Επιλογή Σελίδας

Του Αντώνη Καρπετόπουλου

Ο Ολυμπιακός πήγε στην Σουηδία για να κερδίσει την Μάλμε και το έκανε δείχνοντας μεγάλη συγκέντρωση, σχέδιο και προσωπικότητα. Δεν τον βραχυκύκλωσαν ούτε κάποια απρόβλεπτα, όπως ο τραυματισμός του Ορτέγκα νωρίς νωρίς (τον αντικατέστησε ο Πιρόλα που ήταν εξαιρετικά αποτελεσματικός), ούτε ένα χαμένο πέναλτι του ΕλΚαμπί στο 80΄ – πάντα μια τέτοια εξέλιξη δημιουργεί ένα κάποιο εκνευρισμό, αλλά ο Ολυμπιακός είχε πολύ καθαρό μυαλό. Κι αν λίγο πιέστηκε στις καθυστερήσεις, είναι λογικό καθώς απέναντί του είχε μια πρωταθλήτρια που μάλιστα βασίζεται στο επιθετικό της παιγνίδι. Αυτό που ο Ολυμπιακός ακύρωσε παίζοντας αυτός πιο πολύ με την μπάλα στο πιο μεγάλο μέρος του παιγνιδιού. Που συνολικά ήταν καλύτερο από αυτό που έκανε και κόντρα στην Μπράγα.

Μια ομάδα με ευρωπαϊκό αέρα... Τα κέφια του Ζέλσον

Ο Ολυμπιακός είχε ένα απολύτως επιβλητικό πρώτο ημίχρονο με μεγάλο πρωταγωνιστή τον ξεκούραστο Ζέλσον Μαρτίνς. Αυτός είναι ο «παίκτης-κλειδί» του Ολυμπιακού στο ξεκίνημα της σεζόν: στην καλή του βραδιά είναι και Ποντένσε και Φορτούνης, δηλαδή και εξτρέμ που τρομάζει τον προσωπικό του αντίπαλό και δημιουργός με την μπάλα στα πόδια. Χθες η εμφάνισή του είναι ειδικά στο πρώτο ημίχρονο καταπληκτική. Στο 9΄με ένα σουτ από 22 μέτρα σημάδεψε το δοκάρι του τερματοφύλακα Ντάλιν, που είχε μείνει άγαλμα κι αφού είδε τον Τσικίνιο να μην τελειώνει όπως πρέπει την δεύτερη μεγάλη ευκαιρία του Ολυμπιακού, στο 30΄ αποφάσισε να διασχίσει το γήπεδο και να πασάρει στον ΕλΚαμπί που βρήκε την μπάλα στρωμένη μπροστά του και την έστειλε στα δίχτυα. Ο Ζέλσον απλοποίησε την δουλειά. Και για την νίκη φρόντισαν πολλοί άλλοι.

https://www.novasports.gr/wp-content/uploads/2024/10/jelson-olympiacos-1200x696.jpg

Με τον Μουζακίτη να μαζεύει όλες τις δεύτερες μπάλες, τον Τσικίνιο να παίζει και χαφ και δεύτερος κυνηγός όπως μόνο αυτός μπορεί, τον Εσε να κόβει και να ράβει, τον ΕλΚαμπί έτοιμο να κάνει γκολ στην πρώτη του τελική προσπάθεια και την άμυνα ψηλά ώστε οι γηπεδούχοι να μην μπορούν να πλησιάσουν παρά μόνο γεμίζοντας, ο Ολυμπιακός για 45 λεπτά πιέστηκε ελάχιστα από τους πρωταθλητές Σουηδίας, που πήγαν στα αποδυτήρια νιώθοντας μάλλον τυχεροί γιατί έχαναν με μόλις ένα γκολ: ο Τσικίνιο στο 32΄είχε σπαταλήσει μια ακόμα ευκαιρία για να τελειώσει το ματς κι ο Ολυμπιακός είχε στο πρώτο σαρανταπεντάλεπτο ένα γκολ, ένα δοκάρι και εννιά τελικές! Δεν υπάρχει εφετινό του ημίχρονο τόσο παραγωγικό.

Λίγη πίεση, αρκετή προσωπικότητα

Στο δεύτερο ημίχρονο ο Ολυμπιακός δεν θα μπορούσε να είναι εξίσου παραγωγικός γιατί οι γηπεδούχοι ήταν δεδομένο πως θα έκαναν κάτι περισσότερο. Ο κόουτς Ρίντστρομ δεν είχε τον Τελέν και είδε τον Ολυμπιακό να εξαφανίζει τους Μπόλιν και Μποτέιμ (που έχουν πάνω από 30 γκολ στη σεζόν και οι δυο), αλλά αντικαθιστώντας τον 18χρονο Λουκίλ με τον 34χρονο Δανό Κρίστενσεν, ένα τοπικό ήρωα, είδε την ομάδα του να αναπτύσσεται πιο γρήγορα και να απειλεί. Ο Ζέλσον έκανε πλέον ένα κανονικό ματς, ο Τσικίνιο δυσκολευόταν να πλαισιώσει τον ΕλΚαμπί, ο Εσε έμοιαζε λίγο κουρασμένος. Αλλά ο Ολυμπιακός έχει πλέον ευρωπαϊκή προσωπικότητα κι αυτό το βλέπεις την στιγμή της δυσκολίας του. Μετά από ένα 15λεπτο που υπέφερε τις αλλαγές παιγνιδιού των Σουηδών (κυρίως το πέρασμα της μπάλας από τα δεξιά στα αριστερά) ο Ολυμπιακός βρήκε πάλι την ισορροπία του, κυρίως χάρη στην εξαιρετική δουλειά της άμυνας του. Ο Κοστίνια γίνεται καλύτερος από ματς σε ματς και πρέπει απλά να μην βιάζεται όταν παίρνει επιθετικές πρωτοβουλίες. Ο Πιρόλα δεν άφησε κανένα να περάσει και τα κατάθερε καλά παρόλου που έπαιξε κι αυτός με ενοχλήσεις. Ο Ρέτσος ήταν εξαιρετικός κι ο Κάρμο ο γνωστός ηγέτης. Η άμυνα έδινε σιγουριά κι ο Ολυμπιακός έγινε γρήγορα απειλητικός: με τον ΕλΚαμπί προσεχτικότερο η σεμνή τελετή θα είχε τελειώσει γρήγορα, αλλά ο σχεδόν αλάνθαστος σκόρερ δεν τελείωσε καλά αρχικά μια φάση που του έφτιαξε ο Ροντινέι στο 68΄ και στη συνέχεια στο 80΄ έχασε και πέναλτι. Το κέρδισε ο ίδιος μετά από ένα άνοιγμα του Κοστίνια στον κενό χώρο, το χτύπησε συρτά «ρίχνοντας» στην δεξιά γωνία τον τερματοφύλακα Ντάλιν και σημαδεύοντας στα αριστερά, αλλά η μπάλα του έφυγε άουτ. Όταν αντικαταστάθηκε λίγο αργότερα, φάνηκε ότι ίσως δεν έπρεπε να εκτελέσει το πέναλτι αυτός: ήταν κατάκοπος.

