Επιλογή Σελίδας

Του Αντώνη Καρπετόπουλου

Αν υπήρχαν μερικά ματς στο κύπελλο ακόμα σαν το Παναθηναϊκός – Ατρόμητος 1-2 η διοργάνωση θα αποκτούσε αυτό που κατά βάση της λείπει, δηλαδή μεγάλο ενδιαφέρον. Δεν το λέω γιατί έχασε ο Παναθηναϊκός (που φυσικά δεν έχει αποκλειστεί) αλλά γιατί το παιγνίδι προκάλεσε περισσότερες συζητήσεις από όλα τα παιγνίδια του πρωταθλήματος που έδωσαν οι Πράσινοι στην Λεωφόρο τον καιρό του Φατίχ Τερίμ. Για τον οποίο χθες βράδυ πολλοί μιλούσαν να σαν τρελάθηκε καθώς στέκονταν στην απόφασή του να ξεκινήσει στην βασική ενδεκάδα του ΠΑΟ τα τέσσερα από τα πέντε μεταγραφικά αποκτήματα της ομάδας αυτό τον Ιανουάριο. Οι Μπακασέτας, Βίτορ Ούγκο και ο τερματοφύλακας Ντραγκόφσκι έπαιξαν μόλις κατέβηκαν από το αεροπλάνο: μπροστά τους ο Ακαϊντίν που έχει μια εβδομάδα προπονήσεων με τον ΠΑΟ έμοιαζε βετεράνος. Αλλά ο Τερίμ δεν νομίζω πως τρελάθηκε.

https://i0.wp.com/www.in.gr/wp-content/uploads/2024/01/6094123.jpg?resize=1080%2C719&ssl=1

Τι άλλο θα μπορούσε να κάνει;

Ποια ήταν η ενναλακτική του προπονητή του ΠΑΟ; Να χρησιμοποιήσει πάλι στην βασική ενδεκάδα όσους είχαν αγωνιστεί με τον Αστέρα και ήταν διαθέσιμοι. Προφανώς και θα μπορούσε να το κάνει. θα μπορούσε να παίξει ο Λοντίγκιν τερματοφύλακας, ο Βαγιαννίδης δεξιά και ο Μπλαντένοβιτς αριστερα, ο Αράο και ο Γεντβάι στόπερ, ο Κότσιρας, ο Βιλένα (ή ο Πέρεθ) και ο Τζούρισιτς στα χαφ και μπροστά ο Αϊτόρ, ο Μαντσίνι κι ο Μπερνάρ «ψεύτικο» φορ γιατί κανονικό είναι ο Ιωαννίδης που όμως όπως είπε κι ο ίδιος δεν είναι ακόμα έτοιμος. Τι θα πετύχαινε με αυτό τον τρόπο; Απλά να επιβαρύνει κι άλλο τους παίκτες που εδώ και τρεις εβδομάδες αγωνίζονται συνέχεια. Σαφώς στις επιλογές του μέτρησαν και δυο ακόμα προβληματισμοί. Ο πρώτος έχει να κάνει με το γεγονός ότι στο ματς με τον Αστέρα αυτή η ενδεκάδα των βασικών του είχε μέτρια απόδοση – έχοντας μάλιστα και τον Σπόραρ παρόντα, δηλαδή ένα σέντερ φορ κανονικό. Ο δεύτερος προβληματισμός έχει να κάνει με το ό,τι ήθελε να δει τους νεοφερμένους: στα ματς πρωταθλήματος που έχει μπροστά του (με ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό) θα ήταν κομμάτι δύσκολο να τους ξεκινήσει χωρίς να τους έχει δει σε ένα προηγούμενο παιγνίδι. Τους το έδωσε. Το έκανε μάλιστα προσέχοντας συγχρόνως να μοιράσει και τον χρόνο των υπόλοιπων: ο Μπερνάρ μπήκε αντί του Βιλένα, ο Βαγιαννίδης αντί του Κότσιρα, ο Ιωαννίδης αντί του Μπακασέτα, ο Πέρεθ αντί του Αράο. Ολες αυτές οι αλλαγές ελάχιστα είχαν να κάνουν με το σκορ: νομίζω πως ήταν προγραμματισμένες και θα γίνονταν έτσι κι αλλιώς. Κάποιος θα πει ότι υπήρχε κι ένα ματς κυπέλλου κι ότι ο ΠΑΟ έπρεπε να το κερδίσει κτλ. Προφανώς ο Τούρκος πιστεύει πως η ρεβάνς δίνει στην ομάδα του την δυνατότητα να προκριθεί έτσι κι αλλιώς. Δεν το έχει παρατήσει αλλά χθες η προτεραιότητα ήταν να δει ποδοσφαιριστές επι τω έργω: πρώτον αυτούς που μόλις ήρθαν (και που πρέπει να μπουν και να παίξουν διότι δεν είμαστε στο καλοκαίρι για να κάνουν προετοιμασία) και δεύτερον να δει κάποιους που επέστρεψαν – Ιωαννίδης, Τζούρισιτς στην Τούμπα μπορεί να του είναι χρήσιμοι. Βέβαια ο ΠΑΟ έχασε το ματς. Πολύ σωστά. Μόνο που αυτό συνέβη όχι τόσο εξαιτίας της ενδεκάδας που παρέταξε ο Τούρκος (γεγονός που σαφώς και μέτρησε γιατί στην άμυνα πχ υπήρξαν προβλήματα) αλλά κυρίως γιατί χάθηκαν μεγάλες ευκαιρίες από τους Αϊτόρ, Μπερνάρ και Τζούρισιτς και ο Ιωαννίδης στο τέλος νικήθηκε σε μια εκτέλεση πέναλτι από τον Τσιντώτα – και μάλιστα δύο φορές.

