νούμερα είναι πολύ σημαντικά και οφείλονται εν πολλοίς στην τρομερή εμφάνιση του 30χρονου άσου.

Ο Γουίλιαμς-Γκος έμοιαζε να βρίσκεται παντού. Ακόμα κι αν έπρεπε να κάνει ένα μπακ-σκριν, ώστε να ελευθερωθεί ο Παπανικολάου, για να πετύχει ένα εύκολο λέι-απ. Μια φάση όχι τόσο εντυπωσιακή σαν το τρίποντο που πέτυχε με το ταμπλό, ενδεικτική όμως του πόσο πολύτιμος ήταν – σε αυτό το ματς- ο Αμερικανός γκαρντ για τον Ολυμπιακό.

Η Παρτίζαν που πήρε 18 επιθετικά (!) ριμπάουντ, βρέθηκε στο τέλος μπροστά σε απρόοπτα, τα οποία δεν μπόρεσε να τα ξεπεράσει. Σουτάροντας άθλια στο δεύτερο ημίχρονο, ειδικά από μακριά (1/10τρ) είδε τους Πειραιώτες να έρχονται φουριόζοι και να τους παίρνουν το γλυκό από το βάζο. Το χειρότερο, όπως έπαιζαν και το υπογράμμισε ο Ομπράντοβιτς μετά τη λήξη, ήταν αδύνατο να σταματήσουν την “ερυθρόλευκη” ομάδα.

Ο Ζοτς σχεδίασε μια καλή φάση στο τέλος, όμως ο Πάντερ αστόχησε στο τρίποντο που θα πήγαινε το ματς στο -2 και όλα είχαν τελειώσει προς μεγάλη απογοήτευση των 20.000 “γκρόμπαρι” που έκαναν σαματά από το πρώτο δευτερόλεπτο του ματς. Στο τέλος σώπασαν.

Προφανώς για τη νίκη έβαλαν το χεράκι τους κι οι άλλοι. Ο Φαλ έδωσε τα ρέστα του στο δεύτερο μέρος (έβαλε και μια βολή που οριστικοποίησε τη νίκη), ο Κάναν απαντούσε όσο μπορούσε την ώρα της κυριαρχίας των Σέρβων, ο Λαρεντζάκης είχε ρόλο-κλειδί στο κοντό σχήμα (ευστόχησε στις δικές του βολές στο τέλος), ο Ράιτ βοήθησε πολύ στη δεύτερη περίοδο. Μέχρι και ο Σίκμα, που έπαιξε σε ματς Ευρωλίγκας μετά από δυο μήνες, βοήθησε (με τον τρόπο του).

Η εξάδα και το πλεονέκτημα

Ο Ολυμπιακός έχει πλέον 20 νίκες. Με μία ακόμα (ή αν χάσει η Μακάμπι την ερχόμενη εβδομάδα από την Μπαρτσελόνα) εξασφαλίζει οριστικά τουλάχιστον την 6η θέση. Πιθανότατα θα είναι πέμπτος αν νικήσει και τη Φενέρ στην τελευταία αγωνιστική με τρεις πόντους διαφορά. Όσο για το πλεονέκτημα; Θα χρειαστεί να περιμένει τα αποτελέσματα των άλλων ομάδων. Θυμίζουμε ότι δεν είναι καλύτερος σε ισοβαθμίες με Μπαρτσελόνα (δυο ήττες) και Μονακό (γκολ-αβερέιτζ) ενώ υπερτερεί κόντρα στον Παναθηναϊκό (δυο νίκες).

Προφανώς η έδρα είναι πολύ σημαντική υπόθεση στα playoffs, αλλά ο Ολυμπιακός δείχνει πλέον έτοιμος για υπερβάσεις ακόμα κι αν χρειαστεί στα playoffs να έχει μειονέκτημα.

Το ρόστερ του θα γίνει ακόμα πιο δυνατό, καθώς όπως προανήγγειλε ο Γιώργος Μπαρτζώκας σύντομα μπαίνει στην εξίσωση και ο Νίκολα Μιλουτίνοβ, ενώ δεν θα αργήσει τελικά και ο Φίλιπ Πετρούσεβ, δημιουργώντας μια τρομερή υπεροπλία μέσα στο καλάθι με την καλύτερη φροντ λάιν που εμφανίστηκε τα τελευταία χρόνια στην Ευρωλίγκα!

Πηγή: Sport 24

Pin It on Pinterest

Shares
Share This