Επιλογή Σελίδας

Του Αντώνη Καρπετόπουλου

Βρίσκεται σε ημιτελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης για πρώτη φορά στην ιστορία του. Ως εκ τούτου δεν μπορεί να υπάρξει καμία απολύτως ανάλυση του παιγνιδιού αυτού. Είναι ένα ματς που ο Ολυμπιακός δεν έχει ξαναδώσει. Το συνοδεύει η απορία για το αν η ελληνική ομάδα θα καταφέρει να ανταποκριθεί στην ανάγκη της στιγμής, που είναι για τον σύλλογο ιστορική. Όλα απόψε είναι κυρίως ζήτημα απόδοσης των παικτών του Ολυμπιακού. Που πρέπει να κάνουν το καλύτερο παιγνίδι τους. Διαγράφοντας όλα τα προηγούμενα. Είναι απλά σαν αυτά να μην υπάρχουν.

Μια στιγμή ιστορίας Όλα σε ενενήντα λεπτά

Η Αστον Βίλα είναι αναμφίβολα μια πολύ καλή ομάδα. Διεκδικεί την έξοδό της στο Τσάμπιονς λιγκ μέσω της Πρέμιερ λιγκ κι αυτό τα λέει όλα. Είναι η τελευταία αγγλική ομάδα που έχει απομείνει φέτος στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις σε μια χρονιά που οι αγγλικές ομάδες ήθελαν να τις κερδίσουν όλες. Σκοράρει εύκολα και πολύ παίζοντας σχεδόν αποκλειστικά με τους εξτρέμ της. Εχει προπονητή τον Εμερι που έχει κερδίσει του κόσμου τα ευρωπαϊκά τρόπαια και σαφώς γνωρίζει το πως η ομάδα του θα έχει αθλητική φρεσκάδα στο τέλος της σεζόν: αυτό είναι για όλες τις ομάδες που διεκδικούν ευρωκούπες το βασικό ζητούμενο. Είναι επίσης η Αστον Βίλα το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του UEFA Conference League σύμφωνα με τους μπουκ που ως γνωστόν δεν χαρίζουν χρήματα. Οποιος θέλει να δει τις αρετές της και τις αδυναμίες της δεν έχει παρά να ξαναδεί το παιγνίδι της με την Τσέλσι την περασμένη Κυριακή. Ηταν φουριόζα κι εντυπωσιακή στο πρώτο ημίχρονο και θα μπορούσε να κερδίζει με σκορ μεγαλύτερο του 2-0 στο οποίο έφτασε χωρίς να ιδρώσει. Και ήταν επιπόλαια και τσαπατσούλα στο δεύτερο ημίχρονο και μετά την ισοφάριση της Τσέλσι θα μπορούσε να χάσει και το ματς. Αλλά όλα αυτά ενδιαφέρουν απλά τους ποδοσφαιρόφιλους που θέλουν να έχουν μια ιδέα για την αντίπαλο του Ολυμπιακού, αν και εφόσον δεν την γνωρίζουν. Δεν αφορούν τους παίκτες του Ολυμπιακού: αυτοί πρέπει να μπουν στην διάσταση του ημιτελικού. Απόψε υπάρχουν αυτοί, η ιστορία του συλλόγου στον οποίο αγωνίζονται, οι οπαδοί τους που περιμένουν να τα δώσουν όλα. Και τίποτα άλλο.

Δουλειά είναι η υπέρβαση

Ο ημιτελικός μιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης μπορεί για μια ομάδα να είναι μια μέρα στη δουλειά. Η Ρεάλ Μαδρίτης, η Μπάγερν Μονάχου, η Λίβερπουλ, η Γιουβέντους και η Μίλαν, η Μπαρτσελόνα και τώρα η Μάντσεστερ Σίτυ δίνουν τέτοιους σχεδόν κάθε χρόνο. Οι προπονητές αυτών των ομάδων, όταν φτάνουν σε ημιτελικούς, οφείλουν να προετοιμάσουν τις ομάδες τους για κάθε ενδεχόμενο, να έχουν ένα αυστηρό σχέδιο και να έχουν στο μυαλό τους και διαφοροποιήσεις και παραλλαγές: το διακύβευμα είναι ένας τελικός κι ένα τρόπαιο το οποίο έχουν ως στόχο πάντα από την αρχή της σεζόν, όσο περιπετειώδης κι αν έχει υπάρξει αυτή. Ο Ολυμπιακός δεν ανήκει στο κλειστό κλαμπ αυτών ομάδων: φτάνει για πρώτη φορά σε ημιτελικό κι ο στόχος όλων πρέπει να είναι η καλύτερη δυνατή εμφάνιση. Και η πιθανότητα μέσω αυτής να μεγαλώσει και ο σύλλογος και η ιστορία του αλλά και να αποκτήσει μια ιδιαίτερη λάμψη η δική τους καριέρα.

