Επιλογή Σελίδας

Του Βασίλη Σαμπράκου
Όσο ψύχραιμος και καλόπιστος και αν θέλεις και προσπαθείς να είσαι, δυσκολεύεσαι πολύ να συγκρατηθείς μπροστά σε πληροφορίες σαν αυτές που είναι σχετικές με τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλεξάντερ Τσέφεριν. Δηλαδή ψάχνεις να βρεις ουσία σε μια συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της UEFA και υπουργούς της κυβέρνησης, με προσκεκλημένους τους μεγαλομετόχους των ΠΑΕ. Είναι σαν ξαφνικά να φτιάχνουμε μια σαλάτα για να μπερδέψουμε τους Έλληνες, οι οποίοι έχουν παγώσει με τις σοκαριστικές λεπτομέρειες της επίθεσης που εξαπέλυσαν τα φασιστοειδή το βράδυ της Δευτέρας στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Για να μη χάσουμε το μυαλό μας, είναι άλλη η δουλειά σχετικά με την γηπεδική βία και γενικότερα την “οπαδική βία”, όπως την έχουμε βαφτίσει, και είναι άλλη η συζήτηση που προηγείται σχετικά με το τι συνέβη την περασμένη Δευτέρα. Η συζήτηση της περασμένης Δευτέρας είναι σχετική με την ασφάλεια στο ελληνικό κράτος – όχι με το ποδόσφαιρο και την “δική του” βία.

Επειδή μέχρι εδώ έχουμε ακούσει μόνο για κάτι τροχονόμους που πλήρωσαν το μάρμαρο, καθαρά για λίγους εντυπώσεων, η Ελλάδα δεν έχει κάνει τίποτα για να εξηγήσει στους Έλληνες ποιος ή ποιοι είναι αυτοί που την Δευτέρα αποφάσισαν να αφήσουν τους εγκληματίες να κάνουν την επιδρομή στη Νέα Φιλαδέλφεια. Ποιοι είναι αυτοί που άφησαν τους αστυνομικούς με τους φακούς στα χέρια να πηγαίνουν στο κατόπι των δολοφόνων και δεν τους έδωσαν εντολή να τους εμποδίσουν. Αυτό που μας καίει, τους Έλληνες, είναι να μάθουμε ποιοι πήραν αυτή την απόφαση και πώς θα πληρώσουν για αυτό το εγκληματικό λάθος. Μετά έχουμε χρόνο να ακούσουμε για τα προβλήματα του ποδοσφαίρου.

Αυτή τη συνάντηση με τους ιδιοκτήτες των μεγάλων ΠΑΕ ο Πρωθυπουργός την έχει καθυστερήσει χρόνια. Αν την είχε κάνει νωρίτερα, σήμερα θα ήταν λιγότεροι οι δολοφονημένοι, οι τραυματίες, όλοι αυτοί που έχουν πληρώσει με φυσικά ή ψυχικά τραύματα την οπαδική βία. Σε αυτή τη συνάντηση τι θέση έχει ο πρόεδρος της UEFA και οι υπουργοί. Όλοι αυτοί μαζί μπορούν να κάνουν μια συζήτηση μόνο για το θεαθήναι, για την επικοινωνία, για το TikTok. Θα συμφωνήσουν όλοι ότι το ποδόσφαιρο είναι ο βασιλιάς των σπορ και θα καταδικάσουν απερίφραστα τα επεισόδια βίας. Θα στείλουν και λουλούδια στην οικογένεια του Μιχάλη, και κάπως έτσι θα λύσουν το πρόβλημα.

Οι στιγμές είναι παραπάνω από δραματικές, για να χωρούν επικοινωνιακά παιχνίδια. Ένας νέος άνθρωπος έχασε τη ζωή του, ένα σωρό άλλοι πήγαν σακατεμένο στα νοσοκομεία, και ακόμη περισσότεροι έχουν σακατευτεί ψυχικά. Και την ίδια στιγμή όσοι καταλαβαίνουμε τι συμβαίνει στο ελληνικό ποδόσφαιρο τρέμουμε στην ιδέα μιας βεντέτας ανάμεσα σε οπαδούς της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού. Γονείς ορκίζουν τα παιδιά τους να μη ξαναπατήσουν σε ποδοσφαιρικό γήπεδο, άνθρωποι αλλάζουν συνήθειες σε μια προσπάθεια να αυτοπροστατευθούν επειδή το κράτος τους φωνάζει ότι δεν τους προστατεύει.

Αυτό δεν λύνεται με φωτογραφίες και ποσταρίσματα στις social media πλατφόρμες. Αυτό λύνεται μόνο αν σπάσεις αυγά. Και αυγά δεν σπας με πρωτόκολλο και εθιμοτυπικές συναντήσεις.

Αυτοί που συμβουλεύουν τον Πρωθυπουργό για τις κινήσεις του θα έπρεπε να αποφασίσουν επιτέλους να βγουν από την γυάλα, να κυκλοφορήσουν στους δρόμους της κανονικής ζωής και να αφουγκραστούν μια κοινωνία που έχει φτάσει να φοβάται να βγει από το σπίτι της, όπως συμβαίνει σήμερα στις γειτονιές της Νέας Φιλαδέλφειας και της λεωφόρου Αλεξάνδρας. Αυτό τον φόβο δεν θα τον διώξει μια συνάντηση με τον Τσέφεριν και τους ιδιοκτήτες. Αν θέλει να κάνει μια καλή αρχή, ας μας πει ποιος αποφάσισε να αφήσει τα ανθρωποειδή να παρελάσουν σε όλη την Ελλάδα προτού σκοτώσουν τον Μιχάλη και τι πρόκειται να κάνει με αυτούς.

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This