Επιλογή Σελίδας

Του Γιάννη Σερέτη

Κάποιοι θεωρούν ότι η τεσσάρα του Ολυμπιακού στην Τούμπα θα λειτουργήσει αρνητικά για τον ΠΑΟΚ, που είναι ήδη πολύ πιεσμένος μετά από τρεις σερί αποτυχίες στα ντέρμπι των τελευταίων δέκα ημερών. Κάποιοι άλλοι εκτιμούν ότι η βαρύτατη ήττα θα πεισμώσει πολύ περισσότερο το Δικέφαλο, ο οποίος ούτως ή άλλως εδώ και δύο χρόνια έχει καλύτερα αποτελέσματα στη Λεωφόρο και όχι στην Τούμπα εναντίον του Παναθηναϊκού. Το μόνο βέβαιο, είναι ένα: ότι εντός αγωνιστικού χώρου τη μεγαλύτερη πίεση θα την έχουν οι Πράσινοι. Αυτοί θεωρούνται το φαβορί μετά το 0-1 του Σπόραρ, αυτοί παίζουν μπροστά στο κοινό τους, αυτοί θα έχουν και το μεγαλύτερο βάρος στον αγωνιστικό χώρο.

Ο ΠΑΟΚ του Λουτσέσκου έχει αποδείξει με αξιοζήλευτη συνέπεια ότι στο «Απόστολος Νικολαϊδης» (τρεις ισοπαλίες – μία νίκη το 2023) και στο «Γ. Καραϊσκάκης» δεν έχει προβλήματα… ατμόσφαιρας. Μια χαρά τα έχει καταφέρει και μια και δυο και πολλές φορές. Ο Παναθηναϊκός του Τερίμ βρέθηκε εφέτος δυο φορές ενώπιον του αποκλεισμού σε must win παιχνίδια και τα κατάφερε σε αμφότερα! Σχεδόν διαλυμένος στη ρεβάνς με πέναλτι στο «Γ. Καραϊσκάκης», με τον πήχη ψηλά στο Περιστέρι μετά το 1-2 στο πρώτο ματς από τον Ατρόμητο. Πάμε για σπουδαία μάχη απόψε!

Μια μάχη που θεωρητικά και μόνο δίνει ελαφρύ προβάδισμα στους Πράσινους λόγω της νίκης τους στην Τούμπα. Θα ήταν ένα απόλυτα εδραιωμένο πλεονέκτημα αν οι Πράσινοι δεν είχαν σήμερα δύο απουσίες στη μεσαία γραμμή. Ο τραυματισμός των Βέρμπιτς – Χουάνκαρ στερεί από τον Τερίμ μόνο εναλλακτικές επιλογές. Ισως πολύτιμες, αλλά σε κάθε περίπτωση «εναλλακτικές». Για σκεφθείτε, όμως, να απουσίαζαν ταυτόχρονα οι τιμωρημένοι Ρουμπέν Πέρεθ – Μπακασέτας και ο Τσέριν ο οποίος λόγω ενοχλήσεων δεν έχει προπονηθεί εντατικά τις τελευταίες μέρες! Πόσο εύκολο θα ήταν για τον Παναθηναϊκό να προκριθεί με «αναπληρωματική» μεσαία γραμμή και με ελάχιστες επιλογές από τον πάγκο για αλλαγές στους χαφ; Δύσκολο! Οχι όμως και ανέφικτο.

Σίγουρα, δεδομένου και ότι ο ΠΑΟΚ στερείται των υπηρεσιών μόνο του Εκόνγκ, εφόσον τελικά παίζει και ο Τάισον, αυτές οι απώλειες δεν «ακυρώνουν» τελείως, αλλά ως έναν μεγάλο βαθμό μικραίνουν το πλεονέκτημα ενός γκολ του Τριφυλλιού. Οποιος κι αν παίξει, ακόμα κι αν δούμε μια απόλυτα «ανταγωνιστική» τριάδα με Αράο – Κώτσιρα – Μπακασέτα ή μια… εναλλακτική με Ζέκα – Βιλένα – Μπακασέτα, το πρόβλημα με τις αλλαγές και τη διαχείριση θα είναι τεράστιο για τους Πράσινους. Ας μην ξεχνάμε ότι στα ματς Κυπέλλου ο Παναθηναϊκός «χάνει» και δυο αναπληρωματικούς, δεδομένου του κανονισμού για την υποχρεωτική παρουσία δύο νεαρών στην 20άδα: Φίκαϊ και Κυριόπουλος δεν χρησιμοποιούνται ποτέ, αλλά καταλαμβάνουν δύο θέσεις στον πάγκο.

Το ματς θα κριθεί στην ευστοχία των δύο ομάδων και στην ανασταλτική λειτουργία τους. Κι όταν λέμε «ανασταλτική λειτουργία» εννοούμε τα πάντα. Τα ατομικά σφάλματα, την αποτελεσματικότητα στις στατικές φάσεις, το transition στις κόντρα επιθέσεις του αντιπάλου, την προσήλωση των εξτρέμ στα ανεβάσματα των ακραίων μπακ, τον περιορισμό των «δεκαριών» και των φορ, όποιοι κι αν είναι αυτοί. Η ομάδα που θα προκριθεί δεν θα είναι αυτή που θα παράξει περισσότερες φάσεις, αλλά εκείνη που θα αποτρέψει τον αντίπαλό της από τη δημιουργία πολλών ευκαιριών.

Ο Παναθηναϊκός (με Αράο – Γεντβάι, όχι με Ακαϊντίν – Ούγκο) έχει δείξει καλύτερα στοιχεία στα δυο τελευταία του ντέρμπι εναντίον του Ολυμπιακού και του Δικέφαλου στην Τούμπα, όμως σε αμφότερα τα παιχνίδια είχε ως «εξάρι» – σκούπα τον Ρουμπέν και φαινόταν πως ο Τερίμ μετά από αρκετές δοκιμές είναι η αλήθεια, έβρισκε επιτέλους την «καλή» του τριάδα. Σήμερα ο Ισπανός απουσιάζει και για να παίξει ο Αράο ως αμυντικός μέσος, θα πρέπει ο Ούγκο να πάρει θέση βασικού στο κέντρο της άμυνας: ας μην το αποκλείσουμε, αλλά είναι στη «ζυγαριά» του Τερίμ. Οσο για τον ΠΑΟΚ; Οσο περισσότερο κρατά τον αντίπαλο εκτός περιοχής, τόσο το καλύτερο! Μπορεί να το καταφέρει αυτό σε μεγάλα διαστήματα του αγώνα και το έχει αποδείξει. Οσο περισσότερες μπάλες πέσουν εντός περιοχής, τόσο περισσότερο θα κινδυνεύει, δεδομένου ότι το δίδυμο στόπερ του είναι πολύ προβληματικό.

Σημαντικός παράγοντας της αναμέτρησης θα είναι και η ατμόσφαιρα στη Λεωφόρο διότι το μπαρούτι μυρίζει από μακριά. Είναι πάρα πολύ επικίνδυνο παιχνίδι για τους Πράσινους και όπως έχει επισημανθεί και σε παλαιότερα κείμενα, στην Ελλάδα μόνο οι ίδιες οι γηπεδούχοι και οι ίδιοι οι οπαδοί του γηπεδούχου έχουν τη δυνατότητα να προστατεύσουν την ομάδα τους στα ντέρμπι. Αν το θέλουν (οι οπαδοί) κι αν το μπορούν (οι ομάδες).

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This