Επιλογή Σελίδας

Του Δημοσθένη Γεωργακόπουλου

Όσοι λιγοστοί βρεθήκαμε (για επαγγελματικούς λόγους) το βράδυ της Τετάρτης στο γήπεδο της Λεωφόρου, για το παιχνίδι του Παναθηναϊκού με τον ΠΑΣ Γιάννινα, νιώσαμε μέσα μας ένα «μούδιασμα». Από τη μία η απουσία του κόσμου από τις εξέδρες, που δημιουργούσε μια παγωμένη ατμόσφαιρα και από την άλλη μία επιπλέον απουσία, αυτή στα όρια της γραμμής του πλαγίου. Η φιγούρα με τα λευκά μαλλιά, που είχαμε συνηθίσει 2,5 χρόνια να βλέπουμε από τα δημοσιογραφικά θεωρεία, έλειπε. Τη θέση του Ιβάν Γιοβάνοβιτς στον πάγκο του Παναθηναϊκού είχε πάρει ο Φατίχ Τερίμ, όμως ο Σέρβος τεχνικός ήταν… εκεί. Σε καθετί που συνέβαινε εντός ή εκτός αγωνιστικού χώρου, η πρώτη σκέψη όλων ήταν ο Ιβάν. Ίσως και λογικό μέχρι ενός σημείου.

Και τι εννοώ. Έκανε μαζεμένες αλλαγές στο 60’ ο Τερίμ; Αμέσως στη σύγκριση ότι «ο Γιοβάνοβιτς αργούσε πολύ να κάνει κινήσεις από τον πάγκο». Με ανάποδο πόδι οι εξτρέμ από τον Τερίμ για να συγκλίνουν; «Ο Γιοβάνοβιτς επέλεγε το πλάτος στο γήπεδο». Πρέσινγκ και άμεση μετάβαση από τον Τερίμ; «Ο Γιοβάνοβιτς επέλεγε πιο σετ παιχνίδι». Θα γίνουν μεταγραφές με τον Τερίμ; «Ο Γιοβάνοβιτς ήταν δύσκολος στα μεταγραφικά». Θα ενισχυθεί το ελληνικό στοιχείο με τον Τερίμ; «Ο Γιοβάνοβιτς δεν εμπιστευόταν πολλούς Έλληνες παίκτες». Όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν κάποιο προϊόν φαντασίας, αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινά. Σκέψεις και κουβέντες, τόσο εντός όσο και εκτός γηπέδου. Και ανάλογα με τα αποτελέσματα και την εικόνα του Παναθηναϊκού μέσα στο Γενάρη, ο Ιβάν θα είναι εκεί. Είτε λησμονώντας τον, είτε απομυθοποιώντας τον.

Αν, όμως, νομίζει κάποιος ότι ο Ιβαν Γιοβάνοβιτς θα είναι «παρών» μόνο στην καθημερινότητα του Παναθηναϊκού από ‘δω και πέρα είναι πολύ γελασμένος. Γιατί; Μα πολύ απλά επειδή οι μετοχές του Σέρβου τεχνικού ανέβηκαν τόσο πολύ αυτά τα 2,5 χρόνια με τη δουλειά του αλλά και με το χαρακτήρα του (ο ίδιος είναι συμπαθής σε ΟΛΕΣ τις ομάδες), που θα αποτελεί πάντα τη Νο1 επιλογή για κάθε ομάδα, όταν θα ξεκινά η… προπονητολογία. Μήπως αμφιβάλλει κανείς πως αν π.χ. τεθεί θέμα Καρβαλιάλ στον Ολυμπιακό, το πρώτο όνομα που θα ακουστεί θα είναι του Γιοβάνοβιτς; Εγώ καθόλου. «Να δώσουμε λευκή επιταγή στον Ιβάν να μας κάνει ομάδα» ήταν η πρώτη ατάκα που άκουσα από ερυθρόλευκα χείλη, την επόμενη μέρα της ήττας από τη Λαμία.

Η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ δεν μπαίνουν αυτή τη στιγμή στην κουβέντα, αφού Αλμέιδα και Λουτσέσκου θεωρούνται κάτι σαν… τοτέμ στους δύο «δικεφάλους». Κανείς, όμως, προπονητής δεν έμεινε για πάντα κάπου. Εκεί, που σίγουρα συζητείται το όνομα του πρώην τεχνικού του Παναθηναϊκού είναι στην εθνική μας ομάδα. Με τον Γκουστάβο Πογιέτ να είναι… στον αέρα, ακόμα και σε περίπτωση πρόκρισης στο Euro 2024, ο Γιοβάνοβιτς είναι ήδη στην κορυφή της λίστας, μετά το διαζύγιό του με το «τριφύλλι». Με την ηλικία του (61 ετών) να θεωρείται ιδανική για κάποιο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, ο Σέρβος κάνει «γκελ» και το όνομά του θα παίξει δυνατά το επόμενο διάστημα για τη «γαλανόλευκη». Γι’ αυτό, λοιπόν, ακόμα κι αν τώρα είναι «απών», ο ίδιος θα είναι για καιρό εδώ και θα μας απασχολεί.

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This