Επιλογή Σελίδας

Του Αντώνη Καρπετόπουλου

Ο Παναθηναϊκός κέρδισε 1-0 τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα κι απέκτησε σημαντικό αβαντάζ για πρόκριση στον τελικό του κυπέλλου Ελλάδος. Το ματς κρίθηκε από ένα γκολ του Σποράρ που πήρε το ριμπάουντ μετά απο κοντινό σουτ του Μπερνάρ και ασθενέστατη επέμβαση του Κοταράσκι κι ενώ προηγουμένως οι παίκτες του ΠΑΟ είχαν κρύψει την μπάλα αλλάζοντας την σχεδόν ανενόχλητοι δεκαπέντε φορές. Όλα αυτά έγιναν στο ξεκίνημα του δεύτερου ημίχρονου και αφού στο πρώτο ο Παναθηναϊκός έδειξε διάθεση να παίξει ποδόσφαιρο, δεν επηρεάστηκε καθόλου από την επιστροφή του κόσμου του ΠΑΟΚ στην Τούμπα κι άφησε στον  ΠΑΟΚ απλά κάποιες αντεπιθέσεις: μια από τις λίγες καλές ευκαιρίες του γηπεδούχου ξεκίνησε από μια γρήγορη επαναφορά της μπάλας από τον Κοτάρκσι. Ο ΠΑΟ είχε μετά το γκολ μεγάλες ευκαιρίες με τον Σπόραρ κυρίως να τελειώσει την δουλειά, φεύγοντας από την Τούμπα με μια νίκη πιο μεγάλη που θα καθιστούσε την ρεβάνς διαδικαστική υπόθεση. Το 1-0 με το οποίο κέρδισε είναι μεν ανατρέψιμο πλην όμως δίνει και σημαντικό προβάδισμα. Κυρίως γιατί με την νίκη αυτή ο Παναθηναϊκός σταμάτησε ένα σερί κακών αποτελεσμάτων με τον ΠΑΟΚ στο κύπελλο και τον υποχρεώνει τώρα να προβληματιστεί συνολικά για το παιγνίδι του. Στο οποίο φάνηκε πως ο Τερίμ έχει αντίδοτο.  

Στις Σέρρες κρίθηκε το χθεσινό ματς

Μετά το ματς μπορεί να πει κάποιος πως ο ΠΑΟ απέκτησε το προβάδισμά του την Κυριακή το βράδυ όταν ο μεν Τερίμ έκανε μεγάλο rotation στο ματς με τον  Πανσερραϊκό στις Σέρρες, ο δε ΠΑΟΚ έδειξε πολλά προβλήματα στο ματς με την ΑΕΚ όπου η εικόνα του δεν ήταν η καλύτερη σε ένα επίσης κομβικό για την εξέλιξη του πρωταθλήματος ντέρμπι.  Ο Τερίμ μετά την νίκη με τον Πανσερραϊκό είχε εκτός από τρεις βαθμούς που εξασφαλίζουν ηρεμία και σιγουριά και μια οκτάδα παικτών πρώτης γραμμής που ήταν έτοιμοι να επιστρέψουν στην Τούμπα. Ο Λουτσέσκου είχε ένα είδος ανακούφισης για τον τρόπο που ήρθε η ισοπαλία με την ΑΕΚ, αλλά η ανακούφιση δεν αποτελεί λύση σε κανένα πρόβλημα και δεν μπορεί να γίνει οδηγός για την συνέχεια. Και δεν είχε μπροστά του ένα ντέρμπι με τον ΠΑΟ για το κύπελλο, αλλά τρία στη σειρά.

https://i0.wp.com/sportal365images.com/process/smp-images-production/sportal.gr/14022024/59c872a5-f60b-4624-9771-15bafcf57dc3.jpg?w=1080&ssl=1

Το αναμενόμενο rotation    

Και ο Λουτσέσκου και ο Τερίμ έκαναν το αναμενόμενο rotation. Ο Ρουμάνος κράτησε στην ενδεκάδα τον Κοτάρσκι, χρησιμοποίησε για πρώτη φορά βασικό τον Γιόνι Ότο, δίπλα στους Κετζιόρα, Μιχαηλίδη, έβαλε τον Ράφα αντί του Μπάμπα, εμπιστεύθηκε τους Τσιγγάρα, Σβαμπ, όπως περιμέναμε αλλά έβαλε και τον Ζίβκοβιτς, στην επίθεση δίπλα στους Ντεσπόντοφ, Μπράντον Τόμας με τον Μάρκος Αντόνιο δεκάρι.

