Επιλογή Σελίδας

Του Μενέλαου Σεβαστιάδη

Οι ιδιαιτερότητες και οι καινοτομίες έχουν μπει στη μπασκετική καθημερινότητα από το 2017 όταν η FIBA επανέφερε τους προκριματικούς αγώνες των διοργανώσεών της για όλες τις χώρες και η Ευρωλίγκα «στύλωσε τα πόδια» δημιουργώντας συνθήκες που αν μη τι άλλο… στενοχώρησαν το άθλημα.

Μία ακόμα, έρχεται να προστεθεί από το υπάρχον καλεντάρι που φέρνει τις Εθνικές λίγα 24ωρα πριν μπουν στη μάχη του Ευρωμπάσκετ 2022, να δίνουν τους πρώτους αγώνες τους για τη δεύτερη φάση των προκριματικών ομίλων του FIBA World Cup 2023!

Κατά κάποιο τρόπο, οι Εθνικές έχουν μία εβδομάδα λιγότερης προετοιμασίας και μία περισσότερη σημαντικών αγώνων, που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι… επιβίωσης.

Ευτυχώς όχι για την Εθνική Ελλάδας. Το βαθμολογικό ταμπλό που έχει διαμορφωθεί στον όμιλο Ι των «παραθύρων» της δίνει το δικαίωμα να παλέψει μόνο για το… ευ ζην και όχι για το ζην αυτό καθεαυτό.

Η Εθνική μπορεί να ταξιδέψει για το Μιλάνο, τον πρώτο της σταθμό στο Ευρωμπάσκετ, την 31η Αυγούστου έχοντας εξασφαλίσει ουσιαστικά την παρουσία της στα γήπεδα της Ασίας (Φιλιππίνες, Ιαπωνία, Ινδονησία). Αν καταφέρει να νικήσει στις 25/8 στο Βελιγράδι (21.00) τους Σέρβους που βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο και αντιμέτωποι με το φάσμα του αποκλεισμού και στις 28/8 (20.00) στο ΟΑΚΑ το Βέλγιο, τότε τα δύο τελευταία «παράθυρα», του Νοεμβρίου και του Φεβρουαρίου 2022 θα αποτελούν μια διαδικασία που απλά θα απαιτεί προσοχή και το… μίνιμουμ λογικών αποτελεσμάτων για να σφραγίσει και τυπικά την παρουσία σε ένα ακόμα μεγάλο ραντεβού.

Οι αριθμητικές ισορροπίες

Η Εθνική θα παίξει από δύο φορές με κάθε αντίπαλο από τον άλλο όμιλο που «διασταυρώθηκε» ο δικός της από την πρώτη φάση. Δηλαδή με Σερβία, Βέλγιο και Λετονία.

Με αυτούς από τον πρώτο όμιλο, έχει στο 2-0 την Τουρκία που συνεχίζει με ρεκόρ 2-2, δηλαδή την έχει ουσιαστικά στις +2 νίκες αφού είναι η μία που αποτυπώνεται στη βαθμολογία και υπερτερεί σε μεταξύ τους ισοβαθμία.

Καλύτερη σε διαφορά πόντων είναι και έναντι της Μεγάλης Βρετανίας, αν και με το 1-3 τους οι Βρετανοί μάλλον ρόλο ρυθμιστή μπορούν να παίξουν σε αυτό τον όμιλο.

Εύκολα κατανοεί κάποιος πόσα πράγματα μπορεί να κρίνει μια ενδεχόμενη επικράτηση της Εθνικής στο Βελιγράδι. Οι Σέρβοι είναι στο 1-3 και σε περίπτωση που ο Δημήτρης Ιτούδης με τους παίκτες του φύγουν νικητές, θα τους έχουν αφήσει στο 1-4, έχοντας φτάσει οι ίδιοι στο 4-1. Θυμίζουμε φυσικά ότι στα τέσσερα τελευταία παιχνίδια που θα κρίνουν τις τρεις θέσεις πρόκρισης, δεν θα υπάρχουν σίγουρα παίκτες από το ΝΒΑ στις ομάδες και θα υπάρχουν μόνο ερωτηματικά και… διεργασίες για αυτούς της Ευρωλίγκας.

Με αυτά τα δεδομένα, λοιπόν, η Εθνική θα ολοκληρώσει την προετοιμασία της για το Ευρωμπάσκετ με… προκριματικά Παγκοσμίου, σε μια πολύ ιδιαίτερη και απαιτητική, ψυχολογικά και σωματικά «άσκηση» που μπορεί όμως αν… λυθεί σωστά να έχει και παράπλευρα οφέλη, πέραν των φανερών βαθμολογικών.

Πηγή: ΕΟΚ e-magazine

Pin It on Pinterest

Shares
Share This