https://i0.wp.com/www.sport24.gr/img/7342/10255344/223000/we1200/1200/tsintotas1.jpg?w=1080&ssl=1

Ο Ατρόμητος είναι καλή ομάδα – έστω και αν από την ΑΕΚ την περασμένη Κυριακή δέχτηκε πέντε γκολ. Εχει παίκτες όπως οι δυο του σκόρερ (που ήταν ο Αντζέλσκι και ο Γιουμπιτάνα) που μαζί με τον Ρομπάιγ ή τον Βαλένσια (που πέρασε στο ματς ως αλλαγή) μπορούν να ενορχηστρώσουν αντεπιθέσεις καταπληκτικές: το όποιο επιθετικό του πρόβλημα προκύπτει όταν αυτός πρέπει να ανοίξει μια άμυνα. Παρά τις απουσίες του (που ήταν μεγάλες αφού παίκτες όπως ο Κούντε, ο Καμαρά κι ο Τζαβέλας είναι για την ομάδα του Περιστερίου πολυτέλειες) στάθηκε πολύ καλά στη Λεωφόρο παρά το καλό ξεκίνημα του ΠΑΟ. Ο Ιλιτς έχει δίκιο όταν λέει πως παρά την νίκη η ομάδα του δεν είναι φαβορί. Αλλά η νίκη είναι χρήσιμη κυρίως γιατί θα του δώσει την δυνατότητα να παίξει και το δεύτερο ματς στην κόντρα όπως δηλαδή θέλει.

