Επιλογή Σελίδας

Του Βασίλη Φουντουλάκη

Ο ΑΟΚ Χανιά είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση συλλόγου. Εμφανίστηκε σχετικά πρόσφατα στο προσκήνιο, μόλις το 2016, αλλά στη βραχύβια ιστορία του έχει προλάβει να κάνει αρκετά σημαντικά πράγματα, τόσο σε επίπεδο ανδρών, όσο και σε επίπεδο υποδομών. Μάλιστα στα 8 χρόνια ζωής του, τα 6 έχει αγωνιστεί σε Εθνικές κατηγορίες (σε Β’ και Γ’ Εθνική). Φέτος της αποχαιρετά, αλλά οι άνθρωποι της ομάδας αφενός δεν στενοχωριούνται καθώς θεωρούν ότι ο σύλλογος απέκτησε «υπόβαθρο», αφετέρου είναι σίγουροι ότι θα επιστρέψουν.

«Η προσπάθεια θα συνεχιστεί. Η ανδρική ομάδα θα επανέλθει σε Εθνική κατηγορία και τα τμήματα υποδομής θα βελτιώνονται. Η αγάπη μας για το άθλημα και τα παιδιά, οι εμπειρίες μας εγγυώνται την επιτυχία της ομάδας», σημειώνει ο πρόεδρος της ομάδας Μιχάλης Ξυλάκης και εκ των ιδρυτών του συλλόγου.

Τα υπόλοιπα μέλη που «γέννησαν» τότε την ομάδα ήταν: Ιωάννης Παπαδόπουλος (αντιπρόεδρος μέχρι σήμερα), Γιώργος Μπαρκούρας, Πέτρος Τσαμπάς, Κώστας Ζουριδάκης, Μάνος Γρυλλάκης, Σπύρος Αδοντάκης και Τάκης Μαργαρώνης.

Ο στόχος που τέθηκε με την ίδρυση του συλλόγου

«Σκοπός των μελών που ιδρύσαμε τον ΑΟΚ Χανιά και που νωρίτερα απαρτίζαμε την επιτροπή μπάσκετ του Κύδωνα ήταν η δημιουργία ενός αποκλειστικά μπασκετικού συλλόγου και όχι τμήμα ομίλου για να μπορέσει να προσφέρει περισσότερα στο άθλημα στην πόλη μας. Πρωταρχικοί στόχοι η δημιουργία ανδρικής ομάδας που θα εκπροσωπούσε την πόλη σε Εθνικές κατηγορίες, ανάπτυξη πρότυπων ακαδημιών και η κοινωνική υπηρεσία στην πόλη. Οι στόχοι σε μεγάλο βαθμό επετεύχθησαν αλλά συνεχίζεται η προσπάθεια», επισημαίνει ο πρόεδρος της ομάδας.

Η ακαδημία του ΑΟΚ Χανιά, με έδρα την πόλη των Χανίων, μετρά πάνω από 150 παιδιά, εκ των οποίων τα 100 περίπου είναι κάτω των 12 ετών. Ο προπονητής της ανδρικής ομάδας, Χρήστος Παπανικολάου (έχει φορέσει και τη φανέλα του Άρη) έχει γίνει «Χανιώτης» καθώς είναι από τα πρώτα χρόνια στον σύλλογο και φυσικά είναι αναπόσπαστο κομμάτι και των ακαδημιών.

«Τα θετικά αποτελέσματα της προσπάθειας αυτά τα 5 χρόνια πέρα από την ανάπτυξη της Ακαδημίας μας είναι πρωταρχικά ότι έχουμε καταφέρει να φτιάξουμε τα πρώτα γκρουπ παιδιών μικρών ηλικιών 10-12 χρόνων και 12-14 που αντιμετωπίζουν και αυτά και οι γονείς την προπόνηση και το πρόγραμμα εξέλιξης, με επαγγελματισμό, προσήλωση και κυρίως με στόχο να ονειρεύονται και να παλεύουν για κάτι περισσότερο από το να είναι απλά καλοί στο νησί και στα τοπικά πρωταθλήματα», αναφέρει ο Χρήστος Παπανικολάου που προσθέτει:

«Κύριος στόχος της ακαδημία μας είναι αρχικά το παιδί να αθλείται και να χαίρεται το παιχνίδι αλλά με σοβαρότητα, σεβασμό στην προπόνηση και αγάπη στο δύσκολο και πολλές φορές βαρετό κομμάτι της εκμάθησης των βασικών του αθλήματος. Δεύτερον από μικρή ηλικία να μάθουν να έχουν απαιτήσεις από τον εαυτό τους, να κάνουν μεγάλα όνειρα και να μην βρίσκουν δικαιολογίες στους γύρω τους. Τρίτον να ταξιδεύουν εκτός Κρήτης αλλά και εκτός Ελλάδας από μικρή ηλικία ώστε να βλέπουν πως προπονούνται και παίζουν παιδιά της ηλικίας τους στα μεγάλα κλαμπ με παράδοση στην ανάπτυξη νέων παικτών».

Πλην του Χρήστου Παπανικολάου προπονητές στις ακαδημίες του ΑΟΚ Χανιά είναι οι Αλεξίου Γιώργος, Μπασσιάς Γιάννης, Μπολιεράκης Ιάσωνας, Γρηγοριάδης Άγγελος και Βερναρδάκη Εύα.

Εμπειρίες «μπασκετικής ζωής» για τα παιδιά των ακαδημιών

Σημειώνεται ότι τα παιδιά των ακαδημιών του ΑΟΚ Χανιά λόγω και της συμμετοχής της ανδρικής ομάδας σε Εθνικές κατηγορίες έχουν αποκτήσει παραστάσεις υψηλότερου επιπέδου. Μερικά παιδιά μάλιστα βρήκαν χρόνο συμμετοχής και στην ανδρική ομάδα που έπαιζε στη Β’ πέρυσι και Γ’ Εθνική φέτος.

Επίσης, «καρποί» των ακαδημιών όπως οι Γρηγόρης Σειραδάκης και Πέτρος Πατεράκης έχουν προχωρήσει και διακρίνονται πλέον σε υψηλότερο επίπεδο και εκτός Κρήτης.

Κλείνοντας, ο προπονητής του ΑΟΚ Χανιά, Χρήστος Παπανικολάου, εστιάζει σε ένα σημαντικό πρόβλημα: «Το κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι οι ελάχιστες πανεπιστημιακές σχολές στα Χανιά. Αποτέλεσμα αυτού το σύνολο των παιδιών στα 18 να φεύγουν και να μην υπάρχουν παίκτες να στελεχώσουν μια ανδρική ομάδα που θα ήθελε να έχει παρουσία σε εθνικές κατηγορίες με γηγενείς παίκτες».

Τα Χανιά και με τον υποβιβασμό του ΑΟΚ Χανιά, δεν θα έχουν μετά από αρκετά χρόνια, ομάδα σε Εθνική κατηγορία. Η δουλειά ωστόσο έγινε και θα συνεχιστεί να γίνεται, ταλέντα θα συνεχίσουν να αναδεικνύονται και το μπάσκετ στην πόλη και με τη συνδρομή κι άλλων συλλόγων, θα ανθίσει σύντομα.

Πηγή: ΕΟΚ e-magazine

Pin It on Pinterest

Shares
Share This