Επιλογή Σελίδας

Του Δημήτρη Καρύδα

Οι ειδικοί στατιστικολόγοι λένε ότι η αξία των μονών αγώνων σε σειρές πλέι οφ που κρίνονται είτε στους 5, είτε στους 7 αγώνες είναι ανεκτίμητη! Ειδικά σε best of fives σειρά όταν μια ομάδα φτάνει στο πολυπόθητο 2-1 τότε έχει αριθμητικά τις περισσότερες πιθανότητες να πάρει την πρόκριση. Και λογικό ακούγεται καθώς ο αντίπαλος της πρέπει να κερδίσει δύο αγώνες στη σειρά για να ανατρέψει τα δεδομένα. Η ιστορία λέει ότι από το 2008-09 που τα πλέι οφ με το φορμάτ των πέντε αγώνων μπήκαν στη ζωή της Ευρωλίγκας σε 42 σειρές συνολικά τις 36 τις κέρδισαν στο τέλος οι ομάδες που προηγήθηκαν με 2-1 ανεξάρτητα πλεονεκτήματος ή μειονεκτήματος έδρας!

Μια αυτοδύναμη κυβέρνηση με ποσοστό μαμούθ της τάξης του 85,7%!!! Διόλου άσχημα. Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός έχουν βρεθεί αρκετές φορές από την πλευρά τους σε αυτή τη θέση. Ορισμένες λιγότερες είναι η αλήθεια βρέθηκαν στην ανάποδη πλευρά. Να είναι πίσω με 1-2 και να ανατρέπουν τα δεδομένα. Αν και υπάρχει επίσης σε ένα μικρό δείγμα γραφής και το…αντίθετο σενάριο! Να είναι μπροστά με 2-1 και να πέσουν στην….κέντα του 15% και της εξαίρεσης.

Ο Παναθηναϊκός ήταν ο πρώτος που έφερε τα πάνω κάτω παρότι βρέθηκε πίσω σε σειρά με 1-2. Μάλιστα έγινε το 2012 με αντίπαλο το σημερινό του εμπόδιο τη Μακάμπι. Εχασε το 1ο ματς στο ΟΑΚΑ και το 3ο στο Γιαντ Ελιάου αλλά κατάφερε να νικήσει στα δύο επόμενα και να πάει στο τελευταίο φάιναλ φορ της ιστορίας του από 1-2 και με επική ανατροπή! Το 2013 βρέθηκε όμως να κάνει την αντίστροφη διαδρομή. Κέρδισε τον τρίτο αγώνα στο ΟΑΚΑ έχοντας κάνει μπρέικ στη Βαρκελώνη αλλά έχασε τους δύο επόμενους από τη Μπαρτσελόνα και έμεινε εκτός φάιναλ φορ!

Ο Ολυμπιακός είχε τη δική του ιστορική ανατροπή! Το 2017 βρέθηκε πίσω με 1-2 κόντρα στην Εφές αλλά γλίτωσε από την… άβυσσο κερδίζοντας τον 4ο αγώνα στην Πόλη και παίρνοντας τελικά την πρόκριση όταν μετέφερε τη σειρά πίσω στο ΣΕΦ!!!

Αρκούντως ενδιαφέρον ότι από τις έξι περιπτώσεις που το 2-1 δεν φάνηκε αρκετό για την πρόκριση στις τρεις ήταν παρούσες οι δύο ελληνικές ομάδες!!! Δύο ήταν στην πλευρά του….ανατροπέα και μια στην αντίθετη πλευρά του λόφου.

Εκείνη η μια φορά είναι σημαδιακή αλλά για διαφορετικό λόγο για τον Παναθηναϊκό. Το βράδυ της 11ης Απριλίου του 2013 στο Παλάου Μπλάου Γκράνα όταν με ένα τρίποντο του Δημήτρη Διαμαντίδη έριχνε στο καναβάτσο τη Μπαρτσελόνα κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι αυτή θα ήταν η τελευταία εκτός έδρας νίκη του Παναθηναϊκού σε αγώνα πλέι οφ! Από τότε έχουν περάσει 11 ολόκληρα χρόνια (και 16 ημέρες) και 13 σερι χαμένοι αγώνες πλέι οφ μακριά από το ΟΑΚΑ! Μια φορά στη Βαρκελώνη, 5 στη Μόσχα, 2 στη Βιτόρια, μια στην Πόλη και 4 στη Μαδρίτη…Μάλλον το συγκεκριμένο….13άρι ήταν πολύ γρουσούζικο…

Πηγή: Nova Sports

Pin It on Pinterest

Shares
Share This