O Τερίμ επανέφερε τον Ντραγκόφσκι κάτω από τα δοκάρια και τους Αράο και Γέντβαϊ στο κέντρο της άμυνας με τους  Μλαντένοβιτς, Κώτσιρα στα άκρα. Στα χαφ ο Πέρεθ βρέθηκε  πίσω από Τσέριν – Μπακασέτα και η έκπληξη ήταν στην γραμμή της επίθεσης όπου έπαιξαν οι τρεις που ξεκίνησαν με τον Πανσερραϊκό δηλαδή οι Παλάσιος και Μπερνάρ στα άκρα, με τον Σπόραρ στην κορυφή. Η επιλογή των επιθετικών δείχνει πόσο ο Τούρκος προπονητής πίστευε στην νίκη: στην μεσαία γραμμή και στην άμυνα προτίμησε τους προγραμματισμένα  ξεκούραστους, στην επίθεση τους Παλάσιος και Μπερνάρ που είναι οι πιο φορμαρισμένοι του παίκτες και φυσικά τον Σπόραρ που έχει αγωνιστεί πιο πολύ από τον Γερεμέγιεφ. Η ομάδα που παρουσίασε ο Τερίμ ήταν πιο δεμένη κι αυτό φάνηκε: κυρίως είχε ομοιογένεια. Μπορεί στο πρώτο ημίχρονο ο Παναθηναϊκός να μην έκανε ευκαιρίες (μια δυο επικίνδυνες καταστάσεις που δημιούργησε ο Μπερνάρ έδειξαν απλά ότι ο ΠΑΟ είναι έτοιμος να χτυπήσει…) αλλά είχε φέρει το παιγνίδι στα μέτρα του: ό,τι έκανε στην Τούμπα θύμισε πολύ ό,τι έκανε με τον Ολυμπιακό στο ματς που κέρδισε πρόσφατα στην Λεωφόρο –πρώτα από όλα η ενδεκάδα.

Είχε πειστεί κι αυτός

Ο ΠΑΟΚ προσπάθησε να αντιδράσει στο τελευταίο διάστημα του παιχνιδιού, όπως ακριβώς έκανε και με την ΑΕΚ. Ο Λουτσέσκου έριξε στο ματς τους Μεϊτε, Τάισον, Μουργκ και στο τέλος τον Σαμάτα αλλά όλες αυτές οι αλλαγές επέτρεψαν στον ΠΑΟΚ να κάνει όλες κι όλες δύο ευκαιρίες – μια μετά από μια εκτέλεση κόρνερ του Ζίφκοβιτς και την δεύτερη και μεγαλύτερη στις καθυστερήσεις όταν ένα σουτ του Μεϊτέ μετά από καραμπόλες κατέληξε στο δοκάρι: και στις δυο περιπτώσεις ο Ντραγκόφσκι έδειξε τα αντανακλαστικά του. Ο Τερίμ όταν είδε την ομάδα του να οπισθοχωρεί έβγαλε τον Σπόραρ για να χρησιμοποιήσει τον Ζέκα – ο ΠΑΟ είχε χώρους κι απείλησε και στο τέλος, αυτοί μάλιστα έγιναν περισσότεροι μετά την ταυτόχρονη αποβολή του Τάισον και του Μπακασέτα.

https://i0.wp.com/resources.sport-fm.gr/supersportFM/images/news/24/02/14/4145175_211512.jpg?w=1080&ssl=1

