Επιλογή Σελίδας

 

Του Δημήτρη Καρύδα

Από τη στιγμή που οι διαιτητές θα κάνουν το τζάμπολ του αποψινού καθοριστικού ‘’τελικού’’ Παρτίζαν-Ολυμπιακού μέχρι το σφύριγμα της λήξης 20.000 τρελαμένοι Σέρβοι θα είναι όρθιοι, θα φωνάζουν, θα αποδοκιμάζουν, θα επιδοκιμάζουν, θα πιέσουν διαιτητές και αντιπάλους και θα ωθούν τους παίκτες της Παρτίζαν στα όρια τους. Η πιο δύσκολη έδρα της Ευρωλίγκας απόψε θα είναι στα….καλύτερα της αφού η Παρτίζαν ακροβατεί σε λεπτό τεντωμένο σχοινί στη 10η θέση. Ναι, μεν έχει τις περισσότερες ισοβαθμίες με το μέρος της για να μπει στα play in αλλά για να μετρήσουν αυτές χρειάζεται νίκες ώστε να φτάσει με τα καλύτερα δεδομένα στον τελικό της 34ης αγωνιστικής στην έδρα της Βαλένθια.

Ο Ολυμπιακός που λογίζεται και ως ‘’ταξικός εχθρός’’ λόγω των καλών σχέσεων με τον αιώνιο αντίπαλο Ερυθρό Αστέρα έχει μερικούς παραπάνω λόγους να μην είναι καλοδεχούμενος στη Σταρκ Αρένα. Το αντίθετο ακριβώς από αυτό που θα συναντήσει σε μια εβδομάδα από τώρα επιστρέφοντας στην πόλη για να αντιμετωπίσει τους ερυθρόλευκους του Βελιγραδίου.

Οι δύο ομάδες δεν έχουν πολλά κοινά σημεία αλλά σε ορισμένα πράγματα οι ομοιότητες μπορεί να αποβούν καθοριστικές. Για παράδειγμα, η Παρτίζαν είναι η ομάδα που σουτάρει καλύτερα από κάθε άλλη στο δίποντο (58%) και ο Ολυμπιακός η ομάδα που κρατάει πιο χαμηλά από κάθε άλλη τους αντιπάλους της στη φετινή Ευρωλίγκα (51%). Οι δύο ομάδες είναι οριακά καλές στα ριμπάουντς αλλά ο Ολυμπιακός εκείνος που δίνει τα λιγότερα επιθετικά στους αντιπάλους του. Σουτάρουν και οι δύο πολύ καλά στο τρίποντο, ενώ η Παρτίζαν έχει αισθητά καλύτερο δείκτη ευστοχίας στις βολές σε σχέση με τον Ολυμπιακό που όλη τη χρονιά είναι στις 4-5 χειρότερες ομάδες σε αυτή την κατηγορία.

Πάνω και πριν από όλα όμως ένα είναι ξεκάθαρο. Αυτά τα ποσοστά είναι για τους Σέρβους ο μέσος όρος 31 εντός και εκτός έδρας αγώνων. Στα επί μέρους η απόκλιση εντός και εκτός έδρας αριθμών (αλλά και επιδόσεων)είναι εντυπωσιακή. Δε χρειάζεται παράθεση εξονυχιστικών στατιστικών στοιχείων αφού το ρεκόρ μιλάει από μόνο του: 11-4 στη Σταρκ, 3-13 μακριά από αυτή! Η Παρτίζαν στη Σταρκ παίζει τόσο καλά όσο οποιαδήποτε άλλη ομάδα στην Ευρωλίγκα, ανατρέπει διαφορές, υπάρχουν στιγμές που το γήπεδο κατηφορίζει. Το ένιωσε στο πετσί του ο Παναθηναϊκός όταν τρία λεπτά πριν το τέλος του αγώνα πέρασε με ένα σουτ-φωτοβολίδα του Γκραντ από τη γωνία με επτά πόντους διαφορά και στο τέλος βρέθηκε ηττημένος με 7! Κανόνας επιβίωσης πρώτος, απαράβατος και πιθανώς μοναδικός: Στη Σταρκ Αρένα επιβιώνουν οι πιο σκληροί. Εκείνοι που θα μπουν και θα παίξουν 40 λεπτά άμυνα, θα βάλουν τα κορμιά τους στη μάχη και δε θα έχουν τον παραμικρό δισταγμό. Η Παρτίζαν έχασε όλες κι όλες τέσσερις φορές σε αυτό το γήπεδο. Τις τρεις σκόραρε λιγότερους από 80 πόντους. Όταν περνάει αυτό το όριο έχει 11-1 και μόνο η Μπαρτσελόνα επιβίωσε σε αγώνα ψηλού τέμπο. Η άμυνα του Ολυμπιακού είναι η καλύτερη στην Ευρωλίγκα και δε δίνει ουτε καν 75 πόντους στους αντιπάλους της. Απόψε θα είναι η απόλυτη δοκιμασία της.

Πηγή: Nova Sports

Pin It on Pinterest

Shares
Share This