Επιλογή Σελίδας

Του Βασίλη Σκουντή

Προχθές (Σάββατο), μέσα στον απόηχο και στα.. απόνερα της ήττας του Ολυμπιακού από τη Φενέρμπαχτσε, το “Φως των Σπορ” κυκλοφόρησε στο εξώφυλλο του με τον πηχυαίο τίτλο “Κάτι λείπει…”

Το πρωτοσέλιδο εικονογραφούνταν από μια φωτογραφία του Φαλ με γυρισμένη την πλάτη…

Εάν σώνει και καλά, έπρεπε σε σύντομο χρόνο να αποκαλυφθεί τι έλειπε, τότε ίσως η απάντηση δόθηκε χθες το απόγευμα στην Πυλαία…

Αυτό που έλειπε ήταν το triple-double του λεγάμενου!

Triple-double έγραψα;

Ένα τερατώδες triple-double figure

Το αδικώ και σπεύδω να διορθώσω: όπως λένε και οι Αμερικανοί σε τέτοιες περιπτώσεις, αυτό ήταν όντως ένα monstrous triple-double figure.

Πάει να πει τερατώδες!

Όντως ήταν, διότι, διάβολε, το να το πετυχαίνει ένας κλασικός σέντερ με μπόι 2μ.18 με (πόντους, ριμπάουντ και) ασίστ δεν είναι και το πιο συνηθισμένο πράγμα στον κόσμο και πάντως συμβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Εννοώ ότι το διαπράττει για πρώτη φορά ένας σέντερ, αλλά-για να είμαι δίκαιος το είχαν πετύχει στο παρελθόν άλλοι τρεις παίκτες που σουλάτσαραν κατά το μάλλον ή ήττον μέσα στη ρακέτα: λιγότερο ο all-around Φάνης Χριστοδούλου και περισσότερο οι πάουερ φόργουορντ Σάσα Βολκόφ σε αγώνα Ολυμπιακός-Αμπελόκηποι το 1994 και ο Τόρι Μπραγκς σε ματς Αρης-Μαρούσι, το οποίο είχε κριθεί στην παράταση.

Ως γνωστόν, είμαι μέγας μύστης αυτής της υπόθεσης και εάν τυχόν το αθλητικό ρεπορτάζ ήταν μια πανεπιστημιακή διαδικασία θα είχα πάρει μάστερ και ντοκτορά σε δαύτη!

Ο Φρίντρικσον και ο… Γιόκιτς

Στις 19 του περασμένου μήνα έγραψα (ή για την ακρίβεια ξανάγραψα) εδώ ένα τέτοιο θέμα με αφορμή το triple-double που πέτυχε ο Ελβαρ Φρίντρικσον στον αγώνα Γαλατασαράι-ΠΑΟΚ.

Σημείωνα τότε ότι ο Φρίντρικσον έγινε… Γουέστμπρουκ και σήμερα το χοντραίνω έτι περαιτέρω.

Ο Φαλ που έγινε Γιόκιτς!!!

Ναι, προφανώς εδώ λειτουργεί η δημοσιογραφική υπερβολή που μπορεί να φτάσει και στα όρια της ιεροσυλίας, αλλά σε κάθε περίπτωση ο “Κροκόδειλος” του Ολυμπιακού βάδισε στα χνάρια του Σέρβου ομολόγου του, ο οποίος τυγχάνει κιόλας να έχει τα triple-double figures για πρωινό.

Η, μάλλον, τα έχει για σανό στα άλογα που εκτρέφει στον στάβλο του στο Σόμπορ!!!

Άριστα 10 και με τόνο!

Χθες, λοιπόν, στην Πυλαία, απόντος του Νίκολα Μιλουτίνοβ, ο “Μους” τίναξε την μπάνκα στον αέρα, πέτυχε μια τριπλή επίδοση μετά από τεσσεράμισι χρόνια και εισήλθε κι ελόγου του δόξη και τιμή σε αυτό το… Πάνθεον!

Ο Φαλ που έμεινε πάνω στο παρκέ επί 35 λεπτά και 33 δευτερόλεπτα, σκόραρε 10 πόντους, κατέβασε 10 ριμπάουντ και μοίρασε 11 ασίστ.

Φοράει κιόλας τη φανέλα με το Νο 10, οπότε η ούτως ή άλλως επίδοση του ήταν για άριστα 10 και με τόνο!

Αμ το άλλο; Ενώ το επώνυμο του (Fall) στα αγγλικά σημαίνει “πέφτω” και “πτώση”, χθες ο Γάλλος σέντερ του άλλαξε νόημα…

“Fall” σημαίνει “ανεβαίνω” και “άνοδος”, έστω κι αν -για να επικαλεσθώ έναν δόκιμο στοιχηματικό όρο, τα περισσότερα ματς του Ολυμπιακού στην εφετινή σεζόν προσφέρονται για ποντάρισμα στο under!