Ο Λουτσέσκου θα ήθελε τον Κωνσταντέλια, αλλά δεν τον είχε το βράδυ που τον χρειαζόταν ίσως πιο πολύ. Η έλλειψη του μικρού και η ανάγκη να πάρει ανάσες ο Τάισον στοίχισαν και στον Ντεσπότοφ και στον  Ζίφκοβιτς που κλήθηκαν  να παίξουν στα αριστερά πράγμα που σαφώς δεν χαίρονται: και οι δυο παίζοντας εκτός θέσης έκαναν λίγα. Όμως το πιο μεγάλο πρόβλημα του ΠΑΟΚ ήταν η ίδια του η ενδεκάδα που δεν έδινε καμία σιγουριά: ούτε η άμυνα ήταν αψεγάδιαστη (υπήρχε μάλιστα μεγάλη βιασύνη και στις μεταβιβάσεις), ούτε η μεσαία γραμμή δημιουργούσε διότι υπάρχει διαφορά κι ανάμεσα στον Μεϊτέ και στον Τσιγγάρα κι ανάμεσα στον Μουργκ και τον Μάρκος Αντόνιο. Αλλά τι να έκανε ο Λουτσέσκου; Να χρησιμοποιούσε τους βασικούς του σε τέσσερα ντέρμπι στην σειρά είναι σχεδόν αδύνατο, οπότε σωστά διάλεξε να κρατήσει τους καλύτερους για το ματς με τον Ολυμπιακό στο οποίο η νίκη του χρειάζεται για να κρατήσει την πρωτιά στο πρωτάθλημα.

Ενδεχομένως ο Ρουμάνος να έχει πειστεί κι αυτός ότι ο ΠΑΟΚ έχει δυο ισάξιες ενδεκάδες κτλ. Δεν είναι ακριβές. Εχει μια καλή ενδεκάδα για να παλεύει τα ντέρμπι και μια ικανή να βάζει 4 και 5 γκολ στον ΟΦΗ, στην Κηφισιά και στον ΠΑΣ, αλλά αυτό συμβαίνει με όλους τους μεγάλους μας φέτος. Ο Λουτσέσκου δεν είχε άλλη επιλογή: πρόβλημα θα είναι αυτή που έκανε να μην του δώσει το ματς με τον Ολυμπιακό την Κυριακή. Διότι για να παίξει τα ρέστα του για το κύπελλο στη Λεωφόρο πρέπει την επόμενη Τετάρτη να κατεβεί στην Αθήνα με ενθουσιασμό και σιγουριά: αν δεν κερδίσει τρίτο ντέρμπι στην σειρά εντός έδρας ο ΠΑΟΚ θα πνιγεί στην ανασφάλεια, αυτή που για μήνες είχε αφήσει στην άκρη. Η βραδινή επίθεση στον Μπακασέτα δεν αποτελεί λύση: ακόμα κι αν ο Ελληνας διεθνής έκανε θέατρο (που έκανε) δεν ξεκίνησε αυτός τον καυγά με τον Τάισον. Και προφανώς δεν φταίει το θέατρό του για την ήττα του ΠΑΟΚ: ανασύνταξη χρειάζεται κι όχι μετατόπιση ευθυνών ή πόσο μάλλον μουρνούρα για όσα κάνουν οι άλλοι: οι άλλοι κάνουν την δουλειά τους.           

O Αρης περιμένει

Ο Τερίμ πχ. Ηθελε τη νικη, την πήρε. Τώρα θα κάνει πολλές αλλαγές με την Λαμία και θα περιμένει τον ΠΑΟΚ στην Λεωφόρο για να τον αποκλείσει και να φτάσει στον τελικό με τον Αρη που την Τρίτη το βράδυ άντεξε στο Αγρίνιο κι έφυγε και με νίκη χάρη στο γκολ του Βέλεθ. Ο ΠΑΟ δεν έχει ακόμα προκριθεί αλλά έχει πετύχει κάτι σημαντικότερο: έχει την αυτοπεποίθηση και την σιγουριά του προπονητή του. Αλήθεια την συζήτηση ότι δεν κερδίζει τα ντέρμπι που γινόταν επί Γιοβάνοβιτς την θυμάται κανείς; 

Πηγή: Κάρπετ Show

Pin It on Pinterest

Shares
Share This