Επιλογή Σελίδας

Του Δημήτρη Καρύδα

Δεν πάει πολύς καιρός από τις μέρες του φάιναλ φρο του Βερολίνου και οι τελικοί ήρθαν να επισφραγίσουν ένα δεδομένο: Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός δεν συμπεριλαμβάνονται άδικα στην ελίτ του ευρωπαϊκού μπάσκετ! Δικαιότατα είναι εκεί που βρίσκονται. Όταν μιλάμε φυσικά για μπάσκετ. Διότι τις ημέρες που δεν έχει αγώνες η αντιπαράθεση εκτός γηπέδων είναι διαφορετική. Μια εξίσου φανατική αντιπαράθεση ποτισμένη με μπόλικο κώνειο και ένα μάταιο κυνήγι εντυπώσεων για το ποιος έχει το ‘’’ηθικό πλεονέκτημα’’.  Εδώ όμως μιλάμε για μπάσκετ και όχι για λαικά δικαστήρια. Αυτά τα αφήνουμε στα social media που μπολιάζουν με ακόμη περισσότερο δηλητήριο τις φλέβες του μπάσκετ και μια αντιπαλότητα, καταδικασμένη ούτως ή άλλως να βρίσκεται στα όρια.

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε τη σειρά με τη θέληση και το πάθος μιας ομάδας που ήθελε για πολλούς λόγους τον τίτλο. Και βρήκε τον Παναθηναϊκό μισοάδειο και ξεχασμένο στα επινίκια του Βερολίνου! Κάπως έτσι βρέθηκε στο 2-0 ένα προβάδισμα που με βάση τα αγωνιστικά δεδομένα που είχαν διαμορφωθεί έμοιαζε με πολύ στέρεο πλεονέκτημα! Μέχρι εκεί τα σχέδια του Μπαρτζώκα είχαν λειτουργήσει τέλεια απέναντι σε ένα αντίπαλο που έμοιαζε να ψάχνει ενέργεια και κίνητρο! Ο Ολυμπιακός ήταν έτοιμος για το τέλειο κόλπο! Κάπου εκεί έγινε το λάθος που δεν προβλεπόταν από τα manual ούτε της μιας ούτε της άλλης πλευράς. Ο Κάναν  διάλεξε λάθος στιγμή για λίγο thrash-talk  στον Σλούκα με τον οποίο λέγεται ότι είχε…παρελθόν και προηγούμενα  από τη συνύπαρξή τους στον Ολυμπιακό. Αυτό το τελευταίο μπορεί να είναι αλήθεια, ίσως να είναι μια από τις όχι και λίγες φήμες που προσθέτουν αλατοπίπερο στη μυθολογία των ντέρμπι. Είτε έτσι, είτε αλλιώς ο Κάναν έκανε λάθος!

Και λειτούργησε περισσότερο με νοοτροπία streetballer που παίζει στα ανοιχτά του Χάρλεμ και σίγουρα όχι σαν ένας ψυχρός κυνικός επαγγελματίας που θέλει να τελειώσει ήρεμα και αναίμακτα τη δουλειά του χωρίς να….ξυπνήσει άνευ λόγου και αιτίας τον αντίπαλο του! Ο καβγάς που έγινε στο τέλος του δεύτερου παιχνιδιού λειτούργησε σαν ξυπνητήρι για τους παίκτες του Παναθηναϊκού και διέγειρε κυρίως τον εγωισμό τους. IΙσως εκεί κατάλαβαν πραγματικά ότι υπνωτισμένοι από τους αντιπάλους τους έβλεπαν την έβυσσο του 0-2!  Και παρουσιάστηκαν εντελώς διαφορετικοί στους δύο επόμενους τελικούς. Εβαλαν στη ζυγαριά των αγώνων και πάθος και κίνητρο και έφτασαν στο 2-2 γεγονός που τους δίνει το δικαίωμα να ονειρεύονται μια επικών και ιστορικών διαστάσεων ανατροπή. Ο Κάναν είχε την ευκαιρία να εξιλεωθεί αλλά στο 83-86  του 4ου τελικού  αστόχησε όχι μια αλλά δύο φορές σε ελεύθερα σουτ τριών πόντων. Ανάλογα τη μεριά που βλέπετε τα πράγματα αυτά τα δύο άστοχα σουτ έκλεισαν ένα κύκλο που έμοιαζε είτε με φάρσα, είτε με τραγωδία. Και ο Αμερικάνος άναψε τη σπίθα που πλέον έχει φέρει όλους τους παίκτες στα όρια τους και με τεντωμένα νεύρα. Και πλέον  η αδρεναλίνη ρέει ανεξέλεγκτα….

Κάπως έτσι λοιπόν  ξαναφτάσαμε στην…..αφετηρία. Τα πάντα θα κριθούν σε ένα αγώνα και σε σαράντα (ή περισσότερα) λεπτά! Μην βιαστείτε να βγάλετε πρόωρο πρωταθλητή. Ο τελευταίος τελικός είναι πάλι μια λευκή άγραφη σελίδα όπως για χιλιοστή και βάλε φορά αποδείχθηκε εις τετραπλούν στους προηγούμενους όπου γνώρισαν μνημειώδεις συντριβές όλα τα προγνωστικά και οι αναλύσεις! Ότι και αν γίνει στο ΟΑΚΑ θα το έχουμε ξαναδεί τουλάχιστον μια….φορά στο παρελθόν. Εάν νικήσει ο Παναθηναϊκός θα γίνει η μόλις δεύτερη ομάδα στην ιστορία των τελικών που γυρίζει ζωντανή από το 0-2, κάτι που έχει πετύχει μόνο η ΑΕΚ το 2002 με αντίπαλο τους ερυθρόλευκους.

Εάν ο Ολυμπιακός κάνει δεύτερο break στο ΟΑΚΑ και πάρει τον τίτλο θα είναι η Τρίτη φορά που κερδίζει τίτλο ομάδα σε 5ο τελικό μακριά από το σπίτι της. Το είχε πετύχει το 1999 ο Παναθηναϊκός και το επανέλαβε το 2017. Και τις δύο μέσα στο ΣΕΦ με αντίπαλο τον Ολυμπιακό. Σημαντική (;) λεπτομέρεια: Και στις δύο περιπτώσεις η έδρα έσπασε στη σειρά των τελικών μόνο μια φορά. Στον 5ο και τελευταίο αγώνα.

Πηγή: Novasports

Pin It on Pinterest

Shares
Share This