Τέσσερις ασίστ σε τρία ματς

Mέχρι την έναρξη του ματς με τον ΠΑΟΚ ο Φαλ είχε μοιράσει συνολικά τέσσερις ασίστ: καμία με την ΑΕΚ, τρεις με τον Κολοσσό και μία με τον Παναθηναϊκό, αλλά χθες ξεσάλωσε, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Για τη θέση, το μπόι και τα κυβικά του λογίζεται ως καλός πασέρ και έχει αποδείξει ότι ξέρει να “σπάει” τη μπάλα απέναντι στις παγίδες και όταν βρίσκεται υπό πίεση, αλλά το χθεσινό κατόρθωμα του εμπίπτει στη φάση του σεληνιασμού.

Διάγοντας την Τρίτη σεζόν του στην Ελλάδα ο Φαλ είχε ως ατομικό ρεκόρ στις ασίστ τις έξι που μοίρασε απέναντι στο Περιστέρι στις 23 Ιανουαρίου του 2023 και ακολουθούν οι τέσσερις με τον Άρη (20 Απριλίου 2023), με τον Παναθηναϊκό (4 Ιουνίου 2023, πρώτος τελικός) και με τον Απόλλωνα Πατρών (11 Μαΐου 2022).

Το ρεκόρ με τις επτά στο Κάουνας

Στα πέντε ματς στα οποία έχει αγωνισθεί στην εφετινή EuroLeague μοιράζει κατά μέσο όρο 2.2 ασίστ με ρεκόρ καριέρας τις επτά στις 16 του περασμένου στο Κάουνας (Ζάλγκιρις-Ολυμπιακός (72-74), όπου οι Πειραιώτες απέδρασαν με το καλάθι του Σάσα Βεζένκοβ στα έξι δευτερόλεπτα.

Πίσω από τις επτά τελικές πάσες, η επόμενη καλύτερη επίδοση του είναι οι πέντε που έδωσε τη σεζόν 2021-22 με τη Μακάμπι, και πέρυσι (2022-23) με τον Παναθηναϊκό.

Aναφέρθηκα προηγουμένως στον Γιόκιτς και για να μη μένουν κενά στη διήγηση επισημαίνω ότι ο Σέρβος σέντερ έχει πλέον στο ενεργητικό του 123 triple-double figures, που τα έχει πετύχει στις οκτώ από τις εννέα σεζόν του στο ΝΒΑ.

Τα συχνά όργια του Γιόκιτς και τα συχαρίκια του Μπαρτζώκα

Από αυτά τις περισσότερες ασίστ τις μοίρασε στις 28 Δεκεμβρίου στον αγώνα των Νάγκετς με τους Ρόκετς, στον οποίο μόστραρε 19-12-18, ενώ άλλες δυο φορές, απέναντι στους Μπακς (15 Φεβρουαρίου 2018) και στους Σανς (5 Μαΐου 2023) “έγραψε” 30-15-17 και 30-17-17 αντιστοίχως.

Καλούλης είναι, ε;

Μέσα στην πρεμούρα του μετά τις ήττες από τον Παναθηναϊκό και τη Φενέρμπαχτσε και εξαιτίας των τραυματισμών ο Γιώργος Μπαρτζώκας δεν επέδειξε μεγάλη θέρμη για το χθεσινό ιστορικό κατόρθωμα…

“Χαίρομαι πολύ για τον Φαλ, έπαιξε αναγκαστικά πολύ λόγω των απουσιών του Μιλουτίνοβ και το Σίκμα, οπότε θα του δώσω συγχαρητήρια” είπε μπροστά στην κάμερα μετά τη λήξη του αγώνα.

Θα τού τα έδωσε φαντάζομαι μέσα στα αποδυτήρια και η ζωή συνεχίζεται…

O Φαλ (δεν) σχολίασε τη μνημειώδη επίδοση του…

Βάζω εντός παρενθέσεως το αρνητικό μόριο διότι είχε μιλήσει αφηρημένα για την ικανότητα του να μοιράζει την μπάλα και να φτιάχνει φάσεις στις 19 του περασμένου Αυγούστου, μεσούσης της προετοιμασίας της Εθνικής Γαλλίας ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου, στο οποίο απέτυχε παταγωδώς…

Ο Γκομπέρ, ο Μιλουτίνοβ και οι δίδυμοι πύργοι

Παρεμπιπτόντως ο Φαλ αρχίζει να συνηθίζει σε περιβάλλοντα με δίδυμους πύργους: στην μεν Εθνική Γαλλίας μαζί με τον Ρούντι Γκομπέρ, στον δε Ολυμπιακό με τον Νίκολα Μιλουτίνοβ…

