Επιλογή Σελίδας

Του Πολύδωρου Παπαδόπουλου

Το quadruple χάθηκε τον Μάρτιο, το τρεμπλ τον Απρίλιο, ενώ μέσα σε μια εβδομάδα χάθηκε η Ευρώπη, αλλά και το πρωτάθλημα. Έπραξε τελικά σωστά ο Κλοπ για την ανακοίνωση αποχώρησης τον Ιανουάριο;

Ένα λάθος, εκ των υστέρων, που θα μπορούσε να αποφευχθεί σε μεγάλο βαθμό. Αλλά ήταν λάθος; Το πρωί που ο Κλοπ ξύπνησε και αποφάσισε, μια για πάντα, ότι αυτή θα ήταν η τελευταία του σεζόν στο Άνφιλντ, τι έπρεπε να κάνει ο σύλλογος; Και το πιο σημαντικό, τι έπρεπε να κάνει ο ίδιος;

Ο Κλοπ, οι ιδιοκτήτες, όλοι έκαναν αυτό που θεωρούσαν σωστό. Αν οι Reds τερματίσουν στην 3η θέση στο πρωτάθλημα είναι μάλλον επειδή δεν άξιζαν περισσότερα. Αν τερματίσουν πιο ψηλά, θα έχουν υπερβάλει εαυτόν. Αυτό δεν ήταν ένα αποτέλεσμα που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί με μια πιο επιδέξια διαχείριση της κρίσης.

Ο Κλοπ λατρεύει τον σύλλογο και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για το αντίθετο. Ο Γερμανός είναι «ερωτευμένος» με το χρώμα, το Ανφιλντ, τους οπαδούς, την αφοσίωση όλων στο σύλλογο. Έτσι, όταν ο Κλοπ αποφάσισε ότι ήρθε η ώρα να φύγει, είναι λογικό ότι η πρώτη του επιθυμία ήταν τότε να φροντίσει όλους τους ανθρώπους που ήταν δίπλα του. Δεν μπορούσε να κρατήσει ένα τόσο σοβαρό μυστικό… Αν το έκανε, όλοι θα μιλούσαν για έναν μεγάλο εγωιστή. Παίκτες, συνεργάτες, διοίκηση θα διαλύονταν αν μάθαιναν στις 19 Μαΐου πως ο Γερμανός θα έφευγε..

Ο άνθρωπος που «έχτισε» τη Λίβερπουλ της νέας εποχής νοιάζεται αρκετά για την ομάδα του και δεν την άφηνε να ψάχνει αντικαταστάτη στα τέλη Μαΐου, μαζί με… Γιουνάιτεντ, Τσέλσι και Μπάγερν. Ισως ο Κλοπ με την απόφασή του αυτή ήθελε να δώσει στους Reds και το πλεονέκτημα να πλησιάσουν πρώτοι τον Τσάμπι Αλόνσο. O ίδιος ήταν ενθουσιασμένος όταν έμαθε για τον Σλοτ «Το να προπονείς τη Λίβερπουλ είναι η καλύτερη δουλειά του κόσμου. Όλα όσα ακούω για αυτόν είναι πως είναι ένας ωραίος τύπος. Εάν είναι αυτός η λύση, ανυπομονώ να δω» είπε ο ίδιος.

Επίσης, ο 56χρονος δεν ήθελε να αφήσει στην τύχη του ένα τόσο σοβαρό θέμα. Οι διαρροές στο ποδόσφαιρο είναι πολλές και προέρχονται από τον Τύπο, τα αποδυτήρια, τους μάνατζερ. Μια λάθος κίνηση, ένα σχόλιο, ίσως έφερνε τον Κλοπ σε πολύ δύσκολη θέση. Ο Κλοπ είπε τη δική του ιστορία, έδωσε τις εξηγήσεις που ήθελε στον κόσμο της ομάδας, αφού πρώτα είχε ενημερώσει τη διοίκηση.

Αυτό που η Λίβερπουλ δεν μπόρεσε να ελέγξει ήταν αυτό που συνέβη στη συνέχεια. Ο 56χρονος είναι ευφυής άνθρωπος και η διαχείριση της ψυχολογίας των παικτών είναι στα ατού του. Ωστόσο, από τη στιγμή που ανακοίνωσε την αποχώρησή του… εξαφανίστηκαν και τα θετικά συναισθήματα. Ο Γερμανός αφήνει τη Λίβερπουλ με περισσότερες αναμνήσεις από ό,τι τρόπαια. Μετά την ανακοίνωση πίστεψαν πολλοί στο quadruple του αποχαιρετισμού. Κι εκεί, δυστυχώς, ήταν που κατέρρευσε.

Οι κολώνες που κρατούσαν το οικοδόμημα έπεσαν. Η Λίβερπουλ κέρδισε δύο παιχνίδια και πέτυχε εννέα γκολ αμέσως μετά τα νέα του Κλοπ, αλλά η ήττα με 3-1 εκτός έδρας από την Άρσεναλ ήταν το πρώτο σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά… Ακολούθησε η ήττα με 4-3 στο FA Cup από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, μετά η τριάρα εντός από την Αταλάντα στο Europa League. Και κάθε φορά που οι ελπίδες και οι προσδοκίες της Λίβερπουλ δέχονταν άλλο ένα χτύπημα, έτσι έπεφταν και τα συναισθηματικά επίπεδα που τις κουβαλούσαν. Δύο νίκες σε επτά αγώνες και ανυπακοή απο τον αρχηγό.

Σημάδια ανυπακοής. Είναι αλήθεια, πως ο Κλοπ χάνει την επιρροή του. Κανείς δεν πιστεύει πως ο Σαλάχ θα έδειχνε τέτοια ασέβεια αν ήξερε πως ο Κλοπ έχει ακόμα μια σεζόν. Υπήρξαν φήμες ότι και ο Άλισον ήταν δυσαρεστημένος που δεν επέστρεψε στην πρώτη ομάδα νωρίτερα μετά τον τραυματισμό του. Μόλις τον περασμένο μήνα ο πατέρας του Ντίας μίλησε για το συμβόλαιο του γιου του το οποίο λήγει το 2027. «Δεν έχουμε χάσει ακόμα τις ελπίδες μας για μια μεταγραφή στη La Liga», δήλωσε.

Οι διαφωνίες στο παρελθόν ήταν ανήκουστο φαινόμενο στη Λίβερπουλ του Κλοπ. Ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα της θητείας του ήταν η ικανότητα να εντοπίζει καλούς χαρακτήρες. Ακόμα και ο σερ Άλεξ Φέργκιουσον δεν μπόρεσε να κρατήσει υπό έλεγχο τα αποδυτήρια της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, όταν ανακοίνωσε ότι η σεζόν 2001-02 θα ήταν η τελευταία του.

Οχι, η Λίβερπουλ δε… διαλύεται ακόμα κι αν βγει 3η. Τα διδάγματα είναι πολλά, το υλικό εξαιρετικό και υπάρχει ήδη διάδοχος. Όσο κι αν απογοητεύτηκε από την πρόσφατη κατάρρευση, ο Κλοπ εξακολουθεί να φεύγει με το κεφάλι ψηλά, γνωρίζοντας ότι έκανε το καλύτερο δυνατό για τη Λίβερπουλ, όπως κι εκείνη έκανε τα πάντα γι αυτόν.

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This