https://www.olympiacos.org/wp-content/uploads/2024/10/24/6351868.jpg

Η συμμετοχή του Μεντιλίμπαρ

Ο Μεντιλίμπαρ ήταν αυτή την φορά προσεχτικός κι έχει μεγάλη συμμετοχή στη νίκη. Κατέβασε σε δεύτερο ματς στο Europa League την ίδια ενδεκάδα, πράγμα που δεν έχει κάνει ποτέ στο πρωτάθλημα. Αλλά το πιο σημαντικό δεν ήταν η ενδεκάδα, ήταν η τακτική.

Ο Ολυμπιακός πίεσε ψηλά, αλλά πίεσε πραγματικά: ΕλΚαμπί, Τσικίνιο, Ζέλσον και Ροντινέι έκαναν τους Σουηδούς να ιδρώσουν και ο Ολυμπιακός παίζοντας με την άμυνα στην σέντρα τους στέρησε, ειδικά στο πρώτο ημίχρονο και την δυνατότητα του γεμίσματος – όταν η μπάλα σηκωνόταν κατέληγε στον Τζολάκη. Από τον Ολυμπιακό λείπει κάποιος που θα κάνει την δουλειά που έκανε πέρσι ο Ιμπόρα, αλλά ο Μεντιλίμπαρ βρήκε σε αυτό λύση ζητώντας από τον Κάρμο ή τον Ρέτσο να βγαίνουν αυτοί στη σέντρα καθαρίζοντας ψηλά στα γεμίσματα. Όταν οι γηπεδούχοι έβλεπαν πως το γέμισμα δεν λειτουργούσε (ο Μποτχαίμ κι ο Μπόλιν δεν πήραν την μπάλα ποτέ για να συνεργαστούν), υποχρεώνονταν να παίξουν με την μπάλα κάτω κι εκεί τους περίμεναν ο Μουζακίτης κι ο Εσε. Ο Βάσκος ήταν τόσο ευχαριστημένος με την συνολική εμφάνιση της ομάδας ώστε έμοιαζε να μην θέλει να κάνει αλλαγές. Όταν τις έκανε αυτοί που μπήκαν (ο Γκαρθία κι ο Στάμενιτς κυρίως) τον βοήθησαν να κλειδώσει το ματς: για τον μικροπανικό του τέλους υπεύθυνοι είναι οι παίκτες του.

https://www.novasports.gr/wp-content/uploads/2024/07/mendilibar.jpg

Είναι φανερό πως ο κόουτς δουλεύει αρκετά τα ευρωπαϊκά ματς: δεν είναι απλό για καμία ελληνική ομάδα να περιορίσει έτσι την Μάλμε – ο Ολυμπιακός έκανε χθες στην Σουηδία την πρώτη του νίκη. Αν υπήρχε ανάλογη προσοχή και για τα ματς του ελληνικού πρωταθλήματος η εικόνα του Ολυμπιακού θα ήταν και στο πρωτάθλημα καλύτερη. Αλλά προφανώς ο κόουτς πιστεύει πως για ματς όπως αυτά με τον Λεβαδειακό, και τον Παναιτωλικό που προηγήθηκαν και για αυτό που θα δώσει ο Ολυμπιακός μεθαύριο με τον Αστέρα, δεν χρειάζεται κάποια ειδική προετοιμασία, αλλά απλά να κάνουν οι παίκτες την δουλειά τους. Και να μην κοιμούνται, όπως θα έλεγε. Πράγμα που όμως κάνει εφέτος τα ματς αυτά πολύ πιο δύσκολα από όσο είναι συνήθως.

Κατά τα άλλα ο Ολυμπιακός έφτασε τους 6 βαθμούς. H Λάτσιο, η Αντερλεχτ και η Τότεναμ είναι οι μόνες με 9. Στους 7 βρίσκονται ο Αγιαξ, η Γαλατά, η Μίντιλαντ, η Μπόντο, η Αϊντραχτ, η Αθλέτικ Μπιλμπάο. Ο Ολυμπιακός δεν παίζει με καμία από αυτές, ενώ πολλές θα παίξουν μεταξύ τους. Ο Ολυμπιακός θα τις κυνηγήσει όλες. Kι αν πάρει τα ματς στο Καραϊσκάκη λογικά θα βρεθεί στην πρώτη οκτάδα.

Πηγή: Karpetshow