Ο Αρης στον ημιτελικό

Πέρα από το ΠΑΟ – Ατρόμητος το κύπελλο είχε δυο ακόμα ματς στα οποία είδαμε πολλά και σημαντικά. Ο Αρης πχ το θέλει πολύ και αυτό το θέλω του το έδειξε και στο ματς με την Νίκη Βόλου, που μόνο περίπατος δεν ήταν. Ο Μάντζιος έβαλε τους βασικούς του (και τον Μανού Γκαρθία που πρέπει να πάρει ματς), η Νίκη στάθηκε αξιοπρεπώς, αλλά η θέληση του Αρη φάνηκε κυρίως από το πόσο κυνήγησε τα γκολ στο τέλος. Το ό,τι πέτυχε δυο γκολ στο χρόνο των καθυστερήσεων (με τους Νταρίντα και Σουλεϊμάνοφ) δείχνει ότι η ομάδα του Μάντζιου δεν σήκωσε το πόδι από το γκάζι καθόλου. Ο Νταρίντα που έχει καταλάβει πιο πολύ από όλους πόσο σημαντικό είναι ο Αρης να κερδίσει επιτέλους κάτι άνοιξε το σκορ στο 57΄και πέτυχε με κεφαλιά το γκολ του 2-0 – με κεφαλιά δεν θυμάμαι να έχει σκοράρει ποτέ. Ο Σουλεϊμάνοφ αντιθέτως σκόραρε αλά Σαβέριο: το τελείωμα με το φαλτσάκι από το πλάι είναι σπεσιαλιτέ του συμπαίκτη του.

https://i0.wp.com/www.tovima.gr/wp-content/uploads/2024/01/24/aris_nikivolou_darida.jpg?resize=1080%2C793&ssl=1

Ο ΟΦΗ αγνοείται

Ο Αρης έχει ένα διαδικαστικό ματς στο Βόλο και μετά θα δούμε αν θα αντιμετωπίσει τον Παναιτωλικό ή το ΟΦΗ. Η ομάδα του Αγρινίου έχει μεγάλο αβαντάζ, έπειτα από την νίκη στο Γεντί Κουλέ. Ο Νίκος Καρέλης που ήρθε από τον πάγκο ήταν εκείνος που βρήκε το γκολ της νίκης του Παναιτωλικού στο 94΄κι έδωσε στην ομάδα του Πετράκη ένα μεγάλο προβάδισμα στον προημιτελικό του κυπέλλου που έγινε χθες. Η νίκη του Παναιτωλικού με 2-1 επί του ΟΦΗ στο Γεντί Κουλέ στον πρώτο αγώνα των προημιτελικών του Κυπέλλου Ελλάδας ήταν απολύτως δίκαιη καθώς ο Παναιτωλικός είχε πιο μεγάλες ευκαιρίες στο δεύτερο ημίχρονο και θα μπορούσε να έχει φτάσει στο 1-2 και πιο νωρίς. Αλλωστε αυτός προηγήθηκε και στο ματς. Μόλις στο 19ο λεπτό μετά από ωραία αντεπίθεση ο Ντουάρτε έτρεξε με την μπάλα στα δεξιά, μοίρασε στον Πέδρο, ο οποίος σούταρε με το αριστερό και νίκησε τον Σωτηρίου για το 0-1. Η ισοφάριση του ΟΦΗ με τον Μπάκιτς, μετά από μια ευκαιρία του Ντίκο, ήρθε στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου. Αλλά ο ΟΦΗ έχει πολλά θέματα: είναι φανερό ότι η ομάδα έμεινε κατά κάποιο τρόπο πιστή στον παλιό της προπονητή που όμως απολύθηκε– ο Νταμπράουσκας είναι σαν να μην έχει φύγει ποτέ αλλά δεν υπάρχει, ενώ ο Ισπανός Πεπ Μέλ είναι σαν να μην έχει έρθει ποτέ αλλά αποφασίζει. Πρόκειται για το απόλυτο μπλέξιμο. Περίμενα πιο πολλά από τον ΟΦΗ και γιατί τον θεσμό του κυπέλλου ιστορικά τον έχει τιμήσει. Υπάρχει πάντα η ρεβάνς αλλά για την ώρα αναζητείται ομάδα.  

Ο ΠΑΟΚ έχει προκριθεί. Το δεύτερο ματς με τον Πανσερραϊκό που θα γίνει την άλλη Τετάρτη θα είναι κι αυτό μια ωραία προπόνηση. Απλά περιμένει να μάθει με ποιον θα παίξει. Ο,τι καλύτερο, όταν μιλάμε για το κύπελλο…

Πηγή: Κάρπετ Show

Pin It on Pinterest

Shares
Share This