Επιλογή Σελίδας

Του Βασίλη Σκουντή

Tις προάλλες που ο Παναθηναϊκός συμφώνησε με τον Μπρανκού Μπαντιό έγραφα εδώ ότι ο λεγάμενος είναι παίκτης τύπου Ομπράντοβιτς.

Αμ’ ο Ίζακ Μπόνγκα;

Αυτός κι αν είναι παίκτης τύπου Ομπράντοβιτς!

Αυτός είναι και παραείναι τέτοιος!

Δεν ανήκει βεβαίως στο ολιγομελές κλαμπ των εκλεκτών “Signature Players” τους οποίους κατονόμασε τις προάλλες ο Ζοτς, αλλά εάν δεν ταιριάζανε, δεν θα συμπεθεριάζανε!

Εάν δεν ήταν παίκτης τύπου Ομπράντοβιτς, προφανώς ο εννεάκις πρωταθλητής Ευρώπης δεν θα τον είχε επιλέξει πριν από δυο χρόνια στην Παρτίζαν, ούτε θα τον βάσταγε στη δούλεψη του για δυο σεζόν, ούτε θα τον στρατολογούσε στην καινούργια πράσινη αρμάδα του…

Ούτε θα τον γοήτευε τόσο πολύ, ώστε να δηλώσει απειλητικά στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου πως θα αποχωρούσε μαζί του από την Παρτίζαν.

Ο Σλούκας, ο Λεσόρ και ο… Διαμαντίδης

Παρεμπιπτόντως ο έλκων την καταγωγή του από το Κονγκό φόργουορντ και πρωταθλητής κόσμου και Ευρώπης με τη Γερμανία είναι-τουλάχιστον μέχρι στιγμής-ο τρίτος παίκτης του υφιστάμενου ρόστερ του Παναθηναϊκού που έχει ξανακάνει χωριό με τον Ζοτς, μετά τον Κώστα Σλούκα και τον Ματίας Λεσόρ με τους οποίους συναγελάσθηκε επί πέντε σεζόν (2015- 2020) στη Φενέρμπαχτσε και επί δυο (2021-2023) στην Παρτίζαν Βελιγραδίου αντιστοίχως.

Το ξέρει ακόμη περισσότερο αυτός που πληρώνει αδρά: ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος ο οποίος τις τελευταίες ώρες επιδίδεται σε ένα μπαράζ γριφωδών αναρτήσεων μια για “τα
δυο μπαμ”, μια για “κάποιον άλλο”, μια για “τρίτο και κερασάκι”, μια για “κάποιον που δεν τον μαρτυράει”, μια για “τον άλλον που τον περιμένει στο γραφείο» και πάει λέγοντας”.

Εντέλει ο τελευταίος από τους τους γρίφους λύθηκε λίγη ώρα αργότερα, όταν οι επτάκις εστεμμένοι του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρωλίγκας ανακοίνωσαν την ούτως ή άλλως αναμενόμενη επιστροφή του Δημήτρη Διαμαντίδη.

Ο Μπόνγκα, λοιπόν, αποφάσισε να βάψει τα μαλλιά του πράσινα, καθόσον εκτός από μαύρα στο παρελθόν εμφανίσθηκε και με άσπρα και με μπεζ και με ροζ!

Συμπαίκτης με τον Γκραντ

Αποφάσισε επίσης να πιάσει το γάντι που του πέταξε ο Ομπράντοβιτς επί των ημερών οποίου στην Παρτίζαν διαφήμισε το όνομα του και αβγάτισε τη χρηματιστηριακή αξία του , με αποτέλεσμα τις τελευταίες μέρες να σφάζονται στην ποδιά του ελληνικά, ισπανικά και τουρκικά παλικάρια.

Εντέλει η μπίλια τού έκατσε στο πράσινο και ο 27χρονος πρώην παίκτης των Λέικερς, των Γουίζαρντς και των Ράπτορς εντάχθηκε στον Παναθηναϊκό, όπου θα συναντήσει έναν πρώην συμπαίκτη του στο ΝΒΑ.

Ποιος είναι αυτός;

Όχι ο Κέντρικ Ναν που αγωνίσθηκε αργότερα (σε σχέση με τον Μπόνγκα) στους Λέικερς και στους Γουίζαρντς, αλλά ο Τζέριαν Γκραντ με τον οποίο ο νεόκοπος παίκτης του Παναθηναϊκού υπήρξε ομόσταβλος για έξι ματς της σεζόν 2019-2020 στην ομάδα της Ουάσιγκτον.

Σε τόσα έπαιξε ο Γκραντ, σε εξήντα παραπάνω ο Μπόνγκα με μέσο όρο 5.0 πόντους, 3.4 ριμπάουντ και 1.2 ασίστ.

