Επιλογή Σελίδας

Του Βασίλη Σαμπράκου

Θετικά στοιχεία και αδυναμίες έδειξαν και οι δύο ομάδες, σε ένα ντέρμπι που είχε, για ένα ημίχρονο, πολύ καλό ρυθμό και γι’ αυτό μας έδωσε μεγάλη ψυχαγωγική ικανοποίηση. Πρωταγωνιστές είχαν και οι δύο, ή πιο σωστά ποδοσφαιριστές για των οποίων την απόδοση ή την αντίδραση μπορούν να είναι σήμερα ικανοποιημένοι οι προπονητές τους. Το “νέο” αυτού του ντέρμπι όμως ήταν πρώτα από όλα η αντίδραση του Ολυμπιακού μετά το 1-0.

Ο Ολυμπιακός, μια νέα ομάδα με καινούργιο προπονητή και 6 ποδοσφαιριστές που δεν φορούσαν πέρσι την φανέλα του, μπήκε στην γεμάτη έδρα της Πρωταθλήτριας ΑΕΚ για να δοκιμαστεί για πρώτη φορά απέναντι σε μια μεγάλη ομάδα στο νέο πρωτάθλημα. Και μετά από 30’ λεπτά παιχνιδιού είχε δεχθεί ένα γκολ, είχε επιτρέψει στην ΑΕΚ να φτάσει σε 5 τελικές προσπάθειες, είχε καταφέρει να κάνει 6 οργανωμένες επιθέσεις και δεν είχε τελική προσπάθεια. Μια τόσο νέα ομάδα, που δεχόταν τόση πίεση παίζοντας στην έδρα μιας πιο έτοιμης αντιπάλου, θα μπορούσε φυσιολογικά να λυγίσει.

Τα τελευταία 18’ αγωνιστικά λεπτά του α’ ημιχρόνου τον βρήκαν να ολοκληρώνει με τελική προσπάθεια 5 από τις 7 οργανωμένες επιθέσεις του, να πετυχαίνει γκολ, να κρατά περισσότερο την μπάλα συγκριτικά με την ΑΕΚ, να της επιτρέπει μόνο 3 επιθέσεις, χωρίς τελική προσπάθεια. Για να το πετύχει αυτό ανέβασε πολύ ψηλά (20.8) το τέμπο του, πολύ ψηλότερα από τον μέσο όρο του στο τελευταίο 15’λεπτο του α’ ημιχρόνου κατά την διάρκεια του τελευταίου έτους (17.9), πολύ ψηλότερα συγκριτικά με το τέμπο που είχε στα πρώτα 30’ λεπτά (16.4).

Αυτή η ανθεκτικότητα του Ολυμπιακού είναι το πιο δυνατό μήνυμα που εξέπεμψε, εσωτερικά και εξωτερικά, η ομάδα του Ντιέγκο Μαρτίνεθ το βράδυ της Κυριακής, διότι αυτό δημιουργεί την αίσθηση ότι ο Ισπανός προπονητής έχει καταφέρει να συνδεθεί συναισθηματικά με το γκρουπ που καθοδηγεί και έχει βρει τον τρόπο να “σηκώνει” την ομάδα του, δηλαδή να την βοηθά να ανασυνταχθεί, να ανασυγκροτηθεί και να γίνει επιθετική σε μια στιγμή που δοκιμάζεται.

Προφανώς κάποιος πρέπει να κοιτάξει και το τι έκανε η ΑΕΚ προκειμένου να επιτρέψει στον Ολυμπιακό να επιτεθεί. Εστιάζοντας όμως στην αγωνιστική συμπεριφορά του Ολυμπιακού, κάποιος μπορούσε εύκολα να διαπιστώσει ότι αυτός επέστρεψε στο ματς με ποδόσφαιρο που βασίζεται στις αρχές του αγωνιστικού μοντέλου που πρεσβεύει ο προπονητής του. Ναι, ήταν ο Κώστας Φορτούνης ο κρίσιμος παράγοντας στην αλλαγή της εικόνας του Ολυμπιακού, αλλά η αλλαγή οφειλόταν στην ομαδική λειτουργία. Ο Ολυμπιακός έγινε πιεστικός στο αντίπαλο μισό, έκανε άμεσο πρέσινγκ σε κάθε απώλεια κατοχής, και ανέπτυξε επιθέσεις σε υψηλό ρυθμό – δηλαδή εμφάνισε τα βασικά στοιχεία της αγωνιστικής ταυτότητας που αποκτά με τον Μαρτίνεθ.

Η “χαμηλή” απόδοση του Ολυμπιακού, όπως και της ΑΕΚ, στο β’ ημίχρονο ήρθε περίπου ως φυσική συνέπεια της έλλειψης αγωνιστικού ρυθμού λόγω διακοπής αλλά και των πολλών αλλαγών που οι προπονητές είναι αναγκασμένοι να κάνουν υπακούοντας στους προπονητές φυσικής κατάστασης που λειτουργούν και αποφασίζουν με την επίγνωση ότι οι παίκτες πρέπει να “αντέξουν” σε ένα διάστημα γεμάτο από απαιτητικά παιχνίδια σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Είναι πάρα πολύ νωρίς για να βγάλει κανείς οποιοδήποτε ασφαλές συμπέρασμα σχετικά με το μέλλον του Ολυμπιακού, όπως και της ΑΕΚ, μέσα από ένα παιχνίδι αυτής της εποχής. Χωρίς γενίκευση λοιπόν, στη Νέα Φιλαδέλφεια ο Ολυμπιακός έδειξε την αδυναμία των πρώτων 30’ λεπτών, αλλά και την ανθεκτικότητα των τελευταίων 15’ του πρώτου ημιχρόνου. Το πρώτο ήταν φυσιολογικό, έως και αναμενόμενο να της συμβεί μιας τόσο καινούργιας ομάδας στο πρώτο της ντέρμπι και μάλιστα εκτός έδρας. Το δεύτερο ήταν πάνω από το αναμενόμενο. Δηλαδή η αντίδραση του Ολυμπιακού παραήταν ώριμη για την στιγμή, για τον χρόνο ζωής που έχει σαν ομάδα. Κι αυτό είναι πολύ καλό σημάδι για την ποιότητα της δουλειάς που κάνει ο προπονητής του στο ψυχικό και το πνευματικό κομμάτι.

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This