Τότε, λοιπόν σε συνέντευξη του προς τους συμπατριώτες του δημοσιογράφους είχε εξηγήσει τι, πώς και γιατί το κάνει…

“Οι ομάδες κάνουν πλέον πολλές παγίδες στο lowpost για να αντιμετωπίσουν το pickn’ roll με αποτέλεσμα να δημιουργούνται περισσότερες ευκαιρίες για τους περιφερειακούς παίκτες. Εάν βάλουν τα σουτ, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Εδώ στην Εθνική, όταν δεν βρίσκονται στον αγωνιστικό χώρο ο Νάντο ντε Κολό και ο Νικολά Μπατούμ, οι υπόλοιποι παίκτες πρέπει να γίνουν δημιουργοί. Ο Ελι Οκόμπο είναι ποολύ καλός σκόρερ και εγώ καλούμαι να δημιουργήσω καταστάσεις μοιράζοντας σωστά την μπάλα”.

“Στα εξηγώ ωραία;”, όπως αναρωτιόταν με αυτάρεσκο ύφος και ο συχωρεμένος ο Νίκος Αλέφαντος!

Το σχέδιο του Ολυμπιακού και το μάτι του που παίζει!

Γενικώς ο Φαλ το έχει με την πάσα: το έχει, του αρέσει αυτή η δημιουργική διαδικασία και χθες βρήκε την ευκαιρία να επιδοθεί σε ένα κρεσέντο, ακολουθώντας επακριβώς τις οδηγίες του Μπαρτζώκα…

Το ρεσιτάλ δημιουργίας υπήρξε απότοκο των εντολών του προπονητή του Ολυμπιακού ο οποίος του είχε ζητήσει να παίρνει την μπάλα στο post και μετά το σκριν να σημαδεύει τα κοψίματα των συμπαικτών του και δη του Κώστα Παπανικολάου μέσα στη ρακέτα.

Οι 11 ασίστ συνιστούν ένα πολύ εντυπωσιακό νούμερο, ωστόσο, όπως μού έλεγε κάποιος, “υπάρχουν αγώνες στους οποίους έδωσε τρεις ή τέσσερις ασίστ και μας άφησε με ανοικτό το στόμα με την επινόηση του”.

Ο Φαλ, όσο κι αν φαίνεται περίεργο για σέντερ είναι ένας pass-first σέντερ και το μάτι του παίζει διαρκώς για να βρει συμπαίκτη και να τον ταΐσει…

Αυτή άλλωστε είναι μια από τις διαφορές του με τον Μιλουτίνοβ: ελόγου του ψάχνει πρώτα την πάσα, ενώ ο Σέρβος συμπαίκτης του με το που θα πάρει την μπάλα κάνει μια δυο ντρίμπλες για να τσεκάρει την αντίπαλη άμυνα και ύστερα αποφασίζει τι και πώς θα το πράξει, με πρώτη προτεραιότητα να κινηθεί προς το καλάθι.

“Προτιμώ να πασάρω, παρά να καρφώνω”

Πριν από δυο χρόνια, σε μια συνέντευξη του στη NOVA, με αφορμή τις πέντε ασίστ στο ματς με τη Μακάμπι, ο Γάλλος σέντερ είχε πει “προτιμώ να πασάρω, παρά να καρφώνω” και τότε εδώ ο Γιάννης Φιλέρης τον συνέκρινε, με μια δόση ιεροσυλίας, όπως επισήμανε, με τον Νίκολα Βούιτσιτς!

Ο μικρός… Βούιτσιτς

Παρεμπιπτόντως και για να… αμβλυνθεί η ιεροσυλία, ο Kροάτης σέντερ ο οποίος στα νιάτα του θεωρούνταν “ο επόμενος Κούκοτς” (!) και φόρεσε τη φανέλα του Ολυμπιακού επί δυο σεζόν (2008-2010) Βούϊτσιτς έχει πετύχει δυο από τα σπανίζοντα triple-doublefigures στη EuroLeague…

To διέπραξε εν πρώτοις στις 3 Νοεμβρίου του 2005, στον αγώνα της Μακάμπι με την πολωνική Γκντίνια με 11 πόντους, 12 ριμπάουντ και 11 ασίστ και το επανέλαβε στις 30 Νοεμβρίου του 2006 απέναντι στην Ολίμπια Λιουμπλιάνα με 27-10-10.

Ε, χθες ο Φαλ έγινε κι ελόγου του ένας ντραφτ κράματος του Γιόκιτς με τον Βούιτσιτς!

Πηγή: Sport 24

Pin It on Pinterest

Shares
Share This