Από το περασμένο καλοκαίρι γράφαμε ποιος μπορεί και ποιος πρέπει να είναι ο στόχος των ομάδων μας στην εφετινή χρονιά. Κατά πόσο είναι εφικτό για την Ελλάδα να βλέπει και πάλι το ευρωπαϊκό top-10 στη βαθμολογία της UEFA.
To… επικαιροποιήσαμε στις αρχές Νοεμβρίου, όταν τα πράγματα δεν έδειχναν τόσο ευνοϊκά για τους τρεις ευρωπαίους μας με τα αποτελέσματά τους σε Europa και Conference League…
Kαι τώρα μπορούμε απλά να πούμε ότι η 11η θέση για την Ελλάδα στην εφετινή σεζόν αποτελεί μεν 100% εφικτό στόχο, αλλά έχει ακόμα πολύ δουλειά μπροστά μας προκειμένου να επιτευχθεί.
Για να μην… γκρινιάζουμε μόνο δεν θα είναι κάτι το αμελητέο για το ελληνικό ποδόσφαιρο, αν σκεφτούμε ότι πέρσι τέτοια εποχή έδειχνε μάλλον μακρινή η 15η θέση και για να επιτευχθεί απαιτήθηκε υπέρβαση που έφτασε στην κατάκτηση ευρωπαϊκού τροπαίου από τον Ολυμπιακό και με την απαραίτητη προϋπόθεση των τριών νικών σε ημιτελικά και τελικό… Δεν μας έφτανε καν η κατάκτηση του Conference στα πέναλτι!
Το εκπληκτικό δε είναι ότι η 13η σήμερα Ελλάδα μπορεί με μεγαλύτερη αισιοδοξία να βλέπει το προσπέρασμα της 12ης Νορβηγίας και της 11ης Αυστρίας, αλλά ταυτόχρονα να αισθάνεται μεγαλύτερη πίεση από την 14η Αυστρία, την 15η Ελβετία και την 16η Δανία…
Δεν χρειάζεται και ιδιαίτερη εξειδίκευση για να το καταλάβει κανείς αυτό. Η Αυστρία με τις τέσσερις ομάδες στο League Stage είναι πολύ πιθανό να συνεχίσει με μία, τη Ραπίντ Βιέννης στο Conference! Στουρμ Γκρατς και Σάλτσμπουργκ λογικά θα αποχαιρετίσουν το Champions League, ενώ και η ΛΑΣΚ δύσκολα θα συνεχίσει στο Conference.
Από την άλλη η Νορβηγία θα έχει πιθανότατα την Μπόντο Γκλιμτ στο Europa και μετά το League Stage (εξαιτίας της άλλωστε βρίσκεται τόσο ψηλά τα τελευταία χρόνια), αλλά πολύ δύσκολα θα την ακολουθήσει η Μόλντε στο Conference.
Η Σκωτία, όμως, μπορεί να συνεχίσει με το τρία στα τρία στις τρεις διοργανώσεις (Σέλτικ στο Champions League, Ρέιντζερς στο Europa και Χαρτς στο Conference βάσει προγράμματος), η Ελβετία με δύο ομάδες (Γιουνγκ Μπόις εκτός από το Champions League, αλλά με καλές πιθανότητες ακόμα Λουγκάνο και Σεντ Γκάλεν στο Conference), όπως και η Δανία με Μίντιλαντ στο Europa και Κοπεγχάγη στο Conference.
Aδύναμος κρίκος σε αυτή τη μάχη από την 11η θέση έως και τη 18η είναι το Ισραήλ που έχει μόνο τη Μακάμπι Τελ Αβίβ χωρίς μεγάλες προοπτικές, ενώ έρχεται από πίσω με φόρα η Πολωνία λόγω της πολύ καλής παρουσίας Λέγκια και Γιαγκελόνια στο Conference League. Με τα τωρινά δεδομένα και χάρη στη σοβαρότητα των δυο αυτών ομάδων στην τρίτη τη τάξει ευρωπαϊκή διοργάνωση η Πολωνία έχει μέχρι σήμερα την ένατη καλύτερη συγκομιδή βαθμών για την τρέχουσα σεζόν σε όλη την Ευρώπη!
