Επιλογή Σελίδας

Του Νίκου Ζάκκα

Ας ξεκινήσουμε κάτι δεδομένο… Ο 30χρονος πλέι μέικερ του «τριφυλλιού» αποτελεί δίχως αμφιβολία τον ποιοτικότερο παίκτη στο «πράσινο» ρόστερ, αλλά και έναν από τους κορυφαίους γκαρντ της Euroleague.

Δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό: οι Κυπελλούχοι Ελλάδας δεν θα έφταναν στα πλέι οφ χωρίς τον Έλληνα ηγέτη τους. Ο Καλάθης… γύρισε τη σεζόν, απελευθερώθηκε με τον Ρικ Πιτίνο και η επιρροή του στο νικηφόρο σερί του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ ήταν τέράστια. Άλλωστε, από την πρώτη μέρα ο 66χρονος είχε πει πως όλοι πρέπει να βοηθήσουν τον Καλάθη και όχι να τον… κοιτάζουν σε κάθε επίθεση.

Ωστόσο, στα ματς της χρονιάς με τη Ρεάλ Μαδρίτης ο αρχηγός δεν μπόρεσε να βγει μπροστά. Φταίει ο ίδιος; Φταίει το «χτίσιμο» γύρω του; Το sdna.gr επιχειρεί να εξηγήσει και τις δύο πλευρές του νομίσματος και να καταλήξει σε ένα συμπέρασμα, το οποίο, βέβαια, είναι λίγο – πολύ γνωστό.

Ο Καλάθης των πλέι οφ

Ο Έλληνας πλέι μέικερ επέστρεψε στο ΟΑΚΑ το καλοκαίρι του 2015 και ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος ολοκλήρωσε μια μεγάλη, προσωπική επιτυχία και μεταγραφή, φέρνοντάς τον πίσω στην Αθήνα. Ο Καλάθης εξελίχθηκε μέσα σε αυτή την τετραετία σε έναν παίκτη που μπαίνει σταθερά στην κουβέντα για τον MVP της σεζόν της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης, όμως πάντα στα πλέι οφ… κάπου το χάνει. Εξαίρεση στις τέσσερις σειρές του αποτελεί η περσινή με τη «βασίλισσα».

Την πρώτη χρονιά απέναντι στην Λαμποράλ Κούτσα του Γιάννη Μπουρούση είχε κατά μέσο όρο 5 πόντους, 3,7 ριμπάουντ και 6,7 ασίστ, με 7/15 δίποντα και 0/9 τρίποντα συνολικά. Στο πρώτο ματς της Βιτόριας είχε μοιράσει 11 ασίστ, όμως η απόδοσή του σιγά – σιγά έπεσε και οι Βάσκοι τελικά πέρασαν με 3-0. 

Στη δεύτερη χρονιά μετά την επιστροφή του, η Φενέρμπαχτσε «σκούπισε» με τη σειρά της το «τριφύλλι» με ένα νέο 3-0. Ο Καλάθης είχε 6/18 δίποντα και 1/9 τρίποντα, μετρώντας συνολικά 6 πόντους, 3,3 ριμπάουντ και 4 ασίστ ανά ματς. Στην πρώτη σεζόν δίχως τον Δημήτρη Διαμαντίδη ο Παναθηναϊκός δεν μπόρεσε να κοιτάξει στα μάτια τη… μηχανή του Ζέλικο Ομπράντοβιτς. 

Η σειρά με τη Ρεάλ Μαδρίτης τη σεζόν 2017-2018 συνδυάστηκε με ένα προσωπικό «ξέσπασμα» του Καλάθη και ένα εντυπωσιακό Game 3 στην Μαδρίτη (26π.), αλλά και ένα ρεσιτάλ δημιουργίας στο πρώτο ματς (16ασ.). Οι μέσοι όροι του ύστερα από τέσσερα ματς με τους μετέπειτα πρωταθλητές Ευρώπης ήταν απίθανοι: 16,8 πόντοι, 3,8 ριμπάουντ και 7,3 ασίστ ανά παιχνίδι με 17/31 δίποντα και 8/22 τρίποντα. 

Φέτος, τα δεδομένα άλλαξαν, αφού ο πιο πολύτιμος παίκτης της σεζόν για τον Παναθηναϊκό δεν έκανε τη σειρά των πλέι οφ που θα ήθελε. Τα νούμερα (11,7 πόντοι, 3 ριμπάουντ και 6 ασίστ ανά ματς) καμιά φορά δεν λένε την αλήθεια. Σε τρία ματς μέτρησε 6/27 δίποντα (22%) και 6/19 τρίποντα (31%). Στα 7/8 δεκάλεπτα της Μαδρίτης ο 30χρονος σταρ είχε 1/22 σουτ και δεν βοήθησε την ομάδα του Πιτίνο να… αποδράσει με ένα διπλό από την ισπανική πρωτεύουσα. 