Δεν μπορώ να μπω στην λογική να κάνω αναφορές στις αρετές της Αστον Βίλα. Ούτε υπάρχει λόγος επισημάνσεων των όποιων δυσκολιών μπορεί να έχει να αντιμετωπίσει ο Ολυμπιακός το βράδυ. Αυτά ισχύουν για τα συνηθισμένα παιγνίδια: απόψε ο Ολυμπιακός δίνει ένα ματς που δεν έχει ξαναδώσει ποτέ. Και πρέπει συνακόλουθα η απόδοσή των παικτών του να είναι η καλύτερη από ποτέ. Αλλιώς δεν γίνεται να γυρίσει από την Αγγλία με ένα αποτέλεσμα διαχειρίσιμο στο Καραϊσκάκη. Διότι η Αστον Βίλα ψάχνει ένα τρόπαιο εδώ και 31 χρόνια. Κι έχει την ποιότητα για να κάνει το εξαιρετικό ματς που η αυτή περίσταση απαιτεί όποιες κι αν είναι οι απουσίες της. Ενώ ο Ολυμπιακός πρέπει να κάνει μια υπέρβαση: αυτή είναι απόψε η δουλειά του.

Η καρδιά θα μετρήσει

Οι παίκτες του Ολυμπιακού ξέρουν τα πάντα για τον αντίπαλό τους. Ξέρουν πχ ότι η αρχή είναι το μισό ματς, ότι δεν πρέπει να επαναλάβουν τα λάθη της Πόλης, ότι η Αστον Βίλα θα μπει δυνατά. Ξέρουν ότι οι εξτρέμ της είναι η δύναμή της και ότι είναι ομάδα που μπορεί να φτάσει στο γκολ με έξι και επτά παίκτες. Σε αυτό το επίπεδο και με δεδομένη την σημαντικότητα του ματς η προετοιμασία τους από τον Μεντιλίμπαρ είναι δεδομένο πως θα είναι η πρέπουσα. Ο Βάσκος προπονητής ημιτελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης έχει παίξει πέρυσι: δεν είναι πρωτάρης ώστε να τον λυγίσει το βάρος της αποστολής. Δεν νομίζω επίσης ότι έχουν μεγάλη σημασία και οι όποιες επιλογές του: όποιοι κι αν έχουν την τύχη να αγωνιστούν σε αυτό το ιστορικό ματς έχουν την υποχρέωση να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν. Ενας τέτοιος ημιτελικός δεν είναι ένα παιγνίδι τακτικής, ή σωστών επιλογών ή αποτελεσματικής στρατηγικής: όλα αυτά χρειάζονται φυσικά, είναι βέβαιο πως μετά το τέλος του θα επισημανθούν, αλλά πριν το ματς αρχίσει είναι δευτερεύοντα. Προέχει η κατάθεση ψυχής, η αίσθηση της ιστορίας, η θέληση να συνδέσεις την καριέρα σου με κάτι αληθινά σπουδαίο και σπάνιο. Ειδικά μάλιστα αν είσαι καιρό στην ομάδα. Αν ξέρεις δηλαδή τι είναι ο Ολυμπιακός πόσο προσδοκούσε την σημερινή στιγμή ο σύλλογος και τι σημαίνει αυτό το ματς για τον κόσμο της ομάδας. Δεν είναι ο Μεντριλίμπαρ αυτός που θα δώσει οδηγίες: είναι η καρδιά που πρέπει να μιλήσει απόψε.

Κίνητρο και ιστορία

Ο Μεντιλίμπαρ είπε πριν το ματς δυο πράγματα που μοιάζουν αντιφατικά. Είπε ότι ο Ολυμπιακός θα κατεβεί να παίξει για να κερδίσει αλλά και ότι τρέφει μεγάλο σεβασμό για την δουλειά του Εμερι και την Αστον Βίλα που όπως είπε είναι έτοιμοι να τιμωρήσει κάθε λάθος. Ο Βάσκος μπορεί να λέει ό,τι θέλει και να αποφασίσει ό,τι θέλει. Η Αστον Βίλα είναι αναμφίβολα μια σπουδαία ομάδα: θα το έλεγε οποιοσδήποτε. Εχει μπροστά της την πιθανότητα κάτι σημαντικό να κερδίσει: ο ημιτελικός είναι μια στάση πριν τον μεγάλο της στόχο που είναι το ίδιο το τρόπαιο. Ο Ολυμπιακός όμως έχει μεγαλύτερο κίνητρο και είναι και πρέπει συγχρόνως να νιώθει κι απελευθερωμένος από οποιοδήποτε άγχος αφού αν αναλογιστεί κανείς την σεζόν του κι εδώ που έφτασε λίγο δεν είναι. Εμεινε γατζωμένος στην πιθανότητα να τα καταφέρει και όταν χρειάστηκε να ανατρέψει το εις βάρος του 1-4 από την Μακάμπι και όταν είδε το υπέρ του 3-0 να γίνεται 3-2 από την Φενέρ και όταν στην Πόλη χρειάστηκε τα πέναλτι. Εκανε λάθη, έπεσε, σηκώθηκε: ό,τι προηγήθηκε μετράει και ό,τι ακολουθεί είναι ιστορία. Απόψε έχει ένα ραντεβού μαζί της. Το πιο μεγάλο.

Πηγή: Karpetshow

Pin It on Pinterest

Shares
Share This