Από τι θα εξαρτηθεί στη συνέχεια της σεζόν το αν η Ελλάδα καταφέρει και πάλι να σκαρφαλώσει στα ψηλά πατώματα της βαθμολογίας της UEFA;
Πρώτον, τα αποτελέσματα στους οκτώ δεδομένους αγώνες των τριών ομάδων μας στις επόμενες αγωνιστικές του League Stage. Με μία πρόχειρη ματιά βλέπουμε έξι αγώνες στα μέτρα των ομάδων μας (ο Παναθηναϊκός για το δύο στα δύο με Νιου Σεντς και Ντινάμο Μινσκ, ο ΠΑΟΚ χρειάζεται να νικήσει στην Τούμπα Σλάβια Πράγας και Φερεντσβάρος και ο Ολυμπιακός στο Καραϊσκάκη την Τβέντε και την Καραμπάγκ) και δύο πιο δύσκολους, του Ολυμπιακού στο Πόρτο και του ΠΑΟΚ στο Σοσιεδάδ…
Δεύτερον, να συνεχίσουμε και με τις τρεις ομάδες μας μετά το League Stage. Eίτε απευθείας στους 16 (μόνο ο Ολυμπιακός έχει ρεαλιστικές ελπίδες για το top 8 στο Europa, αλλά δεν θα είναι πλέον εύκολο) είτε στον ενδιάμεσο νοκ άουτ γύρο του Φεβρουαρίου.
Τρίτον, οι ακριβείς θέσεις της βαθμολογίας στις οποίες θα τερματίσουν Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκός. Στο νέο φορμάτ κάθε γκολ και κάθε πόντος μετράει για την πρόκριση, αλλά και κάθε θέση στην τελική βαθμολογία επιφυλάσσει διαφορετικό αγωνιστικό μπόνους έξτρα βαθμών στον συντελεστή.
Παράδειγμα για να γίνει κατανοητό: Αν ο Ολυμπιακός τερματίσει όγδοος στο League Stage του Εuropa League θα πάρει έξτρα μπόνους 4,250 βαθμών (κάτι παραπάνω από δύο έξτρα νίκες). Αν τερματίσει 16ος, θα πάρει έξτρα μπόνους 2,250 βαθμών (κάτι παραπάνω από μία νίκη). Αντίστοιχα στο Conference αν ο Παναθηναϊκός τερματίσει 9ος στο League Stage του Conference League θα πάρει έξτρα μπόνους 2,000 πόντων (μία έξτρα νίκη), αν προκριθεί ως 17ος θα πάρει έξτρα μπόνους 1,000 πόντων (μία έξτρα ισοπαλία)… Κάτω από την 24η θέση της πρόκρισης και στο Europa αλλά και στο Conference δεν υπάρχει έξτρα μπόνους…
Από την άλλη πλευρά το καλύτερο δυνατό πλασάρισμα στην τελική βαθμολογία δίνει θεωρητικά καλύτερες προϋποθέσεις για την επερχόμενη κλήρωση στα νοκ άουτ. Σε κάθε περίπτωση είναι διαφορετικό για τον Ολυμπιακό, τον ΠΑΟΚ και τον Παναθηναϊκό να τερματίσουν για παράδειγμα στην 10η θέση του League Stage και να κληρωθούν στη συνέχεια με την 23ή ή την 24η ομάδα της τελικής κατάταξης με ρεβάνς στην έδρα τους και εντελώς διαφορετικό να προκριθούν από την 21η ή την 22η θέση και να περιμένουν στην κλήρωση τον 11ο ή τον 12ο της τελικής βαθμολογίας με τη ρεβάνς εκτός έδρας…
Η ουσία είναι ότι για την Ελλάδα η 11η θέση στη βαθμολογία της UEFA στο τέλος της σεζόν μπορεί τελικά να έρθει με μικρότερη υπέρβαση από αυτή που απαιτήθηκε πέρσι για την εξασφάλιση της 15ης θέσης. Με τα τωρινά δεδομένα μάλιστα η χώρα μας την επόμενη σεζόν θα ξεκινάει τη σεζόν από την 11η ή τη 12η θέση, ενώ πέρσι ξεκινούσε από την 20η και φέτος από την 16η.
Όλα αυτά είναι πολύ καλές προϋποθέσεις για το ελληνικό ποδόσφαιρο, που απαιτείται όμως να εξαργυρωθούν εμπράκτως και να μην μείνουν στις αναλύσεις επί χάρτου… Προκειμένου να εξασφαλίσουν στην Ελλάδα τις πέντε ομάδες κάθε χρόνο στην Ευρώπη από τις εγχώριες διοργανώσεις, καλύτερο ξεκίνημα στα καλοκαιρινά προκριματικά (οι πρωταθλήτριες των χωρών 11-14 ξεκινούν για παράδειγμα απευθείας από τα πλέι οφ και αποφεύγουν δύο προκριματικούς γύρους!), αλλά και τον μακροπρόθεσμο στόχο να επανακτήσουμε την απευθείας θέση στο League Stage του Champions League.
Αυτό βεβαίως προϋποθέτει το top-10. Η μάχη με Τσεχία και Τουρκία αποτελεί την επόμενη πίστα. Πολύ πιο δύσκολη. Πάμε πρώτα για τον βατό στόχο…
Πηγή: Gazzetta