Πιο πολύ τεσσάρι ή πιο πολύ τριάρι;

Ο λεγάμενος είναι ψηλός και για τριαροτεσσάρι και για τεσσαροτριάρι!

Γελώ τώρα που το γράφω αυτό, αλλά θυμάμαι την ερώτηση που είχε κάνει ο συχωρεμένος ο Ντούσαν Ιβκοβιτς στον Βαγγέλη Αγγέλου όταν ο Χαλκιδαίος πρώην συνεργάτης του του είπε ότι έψαχνε έναν φόργουορντ για μια (δεν θυμάμαι ποια) από τις ομάδες του…

“Και τι να είναι μπρε κύριε Βαγγέλη αυτός ο παίκτης; Πιο πολύ τριαροτεσσάρι ή πιο πολύ τεσσαροτριάρι”!

Παρεμπιπτόντως εκτός από τριαροτεσσάρι ή τεσσαροτριάρι ή ακόμη και πεντάρι σε ειδικές καταστάσεις και χαμηλά σχήματα, ο ύψους 2.06μ. Μπόνγκα θα μπορούσε να συστήνεται και ως πόιντ γκαρντ!

Είχε δοκιμασθεί σε αυτή τη θέση, όταν ήταν μικρός, αλλά παραψήλωσε για να σταδιοδρομήσει ως άσος και κατέφυγε σε πιο ασφαλείς ρόλους.

Ο “3D” και ο “3 and D”

Την ημέρα που ο Παναθηναϊκός επανέφερε τον “3D” (Διαμαντίδης), έβαλε στο μαντρί και έναν -όπως λένε οι Αμερικανοί-“3 and “»: τουτέστιν έναν εξαιρετικό αμυντικό ο οποίος τα τελευταία χρόνια εξασκήθηκε αρκετά στο περιφερειακό σουτ και βαράει αρκετά τρίποντα.

Σε τέσσερις σεζόν στο ΝΒΑ (Λέικερς, Γουίζαρντς, Ράπτορς) εκτελούσε με ποσοστό 30% από τα 7.25μ., με την Μπάγερν ανέβηκε στο 40.7% και στο 44.7% στο γερμανικό Πρωτάθλημα, ενώ σε τέσσερις περιόδους στην Ευρωλίγκα μόστραρε 113/329 (ποσοστό 34.3%) και μάλιστα πρόπερσι εκτέλεσε 39 περισσότερα τρίποντα από δίποντα!

Ασφαλώς ο Μπόνγκα δεν είναι σούπερ σταρ, αλλά αποτελεί ένα σπουδαίο εργαλείο και έναν σκληρό παίκτη που δεν κρύβεται ποτέ, τουναντίον-όπως απέδειξε κάμποσες φορές με την Εθνική ομάδα της Γερμανίας- επωμίζεται ευθύνες στα κρίσιμα ματς και βγαίνει μπροστά.

Το κορμί και το ανοικτό γήπεδο

Βάζει το κορμί του γερά στις διεκδικήσεις της μπάλας, είναι ικανός να υποστηρίξει διάφορους τύπους πεντάδων και επίσης μπορεί να τρέξει στο ανοικτό γήπεδο, έστω κι αν δεν είναι τόσο γρήγορος ώστε να καλπάζει σαν τον Τσέντι Όσμαν για τον οποίο πληθαίνουν καθημερινά τα σενάρια πιθανής αποχώρησης, μολονότι-όπως και ο Χουάντσο Ερνανγκόμεθ-δεσμεύεται με συμβόλαιο και για την επόμενη σεζόν.

Μαζεύονται πάντως κάμποσα τριαροτεσσάρια και τεσσαροτριάρια στο πράσινο ρόστερ, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει…

Παίκτης που δεν μασάει

Από στατιστικής πλευράς στην περυσινή σεζόν με την Παρτίζαν παρουσίασε μέσο όρο 9.9 πόντους (με 60.2% στα δίποντα,
31.0% στα τρίποντα και υψηλό 82.7% στις βολές) 6.6 ριμπάουντ και 1.5 ασίστ.

Συνάμα φαίνεται-αλλά αυτό το γνωρίζουν καλύτερα όσοι έχουν συνεργασθεί μαζί του-ότι διαθέτει πνευματική δύναμη και δεν… μασάει στην πίεση, εξ ου και το γεγονός ότι επέλεξε να ενταχθεί σε μια δύσκολη, απαιτητική και φιλόδοξη ομάδα και να κάνει πάλι χωριό με έναν προπονητή που είναι σεσημασμένος για τις απαιτήσεις του.

Αλλά, είπαμε: είναι και παραείναι παίκτης τύπου Ομπράντοβιτς.

Πηγή: Sport24