Φταίει ο Καλάθης; 

Και κάπου εδώ ανοίγει ένα μεγάλο κεφάλαιο συζήτησης. Η εύκολη λύση είναι να κατηγορήσει κανείς τον Καλάθη και να σταθεί στις εμφανίσεις του στα πλέι οφ. Όμως, η αλήθεια πάντα κρύβεται κάπου στην… μέση. 

https://www.facebook.com/savas.karipidisii

Πράγματι, είναι γεγονός πως ο πρώην NBAer δεν ήταν στα πλέι οφ ο παίκτης που ήταν στη regular season. Ο Τζεφ Τέιλορ έπαιξε εξαιρετική άμυνα πάνω του, ο Φακούντο Καμπάτσο… πείραξε το μυαλό του και ο Έντι Ταβάρες λειτούργησε ως «σκιάχτρο» και του έκρυψε τον δρόμο για τη ρακέτα. 

Ωστόσο, υπάρχουν αρκετά ελαφρυντικά…

Αρχικά, ο Καλάθης δεν έχει αξιόπιστο back up από πίσω του. Όταν… θολώνει δεν υπάρχει ο παίκτης που θα μπει από τον πάγκο και θα του δώσει ανάσες και ηρεμία. Πρέπει να μένει στο παρκέ για 30+ λεπτά και αυτό πολλές φορές δεν λειτουργεί υπέρ του. Το πείραμα – στοίχημα του Λούκας Λεκαβίτσιους δεν βγήκε στον Τσάβι Πασκουάλ.

Από την άλλη, όπως τόνισε ο κόουτς Πιτίνο από την πρώτη μέρα που ήρθε στην Αθήνα, το ρόστερ του «τριφυλλιού» δεν είναι κατάλληλα χτισμένο γύρω από τον Καλάθη. Λείπουν οι σουτέρ, λείπουν οι παίκτες που θα του ελευθερώσουν τα χέρια και θα τον κάνουν να δείξει το τεράστιο ταλέντο του με ακόμα καλύτερο τρόπο. 

Εδώ θα χρησιμοποιήσουμε μια χαρακτηριστική φάση από το τρίτο ματς της σειράς με τη Ρεάλ. Ο Καλάθης έμοιαζε πιο άνετος και πιο ήρεμος, από τη στιγμή που ο Ματ Λοτζέσκι βρήκε ρυθμό. Στο φινάλε της δεύτερης περιόδου του αγώνα του ΟΑΚΑ ύστερα από ένα hand off με τον «Λότζο» οδήγησε σε τρίποντο και φάουλ και είναι χαρακτηριστικό του γρήγορου τρόπου σκέψης και παιχνιδιού του ποιοτικού πόιντ γκαρντ, εφόσον υπάρχουν οι κατάλληλοι σουτέρ γύρω του. 

Η απουσία του επάξιου αντικαταστάτη του και το χτίσιμο που δεν είναι κατάλληλο για έναν πλέι μέικερ που δεν έχει σταθερό σουτ, σε συνδυασμό με τους πρωτοκλασάτους αμυντικούς της Ρεάλ (Τέιλορ, Καμπάτσο, Ταβάρες) ήταν τα στοιχεία που δημιούργησαν το μοτίβο «Καλάθης των πλέι οφ 2018-2019» και δίνουν μια άλλη πλευρά του νομίσματος. 

Το «Νικ Καλάθης οέ, οέ, οέ» είναι ο οδηγός της επόμενης μέρας

Όπως αναφέραμε από την αρχή του κειμένου, το συμπέρασμα μοιάζει μάλλον… γνωστό. Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ βρέθηκε στα πλέι οφ σε μεγάλο βαθμό χάρη στον Νικ Καλάθη, που ήταν βιονικός, ειδικά στο δεύτερο μισό της regular season. Τα όσα κάνει στο γήπεδο με σκοράρισμα, ριμπάουντ, τρομερή δημιουργία και ασύλληπτες άμυνες αναφέρονται από όλους τους συμπαίκτες του και αναγνωρίζονται από «φίλους» και «εχθρούς». 

https://www.facebook.com/rodi.eleftheriadou

Ο Νικ γνωρίζει πως πρέπει να κάνει ένα προσωικό step up στα πλέι οφ, όμως η ποιότητά του είναι αδιαμφισβήτητη και μια πιο… λογική στελέχωση του ρόστερ γύρω του μπορεί να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση. 

Στα πλέι οφ χρειάζεσαι τον παίκτη που θα σε περάσει στην… επόμενη πίστα. Ο Καλάθης είναι τέτοιος παίκτης, όμως αφενός οφείλει να το δείξει στα πιο κρίσιμα ματς της σεζόν και αφετέρου χρειάζεται ανάσες από τον πάγκο και τους κατάλληλους παίκτες γύρω του, για να μπορέσει να πάρει την ομάδα του από το χέρι και να την πάει μεγάλη υπέρβαση: στην επιστροφή στα Final Four. 

Και αν όλα «έκλειναν» με μια φράση και μόνο, αυτή θα ήταν το σύνθημα 18.000 οπαδών του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης στο ΟΑΚΑ. Το «Νικ Καλάθης οέ, οέ, οέ» ύστερα από έναν αποκλεισμό «μαρτυρά» το μεγαλείο του μπασκετικού, «πράσινου» κοινού, αλλά και τον οδηγό της επόμενης ημέρας.

Πηγή: Sport DNA

Pin It on Pinterest

Shares
Share This