Επιλογή Σελίδας

Του Χρήστου Σωτηρακόπουλου
Έχουν πλάκα οι διαψεύσεις. Διαχρονικά. Σε όλα τα επίπεδα, και όχι μόνο ποδοσφαιρικά. Για παράδειγμα, ποιος από τους λίγο μεγαλύτερους, ξεχνά πως τον Γενάρη του 1983, ο αείμνηστος Υπουργός τότε του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μαρούδας, διέψευδε την Κυριακή το βράδυ οποιοδήποτε σενάριο για υποτίμηση της δραχμής; Η οποία έγινε την… επόμενη μέρα! Αλλά στα δικά μας, στα αθλητικά δηλαδή, η όλη ιστορία είναι ακόμη πιο αστεία. Γιατί κάποιοι νομίζουν, πως διακυβεύεται το μέλλον της χώρας από μια κουβέντα για πιθανή απομάκρυνση προπονητή! Στον Παναθηναϊκό, λοιπόν, λένε πως δεν υπάρχει περίπτωση να φύγει ο Τερίμ. Η εμπειρία μου, πάνω από τέσσερις δεκαετίες σε αυτήν τη δουλειά, μου λέει απλά, πως τα «ψωμιά» του Τούρκου είναι μετρημένα στο «τριφύλλι»! Και το ερώτημα δεν είναι «αν θα φύγει», αλλά το πότε!

Πριν από 15 χρόνια, είχα γράψει ένα κομμάτι στην Sportday αναφέροντας δεκάδες περιπτώσεις, που η διάψευση, λίγες ημέρες ή εβδομάδες μετά, αυτοδιαψευδόταν! Ανέφερα την περίπτωση του Μουνιόθ στον Παναθηναϊκό, που αρχες Ιουνίου του 2007 στηριζόταν και είκοσι μέρες μετά, είχε αντικατασταθεί!

Να υπογραμμίσω μήπως, την κάθετη στήριξη του Παναθηναϊκού στον Γιτζάκ Σουμ την Παρασκευή, αμέσως μετά την επιστροφή από το Αϊντχόφεν τον Σεπτέμβριο του 2003; Να θυμίσω απλά πως απολύθηκε τρεις μέρες αργότερα! Επί Γιάννη Αλαφούζου να υπενθυμίσω επίσης, πως στηριζόταν ο Δώνης, αλλά και ο Γιάννης Αναστασίου, πριν τελικά απομακρυνθούν;

Τον Νοέμβριο του 2010, ο Νίκος Νιόπλιας στηρίχτηκε επίσημα από τον Νίκο Πατέρα, όταν ήθελε να παραιτηθεί, αλλά δύο εβδομάδες μετά, απολύθηκε! Το ίδιο σενάριο είχε γίνει έναν χρόνο νωρίτερα, στις φημολογίες περί απομάκρυνσης του Τεν Κάτε.

Είχα τοποθετηθεί ξεκάθαρα μέσα από την εκπομπή μου τότε στον ΣΠΟΡ FM, λέγοντας πως «μετρούσε» μέρες ο Ολλανδός τεχνικός και ο τότε διευθυντής επικοινωνίας, Στέφανος Ησαΐας, είχε βγει δύο ώρες αφότου τελείωσε η εκπομπή μου, στον «αέρα» της ΕΡΑ Σπορ, λέγοντας ξεκάθαρα πως διέψευδε οποιοδήποτε τέτοιο σενάριο! Λιγότερο από 48 ώρες αργότερα, ο Τεν Κάτε είχε απομακρυνθεί και είχε αναλάβει ο Νιόπλιας.

Η διάψευση, είχε πάντα την θέση της στη ζωή μας. Από τον καιρό που υπήρχαν μόνο δύο αθλητικές εφημερίδες. Ούτε δέκα, οπως αργότερα σε καθημερινή βάση πανελλαδικά συν τις τρεις της Θεσσαλονίκης, ούτε ένα σωρό αθλητικά ραδιόφωνα. Μετά το 2007 μπήκαν στη ζωή μας και είναι πια, η κυρία μορφή πληροφόρησης του κοινού, πολλές ιστοσελίδες!

Και πάντα, αν κάποιος είχε καταφέρει να βγάλει αποκλειστικά ένα όνομα, άρχιζαν οι πιέσεις από την άλλη πλευρά για «διάψευση». Έμοιαζε με πανάκεια. Κυρίως, γι’ αυτούς τους ρεπόρτερ που έβλεπαν να χάνουν το έδαφος κάτω από τα πόδια τους. Μερικές φορές, στη δουλειά μας μπορεί να σου δείχνουν το φεγγάρι και να κοιτάς το δάχτυλο. Δεν είναι κακό. Κακό είναι να προσπαθείς να πείσεις τους αναγνώστες, πως δεν υπάρχει καν φεγγάρι!

Στάθηκα μόνο σε μερικές περιπτώσεις του Παναθηναϊκού, για να μην μπω και σε άλλες ομάδες, γιατί η λίστα είναι ατελείωτη. Αυτήν τη στιγμή, λοιπόν, πολύ λογικά θεωρώ πως στον Παναθηναϊκό λένε πως στηρίζουν τον Τερίμ. Ήταν λάθος από την αρχή και τουλάχιστον, εγώ προσωπικά τοποθετήθηκα από την πρώτη μέρα σε αυτήν εδώ την στήλη, λέγοντας πως είναι ένας ξεπερασμένος προπονητής και πως το χρονικό σημείο της αλλαγής του Γιοβάνοβιτς, ήταν κακό.

Είναι ξεκάθαρο, και με τον καιρό το κατάλαβαν και αυτοί ακόμα που ήθελαν να είναι επιφυλακτικοί, πως ήταν μία πλήρως λανθασμένη επιλογή ο Τούρκος τεχνικός! Και με τα αποδυτήρια πλήρως χαμένα, αφού οι ίδιοι οι παίκτες απορούν που έχει παροπλίσει τόσους σημαντικούς ποδοσφαιριστές, το ερώτημα δεν είναι «αν θα φύγει ο Τερίμ», αλλά απλά το «πότε θα συμβεί»!

Διάψευση, λοιπόν! Εύκολο να γίνει. Σαν τον Μαρούδα, που λέγαμε στο ξεκίνημα. Ο οποίος, εκείνη τη Δευτέρα της περίφημης υποτίμησης, προσπαθούσε να πείσει πως «δεν υποτιμήθηκε η δραχμή, αλλά αναπροσάρμοστηκε»!

Πηγή: Bnsports

Pin It on Pinterest

Shares
Share This